Uvijek pečem prasetinu sama, nikad je ne nosim pekaru, jer volimo jesti vrućebranka1 prvotno napisa
![]()
Mene su baka(po tati) i mama učile peći prasetinu.
A ove godine sam probala nešto novo i to me oduševilo.
Večer prije pečenja je MM nasolio prasetinu, onak kao što se soli šunka za salamuru, sa jedno kilogramom soli. I to je odstajalo preko noći.
Ujutro sam ja sol oprala pod mlazom vode (dobro pregledati da negdje ne ostane, bit će gadno ako netko zagrize u to). Meso povuče soli, točno koliko treba.
Tako oprano sam namazala svinjskom masti po koži.
U tepsiju (od pećnice) sam ulila vode 1 prst (neću govoriti koliko je to u litrama, jer to ovisi o veličini tepsije); U tu tepsiju mi stane četvrtina (5-6kg) odojka.
na dno stavim dvije kuhače (starije) i na njih kožom prema dolje postavim pečenku.
Stavim u (prethodno zagrijanu) pećnicu na 200°C i pečem je cca 1.5 sat tako.
Nakon toga izvadim iz pećnice i okrenem kožom prema gore i tako se peče do kraja. Još cca 1.5 - 2 sata.
Najbolje ćete vidjeti po kožici kad lijepo porumeni i bude hrskava.
Ništa ne polijevam, samo provjerim ima li dosta vode u tepsiji, bitno je da se skroz pari iz pećnice. A kožica će svakako biti hrskava zbog toga što se prvo dinstala u donjem dijelu.
Provjera pečenja:
Kako ne biste servirali svojim gostima krvavo pečenje, ubosti nožem ili dvozubcem na mjesto oko plećke ili šunke (kod kosti i gdje je najdeblje) i ako curi sukrvica, znači da još treba peći.
Ako je pri tome pečenje već dovoljno rumeno, onda smanjiti temperaturu na 170-180°C, inače je gotovo i možete izvaditi na pladanj i odnijeti na hlađenje.
Prasetina se lakše reže kad je hladna, ali nikad nemojte izrezati sve u komadiće, jer meso oksidira (posivi), Nego za svaki obrok narežite svježi pladanj.
Ja ovako pečem već deset godina i ništa ne mijenjam. (Osim ove godine sa soljenjem)![]()