Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: gledati očima djeteta

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno gledati očima djeteta

Život današnjeg djeteta nije nimalo lak. Bezrazložno odrasli idealiziraju djetinjstvo, jer to razdoblje života puno je briga i problema s kojima se tek treba naučiti nositi. Kad razmišljaju ili pričaju o vlastitom djetinjstvu ljudi upadaju u zamku vlastitoga mozga koji je kod ljudi programiran tako da pamti samo dobro, a briše i potire loše i ružne uspomene, pa onda uglavnom smatraju da je to bilo bezbrižno životno razdoblje.

No to je daleko od istine, pa i za odrastanje u sretnom obiteljskom okruženju. Ne samo da treba naučiti bezbroj stvari, nego steći i socijalne vještine, pa borba za svoje mjesto pod suncem počinje još u vrtiću.

Dječje brige

U maglovita jesenska i injem prekrita zimska jutra malene bude u praskozorje i još snene vode u vrtić, dok bi oni najradije ostali kod kuće s mamom za koju im nije jasno zašto mora na posao. Nekada bar majke nisu radile i obitelj je mogla pristojno živjeti i od jedne plaće, pa djecu nije trebalo buditi tako rano i nisu ih morale čuvati strane tete sve do mraka.

Tek nešto stariji nose na leđima teške torbe, a u ruci opremu za tjelesni i pribor za likovni. Njihov radni dan počinje već u 8 sati. Očekuje se da budu mirni, koncentrirani, da zapamte dosadne pjesmice, da napišu test za 5 već na prvom satu, a još se nisu potpuno ni razbudili. Odgaja ih ulica dok si sami podgrijavaju hranu, jer ih nakon škole ne čeka kod kuće mama s toplim objedom i pitanjem: “Kako si danas?“.

Osim odličnih ocjena roditelji i društvo od djece očekuju da se bave i nekom slobodnom aktivnošću, sportom, uče strani jezik ili pjevaju u zboru. Za školarce tijekom dana nema predaha. A nema ni razumijevanja vršnjaka ako roditelji ne mogu svome djetetu priuštiti najnoviji mobitel, modernu igračku ili računalo. Teško se uklopiti u sredinu ako si rastrgan između želja i skromnih roditeljskih mogućnosti.

Ukoliko u vlastitoj ili široj obitelji nemate djece, u šetnji trgovačkim centrom već površan pogled na dječja lica pokazat će vam koliko su mališani zabrinuti. Njihove želje se ne ostvaruju, njih se ne pita što će se kupiti, katkada ih se ne pita ni što će oni sami odjenuti. Ali dijete vrlo bistro razmišlja i osjeća se inferiornim uz veliku želju da ga se shvati ozbiljno te da što prije odraste kako bi imalo sva ona prava koja pripadaju odraslima.

Djeca također žele odlučivati, a to im se ponekad s pravom, ali ponekad i bez razloga uskraćuje. Iako su možda nespretna, ona žele aktivno pridonositi životu u obitelji, pa se ljute ako im se ne da da narežu kruh ili zalijevaju cvijeće, pod izlikom da će se porezati, a vodu posvuda proliti.

Gledati očima djeteta

Pitanje je koliko često odrasli sebe pokušavaju pogledati očima djeteta. Odrasli su umorni, iscrpljeni, turobni i smiješna su im stalna dječja zapitkivanja. Odrasli ne razumiju smisao igre kao što im nije jasno kakva je draž u čitanju iste slikovnice po stoti put.

Zato je sada vrijeme da zastanu i bar u vrijeme blagdana priušte bezbrižnost u zahtjevnoj dječjoj svakodnevici. Obiteljske svađe treba nadići, odreći se sebičnosti, razmirice rastavljenih bračnih drugova i roditelja prekinuti, pametovanja baka zaboraviti, nervozu izbjeći. Djeci treba objasniti smisao Božića kao Isusova rođenja, ali svakom je djetetu najvažnije da u obitelji bude mir. Barem za blagdane jer su to sveti dani, a Bog, koji se ima roditi, kao i dijete, zaslužuje poštovanje.

Prilika blagdanskog vremena

Isusovo djetinjstvo bilo je daleko od idiličnog, ali on je imao roditelje koji su se voljeli i kojima je on i njegovo dobro bilo na prvom mjestu. A takav bi tretman zapravo trebalo imati svako dijete. Djeca zaslužuju ljubav, jer nisu se sama poželjela roditi. Djeca trebaju biti primarna odgovornost društva jer su najslabija i time najugroženija da budu zakinuta u svom ljudskom dostojanstvu.

Svako dijete zaslužuje roditelje, svako dijete zaslužuje zdravlje i na svako dijete treba gledati kao na kompletnu osobu koja ima svoje mišljenje, svoj stav, svoje brige, probleme, strahovanja, nadanja i želje. A najveća želja svakog čovjeka je ljubav. Dijete pod borom želi zagrljaj, a ne putovanje na neku egzotičnu destinaciju. Zato su dječje želje ipak puno manje negoli želje odraslog čovjeka i, uz malo truda, najlakše im je udovoljiti.

--------------------------------------------------------------------------------

http://www.kriz-zivota.com/drustvo/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U maglovita jesenska i injem prekrita zimska jutra malene bude u praskozorje i još snene vode u vrtić, dok bi oni najradije ostali kod kuće s mamom za koju im nije jasno zašto mora na posao. Nekada bar majke nisu radile i obitelj je mogla pristojno živjeti i od jedne plaće, pa djecu nije trebalo buditi tako rano i nisu ih morale čuvati strane tete sve do mraka.
    ne kuzim, kad to majke nisu morale raditi i obitelj je mogla zivjeti s jednom placom :?
    niti MMovi, niti moji roditelji to nisu mogli, a da ne idem dalje u povijest

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji su mogli, ali nisu htjeli. :/ Tocnije, mama je htjela raditi jer im nije odgovarao standard koji bi imali da je samo tata radio.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene kopka ovaj pocetak teksta. Ja ne da ne idealziram djetinjstvo nego vidim samo ono sto je bilo lose... :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Isusovo djetinjstvo bilo je daleko od idiličnog, ali on je imao roditelje koji su se voljeli
    isus je imao 2 oca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana, ja sam mislila na recimo prosjecnu obitelj pa mi nije jasno o kojem stoljecu se radi ?

recimo MMova mama je bila domacica, otac mu je morao u pecalbu, vidali su ga par puta godisnje, to je bio recimo život dijela dijece

a sto se tice idealiziranja djetinjstva, ni ja ga ne idealiziram

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Text je napisan s pokušajem da probudi neke emocije koje niti sam autor texta nije imao. :/
    Nije me uspio dotaknuti jer poopćava i potpuno neosobno govori. Raspršuje se na tisuće nabrajanja.... a opet se na kraju sve vraća na mamu koja treba čekati u toplom domu. :/

Današnji cijeli svijet i naš život je potpuno pogrešno koncipiran. Pogrešno u smislu - pretjerano iscrpljujuće za naš organizam. Nije lako ni djeci, ali nije lako ni roditeljima. Ali život nikad nije bio jednostavan, niti će biti. Kada je (pre)jednostavno, nismo motivirani da se borimo, trudimo i rastemo.

Ipak da.... slažem se da je najtopliji dom tamo gdje se netko konstantno brine za njega, najčešće žena. Ali stvar je u tome da biti kućanica jest (neplaćeno) zaposlenje koje je predviđeno za konkretne tipove ličnosti i kako svi nismo obdareni da budemo fizičari, tako nismo ni svi obdareni (e) da budemo kućanice. Po tome onda ispada vrlo nepravedno favorizirati ženu koja može biti uspješna kućanica i misliti da je samo njena obitelj zadovoljna. Ne. Takva obitelj je zadovoljna jer joj je sve servirano, jer je lako, jer netko drugi brine, jer postoji konstantna sluga za sve u kući. To najčešće nema veze sa njenom kvalitetom u ulozi majke, pa kad tema o djeci završi na toplom ručku s kojim majka čeka, ja čitam samo nečiju projekciju, nažalost.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

slažem se da je najtopliji dom tamo gdje se netko konstantno brine za njega, najčešće žena. Ali stvar je u tome da biti kućanica jest (neplaćeno) zaposlenje koje je predviđeno za konkretne tipove ličnosti i kako svi nismo obdareni da budemo fizičari, tako nismo ni svi obdareni (e) da budemo kućanice. Po tome onda ispada vrlo nepravedno favorizirati ženu koja može biti uspješna kućanica i misliti da je samo njena obitelj zadovoljna. Ne. Takva obitelj je zadovoljna jer joj je sve servirano, jer je lako, jer netko drugi brine, jer postoji konstantna sluga za sve u kući. To najčešće nema veze sa njenom kvalitetom u ulozi majke, pa kad tema o djeci završi na toplom ručku s kojim majka čeka, ja čitam samo nečiju projekciju, nažalost.
    Potpisujem od S do .

Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Niti mi je jasno kad je to prosječna obitelj mogla živjeti od jedne plaće, niti mi je jasan onaj smajlić na komentaru da je mama htjela raditi jer joj nija pasao standard jedne plaće, niti mi je jasna poanta ovog patetičnog teksta.

I potpisujem Anitu-AZ.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Iz svoga djetinjstva pamtim i lijepe i, nažalost, tužne trenutke.
    Da, mama je radila.
    Da, išla sam u vrtić. Druge nije bilo. Ali pamtim mamine zagrljaje, priče, maženja, igre s bratom i sestrom... i da ne nabrajam. Ne idealiziram ništa, ali niti je sve tako crno.
    Nije da se moje dijete ništa ne pita. Pita je se i odlučuje koliko dijete od 3.5 godine može odlučiti. Naravno da ne ide van na snijeg u japankama (što je htjela neki dan!), ali u mnogo pita se i nju- gdje bi željela ići- u grad ili kazalište ili bi bila doma isl.
    U vrtić ide. Mi raditi moramo. Ali kad smo doma i na godišnjem, posvećeni smo samo njima
    Mislim da su moja djeca sretna djeca. Možda nije sve idealno, ali kad je tako bilo? Trudimo se najbolje što možemo.

Niti želim niti mogu gledati na život onako kako je gore u ovom patetičnom postu opisano...

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Tekst je bezveze, kao što reče Anita AZ nije me dotakao niti malo...

Ja se stvarno trudim gledati svijet Ninim očima i sjećati se svog djetinjstva, bilo je i lijepih i ružnih trenutaka, mada više lijepih, ipak

Obzrim na druge mame jaako sam puno s njom mada radim, posvećena joj maksimalno, u vrtić dolazi oko 9 (rijetko oko 7), pita je se za neke stvari i općenito je prihvačam kao malo pametno biće koje je okupiralo cijelo moje srce i dušu i koja je iznad svega pa tako i živimo s njom...

Sjećam se svog polaska u školu, otrgnuta od tog prekrasnog, bezbrižnog djetinjstva...

Sjećam se svog prvog mjeseca na poslu, s tek napunjenih 19 god. kad sam počela shvačati život, bačena u njega bez prethodnih najava...oluja stiže, više STVARNO nisi dijete, gotovo su mi se razbile sve iluzije i snovi, dok nisam očvrsnula...

Ali to je život, ne možeš izbjeći, ne možeš zauvijek biti dijete, moraš odrasti!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

još jedan tekst za nabijanje krivice......

Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ali to je život, ne možeš izbjeći, ne možeš zauvijek biti dijete, moraš odrasti![/quote]

mislim da nas je autor teksta htio upozoriti bas na ovu recenicu.neminovno je da ce svoj djeci doci ovaj dan kad ce morati odrasti ali koliko brzo taj dan dode svaki roditelj se iznenadi.autor gornjeg teksta je samo htio da zastanemo pogledamo svoju djecu i udemo u njihov svijet maste i bezbriznosti na kojeg svatko djete ima pravo i pokusamo bar malo produziti to razdoblje prije nego pobjegne jer se to vise ne moze vratiti.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje djetinjstvo je vrlo slično borninom, osim što ja nisam išla u vrtić. Ali već djetinjstvo mojih roditelja je sigurno bilo puno"teže" iako su i jedna i druga baka bili doma. Oboje su odrasli na selu i oboje se sjećaju kako su, između ostaloga, svako jutro prije škole imali zaduženja: briga o životinjama, mlađoj braći i sl. U svakom slučaju, morali su odrasti puno prije mene ili moga sina. Prema tome...

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam doma sa svojom djecom od njihovog rođenja, dakle skoro 3 godine, i iz svog iskustva ne mogu reći da je sve servirano, savršeno učinjeno, gotovo na vrijeme, bez nervoze i napetosti, bez problema i briga.
    Nedostaje novaca, vremena provedenog zajedno jer tata puno izbiva iz kuće a nijedna majka ne može zamijeniti oca (sorry, dragi moji samohrani ), nedostaje mog mirnog glasa i pogleda jer sam svakim danom sve više svjesna kako će mi se biti teško vratiti na posao i bojim se tog dana bez obzira što ZNAM koliko djeci znači što se brinem za njih 24/7, što nisu od rane dobi u jaslicama/vrtiću... neću dalje nabrajati, nisam depresivna ni jadna ali u današnje vrijeme idealiziranje i kritiziranje je zaista suvišno.

Obiteljske svađe i sebičnosti treba se odreći svakog dana u godini, više ili manje uspješno, a ne samo u blagdansko vrijeme. Za mene ova pomama za "toplinom doma" koja nam se posvuda instant servira je licemjerna jer dijete nas treba cijelu godinu, treba ljubav svakog trenutka svog života i ako mu je nismo sposobni dati UVIJEK i SADA, onda nema smisla propagirati blagdane kao vrijeme ljubavi. Tako se samo komercijalizira i gubi vjerska važnost tih dana.

A činjenicu da i odrasli članovi obitelji, naši najdraži također trebaju i zaslužuju ljubav neću posebno ni naglašavati.

Previše smo obgrljeni stvarnošću da bismo mogli idealizirati kao u početnom postu.

Lasice sorry ali kao što reče maria - pokušaj nabijanja krivice...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Slažem se s Anitom AZ i animom i dodajem ovo:

1. Djeca mi nisu snena ujutro, jer idu na vrijeme spavati navečer. Jasno im je zašto tata i ja radimo, jer sam im to mnogo puta objasnila i vodila ih na svoj posao. Znaju da ja ne radim samo zbog plaće nego prije svega zbog posla koji radim. Ne pada mi na pamet da se osjećam krivom zbog toga što želim nešto raditi i što ne živimo od jedne plaće.

2. Svom prvašiću torbu nosimo tata i ja, a pribor za tjelesni i likovni mu stoje u školi. Pjesmice mu nisu dosadne, a ujutro je razbuđen, jer se, kao što sam rekla, dobro naspavao. Dobiva odlične ocjene jer ga škola zanima. Nije stalno miran i koncentriran i to nitko ne očekuje od njega. Nikada još nije bio sam, a pogotovo ne na ulici. Ne podgrijava si sam hranu nego jede svježi obrok u školi ili kod kuće. Kad idem po njega u školu ili ga tata dovede doma, dočekujem ga s poljupcem i pitanjem: "Kako si danas, zlato?“.

3. Ne očekujem od djece da se bave bilo čime što ne žele. Ove godine sin čak i pauzira u glazbenoj školi zato da bi mu bilo lakše u prvom razredu. Nastavit će bude li želio ili će izabrati neku drugu aktivnost. Kći će mi krenuti u glazbeni vrtić, po vlastitoj želji, jer jako voli pjevati. Ne mislim da sretno djetinjstvo čini imati sve moguće stvari, iako moj sin i kći dosta toga imaju. S nerazumijevanjem vršnjaka oko raznih stvari moraju se naučiti nositi - to je naprosto normalni dio socijalizacije. Ti problemi se ne rješavaju tako da se djetetu kupuje sve što poželi i ne mislim da ga treba žaliti ako sve to nema. Kad se već potpuno neutemeljeno uspoređuje naše s njihovim djetinjstvom, treba reći da mi nismo imali ni pola onoga što oni imaju.

4. Ako se po dječjim licima u trgovačkim centrima može vidjeti da su zabrinuti to je samo zato što djeci nije mjesto tamo. Svoju djecu vodim u trgovačke centre samo kad njima kupujem odjeću i obuću koju ne mogu kupiti bez njih. Ne mislim da djeca trebaju odlučivati što će se kupiti, jer o tome odlučuje onaj koji zarađuje i odgovara za potrošnju novca. U ovom žaljenju za dječjim odlukama o kupovini vidim korijen svih onih reklama koji računaju na djecu potrošače i roditelje koji tome popuštaju. Moja djeca ne moraju odjenuti nešto što ne žele, to jest, oko toga se dogovaramo. Dapače, sve više kupujemo odjeću zajedno s njima, kako bi mogli sami izabrati. Kada kupujem sama, biram prema njihovom ukusu. Odgovornosti djeca stječu postpuno i dok su djeca ne mogu imati sva prava koja imaju odrasli, jer nemaju ni odgovornosti. Iz mog djetinjstva se sjećam da sam mnogo manje odlučivala nego što odlučuju moja djeca.

5. Moja djeca smiju odrezati kruh i zaliti cvijeće.

6. Nisu mi smiješna dječja zapitkivanja i uvijek, baš uvijek dajem odgovor na njihova pitanja. Mnoge slikovnice čitam po sto puta. Ako se ne mogu uživjeti u sve dječje igre ne predbacujem si to. Ja nisam dijete i u igru se mogu uživjeti samo kao odrasla osoba.

7. Blagdani u mojoj kući vrte se oko smisla Božića kao Isusova rođenja i oko djece. Svoju djecu poštujem uvijek, ne samo za blagdane. Ne putujemo na egzotičnu destinaciju, a zagrljaj je za moju djecu otvoren na blagdan i svagdan. Kad putujemo smatram to dobitkom za sve, a ne zamjenom za zagrljaje. Jedno ne isključuje drugo.

8. Jedina rečenica u ovom tekstu s kojom se slažem jest da djeca trebaju biti primarna odgovornost društva jer su najslabija i time najugroženija da budu zakinuta u svom ljudskom dostojanstvu. Koliko god mogu u svojoj okolini radim na tome, a prvenstveno kad se radi o mojoj djeci. MM i meni je dobro djece na prvom mjestu.

9. Mislim da moja djeca imaju sretno djetinjstvo, a što je još važnije, to misle i oni. To što polako prihvaćaju odgovornosti i što se socijaliziraju u stvarnom svijetu, a ne pod staklenim zvonom, smatram normalnim slijedom njihova razvoja i života, a ne nečim zbog čega bih ih morala sažaljevati.

Toliko od mene o ovome.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tekst mi je poopćena ljiga, ali osobno smatram kako velik broj djece provodi premalo vremena s roditeljima, koji god bili razlozi.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zdenka, kao i uvijek, BRAVO!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zdenka
    A potpisujem i Lunu. Slazem se i s ovim Anitinim o idealiziranju majke-kucanice. Meni osobno se majka - kucanica, zadovoljna svojim odabirom, a koja usput s ljubavlju i puno paznje brine o djeci (i sebi) cini kao dobitna kombinacija. Barem u prvim godinama zivota djece. Pa taj ideal pokusavam ostvariti i pruziti svojoj djeci. Mozda zato jer ga sama nisam prozivjela. :/

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Na sve ono što su napisale Anita i Zdenka nema se puno toga za dodati. Jedino bih se prisjetila onih vremena kad su majke bile domaćice, a pogotovo one koje su bile na selu. Budući da mi je baka prva generacija koja je došla živjeti u grad znam ponešto o toj tematici. Naime, majke su po cijele dane radile na polju, oko kuće, u vrtu, kuhale su, prale veš.... I mislim da im je zadnje na pameti bilo da pitaju dijete: "Kako si?". One koje su bile u gradskim aristokratskim obiteljima imale su dadilje i dojilje za svoju djecu koju su slale u internate diljem Europe. Mislim da ni jednom djetetu djetinjstvo nije bilo idilično u to doba.

Moji roditelji su radili iako se u to vrijeme moglo preživjeti s jednom plaćom. Mama i sad, u mirovini, čita stručnu literaturu, tata je još radno aktivan kao stručni savjetnik i prezadovoljna sam zbog toga jer ih to drži vitalnim i zadovoljnima. A zaista su svakog dana pitali: "Kako si?". Imala sam dovoljno pažnje i nježnosti, razgovora i vremena s roditeljima, a danas sam jako ponosna na njih jer su puno toga napravili i na intelektualnom, a i na materijalnom polju zahvaljujući svom radu.

Svoje dijete učim da je rad ispuni, da se veseli učenju, da uživa u pogledu na ono što je napravila: bio to kolač koji je ispekla uz moju pomoć ili pogled na petice u knjižici. U kupovinu je vodim zato jer želim da izabire ono što jede/pije/nosi/štogod , da mi pomogne ponijeti vrećice, da usput pričamo o svemu onom što vidimo, da podijelimo i te trenutke. Na slobodne aktivnosti ide zato jer to voli, a osmjeh s kojim se probudi i legne na večer kaže mi da odgajam sretno dijete.

I na kraju-meni se nekako čini da je patetika teksta namjenjena da majke vrati u kuću, da održi patrijarhat u društvu. Dovoljno je pogledati izvornik i tko objavljuje tekst. Zdravnom čovjeku je sve jasno.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Zdenka

x

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Zdenka, kao i uvijek, BRAVO!!!
    Ma evo ti samo još .

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zdenka :D

mamasch avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Zdenka...dosljedna i nezamjenjiva.

Draga, jesi li znala da odgajaš i neke od nas ovdje? Za to ti šaljem i jedno veliko HVALA

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mamasch prvotno napisa
    Zdenka...dosljedna i nezamjenjiva.

Draga, jesi li znala da odgajaš i neke od nas ovdje? Za to ti šaljem i jedno veliko HVALA
    Joj, ljudi, nemojte. To što sam napisala jest tako, ali to ne znači da nemam svojih nedosljednosti i slabih točaka, a pogotovo ne da sam nezamjenjiva. Ima puno takvih tekstova koji govore o prošlosti kao o "zlatnom dobu" i koji me obično ne diraju, ali na ovaj sam odgovorila, jer ne mogu pristati na ideju da je odgoj naših generacija baš tako bezvezan i da čini nesretnu, izgubljenu djecu.

I ja isto tako učim od mnogih ovdje. Ima forumašica i forumaša koji su otvoreni i koji znaju ubosti u srž stvari, tako da nemalo puta primam pouku od njih.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zdenka !

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zdenka, mi te svi volimo

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Jedna mala digresija. Jeste li (pod uvjetom da kupujete i čitate časopis "Mame i bebe") čitali kolumne Irene Plejić Premec (mislim da je ona zamjenica gl. urednice)? Upravo se ona u svojoj kolumni "Mister Morgen" (Ivo Robić i prošla vremena...) i dijelom u kolumni "Djed i unuk" dotakla tih "zlatnih" prošlih vremena i progovorila o njima na jedan drugačiji način. Nema idealiziranja ni prošlosti ni sadašnjosti. Dapače. Svako vrijeme nosi svoje. Općenito smatram da je i razglabanje o tome suvišno - zato što sreća (i što sve još ne) naše djece ne ovisi o tome hoće li ih majka ili otac dočekati kod kuće s toplim ručkom, hoće li prije škole morati nahraniti životinje, hoće li morati učiti napamet neku "dosadnu" pjesmicu... Slažem se s onima koji su rekli da je to opet jedna patetična verzija nabijanja krivice i prebacivanja odgovornosti. Na koga? Ovisno o tome iz kojega ste kuta čitali tekst (majke, bake, oca, svećenika, ...). I još jedna digresija - zašto kažem "iz bakinog kuta"? Neki dan (kad sam s Ivanom bila u šetnji) razgovaram ja s jednom bakom o svemu i svačemu i tako mi došli i do Rodinog foruma. Kaže ona meni kako joj ide na živce kad forumašice (neke) kažu "Cure moje, kaj da radim..." ili nešto toga tipa. Ona se uvrijedila jer je aktivna forumašica i zašto bi se podrazumijevalo da je ona "cura". Nju sve ove teme zanimaju jer ima unučiće. Baš sam se nasmijala jer me (priznajem) pomalo iznenadila (vjerujem da ovo čita), ali sam joj rekla da tu uopće nema mjesta vrijeđanju. Ženska je skroz simpa.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

baki

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

baki , pa nismo mi ovdje svi rosno cvijeće

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    baki , pa nismo mi ovdje svi rosno cvijeće
    kako tko 8)

dakle ubuduće žene moje što da radim........

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Freyja prvotno napisa
    Kaže ona meni kako joj ide na živce kad forumašice (neke) kažu "Cure moje, kaj da radim..." ili nešto toga tipa. Ona se uvrijedila jer je aktivna forumašica i zašto bi se podrazumijevalo da je ona "cura".
    pa ona nek ispravi "netočan navod" kad joj se netko obrati...
    a nisam vidjela da npr. davor i moover ispravljaju (za sada)...

btw - još nisam skužila da je netko ovdje stariji od mene, a mene ne smeta

jel može podforum 50+ , za sve koje nisu cure ???

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj maria71 prvotno napisa
    zdenka, mi te svi volimo
    I ja vas.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Eh, da - spadam među one kojima izleti to cure. U zagrebačkom slengu se pod time ne podrazumijeva da se radi o djevojkama nego je to neki znak za prisnost komunikacije. (Btw. ja sam daleko od rosnog cvijeća.)

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pa ona nek ispravi "netočan navod" kad joj se netko obrati...

Sumnjam da bi ispravljala "netočne navode" jer mi je rekla da ne želi otkriti "identitet" jer su i njeni ukućani (čitaj: kćer) ovdje prisutni (kao povremeni gosti), a ona bi taj dio svoje "intime" ( ) zadržala za sebe. Kakav je to neobičan sukob generacija. Njih dvije kao da su zamijenile uloge, tako mi se barem čini. Poznajem ih, ali ne dovoljno. Bako, nemoj se ljutiti što te toliko spominjem, ali baš si pravo osvježenje. A samim ispravljanjem "netočnih navoda" bi se, pretpostavljam, i "razotkrila". A ja sam baš znatiželjna.

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Sorci, krivo sam kvotala, ali bila sam jasna.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Govoreci iz perspektive zene koja je nakon 7 godina i nekoliko neuspjesnih trudnoca, konacno, prije pet godina, docekala i svoje vlastito dijete , mogu samo reci da mi je tekst prepovrsan, plitak, idealiziran i u najmanju ruku, patetican :?

Kad sam konacno trudnocu iznijela do kraja, i na svijet donijela vlastiti mali smotuljak, prvo sto mi je mama rekla je bilo: Nemoj se truditi biti savrsena mama, savrsen roditelj ne postoji. Svi oni koji doista vole djecu i zele od njih uciniti dobre ljude, teze savrsenosti i trude se. To traje cijeli zivot. I uce kroz vlastitu djecu. I grijese. Moj ti je savjet - budi zadovoljna, zadovoljan roditelj - sretno dijete."

Priznajem, onda sam je slusala onako, kroz jedno uho unutra, kroz drugo van, ali su mi te rijeci ostale u glavi... Pet godina kasnije, mogu reci da je itekako bila u pravu.

Meni su se s trudnocom, neke stvari u zivotu poklopile, naime, zeljela sam, ali i mogla (u dogovoru s muzem), ostati doma 3 godine. DApace, na poslu sam to najavila, cim sam otisla u bolnicu na lezanje (vec negdje s 5 tjedana i dokraja sam odlezala tamo), iako nisam bila sigurna u ishod i u to da cu konacno uspjeti.

Daklem, ostala sam doma i to vrijeme ne bih mijenjala nizasto. Uzivala sam, voljela, strepila, bdjela, ma radila sam sve ono sto rade ostale mame. I one koje su otisle raditi kad su morale ili htjele i obrnuto.
    Ne mislim da je radi toga vremena nase dijete pametnije, bolje, superiornije. Ne, to je vrijeme bilo nesto sto je meni bilo potrebno. Jednostavno nisam htjela nista propustiti.

Nakon trece godine, vratila sam se raditi, MM i ja zelimo djetetu dati maksimum, rad je nesto sto je sasvim prirodno i normalno. Roditelji rade jer zele i trebaju. I onda su zadovoljni - svojom pamecu i rukama stvorili su okruzenje za svoje vlastito dijete. Mi smo zadovoljni, ne moramo radi toga imati griznju savjesti, zar ne?
    Evo, recimo, mali pjeva otkad zna za sebe (ok, u obitelji ima glazbenika, s diplomama i moguce je da je povukao tu crtu), tkogod ga cuje, uvijek prvo pita, jel taj mali pjeva u kojem zboru. Pitala ga i ja, ali on ne zeli. Pjeva sam za sebe. Ok, ako je tako zadovoljan - neka sam odluci. Sto naravno ne znaci da cemo ga pustiti da odlucuje kad ce na spavanje, isl...
    Imala bih jos puno takvih primjera, ali Zdenka je, po obicaju, to sve tako lijepo objasnila da su sve rijeci suvisne

Ljubav se ne iskazuje samo kroz materijalno ili kolicinom vremena koju provedes doma s djecom. Po tome bi onaj roditelj koji uvjetno receno, vise radi, uvijek bio zakinut u tom smislu, zar ne? Po toj bi logici znaci sva djeca vise voljela onoga koji je s njima stalno, a svi znamo da to bas i nije tako. To i jest najljepse, ta obostrana bezuvjetna ljubav.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Cure=neudate; snaše=udate

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sad ću biti partibrejker!... Meni se tekst sviđa!

Vidim da su se forumašice krenule i braniti, čak i po točkama :/

Ovaj tekst, po mom skromnom mišljenju, ne napada nikoga, nego pokušava dati perspektivu djeteta, koje mi odrasli često nismo svjesni.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    spadam među one kojima izleti to cure. U zagrebačkom slengu se pod time ne podrazumijeva da se radi o djevojkama
    X

"Cure", "dečki", "deca"...

Doduše OT.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa
    Vidim da su se forumašice krenule i braniti, čak i po točkama :/
    Ako se radi o meni, ja se nisam branila, naprotiv. 8) Odgovarala sam točku po točku na ono što piše, a što ne smatram nikakvim otkrićem perspektive djeteta.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Potpisujem Zdenku2 jer je to okosnica i moga pristupa svom djetetu.
    Rekla bih još samo to da nije presudno vrijeme i mjesto odrastanja (ako nije zahvaćeno ratom ili nekom drugom nedaćom) nego ljudi kojima je dijete okruženo, njihovi stavovi i porivi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •