Postoji tema božićni ručak, ali ovakvu nisam našla.
Ajde, dajte neke ideje![]()
Postoji tema božićni ručak, ali ovakvu nisam našla.
Ajde, dajte neke ideje![]()
Mi imamo klasični nezdravi ručak![]()
Juha,pečenje,francuskasarma,kolači...pa tko što hoće
![]()
kod nas je obicno za rucak nesto sitno, usput, a prava klopa ide navecer:
punjena jaja
pohovani slani palacinci (meso, sir)
kiflice (dio s hrenovkama)
kanapei
namaz od tunjevine
svega nakoso
savici od hljeba i nekog namaza
cokoladne bombice
i sl
Uvijek grah i to se mora baš kuhati 01.01. jer koliko se grah okreće u loncu toliko će biti novaca u cijeloj godini.![]()
Ja ove godine pravim lazanju - može da se jede ispred TVa.
Hole kocke i kuglice od kikirikija.
Nama dosta.
ne treba mi fildžan viška, ali... imaš li sobu viška?wewa prvotno napisa
kod nas je ovak:
pečeni krmići u komadu sa krumpirom
pečena paprika
francuska salata
domaći umak od hrena
grah salata
plata sa pršutom ,sirom,maslinama
domaća pogača(meni izgleda kao kruh)
drugi dan sarma i restani krumpir
torta od oraha ili sladoled
inače doma nas je troje![]()
Mi se cijeli dan trijeznimo od dočeka.
Ako sveki udijeli sarmu dobro, ako ne...ah, o tome ću misliti sutra...
Prvi put u zivotu moram ja spremati novogodisnju veceru i vec me sad hvata panika, a posebno kad procitam kakve se tu gozbe spremaju...
Planirala sam francusku i kremenadle ispeci u rolu....Kolace donose gosti.
ne sekiraj se: i ja dočekujem goste uz francusku i salatu od "sitneži" (leća, grah, slanutak i kukuruz) jer to donosi sreću u novoj.
naresci i kolači i bokteveselio...
i oni će valjda donijeti štogod pa ti je to već pun stol.
ne opterećujem se takvim stvarima, ne dolazi drug Tito da se moram pokazivati, nego prijatelji![]()
mene interesuje ovaj namaz od tunjevine i savici od kruha. Kako, sta???
Neko je pominjao da od francuski kruh necim namaze, potom ga dobro umota u foliju i stavi u frizider. Poslije se to fino reze. E, ja bih to.
Cim da namazem francuski?
BTW, jos nisam kupila one sjeckalice, muckalice, a i stapni mi je skoro rikno ko buranija 8)
ja bih sto vise tih sitnih zalogajkcica (salate, slane kiflice, to od francuskog...) nesto mi bezveze sjest, najest se mesine i onda zapsat pred tv-om
A ono, sami cemo bit ?Djeca vjerovatno u krevetu.
Kod nas se tradicionalno jede nešto svinjsko, nikako koka.
Zbog nekakvih starh praznovjerja.
Svinja ruje prema naprijed, a koke čeprkaju prema natrag.
Dakle, želimo u NG rovati prema naprijed![]()
Pošto za Božić nisam pravila sarmu, pretpostavljam da će to biti dio ručka za NG.
sta je vlasac??? Sir???
http://www.crochef.com/index.php?page=recepti&id=194
ja sam mislila ovo
vlasac ti izgleda kao ono zleno od mladoga luka, samo sitno, usko i ima špic na vrhu. okus mu je po luku.
gledaj samo zeleni dio
http://www.coolinarika.com/repositor...tent_large.jpg
može se kupiti i u vrećicama u suhom stanju, ja kupujem od kotanyja
http://www.agora.com.hr/slike/velike...any-7196_1.jpg
a znammmmmmmm. Vidjam to svakodnevno ovdje u trgovini.Ima ga u buntovima . Et, ne znam ni na njemackom kako se zoveapricot prvotno napisa
![]()
Pa reci im: koennen Sie mir diese gruene geben?
I uperi prstom kako to samo ti znaš!
Vlasac je zakon!
Posipati sitno nasjeckan vlasac na već serviranu goveđu juhicu, mmmmmmmm
:D
Zdenka2:
E da, moja baka u Mariboru zvala ga je na čistom pravilnom slovenskom- šnitl!Vlasac = Schnittlauch![]()
off topic
moli se uvažena forumašica gost1 da se ovih dana češće javlja na sve topice da bi moja malenkost mogla što više klikati na link u potpisu.
4 godine sam na forumu i nikad se nisam toliko razveselila kao kad sam vidjela link u tvom potpisu.
Mislim bilo mi je drago i čestitala sam drugima,ali nisam plakala,ali ovaj link mi je nešto posebno...
![]()
za ng ručak kuham ja :shock:
čista klasika
juha i govedina, tko hoće s hrenom može jesti meso iz juhe
jedino što sam se žrtvovala su domaći rezanci
glavno jelo svinjsko pečenje i krompiri i zelena salata
a poslije neki kolač....niš posebno biskvit i voće ( to jedino znam )
Maria 71:...moli se uvažena forumašica gost1 da se ovih dana češće javlja na sve topice
Joj, Marija draga, ti to mene malo mhda, ovaj...broj postova mi tako rapidno raste da mi je već neugodno, pa se obuzdavam![]()
No na ovom pdf-u se osjećam kao riba u vodi, pa prilažem recept za brzinsku goveđu juhicu, primjerenu serviranju na novogodišnjem stolu.
Brzinska goveđa juhica-nikakve opasnosti da nešto prekipi (npr. ona grozna pjena) nema
U ekspres lonac strpati:
Komad juneće koljenice (dodati i malo goveđe kosti)
1 luk (prerezan na pola)
2 poveće mrkve (svaka prerezana po pola)
1-2 rajčice (ako ne volite onu bljak kožu koja se vuče, dobro je rajčicu prije stavljanja u lonac cca pola minute grijati u mikrovalnoj-koža se skine u roku 1-2 sekunde, ma klizne s rajčice)
peršin
dodati vodu, sol, eventualno tko voli vegetu ili goveđu kocku, nekoliko zrna bibera (ništa bez Bocaccia), možda malo češnjaka...
Poklopiti lonac i kuhati.
Teško je sada napisati koliko dugo, ovisno o jačini vatre i vrsti lonca.
Kad je juha kuhana, izvaditi meso, juhu procijediti u običan lonac, a povrće u cjedilu propasirati i vratiti u juhu.
Meso narezati na što male komadiće i vratiti u juhu.
Ukuhati rezance.
Servirati, a serviranu juhu posipati sitno nasjeckanim vlascem.
Stvarno je fino.
Dobro, jasno mi je da je svaka od prisutnih forumašica na ovom pdf-u iskusna kuharica i da joj recepta za goveđu juhu ne treba, no napisala sam ga zato što većina mojih prijateljica priprema bistru goveđu juhu, ali meni je ovako finija, pa eto, možda malo za promjenu...
mozes mislit danas odem, kad nema :shock: A uvijek toga ima. Nema veze, potrazit cu u ponedjeljak.apricot prvotno napisa
Gost 1 , da Marija ne napisa, ne bih skontala. Super vijest :D
a kako bi tek meni trebalo biti neugodnoGost 1 prvotno napisa
više od 5000....
super ti je recept, isprobat ću ga za ng ručak....
samo bez vlasca
Vidis, vidis, ovo za srecu nisam znala, a radi se o mojim omiljenim namirnicama.apricot prvotno napisa
Da cujem kako ju prizivas... ulje, ocat i...?
... i začini koji ti padnu na pamet.
meni je trenutno majčina dušica u điru.
stavim i luka.
možeš posuti i mljevenom crvenom paprikom...
super je ta salata
ja je radim uz roštilj i uvijek prva plane, nisam znala da treba taj sitnež za novu
ja stavim (iz konzerve, to je jedino gdje grah stavljam iz konzerve, ne da mi se kupovati i kuhati po šaku svega)
crveni, bijeli i šareni grah, kukuruz, leću, slanutak
(sve iscjedim i dobro operem u cjedilu)
mladi luk, začinim bućinim uljem i acetom
super je i super izgleda, ono šarenilo boja, crveni, bijeli grah, žuti kukuruz, zeleni luk, mljac
i ja iz konzerve i uopće me nije sram, koja je razlika. to je samo pasterizirano povrće.
jedino slanutak dokuham, jer volim kad je mekan kao kesten.
ma to ja radi nekih s foruma, da ne skoče na konzerve
mada ja samo za to koristim grah iz kozerve, za druga jela normalno kuham, inače izbjegavam konzerve
npr. prije sam grašak uzimala u konzervama, sad samo zamrznuti
(a kukuruz i tunjevinu iz konzerve i to mi je pod normalno)
e ja ću uz grahorice salatu i francusku napraviti i tunjevinu (pužići, tunjevina, kukuruz, krastavci, sir), je da ne paše uz odojka, ali je mi volimo
za staru godinu za večeru tradicionalno goveđa juha,komad odojka i pečeni krumpir, uz salate
za novu godinu za ručak sarma, evo se krčka (mama je složila)
i neku tešku tortu, reform ili vasina, ili tako nešto još nisam odlučila
Ja odlučila. Radit ću tradicionalno, dolaze moji i svekiji na ručak.
Goveđa juha, odojak, htjela i janjetinu pa je danas nisam dobila, francuska, krumpir salata, grah salata, piletina s meksičkim umakom, Hola kocke, slane kiflice sa sirom i možda ako stignem kuglof.
Samo ne znam kad ću sve to napraviti![]()
Kod nas je sarma pod obavezno !
Zatim prasetina i francuska salata!
Kanapei
Ja koristi i smrznuto i iz konzerve!
Kod nas je tulum svake godine (nas nekoliko parova s pripadajućom djecom) i obično se jaaaako puno svega napravi tako da se obavezno nalazimo drugi dan u istom sastavu za ručak da sve to pojedemo. Ono što se ne jede u novogodišnjoj noći je moja sarma. Ona se obavezno podgrijava za taj zajednički ručak, a ono što se ne pojede (a ostane puno: radim u 2 lonca od 9 litara) svaki par nosi doma u plastičnoj posudi za ručak 2.1.
Dakle, za slavlje se radi:
- odojak, francuska, krumpir-salata, salata od grahorica s celerom, za grickanje je pršut i paški sir s namazima i maslinama. Poslije se jede pašticada s njokima i dvije vrste svježe salate. Uglavnom- svake godine pretjeramo.
danas sam saznala da me dopalo pripremanje ng ručka,
a kako pripremate odojka? mm je kupio komad odojka, šta da mu napravim prije pečenja? koliko dugo i kako se peče? nisam nikada pekla odojka...a slavonka.
Zaboravila sam, i kod nas je sarma, sveki napravila. A napravit ću i neku platicu
Tonja
http://www.coolinarika.com/recept/peceni-odojak
http://www.gurmanoteka.com/showRecipe.php?recipe_id=244
ali i ja bih voljela čuti koji dobar savjet iz prve ruke
Sve gore navedeno.MIJA 32 prvotno napisa
+ navečer kad klinci odu spavati na to dodamo alkohola, kulena, pršuta, paškog sira, fete, grickalica...
Ako je vjerovati talijanima za prvi novogodišnji ručak bi trebalo skuhati leće, jer da bi se novčići brže lijepili![]()
Nisam planirala ali od viška ne boli glava
Odluka je pala: danas za rucak imamo bolognjez od jucer. Za veceru, kada nam doleze gosti: francuska, kuhana sunka i palacinke sa sirom zapecene u pecnici. Gosti donose sarmu i kolace. Sutra idemo na rucak kod svekrve.
i kod nas identično!Deaedi prvotno napisa
ali silom prilika, jer sam po dolasku na posao mailom obaviještenada radimo do 17h.
branka, hvala za linkiće, nisam jučer mogla ništa na coolinarici gledati od njihovog pingvina koji baca novogodišnje grude :? .
ako hoćeš hrskavu koricu onda ga nemoj podljevati..prije pečenja sa nožem zareži površinu tako da izgleda kao da su male kockice po odojkuTonja_1 prvotno napisa
Važno ti je doooobro nasoliti meso. Nemoj se bojati veće količine soli, slobodno si strpaj u šaku koliko stane i jako dobro utrljaj. Prije soljenja zareži kožicu na kockice, ali nemoj preduboko da ti se kožica ne raspada pri rezanju. Kad nasoliš ostavi par sati (najbolje preko noći). Peče se na 220 stupnjeva. U protvan uliješ vode, pokriješ s alu-folijom i pečeš bar 1 sat. Onda okreneš i još pečeš. Nakon toga makneš foliju i pustiš da se jedna strana zapeče (ona bez korice). Nakon toga opet okreneš i pustiš da ti se zapeče ona strana s koricom. Dok god je pod folijom smiješ dodavati malo vode. Poslije više ne. Ako vidiš da ti na nekom dijelu jače peče slobodno taj dio malo zaštiti folijom da ti se zapeče cijela korica.Tonja_1 prvotno napisa
ja uvijek i za svaku priliku nakuhavam previse hrane koju onda najcesce sama pojedem :/ marko jede zanemarivo malo, a mm voli pojest ali nije bas neki izjelica. a sami smo nas troje.
zato cu ja ove godine napraviti krem juhu od lece, svinjski file u umaku sa njokama, zelenu salatu i salatu od sitnezi koju je apri spomenula. za desrt ima od jucer torte sa bajamima i cokoladom. nikakve dodatne kolace i sl.
ja bih vjerojatno umrla samo od gledanja ovoga :shock:mim prvotno napisa
na dvije kile mesa, ako stavim čajnu žličicu soli... dobro sam rekla.
zato stavm začine i polijevam vinom ili pivom.
francuska koju smo andrej i ja jutros složili (s majonezom bez jaja, vrhnjem i tajnim sastojkom - jabukom), puretina u pariškom panirungu za nas dvoje i neke kobase za mm-a. kolač - matrozen.![]()
meni ne treba salata od grahorica da bude sitneža, kore za reform tortu su mi se tako smrvile da sam ljepila mozaik sa kremom, milijardu komadićaka, to mi se još nije desilo
zato mi je krema fiiina
i htjeli smo kupit teletinu, ali jutros MM više nije našao, tako da sam tek u podne izvadila odojka iz zamrzivača, žao mi je jer je bolje kad se ranije nasoli
A dvije kile!!! Onda ok. Kod nas se bez 5 ni ne razgovara s mesaromapricot prvotno napisa
. Meni korica ispadne super i bez pive, a vino mi nekak uz odojak ne ide-bar ne za podlijevanje
.
Aleandra, da te ujtešim-i meni je nekaj propalo. Ali-BAŠ propalo. M. mi je listala kuharicu i obilježila eklere. Naravno da sam ih jučer išla peći i naravno da su pojedeni tak da smo ih namazali Nutellom. Strahota!! Nikad više ništa neću raditi po receptu.
mrzim kuhati kad smo svi doma, ali ću sutra nabrzinu (budući da nemamo kamo na ručak) speć piletinu na naglo, mlince u mikrovalnoj, i zelenu salatu.
A možda ubacim šnicle i rižu u rol, još bolje![]()
navečer ak će mi se dat napravim palačinke jer su mi kolači od Božić za smeće, il se negdje pozovem na kolače![]()
odojak pečen, salata od tjestenine, namaz od tune, nešto kolača...sarma se još krčka.
Neka mi oproste moderatori, off topic je ali moraaaam!!!!
Gost 1 čestitam!!! :D![]()
to ti prođe za par sekundiTonja_1 prvotno napisa
![]()
Uvijek pečem prasetinu sama, nikad je ne nosim pekaru, jer volimo jesti vrućebranka1 prvotno napisa
![]()
Mene su baka(po tati) i mama učile peći prasetinu.
A ove godine sam probala nešto novo i to me oduševilo.
Večer prije pečenja je MM nasolio prasetinu, onak kao što se soli šunka za salamuru, sa jedno kilogramom soli. I to je odstajalo preko noći.
Ujutro sam ja sol oprala pod mlazom vode (dobro pregledati da negdje ne ostane, bit će gadno ako netko zagrize u to). Meso povuče soli, točno koliko treba.
Tako oprano sam namazala svinjskom masti po koži.
U tepsiju (od pećnice) sam ulila vode 1 prst (neću govoriti koliko je to u litrama, jer to ovisi o veličini tepsije); U tu tepsiju mi stane četvrtina (5-6kg) odojka.
na dno stavim dvije kuhače (starije) i na njih kožom prema dolje postavim pečenku.
Stavim u (prethodno zagrijanu) pećnicu na 200°C i pečem je cca 1.5 sat tako.
Nakon toga izvadim iz pećnice i okrenem kožom prema gore i tako se peče do kraja. Još cca 1.5 - 2 sata.
Najbolje ćete vidjeti po kožici kad lijepo porumeni i bude hrskava.
Ništa ne polijevam, samo provjerim ima li dosta vode u tepsiji, bitno je da se skroz pari iz pećnice. A kožica će svakako biti hrskava zbog toga što se prvo dinstala u donjem dijelu.
Provjera pečenja:
Kako ne biste servirali svojim gostima krvavo pečenje, ubosti nožem ili dvozubcem na mjesto oko plećke ili šunke (kod kosti i gdje je najdeblje) i ako curi sukrvica, znači da još treba peći.
Ako je pri tome pečenje već dovoljno rumeno, onda smanjiti temperaturu na 170-180°C, inače je gotovo i možete izvaditi na pladanj i odnijeti na hlađenje.
Prasetina se lakše reže kad je hladna, ali nikad nemojte izrezati sve u komadiće, jer meso oksidira (posivi), Nego za svaki obrok narežite svježi pladanj.
Ja ovako pečem već deset godina i ništa ne mijenjam. (Osim ove godine sa soljenjem)![]()