Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Zimnica, ukiseljeno povrće

  1. #1

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno Zimnica, ukiseljeno povrće

    Godinama je pravimo i jedemo, zamjena za svježu salatu skoro cijelu zimu (osim povremeno zelene i kupus salate). Nisam naišla na razgovore o tome ovdje. Koliko je to zapravo zdravo ili nezdravo? Ima li uopće vrijednih sastojaka u tom povrću, osim eventualno vlakana dobrih za probavni sustav? Što je s onim pričama o vitaminu C u kiseloj paprici ili kupusu?

    Zanimaju me dakle paprika, kupus, krastavci, cikla...

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    samo da se Davor ne javi...

  3. #3

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Stvarno bih voljela znati više o ovome, molim vas da ne krećete s raspravama o prevelikom količinama soli u kiselom kupusu.

    Zanimaju me dobre strane, ako ih ima, kiselog povrća, kojeg god.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa oduvijek je bilo da u ukiseljenom povrću im vitamina C

  5. #5

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Svi jedete svježe (nesezonsko) povrće zimi ili uopće o ovome ne razmišljate?

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ne, svi se boje Davorovih komentara.

    Pa ćemo se nas dvije nastaviti dopisivati: obožavam ukiseljeno povrće, ali ga, zapravo, rijetko jedemo. Muž nije ljubitelj pa kupim samo kad se baš poželim.

  7. #7
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja isto obozavam ukiseljeno povrce a nedavno otkrice su mi mrkve :shock: nisam imala pojma da je tako fino. kupila tursiju i poludila za tim. ali nikad nisam sama radila. ovo proljece kad mi mm prekopa vrt posadit cu pa ce dogodine i zimnica.
    sad razumijem onaj davorov :bljuc: na topicu o sarmi a ja se pitala sta je njemu.

  8. #8
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    ja strasno volim kisele paprike - kupila sama sebi teglu od 3 kg 8)
    MM voli samo krastavce a i to rijetko.

    s mamom imam dogovor da iduce godine pravimo sami zimnicu - po mogucnosti od vlastitog povrca (mada tesko, jer sve smazemo usput, kako dozrijeva)

  9. #9
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Ja obožavam sav kiseliš, a tek što je dobar kiseli kaul (karfiol), probala kod prijateljice domaći. Ali MM ne voli ništa od toga

  10. #10
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Ja obožavam sav kiseliš, a tek što je dobar kiseli kaul (karfiol), probala kod prijateljice domaći. Ali MM ne voli ništa od toga

  11. #11

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Meni je turšija favorit!

    Ali jako volim i sve drugo.

    Mmm, subota, grah (varivo) i kisela paprika...

  12. #12

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ja si sve mislim da se ti šališ? Pa ak neću zimi jesti domaće ukiseljeno šta ću?
    Aj ti radije dođi kod mene da se naklaframo uz zdjelicu kiselog kupusa. Davora nećemo zvati

  13. #13

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Otkud bih se šalila!? I meni se podrazumijeva jesti domaće ukiseljeno pa me baš zanimalo ima li kakvih konkretnih podataka o hranjivoj vrijednosti istih!

  14. #14
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Što se tiče ukiseljenog povrća i hranjive vrijednosti ( mislimo na vitamine ) , koliko je toga u povrću sačuvano zavisi od :
    1. faktor svježine povrća
    2. termička obrada da ili ne i na kojoj temp.

    Kiseljenjem se ne stvara vitamin "C", on mora od ranije biti u povrću. ( Bar se ja ne sjećam takvih teorija ). Paprika ga ima najviše.

    Svježe povrće pogotovo sada zimi koje dobivamo iz uvoza, sigurno gubi na hranjivoj vrijednosti starenjem po skladištima, a i upitno je njegovo tretiranje prilikom prihrane biljke kao i zaštite herbicidima.

    Tek ubrano povrće ima najveću hranjivu vrijednost. Na to se fura i Ledo sa svojom reklamom smrznutog povrća.

  15. #15
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Faktor svježine povrća - misli se na svježinu povrća u momentu spremanja zimnice . Što svježije to bolje

  16. #16

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Onda nema zime.

    kalimero, !

  17. #17
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa
    sad razumijem onaj davorov :bljuc: na topicu o sarmi a ja se pitala sta je njemu.
    Ne razumiješ - do kraja.
    :Bljuc: ide i mesu. Od sarme ostaje samo riža, ali rade nje se ne isplati kuhati sarmu

    Kiselo povrće?
    Nešt u zadnje vrijeme ne volim kiseli kupus. Valjda zato jer izbjegavam krumpirove polovice pečene u ljusci sa slaninom sapunjarom, a može i onom prošaranom.

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mora da ti se dogodilo nešto jako ružno u životu!
    ili je to zbog - papuča!

  19. #19
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Neugodno mi je reći, ali priznajem da mi je zakržljala logika.

  20. #20
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa eno... gore si nabrojala sve što sam ja nedavno opisala da mi je najdraže (pogotovo sapunara).
    pa ja povezala sa papučama i (ne)gostoprimstvom

  21. #21
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Ja sam tebi već rekla da bih s manje straha ugostila Oprah, nego tebe.
    A što se tiče gostoljubivosti, što ja mogu kada mi kosa opada i izvan kupaone? Pole sa nikakvom slaninom ne jedem, pak, radi onog jednog drugog topica. Ne zbog svoje debljine. Kiseli kupus je tu samo nedužna žrtva.

  22. #22
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    kupaone?
    Da ne kažeš da ti prkosim: kupaonice.

  23. #23
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Ja sam tebi već rekla da bih s manje straha ugostila Oprah, nego tebe.
    A što se tiče gostoljubivosti, što ja mogu kada mi kosa opada i izvan kupaone? Pole sa nikakvom slaninom ne jedem, pak, radi onog jednog drugog topica. Ne zbog svoje debljine. Kiseli kupus je tu samo nedužna žrtva.
    a apri je fakat super gosca ne ujeda, majke mi

  24. #24
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    ili je to zbog - papuča!
    da nije zbog gaca?
    onih bijelih koje zapravo nisu bijele?

    a da ne ispadne da sam samo dosla prigovarati adiomare, reci cu da i ja volim kiselo povrce, ali nikad nisam nista ukiselila.
    jednom mi je sveki nakiselila citavu kantu zelja. sljedece godien me pitala jel hocemo opet, ja sam rekla: ma ne treba, pa mogu ja to sama (nisam htjela ispasti lijena, kao sto jesam), ali je prosla zima prije nego sam kupila zelje.
    ove sezone se nisam ni sjetila da to napravim :/

    jedino nikako ne volim domace kisele krastavce. Samo drogine i podravkine.

  25. #25
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    uf, malo sam gladnjikava, a sad me ovaj topic podsjetio na sekeli gulas i restani krumpir sa cvarcima...

  26. #26
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a nas dvije se upravo nahrdale poriluka zapečenog s krumpirom, jajima i vrhnjem... cijela kuća miriše
    a zakaj, bujrum!
    (ali ću te izuti)

  27. #27
    Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    95,4 FM
    Postovi
    1,747

    Početno

    Već 25 postova, a Davor vas još nije ulovio...imate sreće...

  28. #28
    Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    95,4 FM
    Postovi
    1,747

    Početno

    Zaprvao, kad smo kod kiselog...što se još može s kiselim zeljem osim sarme, graha i salate?

    Nikad nisam probala ništa drugo jer ni mm ni ja nismo ljubitelji kiselog zelja, ali mi ovih dana nekako fino

  29. #29
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    izdinstaš, pa ubaciš suho meso (koje si prethodno prokuhala i bacila vodu u kojoj je višak soli i masnoće) i onda poklopiš i pustiš da se kuha dok ti ne dosadi čekati.

  30. #30

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1943

    samo što ja ne radim zapršku

    ili izdinstati sa slaninom pa na to staviti meso i peći u pećnici....

  31. #31
    Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Lokacija
    95,4 FM
    Postovi
    1,747

    Početno

    Hvala cure

  32. #32
    kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    na moru
    Postovi
    1,163

    Početno

    Jota = kiseli kupus sa fažolima, super stvar

  33. #33
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    Jann, kako izgledaju ti žličnjaci od dizanog, posebno u kiseloj juhici? Ne dobiješ zgaravicu?
    Dizano sam pekla u pećnici, na vrućem ulju, kuhala sam svakakvo tijesto, ali ne i dizano.
    Ako kažeš da je dobro, mislim da ću kuhati. Nego, koliko rijetko umjesiš? Rijetko da jedva s njim barataš ili ipak malo čvršće?

  34. #34

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Postovi
    3,026

    Početno

    Ja na 750gr brašna stavim pola litre mlijeka. Tijesto mi bude kao za kruh... ne premekano jer ja više volim črršće knedlice. Ako ti i ispadne mekano nije problem jer ga ukuhavaš žlicom.
    Žgaravica... da bar

  35. #35
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj a zakaj prvotno napisa
    jedino nikako ne volim domace kisele krastavce.
    Niti ja..i mislila sam da sam jedina.

  36. #36
    bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    5,074

    Početno

    Citiraj ASTRA prvotno napisa
    Svi jedete svježe (nesezonsko) povrće zimi ili uopće o ovome ne razmišljate?
    ovo prvo!!!
    paradajz je ovih dana u Konzumu sjajan!!

  37. #37
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    mi od ukiseljenog jedemo samo krastavce, i to isključivo drogine.
    ostalo svježe, bilo sezonsko ili ne

  38. #38
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Mi jedemo svjeze krastavce (ponekad). Tu paradajz ni po ljeti nije bajan..a po zimi da i ne pricam..
    Uglavnom jedemo ribanu ciklu+mrkvu, to mi se cini kao bolja varijanta nego kisele teglice bilo cega.

  39. #39

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    MI doma sami radimo zimnicu, pazeci da se to ne oteliiiii (da koliko toliko sacuvamo sve te vitamine).

    Dok se Davor ne javi, daklem, ja obozavam zimnicu. Krastavci, paprika, pecena ukiseljena ili obicno ukiseljena, pa mijesano povrce (zelje, krastavci, mrkva; mljac), cikla, feferoni, nema sto nema. Sto naravno ne znaci da ne jedem i svjeze sezonsko, al ovo mi je jako jako fino.

  40. #40

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,908

    Početno

    Citiraj Gost 1 prvotno napisa
    Zaprvao, kad smo kod kiselog...što se još može s kiselim zeljem osim sarme, graha i salate?

    Nikad nisam probala ništa drugo jer ni mm ni ja nismo ljubitelji kiselog zelja, ali mi ovih dana nekako fino
    mi recimo volimo u veći lonac staviti krmenadle,prekriti rezanim kiselim zeljem,podliti vodom da prekrije,posoliti,par zrna papra i dodati par krumpira unutra.Pustiti da se kuha sat vremena,jako je fino

  41. #41
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Sa kiselim zeljem možeš raditi sekeli .
    Prodinstaš crveni luk, dodaš svježe meso bez kosti isječeno na kockice i to malo dinstaš. Dodaš crvenu papriku, narezano kis.zelje, zaliješ sa vodom. Dodati malo paradajz sosa, soli po potrebi, lovorov list, malo kima, papar.Nekam dodam malo i muškatnog orašćića,ali onda ne dodajem kim.

  42. #42

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Hvala na ideji za sutrašnji ručak...misli da se slaže s Montijem.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    mislim

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •