Da, definitivno jako dobar roman.![]()
Evo, i ja sam upravo pročitala drugi dio, "Djevojka koja se igrala vatrom".
E sad... Zapravo mi je tek zadnjih sto-stopedeset stranica bilo zaista napeto, sredina umjereno, ali prvih dvjestotinjak mi je tak-tak... Onaj nepotrebno detaljni opis godine putovanja po inozemstvu... Stalno sam čekala kad će se kasnije u radnji pojaviti neki od likova s početka, ali ništa od toga (možda u trećem dijelu?). No, Larsson je zaista kvalitetan pripovjedač i tekst prekrasno teče, pa mu nisam zamjerila.
No, stvar koja me razočarala jest tekst na stražnjoj korici knjiga (u hrvatskom, Frakturinom, izdanju). Naime, u njemu je vrlo eksplicitno navedeno tko će biti ubijen i ja sam mislila da će tim ubojstvom početi roman - a kad ono, izvukli su dio sadržaja iz sredine knjige (ubojstvo se dogodi oko 250. strane). Moram reći da mi uopće nije bilo drago čitati roman, znajući unaprijed koji će likovi biti ubijeni te stoga savjetujem svima koji uzmu knjige u ruku da ne pročitaju tekst na koricama, koliko im god bio primamljiv ().
No, na stranu sve sitne primjedbe, roman je zaista napet i odlično napisan, topla preporuka! (Mislim da za drugi dio ni ne moram pisati disclaimer, jer će osjetljivi odustati nakon prvih pet stranica.)
Posljednje uređivanje od Sanja : 13.02.2010. at 01:08 Razlog: krivi smajlić
"Kradljivica knjiga",zavrsila. Dobra.
Mrvicu, pinkicu na trenutke pateticna, (za moj ukus - podsjeca na Spielbergovu patetiku u "Schindlerovoj listi"), ali tesko je u takvoj temi potpuno izbjec patetiku...
I, da, jos i pretencioznost. Koja je, valjda, manje oprostiva.
Ali, ipak preporucujem. Mislim da je veoma opipljivo i uvjerljivo dočaran svijet te djevočice, i tmasta atmosfera rata.