Kad ste primjetili da su ili će biti ljevoruki?
Luka prebacuje žlicu iz desne u lijevu, loptu baca lijevom, onda počne jesti desnom itd.
Jel još rano da bi se znalo koja će strana biti dominantna?
Luka ima godinu i pet mjeseci.
Kad ste primjetili da su ili će biti ljevoruki?
Luka prebacuje žlicu iz desne u lijevu, loptu baca lijevom, onda počne jesti desnom itd.
Jel još rano da bi se znalo koja će strana biti dominantna?
Luka ima godinu i pet mjeseci.
ja mislim da je još prerano.
moja ima četiri godine i crta/piše lijevom. i pretpostavljam da će to tako sad ostati.
zašto te to brine?
pre rano je još reći, ali čini mi se da je i moja Ines ljevica! al ne zamaram se sa time, kažu da su ljevaci pametniji(zato sam ja dešnjak
)
ma joj, ne brine me, uopće. Čak bi mi bilo i drago (suvišno je reći da imam upiranje da ga "navikavam" na desnu rukuGago prvotno napisa
)
Samo me strah da ako ga počnem učiti neke sitnice na lijevu bez da znam točno na koju ruku će ići, da nešto ne zarljam![]()
Sad je u fazi da šarata, pa malo livu, malo desnu. Livom više.
Al općenito me samo zanimalo kad se može sa sigurnošću reći da će biti livaja...Samo to.
Meni je fizijatrica jednom objasnila da se do 4. godine ne može reći da li će djete biti ljevak ili dešnjak. Moji su svaki od početka više koristili jednu ruku i tako je ostalo.
Roko za sad koristi isključivo lijevu ruku. Dakle jede s lijevom,crta,piše,sve radi lijevom.
Meni je to baš super. Ne znam koliko to ima veze s genetikom-moj tata i sestra su ljevaci ....
Meni će biti super i ako bude dešnjak. Šta god,dobro je!
F sve radi s desnom rukom - od početka
ako mu je nešto na dohvat lijeve, prebaci u desnu i nastavlja dalje.
loptu šuta isto desnom
ja sam naučena na desnu i sve fne poslove (pisanje, šivanje) radim desnom, ali grube stvari isključivo lijevom... tatina familija je puna ljevaka, mamina su svi dešnjaci
Moja A sve radi lijevom,misli od prvog dodirivanja stvari,pocela je lijevom i tako i ostalo,par puta sam pokusala da jede i pise desnom,vidim ne ide i pustila ju na miru,nek radi kak njoj vise odgovara,u blizoj rodbini niko nije ljevak
Po normama se smatra da je lateralizacija (L-D ruka, noga) konacna s 4 godine. naravno da se to vidi kod mnoge djece i ranije, tj. s vremenom se sve vise razvija, ali je za sasvim male normalno i pozeljno da podjednako koriste obje ruke/noge (npr. za dijete od 1-2 godine, a i za vece iako se poslije vec primjecuje da pocnu vise koristiti jednu stranu).
Moj Filip za sad pokazuje znakove desnjaka sto se tice upotrebe ruke, ali za noge je nesto drugacija situacija, loptu gotovo iskljucivo udara lijevom (i puno bolje no desnom, na MMovo zadovoljstvo-ako ne znate zasto samo pitajte muzeve), a po stepenicama koraca prvo desnom. Nisam bas pazljivo pratila (imam doma i neke testove lateralizacije, ali nisam koristila) pa cemo vidjeti. Ja se trudim stavljati mu zlicu i olovku na sredinu pa da sam bira (iako mu kao desnjakinja katkad pod normalno dodam zlicu na desnu stranu) pa cemo vidjeti kako ce ispasti.
Moje maleni sve nove radnje počinje s lijevom rukom, ali nakon nekog vremena počinje koristiti i desnu rukicu, i tada ih koristi nekako "ravnopravno".
Kod njega se to primjetilo vrlo rano, kada je počeo dohvaćati igračke isključivo s lijevom rukicom, a desnu nije uopće koristio. Tada me bilo malo frka da desna rukica motorički zaostaje![]()
Kada sam to spomenula pedijatrici, objasnila mi je da djeca uvijek koriste u početku jednu rukicu više od druge i da se zapravo "odlučuju" postati lijevaci/dešnjaci negdje između treće i četvrte godine.
Kao i Tanjads, i ja stavljam predmete na sredinu pa se on sam odlučuje kojom rukicom će ih dohvaćati.
moja cura isto većinom koristi lijevu ruku-jede juhu s njom,crta s njom...neznam jel to znači da će biti ljevakinja![]()
imaju li oni problema kakvih u životu recimo prilikom pisanja? :?
Evo i mene to zanima (bila sam pročitala da su ljevoruki ljudi skloni ozljedama, ali prvenstveno zato šta je sve prilagođeno dešnjacima).donna prvotno napisa
Kako mu pokazat kako se piše? Ja ne znam ni crtu potegnit livom rukom. Pokušala sam sa Lukom, tako da mu desnom rukom uhvatim livu, ali mu zaklonim cili papir :/
za početak, pogledajte što nam nudi pretražnik. primjerice ovo:
ljevorukost
Ljevaci
andrej se za lijevu stranu odlučio prilično rano i sumnjam da će se to promijeniti. po potrebi koristi i desnu (npr. puzzle se slažu s lijeve na desnu stranu), ali nespretnije.
i bez posebno prilagođenih predmeta može se živjeti bez problema i ozljeda (?!), a pogotovo pisati (ne kužim na kakve probleme s pisanjem mislite??).
jadranka, a zašto mu pokazuješ kako se piše? možeš mu pokazati svojim primjerom kako npr. držati olovku, ali nemoj mu voditi ruku.
Pregledala, tenksms. ivy prvotno napisa
Pročitah negdje....ms. ivy prvotno napisa
Ma još je on daleko premali da bi učio pisati, ali sam išla vidjeti kad bi mu zapelo kako bi to izgledalo da mu ja pomažem. Izgledalo je malo smotanojadranka, a zašto mu pokazuješ kako se piše? možeš mu pokazati svojim primjerom kako npr. držati olovku, ali nemoj mu voditi ruku.Ali sad se opće ne opterećujem kako će naučiti pisati. Naučit će
![]()
Nadam se da nećete zamjeriti upad ... ja sam ljevakinja ...mislim da je Borna premali (19. 01. ćemo dvije godine) da bi znali koja mu je ruka primarna, za sada ih obje koristi u sve svrhe (žlica, vilica, olovka, igračke, lopta,...) i meni izgleda da ih "jednako kvalitetno" koristi.
Onako, iz prve ruke, može se reći da je svijet "prilagođen" dešnjacima, no nisu to nekakovi veliki problemi. Mislim da sam jednostavno neke stvari, koje su dešnjacima urođene, morala naučiti.
Osobno bih istaknula problemčiće iz škole (crtanje šestarom po ploči, pravilno držanje trokuta za povlačenje okomica i paralela, složena oprema u kemijskom laboratoriju,...), mjenjač u autu, zatvaranje i otvaranje vrata (desilo se par puta da sam se tresnula u glavu...![]()
), no nije to ništa posebno - znam dosta dešnjaka koji su još smotaniji od mene...
Što to izgleda malo čudno i smotano sa strane ... a kaj da se radi, ipak smo "posebniji" ... 8)
Nisam sve čitala pa sorry ako se ponavljam: nemoj mu ništa stavljati u ruku, ti mu pruži ono što mu daješ,a on će sam odlučiti kojom će to rukom uzeti i raditi.
i ja sam ljevakinja, i to isključiva. jedino škare držim u desnoj ruci.
za pisanje, ko i uostalom za sve drugo ne brini. to ti ide takvim automatizmom da čovjek ne bi vjeroval.
sve si mi to u svojoj glavi jednostavno odmah "prevodimo" i nema nikakvih problema. ne treba nas niš posebno učiti ili nam stvari pojednostavnjivati.
ja nikad nisam imala probleme ni s čim.
jedino si malo više zapackamo ruke dok pišemo, ali to je već nekaj drugo.
i nije istina ono kaj su meni uvijek ko maloj govorili, posebno u školi, a to je da ljevaci pišu ružno i nečitljivo.![]()
isto mislim da je prerano da još skužiš kojoj strani naginje.
Oskar recimo preferira lijevu ruku, a onda par dana samo desnu, i tak, kak mu puhne.
meni svejedno!
ovo znam za provjereno.. da Vinci, Benjamin Franklin i Michelangelo su ljevoruki, pa ti vidivimmerby prvotno napisa
![]()