women's body, women's wisdom - jako mi dobro sjeda i logican mi je nastavak stiva koje preferiram posljednjih godinu, preporucujem od srca.
women's body, women's wisdom - jako mi dobro sjeda i logican mi je nastavak stiva koje preferiram posljednjih godinu, preporucujem od srca.
Ja sam završila Špiljsku ženu - priče iz evolucijske neurologije. Odlična knjiga, hvala na preporuci.
Sad čitam Zlatnu bilježnicu, Doris Lessing.
Uf, jučer sam dobila zakašnjeli rođ.poklon od svojih cura: ČISTA POSLASTICA - trio Cecilie Ahern (na engleskom, zato i jest)
- If you could see me now
- There's no place like here
- Where rainbows ends (već pročitala na hr. ali biti će lijepo uhvatiti ju na kraju na engleskom)
x na sve :D (a diplomski čekaaMaya&Leon prvotno napisa
)
Pošto nas je oduševio film "operacija Valkira" sad čitam knjigu Kako ubiti Hitlera(opisano tridesetak pokušaja atentata na Fuhrera)
Upravo pročitala Jergovićev novi roman "Freelander".
Iako sam si već obećala da neću više čitati Jergovićeve romane, pokleknula sam pred pohvalama kritike na poleđini knjigeOk, roman nije loš, ali nije mi ni neko remek-djelo, a najviše me od svega smeta što jako probijaju autorovi kompleksi prema Zagrebu i Zagrepčanima (ima toga i u drugim njegovim knjigama, ali ovdje osobito dolazi do izražaja, do te mjere da ometa normalno čitanje knjige - valjda zato su mi bolja njegova ostvarenja u kojima se bavi samo Bosnom).
Lakše je ako nisi zagrepčanin iz zagreba![]()
slažem se,dok s druge strane glorificira Sarajevo.tanja_b prvotno napisa
da se razumimo,nemam ništa protiv Sarajeva,dapače smatram ga šarmantnim gradom,no Jergovićevo pisanje o Zagrebu mi je već iritantno.A još sam i Dalmatinac,da se razumimo.
Ma ne, stvarno ne bih htjela da se krivo shvati, ja fakat nisam opterećena tim temama, i Jergovića cijenim kao pisca, ali ovo što piše u Freelanderu prelazi granice dobrog ukusa (npr. "Novi Zagreb je poput groblja za kopilad, koje je izvan ograde unutar koje su pokopane krštene duše" - tako nešto može napisati samo netko s teškim kompleksima).topluvodu prvotno napisa
:shock: đizs, meni je već ono u Gloriji u nečemu bilo too much.
Ja sam baš pročitala Babu Jagu koja je snijela jaje, jako mi se svidjela, osim što je odlično napisana (premda ima i tu nekih opaski na bližu povijest koje mislim da autorici nisu potrebne, previše su direktne pa nekako banaliziraju knjigu), i životno mi je bliska jer mi se bliže babajaginske godine![]()
Baba Jaga je odlična knjiga![]()
Stanley Greenspan: Sigurno dijete
Preporučujem
(Nemam sape za čitat beletristiku dok nisam na godišnjem, samo ovakve knjige koje mogu čitat gdje god otvorim...).
stephanie meyer - praskozorje
Napokon sam se domogla knjige koju škicam već godinu dana (tj. otkako je izašla) - Viktor Žmegač: Od Bacha do Bauhausa, povijest njemačke kulture. Čista uživancija, najradije bih je preotela mami zauvijek![]()
Moj dragi mentortanja_b prvotno napisa
![]()
I ja ju škicam otkako je objavljena, ali kako smo u veeelikoj štednji, 800 kn mi je zasad previše :/
I još da dodam - njegova Bečka moderna je isto izvrsna, baš onako, za pogledat je svako malo, prelistat i vidjeti slike ako ništa drugo... (inače, da mogu birati mjesto i vrijeme za roditi se, to bi bilo to - Beč u vrijeme secesije, naravno, u bogatoj obitelji)
hunt: the natural child parenting...hvala bb![]()
Nisam je ni ja kupila, posudila sam je, iako bih je najradije zadržala zauvijek.Angie75 prvotno napisa
Struka mi je totalno različita, ali Žmegačeve knjige i tekstove obožavam čitati, rijetki su ljudi koji svoju struku znaju na tako jednostavan i lijep način približiti široj publici, a da zadrže pravu razinu izlaganja![]()
Točno, takav je bio i na predavanjima. Ma uglavnom, što je veća faca, to je čovjek normalniji i jednostavniji, to sam davno shvatila. Muka mi je od ovih umišljnih veličina svud oko nas.tanja_b prvotno napisa
Victoria Hislop, Povratak. Progutala sam njen prvijenac Otok tak da sam ovu doslovno morala uzeti i sad se guštam.... :D
Budizam za majke- kako smireno brinuti o sebi i svom djetetu, Sarah Napthali
uz mog svojeglavog malca, prijekopotrebno![]()
Nisam se još ovdje javljala.. ali sam često škicala, pogotovo u pomankanju ideja za nove knjige...
I tako jednom pročitam post od Sanje:
"Ako vam je do frankofone kanadske književnosti, preporučam "Djevojčicu koja je previše voljela šibice"; izuzetno dobro napisan, dirljiv roman s neočekivanim i vrlo uspjelim bljeskovima duhovitosti.
"
I pročitah ja tu djevojčicu... e, ljudi knjiga je bolesna!!!! Koma!!! Stvarno ne znam što je tu dobro, dirljivo, a pogotovo što je duhovito. Nakon pročitane knjige ostala sam zapanjena. Što mi iza te knige ostaje... saznanje da postoje turbo bolesni odnosi u obitelji?!?! Da od lošeg uvijek može biti gore?! Da te neki tragičan događaj može baciti u nenormalno?!
Kad pročitam neku takvu knjigu uvijek sam u dilemi ili sam ja preglupa za takvu materiju ili su svi drugi koji knjigu hvale toliko u strahu od javne osude pa po principu Carevog novog ruha hvale iz čistog nerazumijevanja?!?!
Jedina sreća je da knjiga ima samo 170 str..
Pročitah Babu Jagu i baš mi se svidjela!
(Inače volim i disidente...)
:? :? :?
Sanja, ali ti si ovu knjigu preporučila??!?
Zar se tebi to stvarno sviđa???
Vidi, ukusi su različiti.Jasna prvotno napisa
Meni se sviđa, tebi ne - i jedno i drugo je ok. Uopće ne mislim raspravljati ni o knjizi ni o svom ukusu ni o svom shvaćanju književnosti.
Međutim, proglasiti mišljenje koje se razlikuje od tvoga "hvalom u strahu od javne osude", tj. "hvalom po principu Carevog novog ruha" ili "hvalom iz čistog nerazumijevanja" nije ok, nego je jednostavno uvredljivo.
Ok.. ispričavam se ako je bilo uvredljivo, ali fakat mi je žao vremena koje uz knjigu provedoh..
Nije ovo prva knjiga za koju se tako nešto pitam i stvarno stvarno me zanima mišljenje nekoga kome se to sviđa.
Zato te molim da me prosvijetliš.. jer ovdje se raspravlja o knjigama.
Znam da se ukusi razlikuju i bla bla.. i tim više me zanima što itko u ovoj knjizi pozitivno može naći (bez imalo uvredljivosti)..
Koja je poanta čitati knjigu o zapuštenoj i zlostavljanoj djevojci koja misli da je muško, nema imena, ne kuži da je trudna, ne kuži kako svijet funkcionira zbog opake izloacije, pokojna majka joj je u staklenom kovčegu, brat ju spolno zlostavlja, a bolesna sestra je u lancima jer joj je to "pravedna kazna"?!?!?
Ili bi to sve trebali shvatiti u nekom čudno prenesenom značenju kako su svi oni jako sretni... i sve je to stvar duha?!?!
Meni iza čitanja takve knjige bude gorak okus u ustima. Nema pozitive, nema poante.. (jedino mogu biti sretna da živim u drugačijem svijetu)
Jasna, nekoliko puta sam pročitala tvoj post i zaista ne znam što bih ti odgovorila. Iskreno. :?
Moja najdobronamjernija preporuka bi bila da knjigu, ako vidiš da ti se ne sviđa, jednostavno prestaneš čitati. Život je prekratak da bi ga provela čitajući knjige koje ti se ne sviđaju, gledajući filmove koji ti ne pašu, itd.
Ovo nije topic za raspravu o knjigama, nego za preporuke, ako sam dobro shvatila njegovu namjenu. Ne bi bilo ni prvi ni posljednji put na topicu da se nekome određena knjiga sviđa, dok je nekom loša, dosadna ili što već.
Međutim, ono što ne razumijem jest potreba da jedan od njih (svejedno, onaj tko o knjizi ima dobro ili onaj koji ima loše mišljenje) bude etiketiran kao glup, neupućen, bez vlastitog stava, bez razumijevanja...
:?uvijek sam u dilemi ili sam ja preglupa za takvu materiju ili su svi drugi koji knjigu hvale toliko u strahu od javne osude pa po principu Carevog novog ruha hvale iz čistog nerazumijevanja?!?!
Evo, ovaj citat zaista ne razumijem. Kao što rekoh, već je dosta puta na topicu za neku knjigu napisano da je odlična, pa se javi netko tko kaže da mu je loša, ali ne znam koja je svrha vrijeđanja osobe koja stoji iza određenog (bilo kojeg) stava.
Ne razumijem ni većinu tvog posljednjeg posta, da budem iskrena. Koliko god da ga puta čitam, ne znam što bih ti rekla. :?
Budući da nismo ni na kakvom književnoteorijskom forumu, zaista mislim da nastavak diskusije nema pretjeranog smisla.![]()
I da, nadam se da ona primjedba o prosvjetljivanju nije bila mišljena doslovno.![]()
Patricia D. Cornwell - Da sirotinjskoga Groblja :D
Jasna, po tebi sigurno Shakespeare na primjer ne bi mogao izdati Romea i Juliju jer je to "crnjak", tragedija ili naprosto loša knjiga :?![]()
E, ovo potpisujem rukama i nogama.Sanja prvotno napisa
Koliko puta se dogodilo da počnem čitati knjigu koju je mnogo ljudi pohvalilo, koja je na vrhu top-lista u knjižarama i na listama čekanja u knjižnicama... i da je na kraju ostavim nepročitanu. I kaj sad, drugima se sviđa, meni se ne sviđa, i nikom ništa.
O filmovima da i ne govorim![]()
Na kraju krajeva, svoj ukus gradimo i tako da znamo što nam se ne sviđa, a ne da samo pratimo preporuke, zar ne?![]()
Toplo preporučam:
Nura Bazdulj- Hubijar - Kad je bio juli
Đorđe Balašević - Tri posleratna druga
Josip Mlakić- nebitno što
Momo Kapor- nebitno što,ali na prvom mjestu Ada
Milan Kundera-Nepodnošljiva lakoća postojanja
I da -kome se sviđa neka čita, a kome ne, neka odmah ''poljubi i ostavi'' ( što bi rekla moja draga mama...)![]()
Sanja, .. doslovno sam tražila prosvjetljenje... Zanima me što se tebi u toj knjizi sviđa? Mislim da za odgovor na tako nešto ne treba književnoteorijski forum.. dovoljno je par tvojih impresija zašto ti se ta knjiga svidjela i to toliko da ju preporučiš drugima.
Slažem se i ja s izjavom da je život prekratak... ali ja sam vječiti optimist i nadala sam se da će knjiga postati bolja pri kraju...
Recimo, na preporuku osobe koju znam, čitala sam Kradljivicu knjiga.. i prvih 150 strana mi je bila dosadnjikava, a ukupno je postala sasvim prihvatljiva (iako ne oduševljavajuća).
Recimo, meni se od mračnijih knjiga svidjela Kad duša zamire (Zilahy Lajos) zato što se mogu pronaći u osjećajima glavnog junaka.
Svidjela mi se i bila mi napeta i knjiga Ogled o sljepoći (Jose Saramago) .. ali više na način gledanja dobrog krimića. Pisac opisuje način, svoje pretpostavke reagiranja društva na sljepoću, prilično realno (ponegdje i sirovo i bolesno), vrlo neuobičajena knjiga, socijalnog tipa, ali vrlo kvalitetno napisana..
U svakom slučaju neke su mi knjige bolje ili lošije zbog stila pisanja koji osobno meni više ili manje odgovara, neke zbog tematike, neke zbog dobre priče, ili dobre poante.. u svakom slučaju za svaku pročitanu knjigu mogu izraziti da li mi se sviđa i zašto.
Za Ogled o sljepoći svaka preporuka! I za Saramaga općenito.
naravno i to je sasvim ok i podrzavano, ali... nije ok da na onaj nacin (sad da ne citiram komentare upucene sanji) komentiras tudji ukus.u svakom slučaju za svaku pročitanu knjigu mogu izraziti da li mi se sviđa i zašto.
nije ovo popis obavezne lektire pa cemo se iscudjivati zasto i kako nas je netko prisilio nesto citati, slobodna nam volja - otvori i zatvori. kao sto sam ja napravila s ovdje preporucenom drugom knjigom Cecelije Ahern.![]()
Nažalost za neke knjige ja stvarno tako osjećam (i spremna sam podnjeti sve osude vezane uz to).
Ne razumijem zašto Sanja ne želi napisati tri svoje impresije na ovu knjigu.
Možda zato što Sanja nije na netu 24/7 i ne može se javiti istog trena.Jasna prvotno napisa
Vidi, nisam reagirala zato što si napisala da ti se knjiga ne sviđa, nego zato što si napisala jednadžbu sviđanja i nesviđanja na čijem jednom kraju mora biti osoba koja je glupa, neupućena, ne razumije knjigu ili što već.
U mom svijetu se to zove jednadžba s dvoje ljudi različitiog ukusa i nitko ne mora i nije glup ni ništa slično.![]()
Ne mislim da je osoba kojoj se ne svidi knjiga koju sam preporučila glupa, ali bome ni sebe ne bih definirala kao neupućenog čitatelja, a-a.![]()
![]()
A knjiga mi se sviđa na više razina, od samog jezika (pretpostavljam da velik dio zasluga za to ide u prevoditeljici; na žalost, ne vladam francuskim i ne mogu pročitati izvornik), do stila, fantastičnog psihološkog profila likova, odabira teme, načina na koji je obrađena, prekrasnog i nijansiranog razvoja radnje te raspleta do kojeg dolazi na zadnjim stranicama, a kojeg si ti tako ljubazno iznijela u dvije rečenice(nadam se da nemaš isti običaj prilikom komentiranja krimića
), itd. Zašto se neke knjige vole, a neke ne? Jednostavno, jer u čitanju nekih uživaš, a u čitanju nekih drugih ne. Neke na tebe ostave trajan utisak, a neke zaboraviš za tjedan dana. Neke te promijene, a neke ni ne dotaknu. O nekima razmišljaš danima ili tjednima, a o nekima čak ni dok ih čitaš.
![]()
Zaista ne znam kakav odgovor očekuješ :? , ali nadam se da si konačno barem djelomično zadovoljna.![]()
Hm.. Sanja.. za početak hvala što si napisala svoje mišljenje.. djelom sam zadovoljna![]()
Slažem se da postoje knjige koje mi se sviđaju i one koje mi se ne sviđaju i da u prvima uživam a u drugima ne ...
Ali jednako tako ima knjiga koje smatram da nisu kvalitetne (bez obzira na ukuse).
/Znala sam da ćeš me popljuvati zbog iznošenja sadržaja.. znam da nije u redu, ali jednostavno sam htjela navesti količinu nenormalnih odnosa/stanja kojima ova knjiga obiluje/
Još od davnih dana nisu mi se sviđale knjige/filmovi (spominjem filmove jer su takvi "psihološki" filmovi bili jako "in" prije 10-20g) koji te ostave u razmišljanju samo po tome koliko su bolesni i nastrani.
O kvaliteti ili nekvaliteti pojedine knjige/filma/umjetničkog djela te o kriterijima koji određuju što je kvalitetno i zašto nevjerojatan broj više, manje, loše, temeljito ili izvrsno obrazovanih autora napisao je jednako nevjerojatan broj članaka/ogleda/knjiga/studija.Jasna prvotno napisa
I ne, oko toga što je kvalitetno, a što nije još uvijek ne postoji konsenzus, a vrlo vjerojatno nikad neće ni postojati.
Zato sam rekla da je to pitanje za neki književnoteorijski forum, a ne ovaj. (Bolesni odnosi i stanja o kojima se govori u umjetničkom djelu nemaju veze s njegovom kvalitetom.)
I ne, nisam te popljuvala, nego sam spomenula da si ispričala rasplet knjige, a smatram da to nije korektno (ma, zapravo, nije ni pristojno) učiniti na mjestu na kojem se nalaze njezini potencijalni čitatelji. Kao što nije korektno/pristojno ispričati kraj filma osobi za koju znaš da će ga možda pogledati.
Ti imaš pravo misliti o knjizi što god želiš. I o sebi kao čitateljici. Ali nemaš pravo zbog različitog viđenja knjige etiketirati druge kao glupe, neupućene, povodljive ili kakve god; također nemaš pravo prozivati ljude i njihov ukus ili zahtijevati da ga tebi objašnjavaju. To je razlog zbog kojeg sam reagirala, a ne činjenica da ti se knjiga nije svidjela ili da ju smatraš lošom/očajnom/užasnom/najvećim dosad napisanim smećem. Nitko ti ne ukida pravo na vlastito mišljenje ili izricanje istog; ali vrijeđanje i prozivanje si neću dozvoliti.
Ja zaista ovaj nesretni i nikome potrebni off topic smatram završenim. A ti kako hoćeš.![]()
O joj.. ajde da krenem od kraja.. i pozitivnog dijela:
jer se u tome slažemo....Ja zaista ovaj nesretni i nikome potrebni off topic smatram završenim. A ti kako hoćeš.
Slažem se i da nema općenitog obrazca koji nešto kategorizira kao kvalitetno ili nekvalitetno. (Iako je to zanimljivo kako se slikovice mogu "popljuvati" i kategorizirati kao nekvelitetne, . ali to je stvar nekog drugog topica)
Inače, u kolokvijanom govoru "popljuvati"=spomenuti/kritizirati da nešto nije korekto ni pristojno (ne smatram da je ovaj forum takav da se moramo izražavati strogo književno)
Još jedamput se ispričavam što te etiketirah kao Cara iz Carevog novog ruha.
Nisam ZAHTJEVALA sa mi objašnjavaš.. ali me stvarno zanimalo. Hvala što jesi.
Prva i zadnja s popisa su mi mrak knjige... ali prvu je zbilja teško čitatitrudnjača prvotno napisa
![]()
Dok mi Đole kao prozni pisac nikako nije sjeo, one njegove tri točkice me izluđuju![]()
nakon Crvenog satora u ruke mi je dosla ‘Krv cvijeća’ Anite Amirrezvani i potpuno me opcinula otvarajuci mi jedan meni drugaciji svijet Irana u 17.st., da nastavim niz istocnjackih prica danas sam si posudila Orhana Pamuka - Bijeli zamak, jos imam potrebu opijati se tim drugacijim svijetom.
Vec sam jednom napisala, ako ti je promaklo, a i dalje bi se opijala tim drukcijim svijetomflower prvotno napisa
, toplo preporucam Khaled Housseini "Tisucu blisatvih sunaca" (A thousand splendid suns) i "Lovac na zmajeve" (The kite runner). Ne mozes ostati ravnodusan...
trenutno ništa... al zadnja knjiga koju sam nedavno pročitala je bila "moja rođakinja rachel".... nije loše
ovo sve odreda ide pod "must read"Mum2Be prvotno napisa
pomikaki, i meni je bilo malo čudno ČITATI Đoleta,puno mi ga je draže slušati,ali mora se priznati da je knjiga izuzetno poetična...
Kad je bio juli-jako potresno,osobito dio o majci koja je ugušila dijete...
Čitam "U pupku joj rubin" - Barry Unsworth. Radnja se događa na Siciliji u 12 st. I priča i stil su tečni + što je puno i povijesnih činjenica. Tako da preporučujem.