Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 53

Thread: Gitin kolač

  1. #1
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default Gitin kolač

    recept je iz slastičarnice "Peace of cake"



    Biskvit:
    6 jaja
    prstohvat soli
    6 žlica šećera
    3 žlice brašna
    3 žlice kakaa

    Krema I.:
    1 kompot od višanja
    3 žlice šećera
    3 žlice škrobnog brašna (Gustin/Gusnell)

    Krema II.:
    1/2 l slatkog vrhnja
    300 g čokolade

    Istucite bjelanjke sa soli u čvrst snijeg, dodajte jednu po jednu žlicu šećera, zatim žutanjke i na kraju lagano umiješajte smjesu brašna i kakaa. Pecite 10-15 minuta na 180°C.
    Kuhajte kompot sa šećerom i brašnom dok se ne zgusne. Dobro ohladite.
    Zagrijte vrhnje, otopite čokoladu u vrhnju i dobro ohladite. Prije stavljanja na kolač, kremu izmiksajte.
    Na hladni biskvit namažite kremu od višanja i zatim kremu od čokolade.

  2. #2

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Da li treba iz kompota iscijediti sok ?

  3. #3
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by neva
    Da li treba iz kompota iscijediti sok ?
    vjerojatno ne. Gustin s kojim kuhaš kompot će ga zgusnuti

  4. #4

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    Hvala

  5. #5
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    lakse je ako prvo ocijedis sok iz kompota, napravis od njega kremu od gustina, pa vratis visnje, tako ce se voce manje izmrviti mijesanjem.

  6. #6
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    Cure, stvarno brzo,lako se pravi, nije skupo,super se reze,napravila,probala (iako nisam neki slatkoljubac!),i mogu vam reci samo .

    Rene2

  7. #7
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default


    a krenula vježbati i kao pazim što jedem

  8. #8
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    kolač je predobar!
    kremu od čokolade sam vruću prelila preko ohlađenih višanja, zaboravila izmixati
    i ovako je fantastično, kao nugat krema, ali sljedeći put mixam, čisto da vidim razliku

  9. #9

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ajme što ovo dobro zvuči...

  10. #10
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    oćete slikicu

  11. #11

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by aries24
    oćete slikicu
    daaaj! :D

  12. #12

  13. #13
    a72's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,519

    Default

    I moj je BIO kao taj sa slike, ali smo ga smazali,i svima se svidja (imala sam izbirljive goste-koji su trazili jos!)...
    Kod ovog kolaca je super sto nije presladak, a opet ima jacinu od vrhnja i cokolade. Bice od sad cesto na meniju- to sam sigurna!

  14. #14
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Quote Originally Posted by wewa
    lakse je ako prvo ocijedis sok iz kompota, napravis od njega kremu od gustina, pa vratis visnje, tako ce se voce manje izmrviti mijesanjem.
    E, ovako!

    A ja ostavim recepis i onda ne odgovaram na pitanja

    Recept je zapravo vrlo sličan ekičinim Hola kockama.

    Aries, izvrsno ti je ispao kolač! Drago mi je da ste uživali :D

  15. #15

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Aries, izgleda baš onako kako sam mislila...vjerovatno je i okus fenomenalan, a ja nemam visnje u kuci :/ ... !

  16. #16
    Zoranova draga's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Balkan & Bliski Istok
    Posts
    193

    Default Re: Gitin kolač

    Quote Originally Posted by Rene2
    Krema I.:
    1 kompot od višanja
    3 žlice šećera
    3 žlice škrobnog brašna (Gustin/Gusnell)
    A kolika je to kolicina kompota?

  17. #17

    Default

    što nisu sve staklenke jednake?
    680 grama, 340 gr ocjeđenog ploda

  18. #18
    Zoranova draga's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Balkan & Bliski Istok
    Posts
    193

    Default

    Verovatno jesu.

    Hvala na odgovoru.

  19. #19
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    A gdje je gore spomenuta slastičarna?

  20. #20
    aries24's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    2,089

    Default

    veli telefonski imenik

    PIECE OF CAKE, domaći kolači, vl. Franke Srđan Zagreb, Petrova 66A

  21. #21
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Hvala, zbunilo me PEACE umjesto Piece, što je zapravo dosta česta igra riječi.

  22. #22
    printemps's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    južna dalmacija
    Posts
    175

    Default

    jučer radila i stvarno je super, čokolada a opet soćan i osvježavajuć !

  23. #23
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Hvala, zbunilo me PEACE umjesto Piece, što je zapravo dosta česta igra riječi.
    Nije mi engleski materinji, pa ponekad zeznem u spelingu al glavno da ste vi skužili gdje je to!

  24. #24
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Kolač je izvrstan Rene2, puno hvala na ovom receptu!

    Ja nisam baš posebno vješta u izradi kolača, ali ovaj mi je odlično ispao!
    I gosti su bili zadovoljni

  25. #25

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default

    super kolač!jučer napravila i jučer je nestao!!

  26. #26

    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    7

    Default

    recept je super. kolač se topi u ustima.
    hvala Rene2.

  27. #27
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    nije mi prošao post..

    treba li navlažiti biskvit? čini mi se možda presuho ovako.

    biskvit i kreme čekaju da se spoje

  28. #28
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Nije presuho, to je vrlo sočan biskvit. Ja sam radila ovaj kolač opet za Uskrs, Lea ga obožava (doduše, pokušava se prošvercati da pojede samo kremu i višnje ).

  29. #29
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    ok, taman idem završavati kolače. javim utiske kušača, bit će ih sutra dvadesetak, pa valjda bude reprezentativni uzorak.

  30. #30

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    Koliki protvan???

  31. #31

    Default

    ja sam radila u dosta velikom, skoro širina pećnice
    ali meni se nije dala krema istući
    kad sam rastopila čokoladu i htjela istući, nije išlo, na kraju sam to rastopljeno stavila na višnje, ali se stislo u frižideru do drugog jutra
    nije loš kolač, samo što ja inače nisam ljubitelj voćnočokoladnih kombinacija

  32. #32
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja sam pekla u onom najklasičnijem protvanu, ne za pećnicu. Kremu sam tukla dugo i uporno i super se istukla, treba ju dobro i ohladiti prije tučenja.

  33. #33

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    ZG
    Posts
    835

    Default

    Pekla na kraju u protvanu manjem od onog za pecnicu. Biskvit ispao poprilicno visok, krema s visnjama OK, ali ova cokoladna mi se kao i a70v nije dala izraditi. Hladila sam ju prije, ali nije upalilo, pa sam ju isto polutekucu prelila i nije ispala bas impresivna debljina. Meni je, osim toga, ta krema malo prezestoka (iako sam stavila i manje cokolade nego sto treba). Ja jednostavno ne volim okus cokolade za kuhanje, pa vjerojatno zato nisam impresionirana.

  34. #34
    Hera's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Vž županija
    Posts
    509

    Default

    meni su kreme ispale izvrsno, nikakvih problema.

    ne znam, možda predugo grijete vrhnje? ja stavim u plastičnu zdjelu, pa u vrelu vodu, dok se malo zagrije, miješam pjenjačom da se čokolada rastopi, tj. par put promiješam i na kraju malo jače da sam sigurna da se istopila.

    ili na najmanju vatru i isto tako. ni u kom slučaju ne pustiti da zavri. kad se ohladi, čokolada to sve stegne i bez problema se razmiksa.

  35. #35
    uporna's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    3,848

    Default

    Napravila danas i baš je mljac. Jedino što bi idealno bilo napraviti kolač dan ranije da se stigne fino sve stisnuti i dobro ohladiti.

  36. #36

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Biskvit:
    6 jaja
    prstohvat soli
    6 žlica šećera
    3 žlice brašna
    3 žlice kakaa
    U ovaj biskvit ne ide nikakav maslac, margarin, ulje?

  37. #37

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Napravit cu ovako kako pise, valjda je ok.

  38. #38

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Nisam napravila, ne zelim zeznuti, ipak je to sest jaja, a nemam kokose doma.

    I tako... bas mi je zabavno pricati sama sa sobom...

    Postoji li itko tko je radio (i pojeo) ovaj kolac?

  39. #39
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by Rene2 View Post
    recept je iz slastičarnice "Peace of cake"



    Biskvit:
    6 jaja
    prstohvat soli
    6 žlica šećera
    3 žlice brašna
    3 žlice kakaa

    Krema I.:
    1 kompot od višanja
    3 žlice šećera
    3 žlice škrobnog brašna (Gustin/Gusnell)

    Krema II.:
    1/2 l slatkog vrhnja
    300 g čokolade

    Istucite bjelanjke sa soli u čvrst snijeg, dodajte jednu po jednu žlicu šećera, zatim žutanjke i na kraju lagano umiješajte smjesu brašna i kakaa. Pecite 10-15 minuta na 180°C.
    Kuhajte kompot sa šećerom i brašnom dok se ne zgusne. Dobro ohladite.
    Zagrijte vrhnje, otopite čokoladu u vrhnju i dobro ohladite. Prije stavljanja na kolač, kremu izmiksajte.
    Na hladni biskvit namažite kremu od višanja i zatim kremu od čokolade.

    koja je poanta hlađenja ganacha, pa onda miksanja?
    što se s time dobije?

  40. #40
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Mislim da ništa, osim da se odvaja.
    Ja ga radim kao za svaki drugi kolač.

  41. #41
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    koja je poanta hlađenja ganacha, pa onda miksanja?
    što se s time dobije?
    ništa se ne dobije, ja samo prelijem ganache po biskvitu i uvijek bude dobro.

  42. #42
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    ništa se ne dobije, ja samo prelijem ganache po biskvitu i uvijek bude dobro.
    i ja cu tako :lijena:
    ne da mi se raditi dupli posao, ako se ne mora nužno

  43. #43
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja sam po receptu prvi put pa se sjećam da se odvajalo od višanja, ali isto je fino. Kasnije sam uvijek samo prelila.
    Ovo je slično kao umiljata torta, samo s višnjama.

  44. #44
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Koliko je tu vode od kompota? 3_4 deci
    Last edited by jelena.O; 21.11.2021 at 20:01.

  45. #45
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Razlika je izmiksani i neizmiksani ganache, kako ne..

    Neizmiksani ispadne kao glazura od čokolade, a kad se DOBRO ohladi u frižideru i izmiksa ispadne kao kremica čokoladna. Oboje je jako fino meni. Izmiksani ganache cesto koristim i za filanje torte, u to umiksam i šlag, bude laganije nego sami ganache.

    Ovaj kolač može i u kalup za tortu. Ja u kremu dodam i cimeta prefini mi je.

  46. #46
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Ja sam po receptu prvi put pa se sjećam da se odvajalo od višanja, ali isto je fino. Kasnije sam uvijek samo prelila.
    Ovo je slično kao umiljata torta, samo s višnjama.
    čekaj, kad se odvaja?
    ja sam jednom radila kolač sličnog tipa s narančama, dakle iscijeđeni sok od naranči sam zakuhala s pudingom, a gore samo prelila topli ganache, koji bi onda samo skliznuo s naranča kreme kad bih ga vadila u tanjur
    nekako u mojoj glavi baš izmiksani se ne bi odvajao

  47. #47
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Pa da, izmiksani se odvaja, tog se sjećam. Znači, da, bude kao krema ali se malo odvaja od sloja s višnjama.

  48. #48
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Izmiksani ganache je prilično drugačiji od nemiksanog. Napuše se, bude lagan i maziv. Smiksani je otprilike kao čokoladni šlag.
    Last edited by vertex; 22.11.2021 at 17:13.

  49. #49
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ja bi rekla da se miksanjem volumen barem udvostruči, a u svakom slučaju se znatno poveća. Dobiješ onako pjenastu kremu koja zadržava oblik.

  50. #50
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Da, izmiksani ganache je više kao pjenasta krema, i malo je laganiji nekako za jest, meni je draži za torte, ali koji će se manje odvajat od višanja, mima kaže nemiksani, a ja mislim na one jaffa na Novoj Godini kod tebe

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •