Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: posvojiteljska naknada, pitanje

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno posvojiteljska naknada, pitanje

u studenom ove godine ostvarila sam pravo na posvojiteljski dopust i onu mizernu naknadu, znate već kolika je. zanima me da li možda netko zna hoće li nas po dobrom dokačiti ove izmjene oko porodiljne naknade. Ma ajde da ne filozofiram, zanima me da li će nam se povećati posvojiteljska naknada.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nažalost, mislim da neće.
    Sramotno...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nažalost, ništa od povećanja. Delimitirana je samo naknada za prvih šest mjeseci djetetove starosti.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala Bogu da nisam u takvoj financijskoj situaciji da mi taj novac nešto bitno znači. Ali mnogim posvajateljima nije tako. Mislim da bi trebali zbog njih i zbog onih koji će tek dočekati svoje mrvice pokrenuti negdje (ne znam kako to ide, preko Rode ili kako već?) neku akciju da se posvajateljske naknade drugačije računaju. Mislim stvarno mi nije jasno da ako npr.dijete ima 6 mjeseci (zapravo nije važno koliko ima, može imati i petnaet godina) i ima se pravo (zakon odredio) na 9 mjeseci dopusta da bi se bilo sa djetetom, da bi se dijete prilagodilo na novu sredinu, da bi to dijete imalo svoju mamu (ili tatu) par mjeseci samo za sebe, da bi mu netko imao vremena možda prvi put u životu posvetiti potpunu pažnju....Stvarno sam ! Šta mi posvajatelji ne plaćamo HZZO kao i svi drugi? Koliko ima posvajanja godišnje? SRAMOTA!!!!!!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uz vas sam!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na žalost, ovom dopunom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju obuhvaćena je samo delimitacija.

Uz apsoluntno nepravedne pristupe posvojiteljskoj naknadi, zanemarene su i majke volonterke (npr. zdravstveni radnici koji moraju volontirati i za koje se uplaćuju doprinosi, ali ne dobivaju plaću) koje uopće ne dobivaju naknadu, zatim majke koje rade pola radnog vremena (njima je naknada manja od rodiljne za nezaposlene majke) itd itd...

No, Udruga u svojim aktivnostima ne zaobilazi niti ova pitanja. Tako da ne mislite da smo vas zaboravili!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jako sam ljuta. kao prvo osjećam se kažnjeno što sam postala mama na ovakav način. kao drugo ja iz svoje plaće koja je iznad hrvatskog prosjeka izdvajam više za račune obveza nego npr. one majke koje uopće ne rade. pri tome ne smatram da žene koje ne rade ne bi trebale imati pravo na naknadu, upravo suprotno. ali nikako se ne mogu složiti s tim da trebamo biti kažnjene ovom mizerijom od naknade. nedavno sam si dala truda i poslala mailom upit na adresu Jadranke Kosor, ali kao što već možete i pretpostaviti...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    No, Udruga u svojim aktivnostima ne zaobilazi niti ova pitanja. Tako da ne mislite da smo vas zaboravili!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mamma san, ajde molim te daj par sugestija, kome i kako se možemo obratiti sa zahtjevima za povećanje naknade. Mislim da je dobro da se, osim Rode, jave i pojedinačni zahtjevi sadašnjih i budućih posvojitelja.
    The more, the merrier

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ministarstvu obitelji
    ministarstvu zdravstva
    potpredsjednici vlade (jos par dana)
    udrugama koje okupljaju roditelje posvojitelje

Gost

Početno

Ja ne znam kolika je naknada za posvojitelje ??Prosvjetlite me .

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Zakon o izvršavanju državnog proračuna NN 137/06
    www.hzzo-net.hr/zakoni/14-1.htm

Članak 19.

(1) Naknada plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta od šest mjeseci do jedne godine djetetova života, posvojiteljskog dopusta i skraćenoga radnog vremena do jedne godine djetetova života iznosi od 1.663,00 kune do najviše 2.500,00 kuna, za rad u punom radnom vremenu, ovisno o visini naknade plaće koja je korisniku u skladu sa člankom 35. stavkom 1. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđena za vrijeme korištenja obveznoga rodiljnog dopusta.
    (2) Naknada plaće za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta od jedne do tri godine djetetova života, rodiljnog dopusta iz članka 58. stavka 9. Zakona o radu, posvojiteljskog dopusta, skraćenoga radnog vremena od jedne do tri godine djetetova života iz članka 59. stavka 1. i 3. Zakona o radu, dopusta iz članka 57. Zakona o radu, za rad u punom radnom vremenu te novčana naknada za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta majke poljoprivrednice, nezaposlene majke, majke na redovitom školovanju, majke korisnice mirovine, odnosno majke korisnice invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, iznosi 1.663,00 kune.
    (3) Svota iz stavka 2. ovoga članka je osnovica za obračun naknade plaće za vrijeme stanke za dojenje djeteta iz članka 60. Zakona o radu.
    (4) Naknada za opremu novorođenog djeteta iznosi 2.328,20 kuna

NAPOMENA: u najnovijem zakonu o delimitaciji rodiljnih naknada koji će stupiti na snagu 1.1.2008. nema govora o posvojiteljima, pa tako iznos naknade DO 6.MJESECA DJETETOVA ŽIVOTA ostaje isti - 100% plaće, ali max. 4250kn.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

čokolado, pretpostavljam da ta NAPOMENA vrijedi i za nas kada posvojimo bebača. A ne ovo od 1600,00 kn ? ili

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Jedino ako posvojiš dijete mlađe od 6 mjeseci dobiješ max. 4200kn (ili manje - ovisi kolika ti je plaća). Dakle do kraja 6. mj. djetetove starosti imaš taj iznos. Posvojiteljska naknada veže se, NAŽALOST uz starost djeteta.
    Napomena hoće reći da kao posvojitelj djeteta mlađeg od 6 mjeseci nećeš dobivati puni iznos plaće kao i rodilje!

Obzirom da je posvajanje djeteta mlađeg od tri mjeseca zapravo i nemoguće, a onog između 4 i 6 mjesecin starosti relativno rijetko, zakonodavac je posvojitelje tu jednostavno - preskočio .

Gost

Početno

Ok to kužim a što u slučaju posvojenja djeteta starog 3 godine ili više ?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Sve preko godine dana: 1663kn.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    ..eh.eh..-ovo je točno..-taj iznos smo mi obično potrošili u jednoj nabavci hrane...pa se sad ti misli..-ma,baš me briga..novac je važan ali ne važniji od mog potpisa.jelda???

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    e, ovaj podatak trazim vec par dana!!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Bucka, čekaj, prouči ovo:
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html
    (već sam ti bila poslala link, zakon se lani mijenjao!)

1. Prava zaposlenog ili samozaposlenog posvojitelja
    1.1. Posvojiteljski dopust
    Članak 35.
    (1) Zaposleni posvojitelj i samozaposleni posvojitelj, pod uvjetom da supružnik posvojitelja djeteta nije roditelj djeteta, ima pravo na posvojiteljski dopust u trajanju propisanom ovim Zakonom.
    (2) Pravo na posvojiteljski dopust zaposleni posvojitelj ili samozaposleni posvojitelj stječe s danom pravomoćnosti rješenja o posvojenju.
    Članak 36.
    (1) Zaposleni posvojitelj ili samozaposleni posvojitelj, ostvaruje posvojiteljski dopust u trajanju od:
    a) 6 mjeseci, za posvojenika mlađeg od 3 godine,
    b) 5 mjeseci, za posvojenika u životnoj dobi od 3. do navršene 5. godine života djeteta,
    c) 4 mjeseca, za posvojenika u životnoj dobi od 5. do navršene 18. godine života djeteta.
    (2) Za slučaj posvojenja blizanaca ili djeteta koje posvojenjem postaje treće ili svako sljedeće dijete u obitelji zaposlenog posvojitelja ili samozaposlenog posvojitelja, ili djeteta s teškoćama u razvoju, posvojiteljski dopust iz stavka 1. ovoga članka produžuje se za 60 dana.
    (3) Po iskorištenju posvojiteljskog dopusta iz stavka 1. i 2. ovoga članka zaposleni posvojitelj ili samozaposleni posvojitelj za posvojenika do njegove 3. godine života ima pravo na roditeljski dopust i sva druga prava zaposlenog roditelja i samozaposlenog roditelja pod uvjetima i u trajanju propisanom ovim Zakonom.
    (4) Za slučaj posvojenja djeteta u dobi iznad 3 godine pripadajuće pravo na roditeljski dopust do navršene 8. godine života posvojenika skraćuje se za 30 dana po svakoj navršenoj godini života posvojenika iznad te dobi.
    (5) Posvojiteljski dopust iz stavka 1. ovoga članka korisnik može koristiti u neprekinutom trajanju ili na način propisan za korištenje rodiljnog dopusta, odnosno roditeljskog dopusta iz članka 12., 14. i 15. ovoga Zakona.
    1.2. Naknada plaće za vrijeme korištenja prava na posvojiteljski dopust
    Članak 37.
    Za vrijeme korištenja posvojiteljskog dopusta iz članka 36. ovoga Zakona korisnik iz članka 35. ovoga Zakona ima pravo na naknadu plaće pod uvjetima i u visini propisanoj za zaposlene roditelje i samozaposlene roditelje, korisnike rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta, odnosno drugih prava propisanih za zaposlene ili samozaposlene roditelje u skladu sa člankom 24. ovoga Zakona.2. Prava drugih posvojitelja
    Članak 38.
    (1) Korisnik iz članka 7. stavka 3. ovoga Zakona koji je prema ovom Zakonu roditelj koji ostvaruje drugi dohodak ili je poljoprivrednik ili nezaposlena osoba ili osoba izvan sustava rada, koja je prema propisima o obiteljskim odnosima postala posvojitelj djeteta, pod uvjetima iz ovoga Zakona ima pravo na posvojiteljsku poštedu od rada ili pravo na posvojiteljsku brigu o djetetu u trajanju propisanom ovim Zakonom.
    (2) Za vrijeme korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka korisnik ima pravo na novčanu naknadu ili novčanu pomoć u iznosu od 50% proračunske osnovice mjesečno.
    2.1. Posvojiteljska pošteda od rada i posvojiteljska briga o djetetu
    Članak 39.
    (1) Korisnik iz članka 38. stavka 1. ovoga Zakona, koji je prema ovom Zakonu ostvaruje drugi dohodak ili je poljoprivrednik ili nezaposlena osoba i koji je pravomoćnim rješenjem o posvojenju postao posvojitelj (u daljnjem tekstu: posvojitelj), pod uvjetom da supružnik posvojitelja nije roditelj posvojenika i ako ispunjava uvjete za stjecanje prava na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada iz članka 27. ovoga Zakona, ima pravo na posvojiteljsku poštedu od rada.
    (2) Korisnik iz članka 38. stavka 1. ovoga Zakona, koji je prema ovom Zakonu osoba izvan sustava rada i koja je pravomoćnim rješenjem o posvojenju postala posvojitelj (u daljnjem tekstu: posvojitelj izvan sustava rada), pod uvjetom da supružnik posvojitelja nije roditelj posvojenika i ako ispunjava uvjete za stjecanje prava na rodiljnu i roditeljsku brigu o djetetu iz članka 32. ovoga Zakona, ima pravo na posvojiteljsku brigu o djetetu.
    (3) Posvojitelj iz stavka 1. ovoga članka ili posvojitelj izvan sustava rada iz stavka 2. ovoga članka ima pravo na posvojiteljsku poštedu od rada ili posvojiteljsku brigu o djetetu u trajanju od:
    – 12 mjeseci, za posvojenika u dobi do 3 godine,
    – 9 mjeseci, za posvojenika u dobi od 3. do navršene 5. godine života djeteta,
    – 6 mjeseci, za posvojenika u dobi od 5. do navršene 8. godine života djeteta,
    – 4 mjeseca, za posvojenika u dobi od 8. do navršene 18. godine života djeteta.
    (4) Za slučaj posvojenja blizanaca ili djeteta koje posvojenjem postaje treće ili svako sljedeće dijete u obitelji posvojitelja ili posvojitelja izvan sustava rada, ili djeteta s teškoćama u razvoju, posvojiteljska pošteda od rada ili posvojiteljska briga o djetetu iz stavka 3. ovoga članka produžuje se za 60 dana.
    (5) Posvojitelj ili posvojitelj izvan sustava rada može, radi zaposlenja ili samozaposlenja, prekinuti korištenje prava iz stavka 3. i 4. ovoga članka ili to pravo prenijeti na bračnog druga koji je posvojenjem postao roditelj posvojenog djeteta, uz njegovu pisanu suglasnost i pod uvjetom da ima isti radnopravni status osobe iz stavka 1. ili stavka 2. ovoga članka koji prenosi pravo.
    (6) Korisnik iz stavka 1. ili stavka 2. ovoga članka, koji je radi zaposlenja ili samozaposlenja prekinuo korištenje prava na posvojiteljsku poštedu od rada ili posvojiteljsku brigu o djetetu, može nastaviti njegovo korištenje kao zaposleni ili samozaposleni posvojitelj ako je proveo na radu najmanje 9 mjeseci neprekidno prije mjeseca u kojem namjerava započeti koristiti preostali dio neiskorištenog prava i pod uvjetom da pravo korištenja posvojiteljske poštede od rada ili posvojiteljske brige o djetetu nije prenio na drugog roditelja prema stavku 5. ovoga članka.
    (7) Korisnik iz stavka 1. ovoga članka ili stavka 2. ovoga članka, koji na radu nije proveo najmanje 9 mjeseci prije mjeseca u kojem namjerava započeti koristiti preostali dio neiskorištene posvojiteljske poštede od rada ili posvojiteljske brige o djetetu iz razloga što mu je prestao radni odnos ili je prestao obavljati djelatnost iz članka 6. točke 2. ovoga Zakona, a na radu je proveo najmanje 3 mjeseca neprekidno, ima pravo nastaviti korištenje preostalog dijela prava na posvojiteljsku poštedu od rada ili posvojiteljsku brigu o djetetu, kao nezaposleni roditelj ako ispunjava uvjete za nezaposlenog roditelja iz članka 27. ovoga Zakona.
    2.2. Pravo na novčanu naknadu
    Članak 40.
    (1) Korisnik iz članka 38. stavka 1. ovoga Zakona, za vrijeme korištenja prava na posvojiteljsku poštedu od rada ili prava na posvojiteljsku brigu o djetetu ima pravo na novčanu naknadu u iznosu od 50% proračunske osnovice mjesečno.
    (2) Korisnik iz članka 39. stavka 6. ovoga Zakona za vrijeme korištenja preostalog dijela neiskorištenog prava iz članka 39. stavka 3. i 4. ovoga Zakona ostvaruje pravo na naknadu u iznosu od 50% proračunske osnovice mjesečno.

Članak 24.
    (1) Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust iz članka 12. ovoga Zakona ili prava na rad s polovicom punoga radnog vremena iz članka 15. stavka 2. ovoga Zakona zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, a koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust iz članka 13. ovoga Zakona, prava na rad s polovicom punoga radnog vremena iz članka 15. stavka 3. ovoga Zakona, ima pravo na naknadu plaće, koja za puno radno vrijeme iznosi 100 % od osnovice za naknadu plaće utvrđene u skladu sa stavkom 1. ovoga članka i koja ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 80% proračunske osnovice mjesečno, u trajanju od 6 mjeseci, počevši od prvoga dana korištenja prava.
    (3) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj za vrijeme korištenja prava iz stavka 2. ovoga članka u preostalom trajanju (po isteku 6 mjeseci njegova korištenja) ima pravo na naknadu plaće u iznosu od 50% proračunske osnovice mjesečno.
    (4) Za vrijeme korištenja prava iz članka 16. ovoga Zakona zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u visini od 50% proračunske osnovice mjesečno.
    (5) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj za vrijeme korištenja dopusta za slučaj smrti djeteta iz članka 17. ovoga Zakona ima pravo na naknadu plaće utvrđenu prema ovom Zakonu, koja za puno radno vrijeme iznosi 100 % od osnovice za naknadu plaće utvrđene u skladu sa stavkom 1. ovoga članka i koja ne može za puno radno vrijeme iznositi više od 80% proračunske osnovice mjesečno.
    (6) Iznimno od stavka 5. ovoga članka u slučaju mrtvorođenog djeteta ili ako dijete umre za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust, zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj za vrijeme korištenja dopusta za slučaj smrti djeteta iz članka 17. ovoga Zakona ima pravo na naknadu plaće, koja za puno radno vrijeme iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene u skladu sa stavkom 1. ovoga članka, a koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda.
    (7) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelji djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života iz članka 23. stavka 1. ovoga Zakona ima pravo za puno radno vrijeme na naknadu plaće u iznosu od 65% proračunske osnovice mjesečno.
    (8) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelji djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu iz članka 23. stavka 2. i 3. ovoga Zakona ima pravo na naknadu plaće za preostalo vrijeme do punoga radnog vremena u visini razlike između plaće koju ostvaruje radeći polovicu punoga radnog vremena i plaće koju bi ostvario da radi u punom radnom vremenu.
    (9) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovim Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice.
    (10) Zaposlenom roditelju ili samozaposlenom roditelju naknada plaće utvrđena ovim člankom ne može iznositi manje od 50% proračunske osnovice, neovisno radi li ili volontira u punom ili nepunom radnom vremenu.
    (11) Naknada plaće iz stavka 2., 3., 4., 5., 7. i 8. ovoga članka isplaćuje se na teret sredstava državnog proračuna.
    Članak 25.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prema informacijama koje sam dobila, u praksi je posvojiteljska naknada delimitirana samo do prvih šest mjeseci starosti djeteta, do godine dana je 4.500,00, a preko godine dana starosti djeteta i dalje onih bijednih 1.663,00 - znači to kači većinu posvojitelja.
    Iz navedenog zakona se to ne vidi, a osim toga bio je najavljivan kao izjednačavanje posvojiteljskih naknada s rodiljnima. Međutim u HZZO-u su "pravo na naknadu plaće pod uvjetima i u visini propisanoj za zaposlene roditelje i samozaposlene roditelje" sebi protumačili tako, i sve vezali na starost djeteta, pa ako ste izjednačeno posvojili dijete staro jedan dan (zakonski nemoguće), onda možete imati šest mjeseci posvojiteljske naknade u visini plaće.
    Ministartsvo je upozoreno na tu nelogičnost, i navodno će se ovo jasnije i kako je bilo zamišljeno napisati u izmjenama zakona.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Trebai bi pisati pravobraniteljici za djecu i na adrese jos par centara, ja im bas spremam pismo, al bi bilo dobro da nas pise sto vise zainteresiranih posvojitelja, pa ako stte voljni potrositi koju minutu, i bratiti se pravobraniteljici adresa je:

Andrije Hebranga 4/1, 10000 Zagreb

mail je: info@dijete.hr

tel : 01 4929669

Svarno je zakon diskrinminirajući u svim pogledima, osim uobičajene duljine dopusta za jedno dijete, jako mi je upalo u oči ono za blizance ili dijete koje postaje treće u obitelji, dopust se produzuje za samo 60 dana :shock:

Zamisli samo posvojis, dvoje ili troje djece odjednom i oni misle da je to isto kao jedno dijete, a ako rodis na je drukcije, onda mozes dobiti tri godine. A i kao da su takva posvojenja cesta pa bi im to puno opteretilo drzavni proračun.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •