bit će sigurno veeeeeelika gužva! :/
Susanna Tamaro: Pođi kuda te srce vodi
Divna knjiga, napisana kao pismo bake unuci sa dubokim osvrtom na relacije baka-kcer-unuka. Lako se cita, idealno za mame i kceri![]()
Čula da je izbor u Algoritmu bzvzan.
Nego, ja sam napokon počela čitati knjigu koju sam posudila od frendice prije valda 3 godine i dosad mi je stajala na polici - Salman Rushdie Djeca ponoći (ili, kako bi moja Nola rekla - "ti čitaš djecu po noći")
I baš mi je fantastična, inače volim Rushdijeve priče, ali kako sam prije godinu dvije probala čitati sotonske stihove, nisu mi nikako legli pa me bilo strah ovo započinjati (hence i toliko dugo odlaganje). Ali, ovo me baš oduševilo.
John Boyne:Dječak u prugastoj pidžami, sinoc pocela i danas zavrsila. Naslovnica knjige vec govori puno o knjizi, dirljivo i potresno
Nedavno sam procitala Bijes od Rushdija, trebalo mi je malo duze ali sam zadovoljna.Za sve njegove ljubitelje danas je u Jutarnjem bio intervju s njim
Šangaj baby, leprsava knjiga, za razbibrigu, zaboravila sam kako se zove zenska koja je napisala, mislim Wei Hui( tako nesto)
nacitala sam se preko praznika
larssona dvije knjige tilogije 'millenium', pa 'zena vremenskog putnika', te iana mcwana - 'na plazi chesil' i 'trajna ljubav', zatim linn ullmann -' zvijezda padalica' a upravo sam pocela etgar kkeret - '8% ni od cega', a kad smo kod izraelaca jedva cekam novom amos oza uzeti u ruke...i tako dobro sam se odmorila.....znalo mi se dogoditi da sjednem i do ne procitam, ne dignem se s kauca, a to mi se nije dogodilo od studentskih dana
...ima li sta ljepse
napokon sam dosla na red za kradljivicu knjiga, jedva cekam da pocmem citat!!
Pročitala prvi dio Larssonove trilogije, "Muškarci koji mrze žene". Nisam je mogla ispustiti iz ruke. Odličan roman!![]()
(Disclaimer: nije za osjetljive.)
Don Jacobson, Sve za ljubav. Zagreb: AGM, 2009. Priča o istinitoj ljubavnoj vezi belgijske princeze Louise von Sachsen Coburg i potporučnika Geze Matačića temeljena na njihovim memoarima. Počelo je obećavajuće - nadala sam se slici društva Beča i Habsburške monarhije, lažnog morala i dokonosti visokog bečkog društva odvojenog od realnosti povijesti i života, kao slici i društvenih implikacija zabranjene ljubavne veze. No na kraju sve se svodi na puko prepričavanje sličica iz njihovih života uz jeftinu psihologizaciju tipičnu za ovakvu vrstu literariziranja povijesnih događaja. Još jednom sam se uvjerila da su ovakve teme daleko zanimljivije kad su obrađene znanstveno, po svim historiografskim pravilima, a ne kao "domišljanje prošlosti", uz premalo povijesnog konteksta i prepoznatljivog autorstva s druge strane.
ja sam tek sad otkrila ovu temu. Kako obozavam citanje sada moram malo odmarati dok je J. maleni. Procitala sam "Glad" - Knut Hamsun za nekoliko dana, nije mi "sjeo" ako moze tako da se kaze, kao ostali njegovi romani. Preprocitujem mog omiljenog Paula Austera. I nigdje bez SF (Roger Zelazny - Amber)
Druga Venecija, Predrag Matvejević
Za sada je super zanimljiva, pročitala sam prvih stotinjak stranica.
Rade Jarak, Duša od krumpira. Zagreb. Fraktura, 2005. Izvrsno, izvrsno, izvrsno! Ne mogu vjerovati da me ta knjiga nije presrela punih pet godina. Progutala sam je u trenu. Radi se građanskoj obitelji u poratnom Dubrovniku, 1949. godine, o tome kako se snalaze i na koji način snalaze u to teško vrijeme i koju cijenu plaćaju da bi očuvali svoj građanski život. Dubrovačke građanske tradicije prelamaju se s moralno upitnim, ali za život neophodnim rješenjima. Kroz svakodnevicu obitelji Bradarić što živi u vili na Pločama pokazuje kako tadašnje političke promjene drobe ljudske sudbine i preokreću kotač sreće. Uz same likove, lik je i sam grad - roman je pun dubrovačke atmosfere, onog tipičnog imaginarija u kojem su Dubrovčani odgojeni, satkanog od povijesti, legendi, simbola, običaja i vrijednosti. Autor je postigao ono što bih prije smatrala nemogućim - unijeti sve to u roman bez sladunjavosti, patetike i prenatrpanosti, jednostavno kao dio svoje duhovne prtljage. Pravi predmet radnje je zapravo Dubrovnik - grad-fetiš, grad ljubavi i mržnje. Čak je umetnuo i opis gradskih veduta preko jedne vožnje motorom kroz grad koja je taknula u moje uspomene. Svega tu ima, politike, sporta, povijesti i rana koje ona donosi, tajne incestuozne ljubavi, ljepote žene, žrtve, usnulog građanskog dubrovačkog života, američkih stripova i cigareta, a sve skupa je nepreuzetno, čitljivo, nepretrpano, duhovito i tužno, toplo i blago cinično u isto vrijeme. Dodao je i jedan zanimljivi dramski dio u kojem se razgovor odvija između Straduna, psa jazavčara, glavnih likova, napuštenog dućana, obitelji miševa, Miroslava Krleže... neobično, umetnuto kao neko strano tijelo, kao san, ali ne smeta, djeluje začudno. Jedino što mi nije leglo je sam naslov i uopće simbolika krumpira u knjizi. Ona jest objašnjena, ali meni se čini nekako nategnuta i nepotrebna. Ali to je samo detalj, knjiga je izvrsna!
čitam Papisu Ivanu i baš uživam!
http://www.naklada-ljevak.hr/knjiga/show/id/2053
Da, definitivno jako dobar roman.![]()
Evo, i ja sam upravo pročitala drugi dio, "Djevojka koja se igrala vatrom".
E sad... Zapravo mi je tek zadnjih sto-stopedeset stranica bilo zaista napeto, sredina umjereno, ali prvih dvjestotinjak mi je tak-tak... Onaj nepotrebno detaljni opis godine putovanja po inozemstvu... Stalno sam čekala kad će se kasnije u radnji pojaviti neki od likova s početka, ali ništa od toga (možda u trećem dijelu?). No, Larsson je zaista kvalitetan pripovjedač i tekst prekrasno teče, pa mu nisam zamjerila.
No, stvar koja me razočarala jest tekst na stražnjoj korici knjiga (u hrvatskom, Frakturinom, izdanju). Naime, u njemu je vrlo eksplicitno navedeno tko će biti ubijen i ja sam mislila da će tim ubojstvom početi roman - a kad ono, izvukli su dio sadržaja iz sredine knjige (ubojstvo se dogodi oko 250. strane). Moram reći da mi uopće nije bilo drago čitati roman, znajući unaprijed koji će likovi biti ubijeni te stoga savjetujem svima koji uzmu knjige u ruku da ne pročitaju tekst na koricama, koliko im god bio primamljiv ().
No, na stranu sve sitne primjedbe, roman je zaista napet i odlično napisan, topla preporuka! (Mislim da za drugi dio ni ne moram pisati disclaimer, jer će osjetljivi odustati nakon prvih pet stranica.)
Posljednje uređivanje od Sanja : 13.02.2010. at 01:08 Razlog: krivi smajlić
"Kradljivica knjiga",zavrsila. Dobra.
Mrvicu, pinkicu na trenutke pateticna, (za moj ukus - podsjeca na Spielbergovu patetiku u "Schindlerovoj listi"), ali tesko je u takvoj temi potpuno izbjec patetiku...
I, da, jos i pretencioznost. Koja je, valjda, manje oprostiva.
Ali, ipak preporucujem. Mislim da je veoma opipljivo i uvjerljivo dočaran svijet te djevočice, i tmasta atmosfera rata.
Nedavno sam pročitala mini-knjižicu od A. Tomića "Vegeta blues" (bio je izdan uz Večernji) i fakat me nasmijao i izazvao neku sjetu, opisujući život iz godina moje mladosti (80-e). Preporučujem.
Nakon toga, "Alkemičar, Tajni život Nicholasa Flamela" od Michaela Scotta - ljubitelj sam tih bajkovito-mističnih knjiga, a u ovoj takvih likova fakat ne nedostaje. Zanimljivo je (a što se i u knjizi spominje), veliku većinu likova (tj. mitoloških bića) možete naći u Wikipediji.
Jučer sam posudila od J.D. Salingera "Lovac u žitu". Kao srednjoškolka sam ju jednom pročitala, pa kad sam ju jučer slučajno ugledala na polici, odmah sam ju zgrabila i jedva čekam današnje popodne!
Posljednje uređivanje od bilbo7 : 13.02.2010. at 14:04
posudila "knjigu mrtvih" p. cornwell
http://www.svijetkulture.com/index.p...jige&Itemid=53
U zadnje vrijeme nemam baš sreće s beletristikom u knjižnici (već dulje vrijeme ničeg novog na policama), ali zato sam se domogla relativno nove knjige u izdanju Algoritmove Facte - Daniel Gilberg: Mit o sreći.
Autorje psiholog, a piše o tome kako ljudi doživljavaju sreću i razmišljaju o budućnosti. Dosta filozofiskih detalja, ali pisano je duhovito (na momente je te duhovitosti i malčice previše za moj ukus, ali pridonosi čitljivosti, pa nek mu bude), mislim da se vrijedi potruditi oko takvog štiva (koga zanima ne-fikcionalna proza).
K.Hosseini: Gonič zmajeva
toplo preporučam, situacija u Afganistanu, priča o prijateljstvu i još više...
- Raymond Khouri: Posljednji templar - početak zanimljiviji od ostatka, likovi ustrajni u ponašanju sebi na štetu, preokreti radnje nagurani kao za normu, završetak nezadovoljavajući, a deset dana nakon čitanja nisam se mogla sjetiti o čemu se zapravo radilo.
- Kate Mosse: Labirint - na početku sam zaista uživala, kasnije manje. Najkvalitetnija od brojnih knjiga koje sam pročitala u zadnje vrijeme, a koje se bave tajnama povijesti kršćanstva, templarima, križarima, vezama drevnih i današnjih tajnih organizacija i slično. Odlučila sam napraviti pauzu s knjigama te vrste.
- Dan Simmons: Opaki tip - dobro napisan klasični krimić, ali ja nism ljubiteljica.
- Elizabeth Gaskell: Cranford - engleski roman napisan sredinom devetnaestog stoljeća, neužurban, blag i ironičan.
- Arthur Koestler: Kazari - 13. židovsko pleme? - o Kazarima sam jedva znala da su postojali, a dosta toga vrijedi saznati.
Katherine Neville: Osmica
Nevjerojatno dobra knjiga. Drži u napetosti do zadnjeg trenutka.
http://www.profil.hr/knjiga/osmica/893/
Čim sam je pročitala išla sam vidjeti šta još ima od iste autorice. Ima puno - ali ne kod nas. Nešto je prevedeno u Bosni i Srbiji.
Ima čak i svojevrsan nastavak Osmice, tek izašlo.
Nadam se da izdavači imaju autoricu u vidu.
Kinsella: "Twenties Girl" - pocela sam jutros, i obecava ugodno proveden kisni vikend.![]()
Doris Lessing Trava peva
Ja čitam neku knjigu od Nicka Hornby-ja i uopće mi se ne sviđa, čak sam joj i ime zaboravila.
Pročitala sam do kraja Gilbertov "Mit o sreći" (spomenula sam knjigu par postova ranije) i mogu reći da mi se knjiga jako sviđa. Ako izuzmemo malo prenapadnu autorovu potrebu da bude ha-ha jako duhovit, knjiga je pisana znanstvenim pristupom i s vrlo logičnim i lako čitljivim slijedom izlaganja. U stvari, uopće se ne radi o sreći (najmanje u onom smislu kako to obično serviraju self-help knjige), već o mehanizmima koje ljudski mozak koristi pri projekcijama u budućnost, o nedostacima ljudske mašte zbog kojih budući događaji uvijek ispadnu drugačije nego što ih zamišljamo, o tome kako ljudi uopće doživljavaju proživljena iskustva i zašto tako loše procjenjujemo što će se dogoditi... ukratko, vrlo zanimljiva i vrlo korisna knjiga, za sve koje zanima psihologija na malo kvalitetnijem nivou!
Lisa See: Sniježnica i tajna lepeza
Predivan roman, jucer zavrsila i ne mogu prestati misliti na knjigu, vrlo,vrlo dojmljiva, spada medu najbolje knjige koje sam procitala