-
Teta za POVREMENO čuvanje - iskustva
Za starije dijete imali smo stalnu tetu čuvalicu - tj. dolazila je svaki dan i dobivala mjesečni iznos dogovoren u agenciji.
Sad sam na porodiljnom i vraćam se na posao za nekoliko mjeseci pa smo počeli tražiti tetu čuvalicu. Budući da sad i MM i ja možemo dio posla napraviti kod kuće, tj. ne trebamo biti na poslu 8-9 sati svaki dan, razmišljamo o tome da umjesto stalne tete nađemo tetu za povremeno čuvanje, 2-3 dana u tjednu po nekoliko sati, ponekad malo dulje.
Međutim, od nekoliko prijatelja čiju djecu čuvaju takve povremene tete čuvalice čuli smo da takav neobavezi aranžman, kada teta ne mora dolaziti svaki dan, često ispadne loš - teta otkaže, ne može taj dan, drugi dan može, ali ne u to vrijeme, treći put sve ok, pa onda opet neki problem... Oni u tom slučaju djecu odvedu baki ili sl., a mi takvu mogućnost nemamo.
Već smo bili našli jednu tetu i dogovorili se, ali uskoro nam je rekla da nikad ne može čuvati u vrijeme ručka, da bi ona zapravo da mi vodimo malecku k njoj... Previše promjena u odnosu na prethodni dogovor, pa smo odustali.
Zanimaju me vaša iskustva s povremenim tetama čuvalicama.
Čini se da u cijeni nije neka razlika - kad se plaća po satu, ne ispadne puno jeftinije od iznosa za plaću stalne tete čuvalice.
-
Uz razumijevanje za vašu situaciju i potrebe oko tete, osobno ne bih se usudila ulaziti u takve aranžmane. Djeca cijene rutinu i navike, tako da mi se čini bolje da teta dolazi svaki dan, ali možda malo kraće vrijeme, nego da je nema uopće.
-
Mi imamo povremeno tetu čuvalicu, ali nije sasvim ista situacija kao što bi bila kod vas. Naša teta ako čuva Tina, onda ga čuva obično cijeli tjedan, ili cijeli dan. Do sada nismo imali problema s dogovorima, a i Tin je prihvatio takav način čuvanja odlično (čak nju i njenog muža zove baka i deda).
Što se tiče rutine, moram reći da on točno zna rutinu kad je kod svoje tete (u zadnje vrijeme ga vodimo k njoj, u početku ga je čuvala kod nas) i rutinu doma. Ne moram reći da ova rutina kod tete puno bolje funkcionira (vezano za spavanje, jelo isl.) nego doma.
-
Mamanatali, a ona je uvijek slobodna kad je trebate da čuva dijete? Ako nam teta kaže da "sutra ne može doći", i to se ponovi nekoliko puta, ne znam što ćemo.
Misim da nam neće odgovarati aranžman "svaki dan nekoliko sati" jer će to na kraju ispasti skuplje nego da imamo stalnu tetu (stalnu tetu smo plaćali 2600 mjesečno, za šest sati čuvanja dnevno).
-
Do sada nam se 2 puta dogodilo da nije mogla-jednom se ona razbolila, a jednom joj je unuk dobio kozice pa je morala njega čuvati. Sve ostalo je funkcioniralo OK. Ja joj obično najavim koji dan ranije, a i ona je preuzevši obavezu čuvanja na neki način stalno u pripravnosti. Sve u svemu, imamo jedan izuzetno fer odnos, ja sam prezadovoljna.
-
Mislim da je sve stvar dogovora i koliko je teta fleksibilna, ja se npr. dogovorim sa roditeljima da mi 3-4 dana ranije jave kada otprilike trebaju čuvanje pa se ravnamo, već otprilike imamo određene dane i termine kada čuvam, pa mogu unaprijed dogovoriti ostale obaveze.
Otkazala sam do sada možda 2 puta, zbog prehlada, uskočila je baka.
Jer zapravo, ja uskačem baki