Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 62

Tema: Jeste li išli na vađenje krvi s bebicama?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Jeste li išli na vađenje krvi s bebicama?

Nama je pedijatrica još prije mjesec i pol dala uputnicu za vađenje krvi i urina, kontrole radi. A ja ljenčina ne odoh još uvijek.
    Jana je zdrava i ne da mi se da je bodu bez nužde, pa sve još uvijek odgađam.

leonisa editirala naslov na zamolbu autorice

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Možda da moderatorice editiraju naslov, ovako zvuči strašno.
    Mislila sam: " Jeste li išli na vađenje krvi s bebicama?"

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e mene ovo isto interesira.

mi bismo isto sad iza NG trebali napraviti KKS pa ne znam jel se to radi iz prsta ili kako.
    to će nam biti prvi KKS nakon rođenja (nakon napunjenih 6 mjeseci).
    urin nas nije tražila da napravimo.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ni meni se ne sviđa da ga pikaju, ali opet jako me interesira jel je sve ok pošto je natukao baš puno kila.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Da, išli smo na vađenje krvi sa 7mj. kad je bio bolestan. Vadi se iz vene. Bilo je prestrašno.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz vene :shock:
    ajoj :/

a jel to baš mora tako?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Vadili krv iz prsta i piškila u vrećicu. Kod nas je to obavezna kontrola uz pregled sa šest mjeseci.
    Ima bolju krvnu sliku od mene
    Nije se bunila previše. Više joj je smetalo što joj držim ruku nego što su je bocnuli.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa valjda mora. Inače, roditelj treba držati bebi ručicu dok ovi svrdlaju. Ja nisam mogla pa sam izašla van. Ostao MM, skoro pao u nesvjest nakon 20 min. (a inače se svačega nagledao-ne bih u detalje)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moj odgovor išao je rvukovi2

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

mi smo vadili već nekoliko puta i uvijek iz prsta nikada iz vene:
    - prvi put tijekom prve godine (ne sjećam se točno kada, ali već je sjedio) radi željeza jer je pedici bio "malo blijed"
    - dva puta radi leukocita kad je zakurio s otprilike godinu i pol
    - na zaraznoj isto s godinu i pol.

Nije mu to bilo jako traumatično, uvijek su ga sestre nekako zabavile - gledaj bubamarice i tak....to iz prsta mi se čini prihvatljivije, ali traaaaaajeeeee, najgore mi je od svega bilo držati ga da bude toliko dugo miran.
    Malo je svaki put zaplakao, ali ne bih rekla da od boli, nego čisto kao reakcija na to držanje na silu i nekakvu nepoznatu situaciju

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

vadili 2 put iz prstića, ali kod doktorice jer ima neki stroj pa krvna slika bude gotova za par min ali moramo platit 50kn. Prvi put je imao manjak željeza a na kontroli neki dan je sve bilo u redu :D

traktorka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Iz vene i prsta,sa nekih 8 mjeseci. Nisu nam dali da budemo s njim grozno je plakao,mislila sam da ću umrijeti iza vrata. Mm je tješio mene,a ja njega!
    A vadili smo krv zbog neke pretrage vezane za alergije,srećom nalaz negativan!

Ava M avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo baš jutros, iz prstića, drugi put radi malog broja leukocita (preboljeli trodnevnu groznicu, pa odmah zatim laringitis ).

Plakao je, naravno, ali bilo je brzo i ne prestrašno. Iz vene mi puno gore zvuči.

Nalaze još ne znamo.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Prvi put su mu provjeravali željezo u rodilištu jer je blijed na mamu i tatu. Ne znam kak su ga pikali jer su ga odnijeli od mene kao i za cijepljenje i ostale pretrage.
    Slijedeći puta s 3 i 7 mjeseci. Iz prstića. Prvi put jer je i pedijatru izgledao "malo blijed", krvna slika super. Drugi puta "radi kontrole". Opet sve super. Više ne dam da ga pikaju samo zato jer je blijed, plavokos i plavook

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Moj mališa ima problema sa štitnjačom pa mu svaki mjesec vade krv, u početku su i svaka dva tjedna . Ugl. sad smo već, usudit ću se reći, oguglali. Njemu su vadili odsvakud - iz vene, iz šake, iz prsta, iz glave :shock: . U početku sam plakala u hodniku. Pa pred vratima. Sad sam već s njim u laboratoriju jer je bar malo mirniji kad sam s njim pa automatski i kraće traje. Ne boli to njih toliko koliko im smeta što ih se drži. Tak se ja tješim. Ma koma :/
    Al ak je ovak samo kontrolno - niš strašno - bit će vam ružno jer ga želite zaštititi od svega, pa i toga, al jednom je pa se preboli. Ak je to uskoro - Držim figice-migice

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zdravom djetetu ne bih vadila krv, zašto?

žao mi je da pedijatri traže takve stvari kako bi se osigurali od... čega?
    ako je dijete bolesno, pa doc nije siguran je li virus ili bakterija, je li dijete za terapiju antibiotikom... onda, ajde, ima opravdanja...
    ali zdravoj djeci?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa

ako je dijete bolesno, pa doc nije siguran je li virus ili bakterija, je li dijete za terapiju antibiotikom... onda, ajde, ima opravdanja...
    ali zdravoj djeci?!
    Često traže zbog željeza. Mislim da je bolje vaditi krv nego ga dati "preventivno". Ježim se preventivnog liječenja.

Ipak, mi smo odbili tu opciju sa 6 mjeseci. Pedica je rekla da joj se po unutrašnjosti donjeg kapka ne čini da je anemičan. Krv je prvi put vadio sa 17 mjeseci, kad je prvi put bio bolestan i željezo je bilo u normali.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Apri i Luna, slažem se s vama. Da sam s Miom bila pametnija.

Luna nekako mi je to baš pitanje za tebe, podsjeća me na cjepljenje.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Krv se iz prsta vadi sa šest mjeseci zbog skrininga anemije.
    To je inače jedino vađenje krvi kod zdrave djece u toku prve godine života.
    Željezo u krvi se ne radi iz tako izvađene krvi, samo kompletna krvna slika.
    Nivo željeza u krvi i nije baš pouzdana pretraga, jer njegov nivo varira u zavisnosti od mnogo faktora. Samo sniženo željezo nije dovoljno za dijagnozu anemije. Loša crvena krvna slika jeste.
    Jedini potpuni nonsens je kad djeci sa tri mjesca starosti vade krv "da vide jesu li anemični". Sva djeca sa tri mjeseca imaju fiziološku tzv "trimenonsku" anemiju. I onda se svi preneraze kako dijete ima lošu krvnu sliku

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Vadili iz vene, prsta, glave. Do njenog 6 mjeseca već je bila više puta na vađenju krvi nego ja u svojih 30 i nešto sitno godina. Preporučam vađenje krvi (ako treba iz vene) u Klaičevoj, ne u lokalnom Domu zdravlja. Tete u Klaičevoj sem što imaju bolji grif za male vene, sem što mi se čini da imaju i sitnije igle za vaditi. Što se tiče boli, gore mi je reagirala na vađenje iz prsta nego na venu, duže traje i peckavije je. Ali roditelju je gadnije podnijeti venu.
    U svakom slučaju beba zaboravi na bol prije nego i izađete iz čekaone, roditelj ne zaboravi nikad.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

za KKS se malim bebama krv vadi iz prstića
    ako traže i željezo vadi se iz vene
    ako traže išta drugo osim KKS i ABS vadi se iz vene

F smo prvi put vadili iz prstića i vene s 5 mj radi alergije na km - plakao je strašno, ali se i brzo smirio

puno traumatičnije za mamu nego bebu

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikada nismo vadili krv. prije mjesec i pol je napunio 4 godine

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    nikada nismo vadili krv. prije mjesec i pol je napunio 4 godine
    baš vam se divim.
    npr. ja sam od onih ljudi koji su prvi antibiotik primili tek sa 10 godina kad sam imala upalu uha i da upala nije toliko bolna i opasna vjerojatno ga ni tad ne bih primila.

po pitanju zdravlja svog djeteta nisam ni približno toliko samouvjerena kao moja mati-no nisam ni od onih koji za svaku sitnicu dižu paniku i trče doktoru.

međutim, ari je dobio 10 kila (dojen da ne bi bilo zabune) u 6 mjeseci i zaista mi je manji problem odvesti ga da mu izvade krv i provjere hemoglobin nego da zaradi anemiju s kojom se puno gadnije nositi.

ne znam koliko je moja pedijatrica sigurna u dijagnostiku eventualne anemije (očito više vjeruje laboratorijskom nalazu) samo na osnovu fizičkog pregleda djeteta, a znam 100% da ja za tako nešto nisam kompetentna.

ne sviđa mi se što će ga pikati, ali sam sigurna da će on to uspješno preživjeti bez trauma koje će ga psihički unazaditi.
    u lab idemo kad se očisti gužva da ne pokupimo kakvu beštiju.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

eli su vadili iz prsta na sistematskom za vrtic. jedva joj je izvadila tu jednu kapljicu iz prsta. maleni ima skoro godinu dana i jos nije vadio niti nam je pedijatrica ista spominjala.
    LeaB a zasto je tebi pedijatrica dala zu uputnicu ako je bebica zdrava?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Malena beba, to je čini se preventivno, da se vidi krvna slika.

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

zapravo sam mislila jeli to obavezno za djecu jer kod nas to pedijatrice ne daju? mislim, jeli se u tvojoj ordinaciji sva djeca iste dobi salju na preventivno vadjenje krvi?

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, i Mija je išla, a i kod moje frendice isto.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vadili krv iz prsta zbog leukocita i hemoglobina (nisam dala venu za zeljezo).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni je to vadjenje krvi grozno, iz zile smo vadili 2x: jednom jer smo morali, po preporuci gastroenterologa i moralo je iz zile; drugi put, kad je H imala neku virozu, u labosu joj izvadili krv iz zile, jer je doktorica tako trazila. Nismo se snasli, pa smo dopustili, ali kada sam pitala doktoricu zasto je trazila iz vene, rekla je da nije i da su to valjda napravili jer su procijenili da bi iz prsta islo teze. Naravno da je to vadjenje iz zile puno traumaticnije - H se bacala, tat jedva drzao, ali ne moze drzati tako cvrsto da se uopce ne trzne...A iz prsta - pa i mene najvise zapece kada zarezu nozicem...

No, sada sam kupila u ljekarni onu "penkalu" i patrone, to nista ne boli, pa cu iduci put traziti da joj time vade, a ne da je zarezu sa nozicem.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

L. su uvijek tako pikali....probajte otici u drugi laboratorij :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    Kako, mislis sa patronama ili nozicem?

Drugi laboratorij - ovaj je preko puta pedijatrice, nalazi su odmah gotovi i vratis se s njima natrag kod doktorice - to mi je jako prakticno, a i pedijatrica je navikla tako raditi. Jako je detaljna, nikad ne da antibiotik bez krvne slike.

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ne,nikada , ne vidim uopće razlog za!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja je išla na alergotest i tad su joj vadili iz žilice na naddlanici.
    plakala je ko ljuta godina.
    drugi put su joj vadili iz vene ko i odraslima.
    i tad je plakala ko dvi ljute godine.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marko je plakao jer mu sestra nije vjerovala da on može sam sjediti i dati krv iz vene.....

On zna da pikanje boli ali brzo prođe.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    mi nismo kod iste pedijatrice? (dr. Č. u Dugavama)

nas nikada nije slala, nego je nama prepuštala odluku kad bi antibiotik bio u pitanju (ali, prvi put sa neke dvije godine).

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpisujem.
    Vadili su krv dosad nekoliko puta (ukupno oboje ) da bi se utvrdilo treba li antibiotik ili je virusna infekcija. I uglavnom je uvijek bila virusna u pitanju.

Zbog potencijalno moguće anemije ne bih vadila krv niti je to pedijatar ikad predlagao.
    Ja sam pol života bila anemična pa šta mi fali.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj leonisa prvotno napisa
    Kako, mislis sa patronama ili nozicem?

Drugi laboratorij - ovaj je preko puta pedijatrice, nalazi su odmah gotovi i vratis se s njima natrag kod doktorice - to mi je jako prakticno, a i pedijatrica je navikla tako raditi. Jako je detaljna, nikad ne da antibiotik bez krvne slike.
    sorry na nedorecenosti...sa patronama.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lea, mi smo dobili uputnicu sa navrsenih 6 mjeseci i ja jednostavno nisam otisla. zdrava je i necu je bezveze pikati.
    zara je vadila sa 6 mjeseci, doktorica je bila odusevljena savrsenom krvnom slikom, i onda joj svejedno preventivno dala zeljezo :shock: koje joj, naravno, nisam niti jednom dala.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tak je i kod nas bilo. vadila je er je imala temperaturu sa 6-7mj. i prilikom kontrole leukocita, prekontrolirali smo i hemoglobin koji je bio savrsen.
    i opet smo dobili zeljezo koje nisam nikad podigla vec sam kupila- proso

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sa curicom smo između 1 i 2. godine svakih mjesec dana vadili krv iz vene, jer pedijatrica nije bila sigurna nikada dok bi ona zakurila da li je viroza ili bakterijska.
    Na kraju druge gdoine f. više nije dala zavrnuti rukave dok se peru ruke :/
    nakon toga smo promijenili pedijatricu, i sad smo kod još gore. Bojim se da nas treća ne otkanta, jer se one prvo međusobno čuju i prokomentiraju, a mi smo očito roditelji koji mislimo i nešto tražimo gdje se to od nas ne očekuje. Koma nam je sad, a trenutnu ped. ne mogu vidjeti, tako da nas je neki dan pitala kaj sinčić uopće ide u vrtić kad nikad nije bolestan (moš mislit kako nije)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovdje gdje ja zivim(vani) nema tog vadenja krvi bespotrebno.
    Ja sam cak pitala pedijatra da to napravi,jer mi se cinila malo preblijeda,a on je to glatko odbio,posto su joj nokti ruzicasti,da se vec po tome vidi da je sve ok.

A interesantno koliko pedijatara vadi krv radi kontrole,a kad je dijete bolesno to ne cine,da bi nasli uzrocnika bolesti,nego samo fino daju antibiotik.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj LeaB prvotno napisa
    mi nismo kod iste pedijatrice? (dr. Č. u Dugavama)
    Jesmo, no sad si mislim kako moje cure nisu dojene, a Orka je, pa je možda to razlog al evo Lutonjica je dobila od pedice isto uputnicu a njene su dojene.
    Nemam pojma.

Osim toga zaboravila sam i na kontrolu 11. 12.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mi smo vec dva puta vadili krev, jer se balerini znaju pojaviti petehije, kojih se svi boje, sem mene , blazeno neznanje. tako da je vec dva puta vadila krv iz prstica da se provjere trombociti. niti jednom nije zaplakala, a mislim da joj je najveca neugoda to sto joj neko drzi cvrsto rukicu. inace oba puta nam je provjern i hemoglobin i sve je u granicama normale. jos da odgonetnem od kud nam petehija meislim da bi i pedijatar i ja bili presretni. ovako vucem je kod njega, kad god se pojave :/

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

JA LABORANTICA ,GARANTIRANO NOŽE SVE IZ PRSTA OSIM SEDIMENTACIJE,ALI SE ČEŠĆE RADI CRP-PRECIZNIJA METODA,ISTO PRST.AKO POČNU IZMIŠLJAT RECI DA NAPRAVE ŠTA MOGU, BIT CE DOVOLJNO!DOK. ĆE DOBITI OPĆU SLIKU STANJA!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vađenje krvi-koma.sa 3mj starosti je vadila krv iz prsta.kao prvo krv slabo išla,a ona vrištala.kad joj napokon usjeli izvaditi krv i izašli van iz laboratorija zvali nas natrag da se krv zgrušala i da joj moraju opet izvaditi.suza za suzom i plač.ja sam imala sve po prtima krvavo a i ona.taj cijela dam mi nije dala da joj izbrišem krvave orstiće i kad bi joj uzela rukicu počela je urlati.naravno strah da ne bude opet bodena.neznam kako bi bilo kad bi opet morali ići a moramo za 6 tj opet.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Evo mi jutros vadili KKS (temp 39°C)
    Samo je cendrala što joj držim ruku, na ubod se nije ni osvrnula.
    Nalazi pristojni, šmizla u virozi :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne treze svi pedijatri preventiono vadjenje kriv, moja uopce nije trazila tako nesto. dijete je bilo zdravo i nema potrebe za vadjenjem krvi, cemu zasto?

Ako je bolesna , ovo sto APri kaze, pa da se odredi terapija, ok ali zdravom djetetu vadit krv mi nema smisla. naravno pod uvijetom da ne sumnja na neku bolest

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj upornamama prvotno napisa
    Da, išli smo na vađenje krvi sa 7mj. kad je bio bolestan. Vadi se iz vene. Bilo je prestrašno.
    kakva vena? mi neki dan iz prsta vadili crp i kks a mali ima 14mj

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi bili prekjucer a prije toga kad je imao svega 13 dana. Sve smo morali. Oba puta iz prstica. 1. put me sestra uvjeravala da to njega ne boli jer male bebe ne osjecaju bol :? . On je naravno plakao cim ga je ubola. Tolko o tome da ga ne boli.
    2. put je tuzno plakao, nije vristao, ona mu je sama drzala prstic. Zamotala ga je a on poslje stalno s njim mahao (valjda mu je smetalo) i bio je jako smijesan jer je bas bio srednji...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi dobili uputnicu kod pregleda sa 4,5 mjeseci. Pedijatrica nam objasnila da to rutinsko salju na pregled, tolko da se provjeri stanje hemaglobina i to. Rekla da ne moramo zuriti jer uputnica vrijedi mjesec dana. Pa mi isli sad neki dan to obavit ujutro. Nije bilo ama bas nikakvih problema. Ja sam inace sva napeta dok je igla u pitanju, pa je MM imao Masu u narucju, kad su ju piknuli u prstic. Ona uopce nije na to reagirala! Jos joj onda sestra tiskala prstic da istisne par kapljica krvi, a Masa opet nista. Jos se smijala jer smo se MM i ja blesirali pred njom, da joj skrenemo pozornost.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •