Upravo podignula Brownov "Izgubljeni simbol" i zbirku "Prom Nights From Hell".![]()
Upravo podignula Brownov "Izgubljeni simbol" i zbirku "Prom Nights From Hell".![]()
Dan Brown - "Izgubljeni simbol" - IMHO, losija od "Andjela i demona" ili "Da Vincijevog koda", ali bolja od ostalih.
Svejedno, vrlo interesantna, kraj me je nekako... raznjezio.![]()
Kolekcija prica, prilicno teen, poprilicno povrsno... Meyerin udjel u kolekciji u njenom stilu, pitak, lezeran i mrvicu bolji od ostalih prica, ali samo toliko... :slijeg-ramenima:
Harry Potter i dalje u medjuvremenu, sa E.
Bas danas idem u knjiznicu, stigao mi je naruceni "Povratak" od V. Hislop.
Na listi narucenog (sto jos cekam) su mi Amy Tan: "The Joy Luck Club" i M. Wickham: "Cocktails for Three" - bas sam zapala u fazu "mozak-na-pasu" stiva.![]()
Pročitala sam krimiće Johna Dunninga Knjižareva smrt, Knjižarev trag, Knjižarevo obećanje i Umorstvo s potpisom.
Jako su simpatična djela. Glavni je lik bivši policajac koji je otvorio knjižaru rijetkih knjiga, ali bivši posao ga nekako ipak prati. Pa svako malo rješava neko ubojstvo povezano s nekom temom u svijetu rijetkih knjiga.
Kate Long - Priručnik za loše majke. Tama - 3 samohrane majke (baka, kćer i unuka) dvije od njih su to postale u tinejdžerskoj dobi (svako malo mi uleti tako neka tema). Pisano na zanimljiv način, sve tri u prvom licu, ista radnja sa tri stajališta.
Haruki Murakami - Norveška šuma - razočaralo me.
Ja s Murakamijem nikako na zelenu granu. Već sam prije digla ruke od njega, onda me zainteresirala kritika "Kafke na žalu" pa sam ga pročitala i svidjela mi se. Pomislih, ajde da mu dadem još jednu šansu. I posudila "Lov na divlju ovcu" - nisam odmakla dalje od 30-ak stranica. Ne ide pa ne ide.
Ja sam nedavno pročitala Osmicu-Ketrin Nevil, mislim da je spominjana već. Napisana na sličan načina kao i Da Vinčijev kod, samo jako, jako ranije
"Povratak" od V. Hislop - losija od "Otoka" (nema tu atmosferu!), ali definitivno vrijedna citanja. Strahote Francovog rezima u Spanjolskoj su, cini mi se, vjerno opisane, neki detalji su mi bili nepoznati. Neki dijelovi su dirljivi do suza (ali ne onako u romanticno-pekmezastom stilu). Ako nista drugo, radi povijesnog dijela knjige - preporucujem procitati.
R.A.Salvatore - Kristalna Krhotina
Kaže pisac da ga je inspirirao Tolkien, šta se preočito vidi u knjizia meni se to jako sviđa...
Čitljivo, zabavno, lagano![]()
Dražen Katunarić: Prosjakinja
Znam, naslov je odbojanali roman je jako dobar, iako odiše teškom, nezdravom atmosferom (možda i zbog glavnog lika kod kojeg se lijepo prati razvoj neimenovane psihoze). Svejedno, pročitala sam ga u dva dana. Za one koji nakon što zatvore zadnju stranicu vole još malo razmišljati o pročitanoj knjizi - preporučujem
![]()
ako se želite dobro nasmijati: e. imamović pirke: "jel netko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince". objavio je još jednu: "tajna dolina piramida", dobra je ali ni upola kao prva
Nisam primjetila da je spomenuta ovdje, a preporučila bih - Knjiga izgubljenih stvari. Podsjeća na Kingov Talisman, samo ljepše.
Samoća primarnih brojeva, odlična knjiga
http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=5719
Podižem malo, da ne zamre tema (i da ne ispadne da više nitko ništa ne čita).
Ovih dana pročitala sam dvije interesantne knjige, pa da to podijelim s forumskim čitateljstvom:
(1) John Taylor Gatto: Oružja za masovno poučavanje - žestoka kritika američkog prosvjetnog sustava, a čiji se tragovi mogu nazrijeti i u našim novijim trendovima. Ne morate se u potpunosti složiti s autorovim argumentima (stil mu je malo naporan, dosta napadački nastrojen i vrlo ogorčen), ali većina njegovih teza je na mjestu, onako zdravorazumski. Vrijedi pročitati, u svakom slučaju, čak i ako nećete cijelo vrijeme kimati glavom.
(2) Andrzej Stasiuk: Na putu za Babadag - skice s autorovih putovanja po istočnoj Europi, mahom Rumunjskoj, Mađarskoj, ima i Albanije, Moldavije, Slovačke i Ukrajine. Knjiga je fenomenalna, oduševila me u potpunosti. Nisu "klasični" putopisi, već razmišljanja, asocijacije (naročito mi je dojmljivo poglavlje o Albaniji), slike ljudi i krajeva. Zbilja dobra literatura.
Marquez - Ljubav u doba kolere
ne znam zašto...ali svi je hvale a u mene je slučaj...čitam ja nju čita ona mene...ali ne odustajem tako lako....
Uzela sam bila "o Ljubavi i drugim nečistim silama" isto od Marqueza i nije mi legla...bezveze....skroz....
rezervirala sam: Žene koje trče s vukovima" i "Purpurni hibiskus" pa čekam da se vrati u knjižnicu i dođe meni u ruke...
Ivana Šojat-Kuči: Unterstadt
Odlična je, preporučujem!
Zadie Smith: White Teeth
Knjiga je, generalno gledano, jako dobra. Smith piše zaista lijepo, tečno i poetično, krasno ju je čitati. Na trenutke zaista nisam mogla vjerovati da je imala samo 24 godine kad je napisala ovaj roman, a na trenutke su mi pak njezine godine bile i više nego očigledne. Struktura romana je pomalo štreberska, tu i tamo se pronađe koja činjenična pogreška, ali sve to ne kvari opći dojam.
Ono što mi se nije svidjelo bio je prenagli i u nekim segmentima prilično nevjerojatan (a u nekima pak vrlo predvidljiv) kraj: kao da, nakon nešto više od 440 ispisanih stranica, više nije imala snage, strpljenja ili vremena. Moram priznati da me taj dio malo razočarao. Autorica koja i najmanjoj sitnici posveti nekoliko stranica detaljne deskripcije uspije ugurati cijeli rasplet na stranicu i pol (?!).
No, knjigu svejedno preporučam, iako mi je "On Beauty" ipak bolja.![]()
nekoliko godina nakon sto sam se ovdje jadala da nis ne citam i da mi stanice izumiru - dosla sam samo svekolikom pucanstvu objavit da sam se vratila knjizi![]()
Keith Sherwood - "Seks i transcedencija"
Tek sam počela. Zanima me. Ali najbolji je komentar koji je mm izgovorio kad je vidio što sam dovukla iz knjižnice: "Gledaj samo što sve ljudi pišu da bi drugi ljudi kupili knjigu i naučili ono što već znaju i imaju doma..." he he he...
ja uzela Priče iz davnine
koji užitak!
ne sjećam se kad sam zadnji put čitala tako lijepi arhaični i bogati hrvatski..![]()
Ljubiteljima Ivane Brlić-Mažuranić, 18. travnja bio je njen rođendan.
Upravo je izašla iz tiska knjiga Romani Ivane Brlić-Mažuranić sa dva njena romana - Šegrt Hlapić i Jaša Dalmatin.
Originalne verzije teksta, sa kritičkim napomenama priređivača i osvrtom kako su njeni romani tretirani od strane raznih izdavača tokom godina, kako su ilustrirani, nasilne i neautorizirane promjene u jeziku ...
Izdavač Ogranak Matica hrvatske, Slavonski Brod.
Srećom, kad su izlazile uz novine, moji tata i mama su dečkima pokupovali cijelu seriju, pa imamo sve njene knjige... ali ja ipak najbolje pamtim staro izdanjePriča iz davnine, negdje iz pedesetih, smeđu neuglednu knjigu... čak se sjećam i mirisa iste. Moja djeca su također odrasla uz to.
Enzo Bettiza, Izgubljena knjiga. Zagreb: Algoritam, 2009.
Pokušavam u svojim recentnim čitanjima (i profesionalnim) bolje uhvatiti i razumjeti tu ezulsku komponentu Dalmacije, pa sam se uhvatila Bettizine nove knjige. i, razočarala se. Sve je tu, i mladost bogatog talijanskog mladića u Splitu i njegov slavenski prijatelj prema kojem gaji neobičnu fascinaciju i isto tako slavenski umjetnik koji drži slova o umjetnosti, a traži svog mecenu, intrigantna mlada žena i prinudni odlazak iz grada i potom lutanja po Europi u gladi za karijerom. Sve je tu osim atmosfere Splita toga vremena koju sam očekivala. Nije mi se svidjelo i nije ni sjena Egzilu.
D. Ugrešić: Baba Jaga je snijela jaje
jako mi se dopala, duhovita, drugacija, neocekivana, mastovita...
nisam jedino procitala onaj zadnji dio, sa objasnjenjima znacenja i uloge babe Jage u razlicitim zemljama, krajevima, mitologijama... morala sam vratiti knjigu u knjiznicu, a i bilo mi je malo dosadnjikavo (jako detaljno)
Amos Oz: Priče o ljubavi i tmini
jos prije par mjeseci sam citala odusevljeni Jergovicev osvrt na ovu knjigu , i to me potaknulo da ju procitam
opravdala moja ocekivanja
autobiografski roman, pise o proslosti i sadasnjosti svoje obitelji, zadire daleko u proslost, Rusija, Poljska, emigracija u Izrael na pocetku proslog stoljeca, stvaranje izraelske drzave, i njegovo odrastanje u cijelom tom okruzenju...
zanimljivo (mene i inace privlace teme o Zidovima i cijeloj njihovoj putesestviji kroz povijest), istovremeno toplo ispricano. njegov mikrokozmos u svemu tome.
meni jako jako dobro.
citat cu i ostale njegove uratke
M. Barbery: Otmjenost jeza
jucer sam ju procitala, jos sam pod dojmom
sjajno
neocekivani i nekako prenagli kraj
danas pocela citati Brownov Izgubljeni simbol
Nakon vremenskog odmaka i uz ponovno čitanje, mislim da slobodno mogu reći da mi je "Priča o ljubavi i tmini" jedna od najboljih knjiga koje sam ikad pročitala.
Osobna dimenzija priče i fina psihologija obiteljskih odnosa dojmili su me se i više od povijesno-dokumentarne strane. Pohvalne kritike u ovom slučaju nisu bile nimalo pretjerane.
Jel netko već spominjao "Lov na losose u Jemenu"?
Dugo sam je premetala po rukama i premišljala se oko te knjige, pa je ipak posudila - i oduševila se. Za svaku preporuku.
Već dugo pokušavam uloviti tu knjigu u knjižnici i nikako da je uhvatim. Isto tako pikiram i na Unterstadt.
Priključujem se vašim pohvalama za A. Oza, zaista mi se dopala.
Alen Bović - Ljudožder Vegetarijanac (autor Metastaza)
Angie Sage: Septimus Heap- Magika, Moć letenja i Fizik
Preporucam knjigu od Ivane Simic Bodrozic "Hotel Zagorje"....fantasticna knjiga!
kupila sam neki dan u Profilu u pola cijene (u tijeku je akcija) http://www.profil.hr/knjiga/zena-vre...g-putnika/436/ i http://www.profil.hr/knjiga/pojedite-me/31626/
obje mi se čine jako zanimljive!!
Vidim na netu da ima i četvrta i peta knjiga o Septimusu, no nema na hrvatskom, ili?
Ja cu se pridruziti hvalospjevima D. Mitchellu. livada crnog labuda je stvarno divan roman. Al moram dodati i "Atlas oblaka" od istog autora. Jednostavno, taj covjek stvarno zna zaokupiti tako da citate i onda pogledate na sat i otkrijete da se blizi zora.
A. Tomić, Čudo u Poskokovoj Dragi - ako se želite stvarno dobro nasmijati.
Audrey Niffenegger, Žena vremenskog putnika - ali ne čitam nego slušam audio knjigu
Jaan Kross: Careva luda
Inače nisam ljubitelj povijesnih romana, ali ovaj mi se svidio, poseban je. Radi se o Estoniji u doba cara Aleksandra (20-te godine 19. stoljeća), ali i o pobuni intelektualca protiv režima, represiji i posljedicama svega toga. Dobro je pisan i ima interesantnu kompoziciju (u obliku dnevnika, ali se stalno isprepliću prošlo i sadašnje vrijeme).
a.s.byatt: zaposjedanje
cujem da je tezak i dobar, cekam vikend da zaposnem
Kakva je "žena vremenskog putnika"?
Film mi je bio ubitačno dosadan.
Posljednje uređivanje od icyoh : 29.04.2010. at 23:41
i ove bih voljela pročitati:
http://www.profil.hr/knjiga/prije-nego-sto-odem/28640/
http://www.profil.hr/knjiga/andeli-nasi-svagdasnji/443/