Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Infanrix hexa ili Hexavac - da li je netko cijepio dijete?

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno Infanrix hexa ili Hexavac - da li je netko cijepio dijete?

dakle, naslov sve kaze. mi smo odbili cijepiti Zach-a protiv hepatitisa B po rodjenju, no nakon razgovora sa sefom UNICEF-a ovdje koji mi je rekao da dosta djece ima hep. B i kada sam skuzila da mi poznanica ide na carski zbog toga sto ima hep. B, odlucili smo se cijepiti.

na internetu sam nasla da je European Medical Agency privremeno obustavila promizdbu Hexavac-a u rujnu ove godine, zbog toga sto se ispostavilo da bas ne daje ocekivanu zastitu od hepatitisa B.

ako je netko od vas cijepio dijete jednim od ova dva cjepiva, recite mi da li je dijete imalo kakvu pojacanu reakciju? ipak je to 6 u 1, pa me malo strah... :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Sesterostruko cjepivo HEXAVAC bez dozvole

Pozdrav!
    Moja kcerka je dobila doticno cjepivo sa 3 mjeseca-evo gledam knjizicu i sveukupno do sada je dobila 4Hexavac cjepiva u odredjenim razmacima.Nuspojava nije bilo.Inace,zastita protiv Hepatitisa B traje negdje oko 20 godina.I ja sam nedavno procitala clanak u Oeko Testu (odlican njemacki casopis!)nov.izdanje, gdje stoji:
    "EMEA ili Europska Agentura za Lijekove (EMEA) je oduzela dozvolu sesterostrukom cjepivu Hexavac,jer ime sumnje u pogledu dugotrajne zastite protiv Hepatitisa B.Hexavac je cjepivo za dojencad i djecu protiv
    Hripavca,dj.,paralize,tetanusa,difterije,hep.B i hem.influence tip B.Kod djece koja su vec cijepljenja nepostoji, potreba za tretmanom.Moguce da bi se moralo nekad kasnije dati dodatno cjepivo protiv hep.B.Hexavac je vec 2003.bio pod kritikom.Ovo cjepivo je dovodjeno u vezu sa iznendanom smrti dojencadi.Ali i tada su mu experti dali zeleno svjetlo.Skepticni roditelji mogu traziti peterostruko cjepivo.Ionako je potrebno kasnije jos cijepljenje protiv Hepatitisa B".Izvor :Casopis Oeko Test,izdanje Nov/2005.
    To je bio clanak iz navedenog casopisa.
    Cini mi se da su strucnjaci ipak odvagali prednosti i koristi pa stoga dali zeleno svjetlo.Inace,kasnije cijepljenje protiv Hep.B ima znacaj,koliko sam shvatila tek od puberteta.
    "Uzrocnik,koji moze dovesti do teskih tegoba jetre,se gotovo samo pri porodu preko inficirane majke,pri spolnim odnosima,neciste sprice kod narkomana i neciste doze darivane krvi."Ovdje u Njemackoj se preporucivalo(citam podatke iz 2005.)"vec od 3.godine zivota u okviru 6.-rostrukog cijepljenja,svakako iz ekonomskih i prakticnih razmisljanja.Boji se da djeca tj.njihovi roditelji mogu zaboraviti/propustiti to cjepljenje protiv hep.B kasnije,tako da ima smisla pocetiti sa imuniziranjem tek kratko pred pocetak puberteta.Mladja djeca nisu prakticki ugorozena i zastita drzi,po najnovijim istrazivanjima ionako najvise 20 godina.
    ...
    U medjusobnoj vezi sa Hep.B dikutira se niz teskih,pa cak i rjedjih nuspojava.Tako se cjepivo sumnjici da potice ,u rjetkim slucajevima pojavu poremecaja vida,multiplu sklerozu,diabetes i reumatska oboljenja.Ako u obitelji postoji slucaj diabetesa ili Ms-a,onda radi svake sigurnosti ne bi trebalo cijepiti.Ovo 6-rostruko cjepivo je u aprilu 2003 doslo u vezu sa 5 dosada nerazrijesenih slucajeva smrti."
    Izvor:OEKO TEST,Kinderkrankheiten(Djecje bolesti),izdanje Kompakt

Eto ,nadam se da nisam nikoga prepala,pogotovo mlade majke.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

uf, bogami si me posteno zdrmala sa ovim sto si napisala! nisam pametna sto cinitui, ne volim cijepiva...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Bez brige,
    Ne znam koliko sam dobro prevela clanak pa da je dobro razumljiv,ali evo nekoliko pojasnjenja,za svaki slucaj:
    -Osnovnirazlog povlacenja cjepiva je sto ne garantira dovoljnu dugotrajnu zastitu protiv Hep.B. a ne zbog ev.nuspojava opcenito(ostalih 5 komponenti Hexavaca su O.K.)
    -Hepatitis B u djecjoj dobi se moze prenijeti SAMO transfuzijom krvi( a i to u samo malom,malom proecentu)
    -Trazi neko drugo cjepivo,kad je vec povucen Hexavac!Znaci -Infranrix hexa.
    Nadam se da sam te umirila!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj sophisticat prvotno napisa
    -Hepatitis B u djecjoj dobi se moze prenijeti SAMO transfuzijom krvi( a i to u samo malom,malom proecentu)
    hvala! a moze li se prenijeti nedovoljno steriliziranom iglom prilikom vadjenja krvi?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Zar se tamo igle steriliziraju?
    Kod nas se uvijek upotrebljavaju jednokratne.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    I mene je sad ovo zbunilo pa uvijek se koriste jednokratne igle koje ispred tebe otvore iz paketiće i koriste, mislim da se one ne steriliziraju već nakon upotrebe bacaju, a to vrijedi i za cjepiva, i za vađenje krvi, te svemu tome sličnome..........

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj bibai prvotno napisa
    cuj, na ovo ne mogu tocno odgovoriti - mogu samo reci da se nadam da rabe jednokratne... morat cu provjeriti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hepatitis B u djecjoj dobi se moze prenijeti SAMO transfuzijom krvi( a i to u samo malom,malom proecentu)
    Može li mi netko potvrditi ovu info?
    Baš me to zanima, obzirom da puno roditelja misli da se Hep. B može recimo prenijeti u vrtićima slinom, porezotinama isl.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Hepatitis B u djecjoj dobi se moze prenijeti SAMO transfuzijom krvi( a i to u samo malom,malom proecentu)
    Može li mi netko potvrditi ovu info?
    Baš me to zanima, obzirom da puno roditelja misli da se Hep. B može recimo prenijeti u vrtićima slinom, porezotinama isl.
    Ne može ti potvrditi jer to nije istina.
    Ipak teško će se prenijeti u vrtićima slinom i porezotinama jer većina naše djece, srećom, nema hepatitis B. Ali se djeca mogu zaraziti bliskim kontaktom s krvlju i drugim izlučevinama odraslih koji ga imaju, a nisu ili jesu toga svjesni. Npr u istom kućanstvu. Ili npr. ako se upiknu zaraženom iglom u parkiću, plaži itd. Virus B hepatitisa može u krvi na sobnoj temperaturi preživjeti danima.
    U slučaju incidenta (ako ga prepoznamo) dijete se stigne cijepiti.
    Problem kod djece i hepatitisa B je što u većini slučajeva vodi u kronicitet (pa i cirozu i/ili karcinome jetre).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala bibai.
    ovo je isto nešto za zamislit se:
    http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/fset.html
    Sva djeca u Hrvatskoj oboljela od hepatitisa B, a to je godišnje od sedam do dvanaest mališana, boravila su ranije u nekoj bolnici, što upućuje da su se u bolnici i zarazila, potvrdila nam je šefica epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero Margan

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To sam i ja čitala, nama je naime pedijatrica preporučila cijepljenje na Hepatitis B radi toga što 'Lea provodi puno vremena po bolnicama' - pa sam tražila po internetu i pronašla da to zaista je bolnička infekcija.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ma da,......nije toliko opasan bolnički inventar koliko osoblje.
    Meni se osobno dogodilo u trudnoći dok sam ležala u predrađaoni jedne zg bolnice (nije SD) kad sam zamolila sestru da mi promijeni infuziju da ju je promijenila svježe krvavim rukavicama (ne moje krvi, naravno). I još mi nešto petljala oko braunile.
    :shock:
    A sutradan mi je druga sestra pokupila onu cjevčicu od infuzije S PODA nakon što joj je ispala i pokušavala mi je prespojit s braunilom. Srećom bila je zaštopana. :shock:

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh, lakše je preporučit cijepljenje nego strogu bolničku higijenu .

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    eh, lakše je preporučit cijepljenje nego strogu bolničku higijenu .
    da, bas tako - meni je to za ne povjerovat! :shock:

mi smo se cijepili prosli petak infanrixom hexa (dakle unutra je i hepatitis B) i gotovo nikakve reakcije nije bilo. odlucila sam se na kraju i za hepatitis B jer kada je prije 3 tjedna imao bronhitis, uhvatila me panika da ce ga morati hospitalizirati ako se pogorsa, a ovdje puno djece ima hepatitis B.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda trebam ponoviti - cijepljenje je preporučila naša pedijatrica koja nema baš nikakav utjecaj na bolničke uvjete, a očito zna kakvi su.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja pričam o problemu u cijeloj toj logici/sistemu, ne pojedinačno.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne znam da li ima još koji noviji topic o Infanrixu, nije mi jasno koja je razlika između Hexa i Hexavac ?

mi smo se cijepili prosli petak infanrixom hexa (dakle unutra je i hepatitis B) i gotovo nikakve reakcije nije bilo. odlucila sam se na kraju i za hepatitis B jer kada je prije 3 tjedna imao bronhitis, uhvatila me panika da ce ga morati hospitalizirati ako se pogorsa, a ovdje puno djece ima hepatitis B.
    "EMEA ili Europska Agentura za Lijekove (EMEA) je oduzela dozvolu sesterostrukom cjepivu Hexavac, jer ime sumnje u pogledu dugotrajne zastite protiv Hepatitisa B. Hexavac je cjepivo za dojencad i djecu protiv
    Hripavca, dječje paralize, tetanusa, difterije, hepatitis B i hem.influence tip B. Kod djece koja su vec cijepljenja ne postoji potreba za tretmanom. Moguce da bi se moralo nekad kasnije dati dodatno cjepivo protiv hep.B. Hexavac je vec 2003. bio pod kritikom. Ovo cjepivo je dovodjeno u vezu sa iznendanom smrti dojencadi. Ali i tada su mu experti dali zeleno svjetlo. Skepticni roditelji mogu traziti peterostruko cjepivo. Ionako je potrebno kasnije jos cijepljenje protiv Hepatitisa B". Izvor :Casopis Oeko Test, izdanje Nov/2005.
    To je bio clanak iz navedenog casopisa.
    Cini mi se da su strucnjaci ipak odvagali prednosti i koristi pa stoga dali zeleno svjetlo. Inace,kasnije cijepljenje protiv Hep.B ima znacaj, koliko sam shvatila tek od puberteta.
    "Uzrocnik koji moze dovesti do teskih tegoba jetre gotovo samo pri porodu preko inficirane majke, pri spolnim odnosima, neciste sprice kod narkomana i neciste doze darivane krvi." Ovdje u Njemackoj se preporucivalo (citam podatke iz 2005.)" vec od 3.godine zivota u okviru 6.-rostrukog cijepljenja, svakako iz ekonomskih i prakticnih razmisljanja. Boji se da djeca tj.njihovi roditelji mogu zaboraviti/propustiti to cjepljenje protiv hep.B kasnije, tako da ima smisla pocetiti sa imuniziranjem tek kratko pred pocetak puberteta. Mladja djeca nisu prakticki ugrozena i zastita drzi, po najnovijim istrazivanjima ionako najvise 20 godina.
    ...
    U medjusobnoj vezi sa Hep.B dikutira se niz teskih, pa cak i rjedjih nuspojava. Tako se cjepivo sumnjici da potice u rijetkim slucajevima pojavu poremecaja vida, multiplu sklerozu, diabetes i reumatska oboljenja. Ako u obitelji postoji slucaj diabetesa ili Ms-a, onda radi svake sigurnosti ne bi trebalo cijepiti. Ovo 6-rostruko cjepivo je u aprilu 2003 doslo u vezu sa 5 dosada nerazrijesenih slucajeva smrti."
    Izvor:OEKO TEST,Kinderkrankheiten(Djecje bolesti),izdanje Kompakt
    Detalji o lijeku
    Naziv: INFANRIX-IPV+Hib, kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), poliomijelitisa (inaktivirano) adsorbirano i Haemophilus influenzae tip b, konjugirano
    Djelatna tvar: Vaccinum diphteriae, tetani, pertusis sine cellulis ex elementis praeparatum poliomyelitidis inactivatum et haemophili stirpe b conjugatum adsorbatum
    Farmaceutski oblik: prašak i suspenzija za pripremu suspenzije za injekciju
    Pakovanje: kutija s 1 staklenom štrcaljkom s 0,5 ml suspenzije (komponenta Infanrix IPV), 1 staklena bočica s praškom (komponenta Hib) i 2 igle sa zaštitom
    Proizvodjac: GlaxoSmithKline Biologicals s.a., Belgija
    Nositelj odobrenja: GlaxoSmithKline d.o.o., Zagreb
    Datum Rješenja: 20.3.2006
    Rok Rješenja: 20.3.2011
    Urbroj: 381-06-L/5608
    Klasa: UP/I-530-09/05-02/395
    Sastav: 1 doza cjepiva (0,5 ml suspenzije) sadržava:-difterija toksoid ≥30 I.J., tetanus toksoid ≥ 40 I.J., pertusis toksoid 25 µg, filamentozni hemaglutinin 25 µg, pertaktin 8 µg, inaktivirani polio virus tip 1 40 DU, inaktivirani polio virus tip 2 8 DU, inaktivirani polio virus tip 3 32 DU, polisaharid H. influenzae tip b konjugiran na 20-40 µg tetanus toksoida 10 µg
    Način izdavanja: na recept, u specijaliziranim zdravstvenim ustanovama
    Način propisivanja: ograničen recept
    Način oglašavanja:
    ATK:
    Detalji o lijeku
    Naziv: Infanrix Hexa
    Djelatna tvar: kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), poliomijelitisa (inaktivirano), hepatitisa B rekombinantno i Haemophilus influenze tip b konjugirano, apsorbirano
    Farmaceutski oblik: liofilizat i suspenzija za parenteralnu primjenu
    Pakovanje: 1 staklena štrcaljka s 0,5 ml tekuće komponente cjepiva (DTPa-HBV-IPV), 1 staklena bočica s liofilizatom Hib i 2 igle sa zaštitom, u kutiji
    Proizvodjac: GlaxoSmithKline Biologicals, Rixensart, Belgija
    Nositelj odobrenja: GlaxoSmithKline d.o.o., Zagreb
    Datum Rješenja: 18. 11. 04
    Rok Rješenja: 18. 11. 09
    Urbroj: 381-04-L/7430
    Klasa: UP/I-530-09/03-01/168
    Sastav: jedna humana doza (0,5 ml) nakon mješanja komponenti sadržava: difterija toksoid najmanje 30 i.j., tetanus toksoid najmanje 40 i.j., pertusis toksoid 25 µg, filamentozni haemaglutinin 25 µg, pertaktin 8 µg, inaktivirani polio virus tip 1 40 DU, inaktivirani polio virus tip 2 8 DU, inaktivirani polio virus tip 3 32 DU, površinski antigen virusa hepatitisa B, rekombinantni (S protein) 10 µg, polisaharid Haemophilus influenzae tip b konjugiran na 20-40 µg toksoida tetanusa 10 µg
    Način izdavanja: na recept
    Način propisivanja:
    Način oglašavanja:
    ATK:
    http://www.almp.hr/stranica/lijekovi...bmit=Potra%9Ei...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    ...... ovdje puno djece ima hepatitis B.
    ...Smijem li upitati gdje je to "ovdje"?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •