iskreno, ja bih im glavu odgrizla da mi ju nedaju 5 sati nakon što sam prošla kroz porođaj da ju upoznampomikaki prvotno napisa
iskreno, ja bih im glavu odgrizla da mi ju nedaju 5 sati nakon što sam prošla kroz porođaj da ju upoznampomikaki prvotno napisa
oh, kako je ovo točno! ja ne znam gdje nisam bila sa njima u koje doba dana, noći, od slavlja do prijema sa Bandićem.... sve sa cicalicom. ne samo da je nisam imala kome ostaviti, nego mi je bilo pod normalno da ide samnom :/apricot prvotno napisa
![]()
Moja vrlo iskusna prijateljica/kuma mi je od srca savjetovala neka ne držim doma apsolutno ništa jer bi u trenucima slabosti/premora ili sl. mogla eventualno posegnuti za time. Isto tako, da kažem svima da mi ne kupuju takvu opremu (e sad to mi je malko neugodno, ali onima bliskijima ću svakako reći...)
I u pravu je. Super da si je poslusala.Svea prvotno napisa
![]()
joj, cure moje, ja sam jedna od onih koja je unaprijed još u trudnoći odlučila da ću isključivo dojiti. ali, zlu ne trebalo kupila sam jednu bočicu i dudicu, čisto da se nađu. moje mala pametnica je s 3 dana starosti izbacila dudu dobrih pola metra u zrak, umrli smo od smijeha. nikad nije htjela piti iz boce, a neće ni lutkama dati dudu jer to je umjetno :?
idućih godinu dana smo se skoro isključivo dojili prema njenoj želji i lagali pedijatru da jede svu hranu (jer smo ful dobili po repu kad smo spomenuli da samo sisa), željelo nam je bilo super, beba ful zdrava.
I zato, ne treba vam ništa, a ako i zatreba lako kupite
ja sam jos u trudnoci fanaticno kupila svu potrebnu i nepotrebnu opremu pa tako i bocice i dudice a na kraju ih eno sve stoje zapakirane! a da ne lazem ima ih sigurno 5 komada-staklenih, plasticnih,velikih, malih....
bacanje novaca.....
by the way iskljucivo dojim a sad nam je skoro 6.mjesec!
najsmijesnije je sto ni kad krene nadohrana ne zelim bocice za vodu nego odmah casu s kljunom![]()
meni je m kupio nekakvu bočicu u pomami shopiranja kad se beba rodila (on je shopingholičar) i također nikad korištena... a sad kad sam počela s kašicama kupila sam joj one mekane kljuniće za bočice, ali i to sam pokušala samo jednom upotrijebiti kad je dobila temperaturu (zbog cijepljenja), ali ni to je nije zanimalo.
Tekućinu joj dajem na žličicu i to bolje funkcionira, nema posla oko sterilizacije bočica...
A i u rodilištu su davali rodiljama kojima nije krenulo mlijeko da daju bebama adaptirano na žličicu, koliko sam ja vidjela, vjerojatno da se ne navuku na bočicu ali i da ostanu malo gladnije da i dalje sišu (bar sam tako zaključila)
Ja sam isto odlučila isključivo dojiti. Nadam se da će nam uspjeti i da neću morat posegnut za tim stvarima. Malo me mama izluđuje. Jučer je izjavila da neću valjda pustit dijete da umre od gladi zbog svojih principa :? A dijete se još nije ni rodilo!! Svejedno sam rekla da TO ne želim u svojoj kući. JojŠta će mi svekrva pokraj ovakve mame
![]()
Ja sam od onih kojima se bočice i dudice NE gade, i koje ih ne izbjegavaju u širokom luku. Nama su one bile svakodnevna nužnost.
Po postovima mi se čini da sam ovdje jedina.
8)
ja sam dojila i jos uvijek dojim vec skoro 20 mjeseci. Bocica nam je bila spas kad je mala imala grceve i pila je na nju moje izdojeno mlijeko jer nije bilo sanse da je stavim na cicu dok je boli drobic, to se dogadjalo u prosjeku 1-2 dnevno. Sada na bocicu pije mlijeko kad sam ja na poslu, ako hoce, a vodu od pocetka dohrane na kljun. Ne pije sokove i cajeve vec samo vodu.
Jednu bocicu i dudicu sam dobila na tecaju za trudice a druge dvije bocice sa izdajalicom.
to je moje iskustvo.![]()
mor5am se i ja uključiti ja sam mama koja ima dvije cure koje su odrasle na flaši i na adaptiranom mljieku.Hvala bogu žive i zdrave jedna završava drugi razred ,a druga će četiri godine.sada čekam treče koje će vjerojatno isto završiti na flaši.jer koliko sam se god izdajala mrcvarila nisam sa svojim mlijekom napunila dno čaše u što se uvjerila patronažna koja mi je pokazivala kako se izdojiti stoga nema te izdajalice ni te babice koja će izdojiti ono što nemaš.
marac komarac prvotno napisa
Tak sam i ja mislila. Prvih 6 mjeseci sam isključivo dojila, probala sam par puta dati izdojeno na bočicu, ali nije znala piti.
Kad smo počeli s dohranom, htjela sam joj dati vodu na čašu s kljunom, ali nema šanse. Kao prvo, ja uopće nisam skužila kak se na to pije, trebalo mi je par pokušaja. Nije ni ona skužila i uopće joj se nije sviđao taj kljun. Kak objasniti 6-mjesečnoj bebi da ga mora obuhvatiti ustima i povući a ne žvakati kljun? Vodu je pila samo na žlicu.
E, onda su počele vrućine i naravno, bila je žedna kad smo bile vani i to mi je bilo grdo jer nije znala piti vodu ni na čašu ni na bočicu, pa sam nosila bočicu s vodom i stiskala dudicu da joj špricam vodu u usta. Sad ima 7,5 mj. i već se nekak naviknula i zna piti iz bočice. Dam joj i malo Jane sa sportskim čepom, a od čaše s kljunom sam odustala.
Sad se valjda neko pita, zakaj ju nisam podojila vani. Zato jer bi u tom slučaju morala nositi deku da s njom legnem, zaustaviti promet i narediti svim ljudima u promjeru od 500 m nek šute, zato jer njoj treba mir.
ja se niti s prvom niti s drugom bebom nisam uspjela izdojiti čak niti dovoljno za jedan obrokgeberita prvotno napisa
a svejedno sam dojila dugo i uspješno...obje
količina izdojenog nije stvarna količina mlijeka koje beba sama posiše
E, zaboravila sam napisati da ću drugu bebu definitivno naučiti da pije na bočicu izdojeno mlijeko. I ne vjerujem da ćemo zbog toga imati problema s dojenjem, ako povremeno pije tek toliko da skuži.
Dogodilo nam se par puta da plače jer je gladna i žedna a ne može sisati jer nismo doma, npr. kod mojih ili MM-ovih, ili u čekaonici kod dr. Kod staraca sam još mogla nabrzinu izdajati mlijeko pa joj davati sa žlicom, ali to ju je samo iznerviralo. Tek kad se smirila od plača mogla je u miru jesti. Jedva sam čekala da prođe to isključivo dojenje
Zbog čega ju nisi mogla podojiti kod baka/djedova ili u čekonici kod dr.?Sirius Black prvotno napisa
Isključivo dojen 6mj.
Imala sam bocu i jedno AD mlijeko što mi je mama na nagovor babice donijela u rodilište jer je K. malo dobivao na težini, ali nikad nisam ni pomislila da ga otvorim.
Po meni je kupovanje bočica, duda, četkica, grijača i sl. bacanje para.
I da se nadovežem na gornji post, nikad mi nije bilo neugodno izvaditi sisu, vani, na kavi, a pogotovo kod doktorice gdje je sve puno beba i majki. Kod bake još češće. Razumijem majke kojima je neugodno, ali u tom slučaju se mogu odmakniti ili podojiti u slingu, marami isl..
Mada, to je najprirodnija stvar na svijetu i ne znam zašto je neugodno bebi dati ciku, a sasvim normalno dati joj bočicu.
Ali, sto ljudi, sto čudi![]()
niti ja ovo ne razumijem - pa, ljepota i prakticnost dojenja je upravo u tome sto dijete mozes podojiti u avionu, u kaficu, na klupi u parku, u trgovackom centru... ne moras grijati mlijeko itd itd...Frida prvotno napisa
Nije uopće problem u tome što je meni neugodno nego što ona ne želi sisati. I sad je ista situacija, ali imamo sreće što je dobro prihvatila dohranu i pije vodu na bočicu pa mogu biti sigurna da joj ništa ne fali.
Bilo je sve o.k. prvih cca. mjesec i pol dok još nije primjećivala okolinu oko sebe, pa sam ju dojila i kod doktorice i svugdje. Nakon toga jednostavno nije htjela. Znala sam da je gladna, ali joj je za dojenje trebala mirna atmosfera i poznata okolina, a ona se od najranije dobi okreće na svaki zvuk. I onda je krenulo plakanje, pa sam mislila da će jesti ako je gladna. Vrištala je kad sam ju približila prsima jer je htjela jesti a nije mogla dok se ne smiri. Pa ju je MM nosio na rukama i plesao da se malo umiri, i dok je već bila totalno iscrpljena onda je sisala ko da tri dana nije jela.
MM-ovi su 200 m od nas, i idemo tam povremeno na ručak. Kad je gladna, legnem s njom na kauč ali ona okreće glavu i gleda okolo. A cendrava je i ništa ju ne može smiriti. Nema nam druge nego se pokupiti ranije doma, i onda doma se smiri i navali na cicu.
Kod mojih sam legla tak da ništ ne vidi i ono kaj vidi pokrijem s bijelom plahtom, svi moraju šutjeti i onda nekak uspije.
Na bočicu pije vodu u bilo kakvim uvjetima.
a gledam ovaj preslatki avatar pa čitam tekst - pa se smijem i zamišljam tu tvoju vragolanku kako ćiri i buni se jer nije doma. a ti je pokrivaš plahtom da niš ne vidi, a svi okolo šute ko mumije da bi gospojica na miru mogla sisati. eto, da znaš da si me od srca nasmijala i razveselila.Sirius Black prvotno napisa
![]()
STRASNO!!! :shock: Nisam to znala...anchie76 prvotno napisa
mi smo rodili u Ri, i tu je on bio samnom u sobi, i dojila sam ga...no, dobio je zuticu, pa su ga 4. dan odnijeli na fototerapiju...vidim ja nitko mi ga ne donosi, trazim sestru i pitam, nakon puno sati mi kazu: ah, da, pa bio je gladan i dali mu bocicu!! Ja plakala, zasto mi ga nitko nije donio..i obecali ga donijeti za slijedeci podoj...onda zaboravili doci po njega, i prekinuli terapiju, a sutradan na pregledu kod njihovog pedijatra mu opet dali bocicu jer je jako plakao..Sta da kazem..danas ima alergiju na kravlje mlijeko, a sada kad sam procitala da je to mozda uzrok, jos sam tuznija...Znam da sa ovom bebom koja ce se sada roditi cu biti pametnija, i nikome u rodilistu necu dozvoliti da rade sa njim sto hoce, no ipak, za mog E. vise nema nazad, sta je tu je, i to me zalosti..
Inace, ja sam tada vise puta probala dobiti na telefon savjetnike za dojenje, no nikada mi se nitko nije javio, a ja nisam znala nista i bila skroz u panici i umalo odustala, sreca mi je pomogla prijateljica pa smo uspjeli uspjesno dojiti. Jer, cak patronazna mi je bila rekla da odustanem.. a o pedijatru da ni ne pricam..danas sa ponosna sto smo od onda ipak iskljucivo dojili i nismo imali nikada ni bocicu ni dudu. Za mene takodjer to ne spada u nikakvu opremu za bebe, cak ni u nuzno zlo..
Otkud su ti podaci?anchie76 prvotno napisa
Moram još komentirati ovo o narušavanju samopouzdanja ako imaš doma bočice. Meni su se dan prije nego sam išla doma grudi strašno napunile i otvrdnule i morala sam se izdajati po noći. Bebica je plakala, bila je gladna, ja sam stavljala obloge u kupaoni kad je uspjela nakratko zaspati i onda je došla dežurna sestra koja baš nije bila friendly i nahranila ju je (kršitelj koda)om a ja sam se izdajala, ujutro sam ju nahranila izdojenim mlijekom na bočicu.
Mislila sam kaj ako mi tak bude kad dođem doma, usred noći beba gladna, ne može povući mlijeko a doma nemam ništa. Zvala sam sestru nek mi kupi kutiju adaptiranog i izdajalicu (unutra su i bočice) tak da mogu biti mirna. Naravno, doma je bilo sve ok, i s dojenjem nikad nikakvih problema. Ja sam zbog te kutije ad. mlijeka u ormariću (koju nikad nisam otvorila) bila smirenija i opuštenija jer sam znala da ću napraviti sve da ju podojim, ali ipak imam rezervu i beba neće biti gladna.
Sirius Black prvotno napisa
http://www.health-e-learning.com/art...tOneBottle.pdf
Nevjerojatno mi je koliko je duboko u nasem drustvu u nasoj kulturi usadjen taj strah od gladi. Sto bi se to moralo desiti da beba bude "gladna" (da joj to naskodi)?Sirius Black prvotno napisa
e tu sam te čekala.anchie76 prvotno napisa
sad se slažem s tobom. to je upravo ono o čemu sam pričala na onom drugom topiku o dojenju.
pa što ako beba u nekom periodu bude malo gladna? ništa joj neće biti. a ako doji svaki put kad to zatraži, mlijeka ima sigurno dovoljno da tako majušnu bebicu očuva od dehidracije.
Bullen CL, Tearle PV, Stewart MG. The effect of humanized milks and supplemented breastanchie76 prvotno napisa
feeding on the faecal flora of infants. J Med Microbiol 1977; 10:403-413
Gerstley JR, Howell KM, Nagel BR. Some factors influencing the fecal flora of infants. Am J Dis
Child 1932; 43:555
Kopirala sam reference vezane baš za crijevnu floru, hmmm...godina 1977 i 1932 :?
A čuj nismo svi isti...Meni nije bilo svejedno da li mi je beba gladna, imala je 2780 g kad smo došli doma. Znala sam da neće umrijeti od gladi ni dehidrirati, i ad. mlijeko mi je bilo samo u slučaju krajnje nužde, ali nikad nisam razmišljala u stilu "pa nek plače ništ joj ne bude". Tak isto možemo reći da je štetno za psihički razvoj bebe ako ju se pusti da satima plače zbog gladi, itd.
Ovaj članak se temelji na prilično starim podacima. Uvijek svi govorimo da se trudimo držati najnovijih preporuka i istraživanja, i ono što su liječnici preporučivali 70-ih i 80-ih se danas često smatra glupostima, pogotovo što se tiče prehrane djece. Na internetu ima stvarno svega i svačega, i svatko može iskopati ono kaj mu paše i ide u prilog njegovoj teoriji.
Naravno da se broje, stavila sam ove vezane isključivo za crijevnu floru.anchie76 prvotno napisa
I one najnovije su iz 2000. godine.
Što želim reći.... s vremenom se dosta toga mijenja, pa bih voljela vidjeti neke novije znanstvene članke vezane za tu temu.
A kako znam i sama doći do njih...kada budem tražila svakako ću ih staviti ovdje.
Ajde molim te stavi tu :D Znam da toga ima brdo na netu, ali meni se najiskrenije ne da traziti (tj. zaista nemam vremena), pa mi je najlakse bilo staviti ovaj stari link koji imam![]()
Evo nešto o imunitetu, probavnom sustavu, majčinom mlijeku vs. formuli u novorođenčeta 2005. god.
http://www.safpj.co.za/index.php/saf...File/232/232ž
malo me sve ovo zbunilo. naime, svi ovdje smo odrasli ljudi sa definiranim stavovima i mišljenjima. pa zašto je onda potrebno uvjeravati nekoga o prednostima dojenja i nedostacima kupovanja bočice??? svi znamo prednosti dojenja (ako i ne znamo znamo gdje se informirati) i na svakom pojedincu je da odluči hoće li dojiti, izdajati, hraniti dijete na bočicu......
mislim, razumijem iznesti svoj stav ali piliti po njemu je nešto drugo. zar ne?
svojevremeno na topicu o članku "posiši to" je upravo bila ista rasprava, o tome kako se crijevna flora promjeni i treba 2 tjedna i također tada su bile reference iz... čini mi se 1922 ?! (ajd nek bude ta iz 1932). meni ovakav način informiranja nije ok. to je po meni više (nepotrebno) plašenje, pa nije bas da se radi o jednoj bočici arsena.Točka prvotno napisa
nisi. al ih i ja nisam kupovala unaprijed i ne mislim da ih treba kupiti unaprijed (recimo moja nije htjela prismrditi nuk dudama, tako da dobro da nisam u to utrošila pare), a izdajalicu sam uspjela iznajmiti u bolnici kad sam skuzila da mi treba.Ja sam od onih kojima se bočice i dudice NE gade, i koje ih ne izbjegavaju u širokom luku. Nama su one bile svakodnevna nužnost.
Po postovima mi se čini da sam ovdje jedina.
Da, slažem se, tim više što sam naletila na dosta novih članaka koji naravno kažu da je majčino mlijeko najbolje, ali ne smatraju da je adaptirano toliko loše koliko se stalno spominje.mama courage prvotno napisa
Ja nikad nisam kupila ni jednu bočicu, i niti jednu kutiju adaptiranog, jednostavno sam bila uvjerena da mi to neće trebati![]()
A da ne govorim koliko sam se u bolnici mučila sa dojenjem jer ga nisam smjela dojiti tjedan dana, ali jednostavno znala sam da ćemo uspijeti
![]()
ako ti nije teško, molim te linkaj namTočka prvotno napisa
http://www.pntonline.co.za/index.php...e/view/240/238
LINK (ovaj nije dostupan u full text-u ali se vidi na što se aludira)
http://wjg.wjgnet.com/1007-9327/14/248.asp
LINK (abstract)
pinocchio editirala linkove radi duljine
http://www.pubmedcentral.nih.gov/art...i?artid=130212
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1...?dopt=Abstract
http://www.nature.com/ejcn/journal/v.../1602848a.html
Evo to je to.
Samo da me se krivo ne shvati. Majčino mlijeko je bez sumnje potpuna i savršena
hrana za novorođenče.
hvala točka, sad ne stignem čitati ali ću si kasnije dati truda.
ja sam nova pa moram pitati:apricot prvotno napisa
vidim da se priča o šalici, žlici i šprici kao boljem sredstvu od bočice??
mišljenja sam , a kao što kažem možda griješim jer sam tek prvi put trudna, da je lakše djetetu dati piti vode ili čaja kad dođe vrijeme za to na bočicu nego na nešto do gore navedenog.
a vidim da vas ima koje mislite drugačije pa bi molila koju riječ ili link ako ima zašto je tome tako.
hvala lijepa![]()
salica, zlica i sprica su bolji izbor kada je beba jos mala, da ne bi doslo do konfuzije bradavice (od bocice i dude) sto otezava dojenje.
meni osobno je i kasnije, kada dijete pocne piti vodu, nekako prirodnije davati da pije iz case, ili recimo one flasice sa sportskim cepom, nego iz bocice. ustvari, mozda sam ja radikalna, bocice su mi totalni visak, nemam doma ni jednu, niti sam imala (osim one koja dode u paketu s izdajalicom, koristena ravno jednom)..
Neki dan dosla u trgovinu baby opreme pokupovat nesto stvari, na popisu mi nije bila bočica, ali me je prodavačica "podsjetila" na nju. Rekoh joj da mi ne treba jer namjeravam dojit, a ona mi na to veli da mi svejedno treba bočica za vodu :? :? :? Nisam uzela bočicu ali sam ostala zbunjena :shock:
Pa jel tako da mi netreba bočica za vodu niti bebema treba voda ako dojim, jel tako :?
...mislim na ful male bebe
iskljucivo dojenje znaci dojiti bez dodavanja vode, caja i sl.
ako planiras dojiti ne treba ti bocica za vodu.
E hvala, riješila si me zbunjenosti i potvrdila moju sumnju da je teta u trgovini samo silno htjela prodat još jednu bočicuArkana10 prvotno napisa
![]()
davore, u tu glupost su uvjereni i doktori, tako da najvjerojatnije misli da stvarno treba
sto se tice hranjenja na spricu, moj mali je bio toliko slab od nehranjenja (u bolnici nije htio cicati, a nitko mi nije znao / mogao pomoci) da kad smo dosli doma nije imao snage uopce vuci mlijeko ni na cicu ni na bocicu. tako da, da ga nismo hranili na spricu (citaj - ulijevanje izdojenog mlijeka u grlo, tako da uopce ne mora gutati), ne znam gdje bi i kako zavrsio.
mene zanima sljedece: u bolnici ponekad znaju umjesto adaptiranog mlijeka davati neku smjesu elektrolita, kao neku infuziju :? jel to ima iste posljedice kao i davanje adapt. mlijeka na crijevnu floru djeteta?
a sto se tice dude varalice, moram priznati da je meni puno pomogla - ponekad, kad bi se rasplakao, pokusala bi mu ponuditi cicu, ali je nije htio, jer je bio sit. kada bih mu ponudila dudu, prihvatio bi je i odmah se umirio. nekako si mislim da se samo htio malo pomaziti i naravno da se uvijek sa mnom mazio, ali mu nisam mogla ponuditi cicu samo za mazenje jer je uvijek islo mlijeko. tako da duda u nekim slucajevima dobro dodje. naravno, nisu sva djeca ista, neka ce je pljuvati 3m u zrak![]()
zamka kod dude varalice je mogućnost kvarenja rehnike sisanja = ragrade
a i neke bebe bi se nasisale dude i onda bi bile preumorne sisati sisu, pa bi slabo jele i slabo napredovale
Kada dodje vrijeme za pijenje vode/caja, tada je dijete preko 6 mj i savrseno je u stanju piti iz najobicnije case. Tada zaista nema potrebe za uvodjenjem bocice.sunchica prvotno napisa
Ukoliko dodje do problema s dojenjem i potrebno je dati izdojeno ili adaptirano mlijeko, tada se ono isto treba dati na spricu/casu a ne na bocicu da se ne zezne dojenje. Ukoliko se da na bocicu, tehnika sisanja je drugacije, i velike sanse su da ce se dojenje jos dodatno zakomplicirati. Dakle, mozda jednostavnije je, ali nije i bolje![]()