Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 159 od 159

Tema: ZPB 2005/6 (20. dio)

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj svizac prvotno napisa
    Djuli :D :D :D

Kratko javljanje. Imam puno rodendana i puno posla. U sljedecih 6 mjeseci me cekaju 4 poslovna puta Istanbul, Ženeva, Sofia i SAD. Pokušala sam se izvući ali nikako. Barem me tješi da je sve po samo 3 dana pa neću puno biti izvan kuće. Ali zato za dva tjedna imam opet tjedan dana praznika pa bum s Emom sve nadoknadila.

Ema jede sve ali apsolutno sve. Ako vidi bilo što jestivo želi probati i sve joj je fino. Pelene ne nosimo još od ljeta ali zadnjih tjedan dana je počela nova fora. Ako ne dobije što želi počne se plakati i derati i kada mi ne popustimo smiri se, pogleda nas, stane i kaže PIŠAM, i pusti u gaće. Prvi put sam poludila. Ali sam skužila da želi pažnju a time ju dobiva. Da li imate kakav savjet kako da to riješim. Očito da zna što radi i radi to namjerno.

svizac, u rujnu sam bila na službenom putu u Budimpešti. i nije mi se pretjerano dalo ići, ali.. moralo se. a onda mi je dobro došlo tih 2-3 dana odmaka. iskreno, rado bi sad na neki put da se malo maknem.
    pucam skroz na skroz...

Keti je isto u fazi "izazivanja" i "deranja". jučer smo bili u DMu. donosi stvar po stvari pita "hoćemo ovo kupiti?" odgovorim da ne, i zamolim je neka vrati i nek ne dira stvari. kažem joj da mi može dodati ono što nam stvarno, i da ću joj pokazati što. onda je krenula razbacivati. MM poludio, i sad nema crtića do kraja tjedna. ne slažem se s tom zabranom baš 100%, al kad joj je rekao, nek se toga i drži.
    a crtić voli gledati, pa si možda i zapamti.

Keti je nedavno imala 2 dana kad je sve zapišavala (ne cijeli dan, al povremeno). namjerno. jednostavno, nije joj se dalo ići na wc. i prošlo samo od sebe (s mojim molbama da proba reć sljedeći put i objašnjavanjem kak nije fora hodat mokar i smrdljiv).

svjesna sam da je Ketino ponašanje odraz toga šo nismo puno s njom, al ja jednostavno ne mogu biti na 5 mjesta i stvarno, stvarno se trudim svaki slobodni tren biti s njom, objašnjavati, igrati se, čitati, pjevati, plesati, trčati, ići na zanimljiva mjesta, uspaljivati je satima ako treba..
    e TO uspavljivanje nam postaje glavni problem, jednostavno se razbuđuje. i to sve samo zato da bude s nama čim više.
    bili smo u Opatiji prošli vikend, uživali na moru, dječjem karnevalu, bili na balu, igrali se, šetali uz more, i baš se dobro zabavili. bila je skroz drugo dijete. i zaspala bi navečer za 10tak min, s malo maženja i pričanja jer je znala da nećemo drugo jutro na posao.

e, kad se desi da odem u 3h ujutro na wc, stavit sušit veš, popit vode, nešto.. a ona digne glavicu i u snu kaže "mama, molim te, nemoj ići raditi. ti me čuvaj" srce mi pukne od tuge.
    i vidim koliko joj falimo.

Keti je hrenovke jela 3-4 puta i isto bi se udavila u njima. dam joj ih samo nekim "specijalnim" situacijama, npr sad u Opatiji kad ih je vidla na doručku, mogla ih je jesti.
    paštete, pudinge i sl nije nikad probala.
    čokolade pojede 1 životinjsko carstvo u 2-3 tjedna.

Ketina provala u vezi hrenovki.
    Idemo u hotelu zajedno odabrati hranu i ona vidi kuhane mini-hrenovke:
    K: - Narezane su.
    S: - Nisu narezane, nego su male. Ovako lakše možeš odabrati koliko ćeš pojesti.
    K: - Mama, hrenovke nisu puno papale, pa nisu narasle. Moraju više papati.

sanja74 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Imamo novi lik u slikovnicama koji K. obožava - Winnie the Witch
    Kupili smo slikovnice na englesom, pa čitamo malo na hrvatskom, malo na engleskom. I super joj je. A i meni.

svizac avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mala - mi nemamo nista za 2-godisnjake. Sto se tice drugog jezika raznih ima teorija. U svakom slucaju najnovija istrazivanja na podrucju neurolingvistike i neurofonetike kazu da dijete treba prvo savladati materini jezik i teske foneme (š, ž, r, lj, nj itd.) te negdje oko druge godine 2.5 početi sa pjesmicama na stranom jeziku. Izmedu svakog jezika bi trebalo biti oko 2 dvije godine razmaka da se smanji razvijanje dislalije. Dislalija je kada djeca krivo izgovaraju odredene glasove. Mi u skoli imamo neku djecu koja kod kuce govore 2-4 jezika i razvili su od lake do jake dislalije. Evo kolegica koja je Kanadanke upravo vodi sina u Suvag (4 godisnjak) jer su doma previse mijesali engleski i hrvatski pa mali jako nerazgovjetno izgovara rijeci. Uglavnom treba jako paziti da se jezici ne mijesaju. Ja Emi pjevam i citam na engleskom i ona ga cuje dosta zbog familije ali sam stopirala pricati s njom na engleskom i traziti da ona govori. Ema se jos bori sa glasom r pa dok to ne savlada nista od engleskog - tako dirigira MM (fonetičar i pedagog po struci)

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Gab samo zna reći "okej" i to zato jer mu to MM veli ponekad kada se dogovaraju. Inače veli sam sebi "moze" (najčešće u kombinaciji "moze: cicati, spavati" )

Vidiš ovo je koristan info: nećak u Kanadi još jako nerazgovijetno govori (4,5 g), a doma mu je situacija da baka s njim govori isključivo hrvatski (s ponekim engleskim izrazom i to, naravno, pohrvaćenim nekim nastavkom), tata isključivo engleski, a mama kombinira.

Ja sam jako zadovoljna s Gabrijelovim izgovorom: R je savladao od prve, a ima malo problema s nekim riječima, kao npr. autobus=auto-tobus, i nekim riječima još uvijek nedostaje prvi slog (njega izgovara Fran ). Koliko mi dugo ništa nije govorio - fascinirana sam. A valjda oni dosta toga akumuliraju, pa kad krene onda ih stvarno krene.

A što se tiče piškenja u gaćice: vjerojatno će je proći. Pretpostavljam da biste samu činjenicu da piški trebali ignorirati, no ne i činjenicu da treba vašu pažnju...

Koliko su veliki vaši mališani?
    Gabrijel je 88 - 89 cm visok, i ima oko 13 kg.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Svizac, hvala na savjetu. I mislila sam si da je još mali, ali baš tako na jesen kad će imati 2,5 godine sam možda mislila upisati ga u neku igraonicu na eng jeziku. No, vidjet ćemo sve kako će mu ići s izgovorom. Ivor recimo ne može reći "v" :? Interesantno, ali sve riječi koje imaju "v" u sebi on to prebacuje u "d" (voda=doda, Vanda (moja sestra)=Danda, Sven=den, Višnja (baka) uopće ne može reći pa šuti itd).
    On dugo nije razgovjetno govorio, naime stalno je nešto pričao ali ga mi nismo niš kužili. Tek nedavno je počeo pričati tak da ga se kuži ali još uvijek ima neke "svoje" riječi tipa auto=tutun, lopta=bamba, deda=duda, čokolada=gaga... Jel tak i vaši malci??
    Znači, Svizac, zapravo kod vas nema ništa za tako male kikaće, ako sam dobro shvatila? Tek od neke predškolske dobi? Mislim ja ga nisam mislila upisati u takav vrtić, nego jednostavno možda ga voditi na par sati tjedno ako to postoji.
    Oli ja ne znam točno koliki je Ivor (kak vi znate, kaj ste ga doma mjerili?). Moja mama ga je neki dan vagala i kaže da ima 14 kila. Meni je jaaako težak (pogotovo sad kad nosim maloga) ali ne mogu biti sigurna u tu njezinu procjenu, a doc ga nije dugo vagala. Znam da je u bolnici ono nakon rota virusa (znali prije nekih mjesec i pol), imao 13kila (tamo su ga vagali, ali sad mi se nekako zbucao, pa mi se čini da ima više.
    Joe vidiš meni to što ne bi imala mengu ako stavim Mirenu baš i odgovara za moju endometriozu jer je menstruacija smrt za tu bolest (prilikom krvarenja se razvija). Zato mi ju je valjda doc i predlagala, pa ću onda razmisliti ako je to jedina zamjerka koju imaš . A niš te ne smeta kod odnosa?

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Grga recimo ne može reći M nigdje ali mama kaže bez problema,a inače mu je malo=balo,medo=bedo,mica maca=pica paca.
    I u dosta riječi ne govori prvo slovo ili prvi slog,pogotovo ako je to prvo slovo ž,š,č,ć,lj,nj,s.
    I ima neke riječi koje izvrće gotovo=togovo,veliki=ekibi.
    A Hrvatska mu je OKAVA.To kad navija za rukometaše

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Visinu sam ja mjerila na zidu, a kile na digitalnoj kućnoj vagi...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Petra ima 89-90cm i 14.4kg!
    izgovara dosta čisto, jedino malo "r" ispusti, nisam je nikad trebala prevodila. Često dođe do mene i pita Šta ti radiš?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Preslatki su nam klinci sa svojim govorom i jezikom
    I fora mi je kak svatko od njih ima nešto specifično svoje, a da se nađu zajedno i da ih okupimo, sigurna sam da bi se savršeno svi razumijeli 8)
    Tko ide u Samobor idući vikend??
    Mi u sub imamo ročkas (2.2.) tak da ćemo ići u nedjelju, nadam se, ako će biti lijepo vrijeme jer bi išli s Svenom.

Sinoć nam se dogodila baš komična situacija... bili smo na ročkasu kod Ivorovih i Svenovih bratića blizanaca i zadržali smo se do poslije 21 sat. I kad smo konačno krenuli doma, zaustavila nas je policija (valjda komtrola dokumenata, a i petak navečer pa valjda kontrola i alkohola). MM koji nikad niš ne pije, sinoć popio pola čaše crnog vina. I još si ja mislim, pa kud nas baš SADA zaustave!
    Kad ono, MM nije ni stigao spustiti prozor do kraja, policajac je pogledao iza gdje su sjedili I. i S. svaki u svojoj AS, i samo mahnuo onom svojom "lizalicom" da nek idemo Baš smo se nasmijali MM i ja! Fala Bogu ima i normalnih policajaca. Da nam je samo dokumente kontrolirao, to bi trajalo bar 10 min.

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •