Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Ide li krema/mast uz platnene pelene?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Ide li krema/mast uz platnene pelene?

Dosta je bilo ćirenja, škicanja i očijukanja! Pridružujem se forumu. Ovo je moj prvi post ikad igdje.
    Da se predstavim u najvažnijem. Imamo jednu klinkicu koja početkom proljeća puni dvije godine. Početkom ljeta očekujemo drugu bebu.
    Naša mala nosi jednokratne pelene jer donedavno nisam znala da postoje razumne platnene pelene. Što se nje tiče, sad više na njih nećemo prelaziti, prije ćemo iz pelena izaći. Međutim, nova beba otpočetka će koristiti platnene pelene.
    Pročitala sam dobar dio ovog dijela foruma i dosad nisam pronašla ništa o korištenju kreme za guzu uz platnene pelene. Ispravite me ako mi je što promaklo ili iznesite svoja iskustva. Koje krema i da li uopće?

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mendula, dobro nam došla :D i još bolje se snašla na ovom forumu .

Mi koristimo platnene pelene. Umjesto vlažnim maramicama, guzu uvijek malo osvježimo vodom pa osušimo. Obično koristimo Pavlovićevu kremu, i to u tankom sloju, ali ne baš kod svakog presvlačenja nego samo nakon kakanja :D

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Hvala na dobrodošlici i brzom odgovoru.

Koliko mi je poznato, Pavlovićeva krema je otprilike isto što i obična lanolinska krema koja se kupuje u ljekarni, "dječje mast". Je li to točno?

Mi smo tu iz ljekarne koristili u jednokratnim pelenama stalno i redovno, sve dok se s dohranom (nakon 6 mjeseci) nije pojavilo lagano crvenilo na koži u području pelena kojem nikako nismo našli uzrok. Tada smo prešli na onu neku Wundshutz (nikad ne znam kako se to piše) od Nivee. Sad već dugo koristimo nju i sve super. Ima li tko kakva saznanja o tome da možda ne bi trebalo stalno koristiti tu kremu, obzirom da sadrži cinkov oksid pa bi eventualno trebala biti samo za povremenu upotrebu?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ima li tko kakva saznanja o tome da možda ne bi trebalo stalno koristiti tu kremu, obzirom da sadrži cinkov oksid pa bi eventualno trebala biti samo za povremenu upotrebu?
    Baš nedavno je i meni palo na pamet da li se krema s cink-oksidom smije neograničeno upotrebljavati, ali nikako da pitam, pa se sad prikrpavam Menduli.
    Mi prije koristili od Biofarma dječju kremu (kao Pavlovićeva), ali kad smo uveli dohranu počela crveniti guza... pa upotrijebila od Mustele onu iz paketa sretna beba i vidjela da je super pa sam ju i kupila... Probala sam i Bepanten i još nešto, ali crvenilo se smanjuje samo kad redovito koristimo Mustelu s cink-oksidom. Pa još jednom pitanje:
    Smije li se neograničeno upotrebljavati krema s cink-oksidom?

Mendula, dobro došla! :D

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mina prvotno napisa
    Smije li se neograničeno upotrebljavati krema s cink-oksidom?
    Jedino sto sam nasla je:

I use zinc oxide for my baby's diaper rash. Can that cause him some harm?

ANSWER: No. Zinc creams and ointments are a very old remedy for skin complaints, used long before it was known that zinc was essential in the diet. Although most skin rashes are not due to zinc deficiency, skin generally benefits from zinc-containing creams. However, zinc oxide creams are not a substitute for good hygiene. Make sure diapers are changed regularly; don't leave a wet or soiled diaper too long as urine is very irritating to the skin; wash and dry the area each time. When possible, it is always a good idea to leave the baby's bottom exposed to the air for a while to allow thorough drying.
    Ako ne znas engleski, javi :D

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Mendula- dobro dosla. Svidja mi se tvoj nick!
    Mi smo prva 3 i pol mjeseca stavljali lanolin- djecju mast iz apoteke, a sad koristimo Penatenovu kremu za guzu sa cink-oksidom.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Jeste li probale weledinu kremu sa nevenom? Nema cinka, a nema ni crvenila. Jako lepa krema. I pustajte decu da idu gologuzi kad god mozete. Sad je leto pa je lakse. Ja rasirim velike peskire po patosu i pustim je tako u majicici da puzi...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Imamo problem vezan uz platnene. Koristimo ih oko mjesec dana, Tin sad ima 4 i pol mjeseca. Počeli smo ih kupovati pomalo i na početku smo puno kombinirali s jednokratnima i sve je bilo ok. Sad smo se malo uigrali i po danu je stalno u platnenima, ali po noći mu stavljam još uvijek jednokratnu (često se pokaka odmah nakon buđenja pa mi je to najjednostavnije). Ali, zadnjih desetak dana mu je područje oko miša, gdje se najviše popiški, crveno. Guza je ok, tu nema ni točkice. Ujutro je, nakon jednokratne, situacija puno bolja, no do kraja dana smo opet na starom. Počela sam mu sad to područje mazati tanko onom masti za bebe od JGL-a, ali ne čini mi se da to išta pomaže - da li zapravo pogoršavam situaciju jer pelena upije manje? Počela sam ga presvlačiti svakih sat i pol i trudim se držati ga što više golog, ali ne vidim neki efekt. Peremo pelene na 60, s malo octa i sodom bikarbonom i s dodatnim ispiranjem - pretpostavljam da u tome nije stvar jer bi i guza bila crvena. Paralelno s tim, imamo i atopijski dermatitis, ali ovo crvenilo mi ne izgleda tako, koža nije hrapava. Što da radim? Da pokušam kombinirati s jednokratnima? Da kremam ili ne? Da se strpim dok ne počne piškiti rjeđe? Ima li neko bolje rješenje?

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

baš dobro da si digla ovaj topic, taman sam htjela otvoriti "platnene i krema na guzi?"
    nemam iskustva sa crvenom guzom
    ad imamo, ali guza je uvijek bila ok (kuc, kuc u glavu da se ne ureknem )

moje pitanje je:
    da li krema smanjuje moć upijanja? netko je to bio spomenuo...
    kakvih iskustava vi imate?
    da li se razlikuje i ovisno o vrsti same pelene?

mi se ne mackamo kremom, skoro pa uopće (mm ponekad, a ja ne pamtim kada - kada je bio na jednokratnim, za noć)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod jednokratnih koristenje krema smanjuje mogucnost upijanja...jer se stijenka prema kozi zamasti, pa ne upija...

kod platnenih, mislim da tih problema nema, bar ih mi nismo imali...
    drugi je sistem upijanja

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a cemu uopce krema? :?

kod jednokratnih ima smisla, jer stvara barijeru izmedju osjetljive guze i kemije u pelenama. ali u platnenima, cemu?

od rodjenja guzu perem cistom vodom, brisem rucnikom i stavljam pelenu. nista drugo. ponekad sam namazala tankim slojem pavlovicke kad bi se guza zacrvenila.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj felix prvotno napisa
    od rodjenja guzu perem cistom vodom, brisem rucnikom i stavljam pelenu. nista drugo. ponekad sam namazala tankim slojem pavlovicke kad bi se guza zacrvenila.
    potpisujem felix, jedino što smo mi samo par puta guzu namazali s plymicolom

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    Zna li netko kako krema smanjuje moć upijanja? Je li to jednokratno, odnosno ako stavim kremu ta pelena će mi taj put držati kraće ili ću naštetiti peleni dugoročno?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sloj kreme na peleni (bilo platnenoj, bilo jednokratnoj) zapravo fizicki sprecava prodiranje tekucine u unutrasnjost pelene, zatvara 'pore' na povrsini tkanine ili materijala jednokratnih ili tako predstavlja svojevrsnu nepromocivu barijeru. to je kao kad namazete ruke masnom kremom i onda smocite vodom - kapljice vode ce 'bjezati' s koze. a to ustvari i jest jedna od svrha te kreme (koja je btw. izmisljena prije pojave jednokratnih), da zastiti guzu od pretjeranog kontakta s mokrom pelenom. (off topic: drugi je par cipela kolika je korist od takvog zasticivanja koze u odnosu na stetu zbog stalnog premazivanja umjetnim preparatima koji kozi onemogucavaju normalno disanje.)

u svakom slucaju, umjerenost je dobra - mislim da nije problem kad se krema nanosi povremeno, prema potrebi, na malu povrsinu i u zaista tankom sloju, jer na taj nacin se nece puno kreme prenijeti s koze na pelenu. problem je kad se pretjeruje s kremom (kao sto sam vidjela kod patronaznih i sestara u bolnici), pa se onda to odmah lako razmaze po cijeloj unutrasnjosti pelene i naravno da pelena ubrzo procuri na sve strane.

i ne, krema nece dugorocno nastetiti peleni - vruca voda i deterdzent u pranju ce ukloniti kremu kao i ostalu prljavstinu.

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

OT nasmijala sam se prvom postu. pogotovo znajući da mendula sad čeka treću bebu

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

wildflower
    Hvala ti na odgovoru. Nije ostalo prostora za potpitanja .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •