To je toliko stara vijest da mi se cini da su se medjusobno krenuli razracunavati strucnjaci i "strucnjaci".![]()
istina...
U članku piše da "roditelji u Zagrebu, prema preporuci pedijatara, u sve većem broju koriste strana cjepiva" - ako s tim imate iskustva, molim vas napišite KOJE strano cjepivo umjesto MoPaRu i GDJE se kupuje? Hvala unaprijed.
pa priorix od glaxo smith clineto je zbilja toliko stara stvar
jos davne 2oo3 je isla ta spika i jos te sam cure cijepila s priorixom, kostao je oko 100 kn i bilo ga u svakoj ljekarni. nuspojava nije bilo nikakvih
![]()
ili smo mi tu temu jako puno okrenuli na forumu da nam je stara...
meni je drago sto je tema opet pokrenuta jer stalno dolaze nove mame (kao ja), a sa jednogodisnjakom tesko nac vremena za pretraznik![]()
nama je vrijeme za cijepit se, a jutarnji inace ne citam.
hvala![]()
a jesu li krenuli od ove god. cijepiti priorixom ili se to i dalje čini moparuom?
...mislim - odobrava li i financira hzzo od ove god. priorix?
Čini mi se da je Priorix od Nove godine bez PDV-a, što bi značilo da ga pokriva HZZO. Provjerit ću popodne na poslu.
kaže IG:
...naglasak na NEKU.......neku trajnu posljedicu.
Priorix sad jest bez PDV-a, znači barem mu je cijena manja, ali još nisam saznala što to znači za roditelje, mogu li birati s čim će cijepiti dijete. Javim kad saznam.
Busybe, baš sam znatiželjan....BusyBee prvotno napisa
Koga smatraš stručnjacima, a koga "stručnjacima" ??
Ovako: Priorix se i dalje mora platiti, ali mu je cijena niža jer nema poreza, znači u ljekarni bi trebao biti oko 100 kn.
Ma morala sam ih nekako odvojiti, a istina je da nemam osobni stav (niti dovoljno relevantnih informacija kako bih procijenila) tko je strucnjak, a tko "strucnjak" (Gjenero-Margan koja je cini mi se tvrdila kako je nase cjepivo ok i Imunoloski zavod ili ovi drugi koji guraju GSK cjepiva).
Naime, prije nekoliko godina, od jedne ozbiljne/ije novinarke sam dobila info o tome koliko je lose nase MPR cjepivo. Ako je to ona znala/dobila informaciju, onda su to sasvim sigurno znali i lijecnici koji su sad na strani GSK-a (vjerojatno i dobro placeni) i koji su se sad osilili i dizu frku i paniku oko necega sto su 100% znali i prije. Sta ja znam, valjda osjecaju da je sad povoljna klima da nesto promijene u svoju korist (jako sumnjam da rade puno u korist djece, ako se to ne poklapa s njihovom koristi), mozda se nekome klima stolica ili sta ja znam da su sad skocili ovi drugi iskoristiti priliku da ojacaju poziciju.
Takodjer sam od nje cula da nigdje nema prakse kombiniranja cjepiva kao sto se na nasoj djeci eksperimentiralo (prvo Infanrix, drugo DiTePer za sve one koji ne mogu platiti ili nemaju info da mogu platiti).
I jos puno toga.
U biti, ne volim ni iznositi ove price jer na razini znanja i informiranosti koju ja imam i informacija koje su mi dostupne, zaista se sve svodi na moju, roditeljsku odluku, kojoj strani cu vjerovati i prikloniti se. I svaka rasprava se na kraju moze svesti jedino na prepucavanja jer ja u nesto (ne)vjerujem, a netko se moze pozivati na svoju strucnost (ne nuzno ti, mujice), koju ja nisam u stanju samo tako procijeniti i opet se svodim na to vjerujem li izvoru ili ne. Ako se uopce kuzi sto zelim reci.![]()
bili danas kod pedijatrice - može priorix uz doplatu od 115 kn.martinaP prvotno napisa
...hi!...
...i nas zanima priorix. Mi od početka sve plaćamo pa mi sad ovo nije više ni pod upitnikom. Pedica nas samo dalje 'fura' sa uvoznim cijepivima. Ja isto nemam pojma, prvo sam pristala da dobije sve u jednoj pikici, a tek kasnije sam stigla kopati po informacijama.
Nažalost, nemam svoj pedijatrijski karton, no ja sam u toj maloj grupi još davne '76. godine nakon 'nekog cjepiva sa godinu i par mjeseci dobila neobjašnjivi meningitis. Na otpusnici mi piše da se javio nakon cijepljenja, ali je cijela jedna rečenica precrtana pa ne znam o čemu se radilo. Mami nikad nisu ništa rekli i tako to prošlo... Mama misli da je to bio BCG-ali valjda se i onda to dobivalo odmah po rođenju :? , pa mislim da je bio MoPa ili ondašnja inačica toga. Protiv rubeole sam cijepljena u 8. razredu pa to znam da nisam dobila kao beba... Kad god sam usporena ili drugi misle da sam spora u kapiranju, sjetim se tog meningitisa...- tko zna sad u kojem grmu leži zec kad je ionako već kasno...
Da ne duljim, do kad najkasnije treba dobiti Priorix? Trenutno doma imam velike turbulencije i Dado mi je kod mame izvan Zg. Odgodili smo cijepljenje, a sestra nam nije rekla do kad da se najkasnije javimo... Zna li netko?
mislim do navršene 2. godine
![]()
a što, npr?
Nema ništa drugo.
Neče ništa bolje ili lošije biti djelotvorno nego što bi bilo da se cijepi sa npr. 14-15 mjeseci. Niti će rizik od nuspojava biti manji ili veći.
pa eventualno možeš imati problema s upisom u vrtić
ili s pedijatrom
ovisi