Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Prava očuha

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Prava očuha

Dakle, razvela sam se kad je sin imao 2 godine. Sada sam sretno preudana, dijete ima 6 godina, a imamo i bebicu od 3 mjeseca. Moj muž obožava i mojeg sina iz prvog braka, a mogu reći da je ljubav obostrana. Dijete ima ovdje svoju obitelj, ljubav, toplinu, svoj život, vrtić, na jesen školu, svoje prijatelje, karate itd.

Zanima me, ukoliko se nedajBože meni nešto dogodi, što se događa mojem sinu sa životom? Ima li njegov otac (samo zato što je biološki otac) pravo uzeti ga k sebi, određivati mom mužu i drugom sinu koliko će viđati Frana (stariji sin) ? Ima li on pravo presložiti njemu život odjednom, preseliti ga ako hoće u "Tunguziju"? Mogu li ja nekako regulirati prava mom mužu glede Frana? Kome se obratiti?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na žalost, odgovor na tvoje pitanje, ne znam. Ali ti preporučujem da kontaktiraš nekog odvjetnika, specijaliziranog upravo za obiteljsko pravo.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da ga tvoj sadasnji partner moze posvojiti uz pristanak njegovog bioloskog oca

evo iz obiteljskog zakona

Članak 129.

(1) Za posvojenje je potreban pristanak obaju ili jedinog roditelja djeteta, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(2) Roditelj može dati pristanak da njegovo dijete posvoji njemu poznati posvojitelj samo ako dijete posvaja maćeha ili očuh. Pristanak se daje na način propisan u članku 137. ovoga Zakona.
    vise vidi na http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/1583.htm

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Da, ali problem je u tome što biološki otac ne bi dao pristanak ni u ludilu. Baš zato i pitam jer znam da bi ovaj sigurno u tom slučaju (nedajBože) glumio veličinu i sav bi bio sebi prevažan.
    Ja ne mogu vjerovati da Zakon nigdje ne govori o pravu očuha npr. koji s djetetom živi dulje i kvalitetnije nego biološki otac! A da ne spominjem da se više brine i više žrtvuje, a ovaj samo tako odjednom može postati No 1.
    Anyway, hvala na odgovoru Mukica i mamma san. Znam da bi se trebala obratiti odvjetniku, ali možda je već netko nešto saznao na ovu temu ili ima neka korisna iskustva. Pa tome služi između ostaloga Forum, zar ne?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

frani, ne znam kakva je procedura, i iskreno vjerujem da si ti jako daleko od toga da ti se nešto dogodi - ali svakako odi odvjetniku.

možda se može sastaviti neka vrst "oporuke" (brrrrr, gadno zvuči :/ ) - odnosno evidentiranje tvoje volje kao skrbnika / zakonskog zastupnika - da dijete nastavi živjeti s pravim ocem, a ne s biološkim.

puno sreće

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ma naravno da se i ja nadam da mi se ništa neće dogoditi, ali ne bih htjela propustiti neku mogućnost ako ona postoji. ja sam u životu priličan realist, ali i ziheraš. Kako sebi, tako svojoj djeci pogotovo, želim osigurati da im je dobro u životu, koliko god mogu. Znam nekoliko slučajeva gdje su iza staraca ostale "neriješene" stvari koje su djeci itekako zagorčale život. Stvarno nisam pesimist, ali....

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nažalost, draga, ne postoji ti takva mogućnost. U potpunosti te razumijem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •