Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Imam li pravo retrogradno na jednokratnu pomoc za bolovanje?

jozefina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Imam li pravo retrogradno na jednokratnu pomoc za bolovanje?

Daklem, prosle godine sam otisla na bolovanje radi cuvanja trudnoce. Tocnije, krajem kolovoza 2006. Bilo je dosta frkovito i zaista nisam mogla raditi. Neki dan mi je frendica spomenula da imam pravo na neku jednokratnu pomoc za bolovanje u neprekidnom trajanju od 3 mjeseca. Radim u drzavnoj firmi (obrazovanje, kultura). Zvala sam tajnicu ali mi je rekla da je riznica zatvorena i da vise nemaju novaca za takvu isplatu. Rekla mi je da joj se javim u sijecnju 2008 i da ce probat nesto saznat o tome. Koliko se sjecam jedna druga kolegica, koja je imala komplikacija sa kaziprstom (ne salim se) i nije radila bar 4 mjeseca zbog toga dobila je spomenutu naknadu. Sada ja pitam vas koji znate, imam li i ja pravo na tako nesto, je li poslodavac obvezan da mi to isplati (obzirom da je vec bio slucaj takve isplate) i hoce li biti kakva zastara ako se javim u sijecnju? Naime, pitala sam u nasem knjigov. servisu prvo jel imam pravo tak nekaj traziti, a oni su me odkantali i rekli da cuvanje trudnoce nije bolest i da nemam pravo. Mislim, bila sam na BOLOVANJU. Zar je bitan razlog? Kako bolestan prst moze imati vecu tezinu od cuvanja trudnoce?

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam na čuvanju dobila tu naknadu-radim u prosvjeti.
    komplikacije u trudnoći su isto bolovanje.
    za te u servisu jedan blagdanski smajlić

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam za toliki vremenski odmak, ali ja sam baš prošli mjesec dobila tu jednokratnu naknadu, a na komplikacijama sam.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno pomoć

draga jozefina, pravo na jednokratnu novčanu pomoć uslijed bolovanja dužeg od 90 dana pravo je koje ostvaruju i trudnice na komplikacijama. to je sigurno tako jer smo mi tražili tumačenje tog članka zakona od nadležnih institucija i tako nam je rečeno. međutim isto tako, ta pomoć nije obvezna za poslodavca, dakle imaš pravo, ali ako poslodavac tako odluči i ako ima sredstava. pomaže činjenica da su tu pomoć već isplaćivali drugim djelatnicima. u mom slučaju su isto kasnili (javna ustanova) jer su čekali tumačenje da li imam pravo na pomoć pa su mi je isplatili u idućoj godini kad sam već bila rodila. sretno!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno naknada

Na komplikacijama sam od 9.10.2007. a termin mi je 5.5., dakle 9. siječnja 2008. sam definitivno 3 puna mjeseca na bolovanju. Za ovu naknadu saznala sam preko foruma, nisam imala pojma o tome. Radim u Gradskom uredu, kome se trebam obratiti vezano za tu naknadu? Da li pismeno ? Ili sam možda već zakasnila?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas u firmi komplikacije u trudnoći isključuju tu pomoć, jer ih ne isplaćuje poslodavac ...

Ako se sada tumači da se može dobiti i na komplikacijama, ja sam je u tom slučaju dva puta "izgubila"

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Napišeš pismeno zahtijev da ti se sukladno kolektivnom ugovoru, tom i tom članku isplati jednokretna pomoć zbog bolovanja dužeg od 90 dana. Ja sam radila u d.o.o. i to sam samo naslovila na firmu, dala tajnici da urudžbira, a jedan primjerak meni ovjeri da je primljeno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno pomoć

loptica, nisi zakasnila jer još nisi stekla pravo na tu pomoć, možeš ju tražiti tek nakon 90 dana bolovanja ne unaprijed, pretpostavljam da imaš nekog šefa ili pročelnika ureda kojem se treba obratiti, možda ne bi bilo loše to obaviti pismeno s pozivom na odredbe Kolektivnog ugovora za državne službenike, čl.48.

VIPmama, žao mi je što si fulala ovu pomoć, ali nešto su/si pobrkali ovdje, tu jednokratnu pomoć isplaćuje poslodavac, a ne HZZO, ona nema veze s naknadom na komplikacijama. isplaćuje se upravo zbog financijske pomoći uslijed smanjenih prihoda na bolovanju.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

loptica i još nešto, kontinuitet od 90 dana neprekidnog bolovanja moraš steći u godini u kojoj tražiš pomoć, dakle tek 1.4. će ti proći 90 odnosno 91 dan! ne računaju se mjeseci iz 2007.g. ok?

jozefina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Draga Bozana, jesi mozda predavala kakav zahtjev (ako da kako, ima neki obrazac ili si ga sama srocila?) ili si pitala usmeno pa su u firmi rjesavali birokraciju? :/ Zbilja je gnjusno da zena mora moliti za takve stvari. Bilo bi normalno da se o tome vodi briga u racunovodstvu. Bas su neki... A vecina njih su zene. :?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mene su zvali iz računovodstva i isplatili mi to ovaj mjesec (rodila sam u 10 mjesecu), bez ikakvog zahtjeva. Inače, radim u državnoj instituciji, pod MZOS.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Frani, ja mislim da duguješ čokoladu nekoj dobroj teti u računovodstvu.

ja nisam znala za to, cijelu trudnoću sam provela na bolovanju ali nisam ništa dobila jer nisam podnijela zahtjev

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno naknada

Hvala vam puno svima na savjetu, u ponedjeljak ću zvati odmah računovodstvo samo da vidim da li znaju nešto o tome.
    Ali Božana, došla sam do informacije, da žena koja radi u školi, dobila je tu naknadu bez obzira što 90 dana nije ostvarila u tekućoj godini tj. dogodilo joj se nešto slično kao i meni, prešla je prvih 90 dana nekih 10-ak dana u slijedeću godinu, i naknada joj je bila isplaćena! A ono kako si mi rekla za 1.4., meni će već tada biti otvoren porodiljski, mislim da zbog termina meni bi trebao početi porodiljski već negdje oko 25.3., znači da opet to neće biti punih 90 dana bolovanja? Jel tako? Ili?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jozefina, inače nije potreban zahtjev samo usmeni, ako je poslodavac ok on bi zapravo o tome trebao voditi računa, međutim najčešće se same za to moramo izboriti pa je pismeni zahtjev ponekad potreban.

loptica, u pravnom tumačenju tog članka stoji kako sam napisala, dakle kontinuitet od 90 dana u tekućoj godini, ali ako je tvoj poslodavac voljan isplatiti pomoć i na drugi način samo naprijed.

i još nešto, one cure koje su na komplikacijama cijelu trudnoću pa tako ostvare 90 dan u jednoj i 90 dana u drugoj godini imaju pravo na tu pomoć DVA puta, i u jednoj i udrugoj godini!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

jozefina, inače nije potreban zahtjev samo usmeni, ako je poslodavac ok on bi zapravo o tome trebao voditi računa, međutim najčešće se same za to moramo izboriti pa je pismeni zahtjev ponekad potreban.

loptica, u pravnom tumačenju tog članka stoji kako sam napisala, dakle kontinuitet od 90 dana u tekućoj godini, ali ako je tvoj poslodavac voljan isplatiti pomoć i na drugi način samo naprijed.

i još nešto, one cure koje su na komplikacijama cijelu trudnoću pa tako ostvare 90 dan u jednoj i 90 dana u drugoj godini imaju pravo na tu pomoć DVA puta, i u jednoj i udrugoj godini!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    Frani, ja mislim da duguješ čokoladu nekoj dobroj teti u računovodstvu.

ja nisam znala za to, cijelu trudnoću sam provela na bolovanju ali nisam ništa dobila jer nisam podnijela zahtjev
    Odnjela već Merci i kavu ...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

VIPmama, žao mi je što si fulala ovu pomoć, ali nešto su/si pobrkali ovdje, tu jednokratnu pomoć isplaćuje poslodavac, a ne HZZO, ona nema veze s naknadom na komplikacijama. isplaćuje se upravo zbog financijske pomoći uslijed smanjenih prihoda na bolovanju.
    Baš zato.. stvarno ne znam kako to objašnjavaju.

nisam mislila da jednokratnu pomoć za takvo bolovanje (duže od 3 mj) isplaćuje HZZO, nego da plaća za komplikacije u trudnoći odmah ide na teret HZZO, a ne poslodavca, pa je u tome neka kvaka..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u ponedjeljak ću zvati odmah računovodstvo samo da vidim da li znaju
    Jesi li zvala i kakva je informacija?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •