Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: meksička kuhinja

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno meksička kuhinja

Ako netko zna hitno mi treba recept, neki dobar za glavno meksičko jelo.

Hady avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

najlakše ti je na koolinarku ići i pod meksička kuhinja....

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja često radim fajitas sa piletinom, ako ti nije tako hitno i ako možeš počekat pol sata - sat, napišem ti svoj recept (ja tortille radim sama, ne kupujem ih jer mi nemaju dobar okus, a i svježe je svježe i domaće - domaće ).

Ako ne, potraži ovdje nešto:

http://allrecipes.com/Recipes/World-...ican/Main.aspx

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajde molim te napiši mi.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Fajitas (kućna radinost):
    200 g brašna
    50 g masti
    1 vrećica suhog kvasca (stoji u receptu, ali ja stavim 1/2 kockice svježeg)
    sol po želji (probaš tijesto pa ako je bljutavo dodaš još)
    vode koliko pita (ja dodajem polako dok pekač miješa pa kad vidim da je to to, prestanem dolijevati). Gotove tortille možeš i smrznuti, ako su ti viška.

sve se umijesi u glatko tijesto, podijeli u 8 kuglica i pusti da se diže (ja obično radim duplu smjesu i ubacim u pekač tako da pekač obavi svo miješanje i dizanje). Nakon toga se kuglice razvaljaju na veličinu palačinke i peku u tavi na vrlo malo masti. Obično tortille ispečem kad je već meso spremno.

2 komada pilećih prsa
    1 velika glavica luka
    3 paprike (crvena, žuta i zelena - ili stavi što imaš)
    koji put dodam i gljive ako ih imam kući

meso mariniraj 30 min u marinadi sačinjenoj od par žlica maslinovog ulja sa aceto balsamico (jedna jušna žlica), papar, sol, crvena mljevena paprika, malo origana i malo češnjaka (ja stavim sol od češnjaka).
    Paprike i luka nareži na tanke rezance (i gljive ako ih imaš). Piletinu prži na jakoj vatri oko 5 min, a zatim dodaj povrće i kuhaj još 5 min.

Kao prilog uz tortille stavim guacamole, kiselo vrhnje i paradajz na kockice, a znam staviti i svježu salatu narezanu na rezance (pa svatko pomiješa i doda po želji).

Nadam se da sam ti pomogla! Dobar tek!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ana, ja ti ipak preporučam da se ne zafrkavaš sa kućnom izradom "palačinki" nego da kupiš gotove. :D
    ne jede se to svaki dan pa da baš mora biti domaće.

u ovaj nadjev što piše iridana, ja obavezno stavim i kukuruza i crvenoga graha, bez to dvoje meksiko nije meksiko.
    možeš na kraju umiješati i malo vrhnja i češnjaka ili pasiranu rajčicu.
    meksički začin mi je obavezan, inače su obične palačinke.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U mojoj kuci vrlo popularno je Taco salad, i kod onih koji je pripremaju i kod onih koji je jedu (jedemo je kao glavno jelo):

Sastojci (izvlacim iz glave):

zelena salata
    mljeveno meso
    cesnjak
    nasjeckani zeleni chillies (male zelene ljute, al ne bas strasno, papricice)
    paradajz nasjeckani (moze iz konzerve)
    lagano zdrobljeni tortilla chips
    naribani cheddar sir (al moze i drugi, tipa baranjac i sl.)

Oprat i osusit salatu.
    Na nesto ulja preprzit meso, dodat cesnjaka i chillies i onda paradajz i pustit da se dinsta na laganoj vatri (sto se dulje dinsta, to bolje).
    Kad je gotovo, nahitit na salatu, u to umijesat tortilla chips i sir i voila!

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    ana, ja ti ipak preporučam da se ne zafrkavaš sa kućnom izradom "palačinki" nego da kupiš gotove. :D
    ne jede se to svaki dan pa da baš mora biti domaće.

u ovaj nadjev što piše iridana, ja obavezno stavim i kukuruza i crvenoga graha, bez to dvoje meksiko nije meksiko.
    možeš na kraju umiješati i malo vrhnja i češnjaka ili pasiranu rajčicu.
    meksički začin mi je obavezan, inače su obične palačinke.
    znala sam da ću nešto zaboraviti - zaboravila spomenuti kukuruz

nisam spomenula salsu jer najčešće serviram sa svježim paradajzem, ako ga nemam, dodam malo pelata ili gotove salse u meso. Grah obično ne stavljam u chicken fajitas već samo u beef fajitas. Nekako mi ne ide sa piletinom - gušti su gušti

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

joj, ančiceeeee, ja bih sad toga!
    iz one velike drvene zdjele!

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    joj, ančiceeeee, ja bih sad toga!
    iz one velike drvene zdjele!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM radi jedno mrak meksičko jelo 8)
    S tim da radi sam i tortilje, jednom smo jeli s kupovnima, ni blizu nije bilo domaćima 8)

tortilje:
    1/3 glatkog pšeničnog brašna
    1/3 kukuruznog
    1/3 mlake vode
    biljna masnoća
    i to sve umjesiti, podjeliti u kugle i razvaljati, peci u tavi bez ulja

MM posebno izdinsta meso, posebno povrće (zelenu, zutu, crvenu papriku, luk, grah i kukuruz)
    Umak radi od pasiranog paradjza u koji doda zacine (mislim da je fajitas). Napuni tortilje s mesom, povrćem i umakom, nariba sir preko toga i prelije mileramom i zapeče u pećnici.

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ana kako je ispalo?

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

larmama, 1/3 šalice ili čega? U čemu mjeri omjere? I kukurzno brašno je pravo ili palenta obična?

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Super topic!
    Pitanja:
    Iridana, da li je brašno pšenično ili kukuruzno (za tortille)? "vode koliko pita", pita kao pitanje, ili pita kao jufka za pitu, pojasni gustoću tijesta plz.
    Larmama, biljna masnoća je ulje ili biljni mrs ili margarin?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Super topic!
    Pitanja:
    Iridana, da li je brašno pšenično ili kukuruzno (za tortille)? "vode koliko pita", pita kao pitanje, ili pita kao jufka za pitu, pojasni gustoću tijesta plz.
    Da, trebala bi biti ste koegzistencije kao jufka, s time da tortille pečeš kao palačinke na teflonskoj tavi bez ulja (ja samo namažem tavu s uljem).
    Prvi put sam pekla na ulju pa su bile toliko masne da ih se nije moglo jesti, bljak! Kolikogod ulja staviš, toliko bi popile.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj stella prvotno napisa
    larmama, 1/3 šalice ili čega? U čemu mjeri omjere? I kukurzno brašno je pravo ili palenta obična?
    Mjeri u salicama, jedna salica psenicnog, jedna kukuruznog, jedna vode, otprilike četvrtina biljne masnoce. To on malo odoka radi
    Ispadne 8-10 tortilja, sto je dovoljno za cetiri odrasle osobe. Ostane i viska.
    Ide bas kukuruzno brasno, ne palenta.

Strobery, ovdje se koristi biljna masnoca krute konzistencije , i u ducanu je obicno u frizideru gdje i margarin

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

iridana i larmama, sutra pravim tortille, bit će mix vaših recepata, super su.

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Imam isproban recept od svoje šogi za nadjev za tortille; piletina pržiti na kockice.U drugoj tavi prodinstati malo luka,crvenu i zelenu papriku,doat grah crveni iz konzerve,kukuruz.Ubaciti piletinu, i u sve to dodati kupljeni umak od sira i ljuti (po želji) umak od paradajza (u Billi i Konzumu stoje baš gdje stoje tortille,čipsi).
    Još samo da isprobamo home made tortille,i bit će mljac mljac!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Baš sam se zabavila danas u kuhinji (uz glazbu Ojos de Brujo, prizvali su atmosferu. )
    Tortille su ispale super ali su bile malo krute (nisu se dale onako fino presaviti) no kad sam preko njih namazala malo vrhnja s ribanim sirom i nakon što sam ih zapekla, bile su onako fino mekane, elastične i jako ukusne. Radila sam ih po iridaninom receptu, s time da sam u tijesto dodala malo kukuruznog i pšeničnog brašna. Nadjev je bio kombinacija trobojnih paprika, kapule, kukuruza, gljiva, pelati, chili papričica i grah. No sljedeći put necu grah, nekako je i meni bio suvišan u ovom receptu.
    Uglavnom ostalo nam 5 nepojedenih tortilla i dosta nadjeva. Sad ću zvat SOS društvance, u pomoć...

abonjeko avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja kupim tortilje jer su mi kupovne ukusne!!!
    A punjenje radim na slijedeći način:
    Izribam luk i popržim ga malo da zažuti na mslinovu ulju. Istodobno dodam začine (vegetu ili sušeno povrće ako ga imam), crvenu papriku (u prahu), i dosta papra.
    Na to stavim gljive i dinstam tako da one ispusne tekućinu. Dodam narezane na komadiće tikvice i nakon što se oboje zdinsta tako da bude meko, prelijem pelatom i naribam sira ili stavim parmezana. U to još, na kraju, dodam i svježi sir.
    Eto, tako napunim tortilje i malkice zapečem.
    Prije sam ih tako napunjene znala preliti bešamelom pa zapeći!!!!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da li postoji originalni recept bijelog umaka (onog sa vrhnjem) koji se dodaje meksičkim jelima ili to svak kombinira kako hoće? Obzirom da sam apsolutni početnik, molim da me uputite. Naime, čula sam za recept sa kiselim vrhnjem i kravljim sirom (plus dodaci), pa za varijantu sa vrhnjem za kuhanje i topivim sirom itd.
    Dakle, ako netko zna recept za bijeli umak...Thx!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kiselo vrhnje + mliječni namaz tipa Dukatela + češnjak u prahu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I mene zanima taj bijeli umak...

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Tortille su ispale super ali su bile malo krute (nisu se dale onako fino presaviti) no kad sam preko njih namazala malo vrhnja s ribanim sirom i nakon što sam ih zapekla, bile su onako fino mekane, elastične i jako ukusne.
    A tortille i vama ispadnu tako krute kad se ispeku (izgledale su kao deblje, krute palačinke) pa se omekšaju kad dođe nadjev i kad se zapeku ili su vam odmah mekane i elsatične. Zanima me to da eventualno ispravim grešku...jer možda sam ih previše pekla? Koliko ih vi dugo pečete na tavi?

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I mene zanima taj bijeli umak...

Tortille su ispale super ali su bile malo krute (nisu se dale onako fino presaviti) no kad sam preko njih namazala malo vrhnja s ribanim sirom i nakon što sam ih zapekla, bile su onako fino mekane, elastične i jako ukusne.
    A tortille i vama ispadnu tako krute kad se ispeku (izgledale su kao deblje, krute palačinke) pa se omekšaju kad dođe nadjev i kad se zapeku ili su vam odmah mekane i elsatične. Zanima me to da eventualno ispravim grešku...jer možda sam ih previše pekla? Koliko ih vi dugo pečete na tavi?
    Meni uvijek ispadnu fenomenalne i elastične. Probaj po mom receptu samo obavezno peci na teflonskoj tavi BEZ ulja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MMu ispadnu krute

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Meni uvijek ispadnu fenomenalne i elastične. Probaj po mom receptu samo obavezno peci na teflonskoj tavi BEZ ulja.
    Iridana ja ih jesam radila po tvom receptu, doduše malo sam pomiješala brašno, stavila sam malo kukuruznog i integralnog, a dominiralo je ipak bijelo. Hm... :/ , sad ili je greška u brašnu ili sam ih možda dugo pekla (svaka je bila u tavi cca. 5-10 min). Pekla sam ih u tavi za palačinke, nisu se lijepile i nisam uopće stavljala ulja tako da nisu bile masne.

Citiraj larmama prvotno napisa
    MMu ispadnu krute
    Ajde sad mi je malo lakše. (Možda je onda krivac kukuruzno brašno..?)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Tortilje se trebaju peći vrlo kratko upravo da se ne presuše i postanu mlinci. Kad se jedna ispeče prekrije se prozirnom folijom, slažu se jedna na drugu i prekrivaju folijom...

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Upravo ovako kako kaže Mama Nataša, meni tortille nisu ni minutu u tavi, oko 15-20 sek na jednoj pa još kojih 10 na drugoj strani.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mama Nataša prvotno napisa
    Tortilje se trebaju peći vrlo kratko upravo da se ne presuše i postanu mlinci. Kad se jedna ispeče prekrije se prozirnom folijom, slažu se jedna na drugu i prekrivaju folijom...
    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Upravo ovako kako kaže Mama Nataša, meni tortille nisu ni minutu u tavi, oko 15-20 sek na jednoj pa još kojih 10 na drugoj strani.
    EEEEE tu smo dakle, znala sam da sam negdje nešto "zaribala" i pretpostavila sam da je baš ovo o čemu pričate. U biti se one trebaju peći kao palačinke, jednako dugo. Drugi put će biti božanstvene. Hvala vam puno na savjetima!

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Često jedemo tortilje, a da je tijesto jeftinije, jeli bi ih još češće-a domaće mi svaki put puca, pa sam odustala....e bome ću i ovo probat (iako se bojim), da bar budu elastične

Što se tiče punjenja...uvik skuham u Zepteru rezance od piletine ili ih bacim na tavu, grah, kukuruz, povrće svakakvo (brokule, mrkva, biži, poriluk-skuhano u istom loncu-da se ne raspadne, uglavnom), umak od račica i svakakvi začini (uglavnom domaće-feferoni, peršin...), nekad ubacim i sezama...na kraju zapečem s vrhnjem i parmezanom...ili onako froško i još dodam rikule...ma prava stvar za riješit se ostataka povrća....samo što su preskupe te palačinke...a da mi ih je napravit kako triba, još od integralnog ili sl. brašna, pa zaledit...

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Mama Natasa prvotno napisa
    Cjepidlačim ali je li svaku u foliju ili hrpu cilu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na cijelu hrpu.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Meksicka kuhinja :D , svidjece vam se

http://www.videojug.com/tag/mexican-food

bucka avatar