http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/12/21/0746006.html
Šta vi mislite o ovom?
http://www.net.hr/zdravlje/page/2007/12/21/0746006.html
Šta vi mislite o ovom?
Pojeo vuk magarca. Eto to mislim.![]()
bezveze.
Potpuno irelevantna vijest. Uopće nije zaslužila objavljivanje na portalu.
Valjda im ponestalo tema.
Neki dan mi je muževa ujna koja je trudna s trećim djtetom rekla, da joj je žena na Goljaaku u čekaonici koja ima blizance koji su se rodili s 7 mj. nakon cijepljenja Mo-Pa-Ru dobili autizam?!Žena je ostala u šoku jer nije za to nikad čula, pa sam joj ja malo objasnila pošto sam protivnik cijepljenja.Cjepivo uzrok autizma?
Vrste žive pronađene u timerosalu, konzervansu korištenom u dječjim cjepivima sumnjiči se za pojavu autizma. Roditelji autističke djece uvjereni da je timerosal glavni krivac!
Američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju objavio je studiju koja još jednom pokušava opovrgnuti tvrdnje o povezanosti autizma i jedne vrste žive pronađene u timerosalu, konzervansu korištenom u dječjim cjepivima. Međutim, mnogi roditelji autistične djece i dalje su uvjereni da je timerosal glavni krivac.
Timerosal sadrži blagu formu žive i 70-tih godina prošlog stoljeća je bio korišten kao konzervans u cjepivima. Strahovanja u vezi sa timerosalom pojavila su se krajem 90-tih godina, kada su znanstvenici u ograničenom istraživanju na 12-ero djece u Britaniji nagovjestili moguću vezu autizma i nekih crijevnih bolesti sa cjepivom za difteriju, pertusis i rubeolu. Kao mjeru predostrožnosti, nadležni u američkom zdravstvu su 1999. godine preporučili da se timerosal postupno povuće iz proizvodnje cjepiva. Neki od britanskih istraživača su kasnije opovrgnuli svoje nalaze. Druga studija iz 2004. zaključila je da nema dokaza da živa u timerasolu uzrokuje neurološke ili psihološke probleme. No, sjeme sumlje je bačeno pred očajne roditelje.
Najnovija studija objavljena u prošlom broju New England Journal of Medicine, trudi se ponovno odagnati strah u vezi sa timerosalom. Studija je pratila više od 1000 američke djece koja su primila cjepiva koja su sadržavala živin konzervans. Djeca uzrasta od 7 do 10 godina su ispitivana na neuropsihološki utjecaj žive na sposobnost govora i fizičku koordinaciju. Autori studije su zaključili da dokazi ne podržavaju vezu između ranog izlaganja živi od cjepiva sa timerosalom i funkcioniranja mozga.
Rasprava se nastavlja, jer roditelji kažu da najnovija studija nije mjerodavna, jer nije bila posebno usredotočena na autizam.
Jedino što mi nije bilo jasno, i nikako stvarno da je neurorizičnu djecu rođenu s 7 mjeseci pedijatrica cijepila Mo-Pa-Ru-om, a ne Priorixom(mada ni on nije puno bolji) i to kada su imali samo 8mj. života :shock: :shock: ???
Pa što se djeca ne cijepe s tim cijepivom tek s 12,15mj????!!!
A ja jako razmišljam hoću li svoju nerorizičnu curicu izložiti tome cijepivu.
Na Oprah su žene svjedočile da su im djeca govorila, hodala i bila sasvim normalna, prije toga cijepiva, a nakon toga su obolili od autizma.
Gdje ima dima ima i vatre, a u SAD-u ima više oboljelih od autizma nego od AIDS-a,i mislim da imju jako puno razloga da se zabrinu i sumnjaju u cijepiva, da je vaše dijete u pitanju, baš me zanima je li bi tako lako odbacile tu teoriju, i potpuno ravnodušno i sretno prihvatile što vam je odjednom dijete potalo autistično![]()
Mislim da ne bi skakale od veselja i koristile poslovice pojeo vuk magare, jer ovdje je"vuk" pojeo nečije dijete", koje na daj Bože sutra može biti vaše ili moje.
Zato sam da se svaka sitnica istraži i ispita kada su u pitanju djeca, bolje puhati na hladno, nego se opeći 8)
Ivana, ja sam tu poslovicu koristila upravo zato jer mislim ono sto i ti.![]()
za autizam je karakteristicna slika da dijete usvaja normalno sve obrasce pon. a da od negdje 18mj. ili 24 mj. krene nazadovanje - slika je koja se u autizmu javlja i u necijepljene djece i dio je kl. slike kao takve. s autizmom ima kontroverze kad se otkrilo da su dio tih istr. o povezanosti cijepljenja i autizma financirana od konkurentske tvrtke za proizvodnju cijepiva. vrlo sivo podrucje.
Ovo sto si napisala nema nikakve veze s temom.flower prvotno napisa
BTW Koja su to "necijepljena djeca"? Koliko ih ima, posto je cijepivo obvezatno? Ako hoces pricat o tome, onda treba provjerit koliki je postotak autisticne djece medju cijepljenom, a koliki medju necijepljenom djecom.
Takodjer, ako se ne varam, u SAD-u su necijepljeni Amisi i, koliko se da procitati, upravo je u njihovim zajednicama najmanje autisticne djece - autizam je tamo gotovo nepoznat pojam.
Mozes ovo pojasnit? Nekako mi to ne sjeda, jer kontroverze ne govore o tome koje je cijepivo bolje, nego govore da je bolje ne cijepiti se zbog mogucih posljedica.flower prvotno napisa
BTW ne znam kako je sad kod nas, no u SAD-u se djeca u nekim drzavama jos ucijek cijepe cijepivima koja sadrzavaju thimerosal. Iako su zdravstvene organizacije obecale da ce zivu povuci iz zdravstva - iz cijepiva, iz toplomjera, iz svega. Lijecnici i farmaceutske tvrtke brane svoj stav time da je u cijepivima vrlo mala kolicina thimerosala/zive, no neka istrazivanja su pokazala da dijete cijepljenjem dobi visestruko vecu kolicinu zive u organizam nego je dozvoljena dnevna kolicina za odraslu osobu (ako uopce postoji tako nesto kao "dozvoljena dnevna kolicina").
Tako da... Meni je sve to mutno. Mutni su mi tekstovi koji kritiziraju cijepljenje jer skrivaju podatke (prijavljeno je toliko i toliko slucajeva nuspojava, a ne pise koliko je djece cijepljeno) i lijecnici koji ni u kom slucaju ne zele priznati nuspojave (prave se ko da ni ne postoje) i moguce rizike - ponasaju se poput nase vlade (zanijekaj i skrivaj sve dokle je to moguce, odnosno dok te ne uhvate) - ako cijepiva i jesu jedan od faktora koji uzrokuju autizam, to ce priznati tek kad se na sudu dokaze da je tako, a pitanje je hoce li i tada.
Osobno one lijecnike koji zagovaraju bezuvjetno cijepljenje smatram debilima i marionetama farmaceutske industrije. Cijepiti npr. bebe protiv hepatitisa B, bolesti koja se u pravilu prenosi iglama i seksom sa zarazenom osobom, je u najmanju ruku neodgovorno, u najgorem slucaju zlocudno. U SAD-u cijepe djecu i protiv vodenih kozica! Koja budala ide djecu cijepit protiv takve bezazlene bolesti!? Ili cijepljenje zdrave osobe nekompromitiranog imuniteta protiv gripe - koja budala ide cijepit takvu osobu!? Nevjerojatno je sto farmaceutska industrija radi s tim - ispada da bi se protiv gripe trebali cijepiti svi, cak i oni dobrog zdravlja koji nisu nikad u zivotu imali gripu. Kako ce se djeca normalno razvijat ako ih stalno filamo cijepivima? Svako malo izmisle neko novo cijepivo koje postane obavezno - kad ce tome doci kraj?
MaxB, dobrodošao na forum. :D
maxB - o temi autizam i cijepljenje vec smo razgovarali, pa pogledaj malo pretraznik.
ad.1.
s obzirom da su prva zapazanja o autizmu jos zabiljezena u 18st., a ima podataka o nekim povj. licnostima kojima bi sad mogla se dati dg. autizma ili neceg iz autisticnog spektra(40-god. proslog stoljeca krenulo se u ozbiljnija istr. ne znam da li su ti prvi slucajevi koji su dobro i detaljno opisani cijepljeni?, ako ti znas, bilo bi mi drago dobiti taj podatak) - nije tesko zakljuciti da postoje ili su postojale osobe kod kojih se autiz. pojavio neovisno o cijepivu.
ono sto je zanimljivo je da klinicka slika se pocne mijenjati (kod tipicnog autizma) u doba kad uslijedi i cijepljenje, to moze biti povezano, ali i ne, s obzirom da je autizam cesci kod brace i sestara i u nekih obitelji, a ne u populaciji daje mi zakljuciti da neceg moze biti - metabolicki, genetski, u razvoju i sl. prije nego do vanjskog cimbenika.
cijepljenje je meni osobno zanimljivo kao triger da se nesto pojavi, ali ni to nesto ne moze se pojaviti bez podloge. postoje i metabolicka tumacenja koja isto tako ne pokrivaju svu populaciju aut. osoba.
ono stoje sivo kod autizma je i sama relativno - svjeza definicija autisticnih poremecaja, pa eto novi dsmV, ret sy. izbacuje iz te definicije, kao i asperberga. vrlo je mali broj tipicnih autista, a vrlo je veliki broj dg. pervazivnog r. poremecaja ili poremecaja koji se ne definiraju ali se svrstavaju u autisti. spektar. - ciscenje same dg. dovest ce do mogucnosti jasnijih korelacija.
ad2.
studije su se usmjerile na thimerosal - znaci potenciralo se da taj dio cjepiva je odgovoran za autizam, nazalost u populaciji se nije desio pad pojavnosti autizma nakon uklanjanja th. iz cijepiva. O A.Wakefieldu se isto pisalo vec na forumu, moguce da grijesim ali izgubio je licencu za rad u VB, velikim dijelom jer se otkrio izvor njegova financiranja.
osobno bih jako voljela da se pronadje uzrok autizma i jako bi mi bilo drago da to bude nesto sto je tako lako otklonivo i dokazivo, to bi bilo izvrsno za prevenciju, mislim da je to nada svih koji imaju na bilo kakav nacin dodira s autizmom.
maxb, dobrodosao na forum!![]()
samo, molim te da ne koristis uvredljive izraze. nije im mjesto na rodinom forumu.
U novom broju Motheringa izlazi zanimljiv clanak: Is Aluminum the New Thimerosal?
zgodno.
A taj aluminij se koristi jednako dugo kao i živa (tj. njihovi spojevi).
Zakaj su se baš sad sjetili?
Kad se to prežvače, doći će na red svi drugi sastojci... jedan po jedan....
He, he... sreća da večina onih koji zamišljaju što bi sve u cjepivima moglo biti štetno, (iako se svi cijepimo njima i živi smo i zdravi), ne znaju čega sve stvarno ima u cjepivima.....!!!!!!!!!
Nisu svi zivi i zdravi.(iako se svi cijepimo njima i živi smo i zdravi)
je. istina.
Godišnje umre oko 40000 stanovnika RH.
To je oko 120 dnevno.
Večina umrlih prije smrti boluje neko vrijeme.
Dakle, ni u jednom trenutku nismo svi živi i zdravi.
Ali ja tom rečenicom nisam mislio na stanje općeg zdravlja stanovništva, već na posljedice cijepljenja.
Od cijepljenja i njihovih posljedica nismo ni obolili niti umrli.
Nisam ni ja.Ali ja tom rečenicom nisam mislio na stanje općeg zdravlja stanovništva![]()
Imam i ja poivšene masnoće u krvi, ali to mi nije od cijepljenja. 8)
ona upozorenja o mogućem anafilaktičkom šoku nakon cijepljenja nisu valjda sami proizvođači cjepiva mazohistički ubacili tek tako, da bi si smanjili prođu.
postoje dokumentirane (i) smrti uzrokovane cijepljenjem.
čak i od mainstreama (mada, očito, bi to mnogi iz mainstrama najradije zaboravili ili totalno podcijenili).
ne postoji niti jedno jedino istraživanje koje bi pokazalo na koji način dugoročno cjepiva mogu djelovati na čovjeka, osobito polivalentni kokteli cjepiva.
to bi se moglo vidjeti jedino sustavnim dugoročnim promatranjem dovoljno velike skupine cijepljenih i necijepljenih.
ako ništa drugo, onda bi trebalo ostaviti mjesta barem za sumnju da ne znamo baš sve.
a ne tako bahato tvrditi da smo i dalje svi živi i zdravi.
ima prekonekoliko poremećaja i bolesti modernog vremena koje ne da se smanjuju, nego rastu.
za mnoge od njih je uzrok tog povećanja barem jednim dijelom(kod nekih, kao npr kod autizma i većim) dijelom nepoznanica.
Varijanta B je usporedba cijepljene i necijepljene populacije na istom teritoriju, a upravo takve inicijative su tokom 2007 pokrenute i nemam ni primisao kada ćemo vidjeti prve rezultate. Fora je da su se roditelji djece s autizmom povezali i dobivaju na utjecaju.mamma Juanita prvotno napisa
Što o cijepljenju misli Donald Trump:
http://www.ageofautism.com/2007/12/trump-did-not-f.html
obzirom da je linkana stranica na engleskom, dozvoli da se izrazim na isti način "what a pile of shit"![]()
talijanski vojnici su cjepljeni previše puta i oboljeli su, nekih 500 osoba
sumnjali su da su se porazboljevali zbog blizine oružja s osiromašenim uranom
no pokazalo se da nema veze s tim uranom, jer njihovi civili-kolege nisu se porazboljevali
civili-kolege nisu bili toliko puta cjepljenje
100-ak ih je umrlo
bilo u Jutarnjem prije .... 3-4 mj
nisam sigurna je li to ekipa koja je bila u Afganistanu ili u BIH
:/
Nekako ne vjerujem da bi se u Donaldovom društvu tako izražavao. Reci, kako trebamo shvatiti tvoj komentar i koji dio tvoje osobnosti reflektira?mujica prvotno napisa
Samo pozdravi istomišljenicima, MaxB![]()
Malo sam proroštao po linkovima i našao nešto friško o usporedbi cijepljenih i necijepljenih obzirom na neurološke probleme: http://www.generationrescue.org/survey.html
Istraživanje je rađeno kao telefonska anketa naručena kod neovisne anketne firme, a za taj pristup je CDC dao blagoslov kao pouzdan - jer ga i oni koriste. Sumarum: postoji pozitivna korelacija cijepljenja i neuroloških problema.
Veliku prašinu je 2005. digao Olmsted, novinar agencije UPI, koji je njuškao po Amiškim i Menonitskim zajednicama u potrazi za autističnom djecom. Na kraju ih je našao par i ispalo je da su svi autistični bili i cijepljeni. OK, čovjek je novinar a ne medicinar, ali tko zanemari ovakvo jednostavno upozorenje je što?
Olmstedovi tekstovi se (još uvijek) mogu naći na: http://www.whale.to/vaccine/olmsted.html
Detaljno sam pogledao tu anketu.Davor prvotno napisa
I jako se čudim što osoba sa znanstvenim pretenzijama poput tebe citira ovakvo istraživanje, umjesto da ga "popljuje" kao bezvrijedno.
Naime, iz ovog istraživanja nije uopće vidljivo je li cijepljenje prethodilo neurološkoj bolesti, ili je neurološka bolest prethodila cijepljenju.
Djeca koja imaju neurološku bolest (ili neke blaže poremečaje, koje ovdje volimo nazivati "neurorizičnost) mogu biti više cijepljena od zdrave djece jer su roditelji s bolesnom (ili "neurorizičnom") djecom skloniji strepiti nad zdravljem djeteta i cijepiti dijete da ga zaštite djecu koliko god mogu od preventabilnih bolesti, što uključuje cijepljenje. Ili je povezanost cijepljenja s neurološkim poremećajima zamiječena zbog toga što su starija braća imala neurološke poremećaje, pa su ova najmlađa djeca zbog veće brige za zdravlje djeteta i sklonosti roditelja za cijepljenje češće cijepljena nego djeca koja imaju zdravu stariju braću, pa roditelji nisu toliko zabrinuti za njihovo zdravlje.
U okrugu Multnomah je očito bila povezanost cijepljenja i neurološke bolesti obrnuto proporcionalna. To se vidi po tome što je isključivanjem ovog okruga RR bio viši nego kada se svi rezultati uzmu u obzir.
Zašto misle da bi se taj okrug smio isključiti iz analize?
Ništa se od toga ne vidi iz ovog istraživanja.
Zato autori NE SMIJU zaključiti da su neurološki poremećaji posljedica cijepljenja.
P.S. Onako, usput da napomenem, u zaključcima tvrde da je vjerojatnost da cijepljeni dječak ima autizam 61% veća nego kod necijepljenog dječaka. Ali zaboravljaju napisati da se ta razlika pokazala statistički značajnom. To se zove manjak znanstvene kulture i poštenja
Pardon, zaboravljaju napisati da se ta razlika pokazala statistički NEznačajnom.mujica prvotno napisa
Pa da, vidiš kako je lako popljuvati nekakvu metodologiju kada ti ne ide u prilog 8) Super mi je da se ista metodologija u slučaju CDC-a brani krvlju, a stoji na podjednako klimavim nogama. Sumarum: odgovornima nije stalo doznati istinu o necijepljenoj djeci i neće ju nikada ni provesti, a što se valjanosti studija tiče, tu je u primjeni Richterova: "što je dopušteno Jupiteru nije dopušteno volu".
Ima jedan strašno dobar novi primjer odnosa vola i Jupitera, upravo vezano uz ovaj topic. Kalifornijska studija rađena u periodu od 12 godina odbacuje vezu žive i autizma: http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/full/65/1/19
Ustanovili su da stope autizma rastu UNATOČ uklanjanju žive iz cjepiva (i nikakav drugi zaključak osim toga). Mediji su vijest preuzeli i "znanstveno" prikazali na način kao da CJEPIVA ne uzrokuju autizam, iako to u studiji niti na jednom mjestu nije napisano. Na primjer: The New York Times.
Jupiteru je dopuštena neograničena sloboda trkeljanja potpuno nepovezanih gluposti.
Evo, ja ću zato reći da su cjepiva (sva odreda) za mene očit uzrok autizma - sa ili bez žive, jer uklanjanje žive nije smanjilo stopu autizma. Jedina stopa koja se povećava paralelno s povećanjem autizma je stopa cijepljenja, koju uzrokuje uvođenje novih i novih cjepiva. A sad me zovi kako te volja![]()
je, a kako bih te drukčije mogao zvati nego: "Oooj, Davoreeeeee"
![]()
Ne znam kaj da ti velim. Možda si u pravu da sva cjepiva uzrokuju autizam. I sa živom i bez žive.
A možda je istovremeno sa povečanim brojem cijepljenja djece došlo i do povećane izlženosti nekim drugim rizičnim čimbenicima - npr. izloženosti ultrazvuku, izloženosti radiovalovima, hrani kontaminiranoj otrovima i neispitanim aditivima, kontaminiranoj vodi, izloženosti stimulansima CNS-a poput slike na TV-u ili na računalnim ekranima, izloženosti raznim noksama intrauterino, možda su se geni čovječanstva "pokvarili", možda napretkom medicine preživljavaju oni koji prije 100 godina ne bi preživjeli, možda su majkee u trudnoći više koristile lijekove nego prije "epidemije" autizma, možda su djeca u najranijem djetinjstvu izložena raznim lijekovima više nego prije....
Stvarno ne razumijem kako si uspio iz svih ovih mogućih rizičnih čimbenika izdvojiti baš cijepljenje.
Mora da sinapravio jaaaako, jaaaako opsežne studije, kakve nisam nigdje našao da su objavljene. 8)
Tipično: svali krivnju na sve ostale kako ne bi skužili čiji su prstići bili u pekmezu. Dršte lopova! i slično.
Alopatska medicina je dakle spala na optuživanje svih drugih načina života osim farmaceutskog, koji je dakle jedini ispravan, nedodirljiv i iznad svake kritike. Jadno.
Kad bi postojalo samo jedno cjepivo koje je lokaliziralo i uklonilo samo jednu zaistač smrtonosnu bolest još bih rekao, hajd, neka im. Ovako se samo radi o manipulaciji rizikom. Rizik autizma je u SAD prekoračio udio od 600/100 000 i postao je sumjerljiv riziku oboljevanja necijepljenih od dječjih bolesti. Razlika je što dječje bolesti dođu i odu, a autizam ostane i pravi oporavak se zapravo ne događa. Manjak sluha za očiti uzrok problema je zastrašujući.
Ovo što si napisao uopće nije istina. Istina je da psotoje razni hipotetski uzročnici povećanja broja nekih bolesti, pa tako i autizma.Davor prvotno napisa
A ti i neki drugi ovdje ste se fokusirali samo na cjepiva i po tome "derete", umjesto da razmislite na koji način najbolje i najispravnije saznati koji je stvarni uzročnik , odnosno, koliko koji od mogućih uzročnika doprinosi nekoj pojavi.
Zbog toga je ostatak tvog posta posve besmislen, pa ga niti ne komentiram.
Kako te volja.
Jednoj "bezgrješnoj" praksi ne treba spin nego istina. Na primjer, rasprava o Vikinzima u Americi je trajala do trenutka kada je pronađeno cijelo vikonško selo, a trajala bi do danas da se nitko nije tamo zaputio i otkrio ga. Gore spomenuta studija skida krivnju sa žive, ali ne sa cjepiva.
Sumarum: od žive se može biti lud k'o šeširdžija, ali to neće uzrokovati autizam. Cjepiva su i dalje jednako sumnjiva, a podjednako ne popravljaju kvalitetu života kao ni do sada. Radi se o besmislenoj barbarskoj praksi.
meni jos uvijek nije jasno zasto se povecanje autizma smatra da je uzrokovano nekim vanjskim faktorom a ne boljom dijagnostikom i uopce vodjenjem racuna o istom?
.....istina.... ...ali što da radimo, kad ljudi to tako vole.......
je.... to je nešto što uopće ne pada na pamet onima koji traže vanjske uzroke.flower prvotno napisa
Jer bi to svrhu njihova traženja (koje se zasniva na "epidemijskim razmjerima" učinilo besmislenom...
A-ha. Slično kao epidemija masnoće u krvi, epidemija dijabetesa i tko zna što još dolazi kao posljedica "bolje dijagnostike" potpomognute pohlepom farmaceutske industrije, lijekovima poput Vioxx-a i sličnih.
Ako prikladnom zamjenom teza shvatiš da se neznanje može nadoknaditi većim trudom - nema kraja nizu postignuća koja nisi u stanju učiniti.
davore, ja se stvarno trudim ali ne vidim razloga za tvoju sprdnju s konkretnim pitanjem...autizma je oduvijek bilo i ja nemam konkretne pokazatelje da je doslo do povecanja koje se ne bi moglo objasniti cescim i pravovremenim dg. i dostupnosti tretmana
ova teza je vrlo često citirana, a valjda jednako često puta i opovrgavana.zasto se povecanje autizma smatra da je uzrokovano nekim vanjskim faktorom a ne boljom dijagnostikom i uopce vodjenjem racuna o istom?
jedna naša poznata stručnjakinja za poremećaje iz aut. spektra kaže da su se nekada, drugačijom dijagnostikom, svi ti poremećaji (uključujući i one iz aut. spektra) svstavali pod mentalnu retardaciju, tj. neki njen oblik.
ono što bi se očekivalo novom dijagnostikom je da diferencijacijom jednog od drugog, ako se nivo autizma povećao da nivo ment. retardacije padne.
ali to se nije desilo-nivo ment. ret. ostao je isti.
a incidencija autizma se povećala za puno previše puta da bi se to moglo opravdati boljom dijagnostikom.
mislim da je jedino tocno reci da mi jos ne znamo da li je doslo do povecanja br. autista, sad sam malo svrljala po net-u i ispada da je povecanje izrazito u aspergeru, koji se recimo sad izbacuje iz autis. spektra i stavlja kao zaseban. mislim da je sve to jos uvijek sivo. kao sto je sivo sve vezano uz darovite i dj. s poteskocama, znaci onim rubnim skupinama.
nevjerojatno mi zvuci cinjenica koja se u tim cl. iskazuje da je svako 100 dijete zadovoljilo kriterije dg. iz autis. spektra u VB :shock: to mi je totalni nonsens, pa naravno da svi zadovoljavamo neki od kriterija, samo skup kriterija u odredjenom trajanju daje nam mogucnost stavljanja dg.
no da i je pojavnost veca, mijos uvijek ne znamo zasto, trebaju nam dobre studije - vrlo kontrolirane da bi se utvrdilo da li je razlog cijepivo, bolja dg. ili nesto trece. jos uvijek nema dovoljno dokaza da je ijedan faktor presudan.
ono sto ja znam iz svog iskustva i iskustva rod. je to da na povecanje dj. s potesk. u populaciji osim dg. utjece i bolja zdrav. skrb (prije je zivotni vijek dj. s pos.pot. bio puno kraci). tek kad se uzmu svi ti faktori u obzir onda cemo moci govoriti o uzrocima.
mJlijepo i jezgrovito.
Radi se o razmjerima koji nisu nekoliko postotaka, nego red veličine, a takve promjene se ne mogu pripisati boljoj dijagnostici, osobito kada se zajednički pool (mentalne retardacije) nije primjetno promijenio.
Sasvim je moguće promjenom načina dijagnosticiranja dobiti promjenu zastupljenosti neke pojave, ali je ukupan broj ~ otprilike isti. U tom slučaju se radi o pretakanju iz jednog u drugi skup, a odličan primjer je bio promjena dijagnostike nakon uvođenja "cjepiva" za polio - odjedamput se zastupljenost polia jako smanjila. (Ta pojava je kod nas prošla nezapaženo jer se dogodila prije ere uvođenja polia.)
Dobra vijest je da se autizam liječi i više nije opravdano od te djece dizati ruke.
ispravka krivog navoda - autizam se ne lijeci, on je stanje.Dobra vijest je da se autizam liječi i više nije opravdano od te djece dizati ruke.
Ispravak zablude: autizam je bolest i o tome ti može svjedočiti sve veći broj ljudi koji su se izvukli. Vjerujem da postoji i autizam kao psihičko stanje potpuno slično ovome koje se širi poput poplave i da za tu djecu stvarno nema lijeka, ali to ne znači da zato treba dići ruke od svih.
Flo, znam da si se nagledala djece više nego itko od nas i to što predlažeš je OK. Problem je jedino što ovaj problem raste i ako se ne krene eliminacijom tražiti uzrok postat će još puno veći. Konkretno, gore spomenuta studija je trajala 12 godina i cijelo vrijeme su bilježili porast - eliminirali su pogrešnu stvar. Ne kužim zašto je toliko teško prihvatiti mogućnost da je uzrok problema (recimo) "cjepivo" za ospice i otkud tolika sposobnost negiranja očitog. Pa i ospice su za ljude.
ovo mije prvi glas o izljecenju autizma, kod pravo dg. autizma nije moguce izljecenje, moguce je poboljsanje oce slike, ali izljecenje kao takvo nazalost nije. pliz uvjeri me u suprotno.Ispravak zablude: autizam je bolest i o tome ti može svjedočiti sve veći broj ljudi koji su se izvukli.
davore - od sada "utvrdjenih" uzroka autizmu su (svi su u igri) - povecanje sive tvari u mozgu, infekcije majke u trudnoci, lijekovi u trudnoci, poremecaj u radu neurotransmitora, cijepivo, nemogucnost izbacivanja zive iz tijela ko metabol. poremecaj, itd. to je razlog sto je tu jos uvijek suma mogucih uzroka da bih ja ruku u vatru stavila da je cijepivo i ospice.
...i tocno je da je sve to jos u fazi "recimo".
ja zastupam stav da ni od koga ne treba dignuti ruke i zapravo ne volim dg. autizam, pervazivni rp, asperberg i elementi autizma i sl. jer mi je osobno jos uvijek nedovoljna za opis inidividue. ako si vidio dva djeteta s dg. perv. raz. poremecaja, onda ces osim nekih osnovnih stvari u kategoriji njihove dg. vidjeti da se oni po mnogocemu vise razlikuju nego sto ima slicnosti. zato su meni jako upitna sva ta istrazivanja.
Da, definitivno nije tema za dobar tek. U obitelji nemam niti jednu takvu situaciju pa se uglavnom niti ne guram na ovu temu, ali sam morao podijeliti vijest o rezultatu studije. Dakle, nije živa, jedan razlog manje, još 100 ostaje.
Za izostanak potpunog izlječenja si vjerojatno u pravu, jer i lik čije postove redovito čitam za sebe kaže da je svjestan da funkcionira s nekakvim postotkom punog potencijala jer da mu je bolest trajno ausdrajsala ponešto živaca. Ipak, oporavio se do razine normalnog samostalnog funkcioniranja u društvu, a ako se dobro sjećam, završio je i nekakav fakultet. Opravdana nada postoji.
Jedna malo neobična teta doktorica koja jako glasno viče protiv cijepljenja tvrdi da se "subacute sclerosing panencephalitis" preimenovao u autizam kako bi se prikrilo posljedice cijepljenja živim virusom ospica, tako da ako je u pravu, stvarno postoji autizam i "autizam", pri čemu se "autizam" širi epidemijski.
ako uz autizam ide i normalna int. onda je moguce ukljucivanje u redovan zivot, dapace. zavrsiti faks osobi s aut.+visoka int. nije problem, pogotovo ako je i struka sama po sebi malo "autisticna" 8)
autizam se cesto mijesa i s ranom djecjom psihozom, pa s specificnim poremecajima razumjevanja govora i sl. ima tu jos uvijek svasta.
Tema: autizam....autizam kao IZLJEČIVO stanje....
Sa drugog foruma roditelja djece s poteškoćama nekoliko je roditelja počelo s metaboličkim načinom dijagnostike autizma te krenuli liječenjem detoksifikacijom od teških metala i određenim tipom prehrane - i rezultati su (po mom laičkom mišljenju) IZVRSNI!!!