Results 1 to 7 of 7

Thread: molim ideje - zamrznute višnje sa košticama

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default molim ideje - zamrznute višnje sa košticama

    Kao što i naslov kaže, molila bih ideje što napraviti sa zamrznutim višnjema koje imaju koštice. Dobila sam cca 7kg.
    Da li se može napraviti pekmez od smrznutih višanja (pa dok se kuha loviti koštice)? Ako da, da li netko ima recept?
    Sve ostale ideje su dobrodošle.

  2. #2

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Od samih višanja ćeš teško napraviti marmeladu, ali probaj dodati jabuka i dunja ako imaš. Ja bih to prokuhala sa šećerom i propasirala. Koštice bi trebale ostati u pasirki. U to propasirano bih dodala jabuke i dunje i Želin. Možda uspije.

  3. #3
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Možeš odmrznuti višnje, ispučiti i usitniti ih bilo u multipraktiku ili kroz mašinu za meso . Kuhati pekmez tako da kuhaš duže vrijeme bez šećera a pred kraj ( određuje se po gustoći ) dodati šećer po ukusu.
    Druga varijanta od ispučenih višanja napraviti đem. Ostat će ti čitavi komadi višnje , a i to netko voli. Kuha se zajedno sa šećerom a ugusti sa želinom.

  4. #4
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    Ja sam radila džem od višanja, i to svježih i teško se ukuhava. Probala sam i s džemfixom ali mi nije baš neki šmek mada lijepo poveže i to bez ukuhavanja, vrlo brzo. Nesjećam se tačno detalja.
    A smrznute možda će otpustiti previše vode-soka.

  5. #5
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Hvala! Probat ću napraviti pekmez/džem (nikad ne znam koja je razlika).
    Al' vidim da mi ne gine vađenje koštica. Ufff...7kg...javim se kada povadim koštice. Tamo negdje u proljeće!

  6. #6

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    skoro na vrhu
    Posts
    1,304

    Default

    Ne moraš odjednom svih 7 kg utuć. Ćak i ako su sve zajedno smrznute, vjerojatno se daju "odmrviti" u manjoj količini. Za kolače s višnjama, možeš odmrzavati dio po dio, očistiti od koštica (stvarno nije problem, pričekaj da se malo otope jer će ti ići puno lakše i neće ti se prsti smrznuti) i dalje s njima normalno raditi. Ostat će ti dosta soka, meni je mljac - kiiiiseli.

  7. #7
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja sam radila pekmez od višanja, volim ga u nekim kolačima. Radila sam bez želina , poprilično ukuhala pa je dosta čvrst i ne kvari se .

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •