Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 54

Thread: izbor ribe

  1. #1
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default izbor ribe

    Dalmatinke, Primorke .... vrsne kuharice Ja obično oradu ili brancin stavim u rernu s krompirom i povrćem pokrijem folijom, dodam svježe začine... Bude super, ali malo bih promjenila, koja riba je još fina tako pripremljena u rerni, da nema priskanja od friganja.

  2. #2

    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    224

    Default

    ja isto tako radim kao i ti.
    Odlična je i pastrva u bijelom vinu, začini, maslinovo...isto u protvajnu u pećnici.

  3. #3
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ako volis masniju ribu, onda svakako saran! sampion rerne
    od rijecne ribe, meni je i smudj izuzetan, ako nadjes veci komad (oko kg), slobodno ga zapeci s povrcem.

  4. #4
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Kao talija 7 radila sam šarana. Ostale vrste ribe rijetko dobijem svježe.

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja stavljam škarpinu i grdobinu, jako rijetko filee jer mi je preskupo.
    a možeš i oslića, tako ostane najsočniji.

  6. #6
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    ja nikad orade i brancine iz uzgoja. Meni smrde. Taj smrad ne osjetim jedino ako su na gradelama.

    Možeš kupti ribu koja nije iz uzgoja, npr arbune, pa piceve Cijena je 50tak kuna po kili).
    Mi najskuplju ribu koju kupujemo je list i to samo djeci. Oni ga obožavaju.

    I jedemo puno plave ribe, samo ju obično frigamo. Našla sam recepte i bez tog friganja ali nikako da ih isprobam.

    Ja volim trlje, MM ne.

    Djeca vole psa, MMu on pak nije riba jer nema kosti (samo onu srednju). Volimo i brudet, ali mi je naporno djeci čistiti kosti

  7. #7

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    A može li neka ideja za hobotnicu?
    Ja je radim samo na salatu, a dosadila mi tako...
    Gledam je već par dana u zamrzivaču i mislim se kako je vrijeme da se nešto napravi s njom ...

  8. #8
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ispeci ju s krumpirom u pecnici. stavi i jedan luk i naravno maslinoco ulje.

  9. #9

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ispeci ju s krumpirom u pecnici. stavi i jedan luk i naravno maslinoco ulje.
    Marta, molim te, može li malo detaljnije? Od trenutka odmrzavanja pa nadalje... Hvala!

  10. #10
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    A može li neka ideja za hobotnicu?
    Ja je radim samo na salatu, a dosadila mi tako...
    Gledam je već par dana u zamrzivaču i mislim se kako je vrijeme da se nešto napravi s njom ...
    jel imaš doma kamin? jel imaš peku? mmmmmmljac

    ili zadnje što smo isprobali i odlično je - polu skuhane krakove na gradele, onako da se zapeče. i to je za prste lizati A od ostatka napraviš salatu za predjelo..

  11. #11
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Ispeci ju s krumpirom u pecnici. stavi i jedan luk i naravno maslinoco ulje.
    Marta, molim te, može li malo detaljnije? Od trenutka odmrzavanja pa nadalje... Hvala!
    Ako je ociscena, samo ju uvalis u dublju tepsiju ili neku vatrostalnu posudu, nabacis dovoljno krumpira, ubacis i luk narezan na cetvrtine, mozes i rajcicu ako imas, samosad nije sezona. I s tim u vrucu rernu. 200°C. Pokrij folijom ili poklopcem i otklopi pred kraj.

  12. #12
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ako je hoba neka ogromna, onda razdvoji krakove.

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    Ako je ociscena, samo ju uvalis u dublju tepsiju ili neku vatrostalnu posudu, nabacis dovoljno krumpira, ubacis i luk narezan na cetvrtine, mozes i rajcicu ako imas, samosad nije sezona. I s tim u vrucu rernu. 200°C. Pokrij folijom ili poklopcem i otklopi pred kraj.
    Ako je hoba neka ogromna, onda razdvoji krakove.
    Super :D . Nemam duboku tepsiju, uvalit ću je u duboku, veliku, crnu teču. Pod "luk" misliš na kapulu? Znači, kapula na četvrtine, a stavlja li se češnjak i peršin? Treba li zalijevati bijelim vinom?

    Hm, čini mi se da hoba nije ogromna. :/

  14. #14
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Quote Originally Posted by marta
    Ako je ociscena, samo ju uvalis u dublju tepsiju ili neku vatrostalnu posudu, nabacis dovoljno krumpira, ubacis i luk narezan na cetvrtine, mozes i rajcicu ako imas, samosad nije sezona. I s tim u vrucu rernu. 200°C. Pokrij folijom ili poklopcem i otklopi pred kraj.
    Ako je hoba neka ogromna, onda razdvoji krakove.
    Super :D . Nemam duboku tepsiju, uvalit ću je u duboku, veliku, crnu teču. Pod "luk" misliš na kapulu? Znači, kapula na četvrtine, a stavlja li se češnjak i peršin? Treba li zalijevati bijelim vinom?

    Hm, čini mi se da hoba nije ogromna. :/
    ja gladnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
    naprosto osjetim paru iz tepsije na licu

  15. #15
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Mozes staviti persin i cesnjaka, ali nije od presudnog znacaja. Ja razdvajam krakove na hobotnicama vvecim od 1,5 kg. Ti mozes izrezati 2-3 kraka skupa. Mozes staviti i vina. Al isto nije nesto presudno.

  16. #16

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    ja gladnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
    naprosto osjetim paru iz tepsije na licu
    e wewo, da si mi bliže...



    Mozes staviti persin i cesnjaka, ali nije od presudnog znacaja. Ja razdvajam krakove na hobotnicama vvecim od 1,5 kg. Ti mozes izrezati 2-3 kraka skupa. Mozes staviti i vina. Al isto nije nesto presudno.
    Jedino mi još ovo s krakovima nije jasno.
    Pod razdvajanjem krakova misliš na prorezivanje krakova ili... ovo boldano me zbunjuje... ?

  17. #17

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    I koliko dugo otprilike da je pečem?

  18. #18

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by Sun
    jel imaš doma kamin? jel imaš peku? mmmmmmljac
    Eh, da imam peku...nemam.
    Ali bit će ona i ovako dobra, slutim...

  19. #19
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Izrezes hobu na tri dijela. Ne znam kako bih to objasnila. Ma nije ti to nesto vazno. A peces dok se ne ispece... Razumijem dilemu, ali nemam odgovor. Peci 45-60 minuta pa vidi. Ako je gotovo, onda otklopi i stavi jos 10-15 minuta. Valjda.

  20. #20
    Zdenka2's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    6,448

    Default

    Mi vrlo često spravljamo ribu u Zepteru na plinu: na hladno staviš ribu po izboru (može bilo koja veća plava ili bijela riba; mi najčešće pravimo piceve, ovčice, skuše, orade i pastrve, a ponekad se zaleti i koji bolji komad, npr. grdobina ili moj najmiliji šanpjer). Na to se stavi narezanog luka, papra, soli zalije maslinovim uljem i vinom i pomalo se pirja. Mi ne stavljamo krumpir, ali tko hoće može ga narezati na ploške. Umjesto krumpira mi uvaljujemo na ploške narezani koromač, velike ili male rajčice, masline, patašon ili što već imamo.

  21. #21

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Izrezes hobu na tri dijela. Ne znam kako bih to objasnila. Ma nije ti to nesto vazno. A peces dok se ne ispece... Razumijem dilemu, ali nemam odgovor. Peci 45-60 minuta pa vidi. Ako je gotovo, onda otklopi i stavi jos 10-15 minuta. Valjda.
    Aha, kužim, izrežem hobu na tri dijela a svaki sadrži po nekoliko krakova...tako nekako...snaći ću se.
    Marta, hvala!

    Pozivam par prijatelja i spremam je u nedjelju. Pa javim kako je prošlo...


  22. #22
    pirica's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Sesvete
    Posts
    2,873

    Default

    ja ribu gotovo uvijek na gradele, brudet eventualno, a u pečnici lignje i hobotnica

  23. #23
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Pozivam par prijatelja i spremam je u nedjelju. Pa javim kako je prošlo...

    Nemoj zvat goste ako ti hoba nema bar 2 kg.
    To ti je prefino, tako ti je bolje osigurat i backup u slucaju da pofali.

  24. #24

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Nemoj zvat goste ako ti hoba nema bar 2 kg.
    To ti je prefino, tako ti je bolje osigurat i backup u slucaju da pofali.
    Mislim da ima cca. 1,5 - 2 kg. Ali imam još i jednu oveću sipu pa sam mislila napravit crni rižot... :/ Hm, sad si mi dala misliti... ma uvijek imam i slanih inćuna u pričuvi, za ne daj Bože...

  25. #25
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ako je tuten i sipa, onda nemas straha. Hoba je garantirano prefina.

  26. #26

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Hoba je garantirano prefina
    Odličan ti ovaj naziv hoba. Već se udomaćio kod nas, čak joj tepamo - hobica.

  27. #27
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    stavi ti i više glavica kapule...
    ja prvo po tome "derem".
    onda krumpir (stavim ga cijeloga) koji povuče onu lijepu boju i sok od hobe.
    pa tek onda meso.

  28. #28
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    E da, dobro da si rekla, krumpir nemoj sitno rezati nego krupno.

  29. #29

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    stavi ti i više glavica kapule...
    ja prvo po tome "derem".
    onda krumpir (stavim ga cijeloga) koji povuče onu lijepu boju i sok od hobe.
    pa tek onda meso.
    Hoću. Znači krompir i kapula ispod a preko svega nabaciš hobu? Sad joj se baš veselim, a danima sam je zabrinuto gledala u frižideru, ne znajući što bi s njom... :D

  30. #30

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by marta
    krumpir nemoj sitno rezati nego krupno
    Baš sam jučer dobila domaći, odličan krompir. Ali malo je krupniji, pa ću ga ipak prerezati, ali samo na pola. E sad ne mogu dočekat nedjelju...

  31. #31
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja ovako: prvo stavim hobu, pa onda između krakova uvaljujem kapulu, krumpir i češnjak u ljusci.
    zalijem maslinovim uljem.
    kad se ispeče (nemam pojma koliko dugo - dok ne bude pečena ), stavim na tanjur i, ako treba, još pospem uljem, peršinom i češnjakom.

    za nas 4+1, hoba od kilo i po, 8 krumpira i 5 glavica kapule (ljubičaste)

  32. #32
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Sad i meni ide voda na usta.

  33. #33
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Inace, ja sam skuzila da moja pecnica kad se ukljuci rostilj grijac, radi odlicno, puno bolje nego inace. Pa onda tako ispecem srdele. Nisu bas ko s gradela, ali kad mi se ne da loziti, to je to. Ima samo jedan crnjak u toj prici, a to je ciscenje pecnice nakon riba.... Sljedeca ce bit indukcijska...

  34. #34
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Skuse tj. lokarde se mogu ispeci u tepsiji, ugrije se malo ulja i stavi posoljena riba. Odmah se okrene i stavi peci cca. 20 minuta. Ja ugrijem rernu u rostilj modu.

  35. #35

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ajme, i meni.
    ja ovako: prvo stavim hobu, pa onda između krakova uvaljujem kapulu, krumpir i češnjak u ljusci.
    zalijem maslinovim uljem.
    kad se ispeče (nemam pojma koliko dugo - dok ne bude pečena ), stavim na tanjur i, ako treba, još pospem uljem, peršinom i češnjakom.

    za nas 4+1, hoba od kilo i po, 8 krumpira i 5 glavica kapule (ljubičaste)
    Nas će biti 4. Stavit ću taj omjer. Jedino ću sutra u nabavku ljubičaste kapule. Zbog čega baš ljubičasta? Zbog okusa, boje?

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma može bilo koja, meni ljubičasta najukusnija i najsočnija

  37. #37
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    fritulice, pazi, hobotnica se jako stisne pa napravi još neki prilog ili predjelo

  38. #38
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ajme hobotnica... nisam ju sto godina jela...

    od riba spremam oradu, brancina, arbuna, pica, fratra na lešo, u pećnici...
    filete zubaca, pasa, lososa, tunu na gril tavi,,,
    brodet od raznovrsne ribe, uz obavezne škampe...
    mekušce jedino pečene, osim hobotnice na salatu, i rižoto od sipa...

    frigam jedino plavu ribu (srdele, gavune, skuše...)

    ne jedem oslića, modrage, bugve - smrde mi

  39. #39
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    Ja osim u rerni hobotnicu radim i na nešto što se možda može zvati saft ???
    Na HLADNO maslinovo ulje stavim hobotnicu isjeckanu na komadice i na najlaganijoj mogućoj vatri bez ikakvih začina, osim nekoliko češćnjeva bijelog luka, ostavim da se to krčka nekih sat, ako ima više hobotnice i sat i pol i onda to zalijem sa otprilike dva dcl crnog vina i dodam krompir isjeckan na ploške.
    I onda još nekih pola sata se to krčka dok se krompir na skuha i postane onako divno ljubicast. Od začina dodam samo malo papra i na kraju dosta svježeg peršina.
    Na ovaj način jelo je izdašno i bude ga dovoljno i baš je onako spiza za prste polizati.

  40. #40
    tomita's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Slavonija ravna
    Posts
    766

    Default

    Kod kuhanja hobe često se spominje da treba ubaciti i pluteni čep. Zašto? I molim receptić za salatu od hobe...nikada ju nisam pravila, a voljela bi. Onako korak po korak, za totalne neznalice! Tnx

  41. #41

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by talia
    Ja osim u rerni hobotnicu radim i na nešto što se možda može zvati saft ???
    Na HLADNO maslinovo ulje stavim hobotnicu isjeckanu na komadice i na najlaganijoj mogućoj vatri bez ikakvih začina, osim nekoliko češćnjeva bijelog luka, ostavim da se to krčka nekih sat, ako ima više hobotnice i sat i pol i onda to zalijem sa otprilike dva dcl crnog vina i dodam krompir isjeckan na ploške.
    I onda još nekih pola sata se to krčka dok se krompir na skuha i postane onako divno ljubicast. Od začina dodam samo malo papra i na kraju dosta svježeg peršina.
    Na ovaj način jelo je izdašno i bude ga dovoljno i baš je onako spiza za prste polizati
    Ovo isto zvuči odlično.

    Quote Originally Posted by tomita
    Kod kuhanja hobe često se spominje da treba ubaciti i pluteni čep. Zašto? I molim receptić za salatu od hobe...nikada ju nisam pravila, a voljela bi. Onako korak po korak, za totalne neznalice! Tnx
    To za čep sam i ja čula, mislim da su rekli da je tako hoba mekša, ali nikad probala. Negdje sam čula da je nije dobro svježu pripremati jer da bude tvrda, tj. da je bolja ona odmrznuta.

    A ne znam više jesam li čula da ju je potrebno izmlatit batom (ma ne mogu ni zamislit kako bi to izvela ) ili sam to pobrkala s bakalarom, bit će ovo zadnje, ne pokušavajte...

    Salata od hobotnice ti je super jednostavna za napravit. Skuhaš je u vodi (nemoj da bude previše vode) u koju si stavila malo papra u zrnu, i lovor ako voliš... (kuha se dok ne bude gotova, cc.a 30-tak min).
    Ocijediš je i ohladiš, režeš je na komadiće tj. kolutiće, dobro je zaliješ octom i maslinovim uljem, dodaš sitno sjeckanog češnjaka i svježeg peršina (netko stavi i sitno narezane kapule, maslina, po želji...), ako treba posoliš i i to ti je to.

  42. #42
    Tia's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Viškovo-Rijeka
    Posts
    847

    Default

    u ovu hobotnicu pod pekom (nije da imam peku no ja to tako zovem) dodam i mrkve.
    Kad je sve gotovo izvadim hobotnicu i krumpire (ne smiju biti sitno narezani, ja ih eventualno nakrižam), a sve ostalo, tekući dio, mrkva, celer, peršin, kapula, izmiksam štapnim mikserom pa sve to bude lijep umak za po krumpiru.

  43. #43
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    To za čep sam i ja čula, mislim da su rekli da je tako hoba mekša, ali nikad probala. Negdje sam čula da je nije dobro svježu pripremati jer da bude tvrda, tj. da je bolja ona odmrznuta.

    A ne znam više jesam li čula da ju je potrebno izmlatit batom (ma ne mogu ni zamislit kako bi to izvela ) ili sam to pobrkala s bakalarom, bit će ovo zadnje, ne pokušavajte...
    Ako pripremate hobotnicu iz leda, onda nikakve predradnje nisu potrebne. Mozete ju skuhati u vodi ili ju staviti samo na maslinovo ulje i "dinstati". Ona ce pustiti dovoljno vode da se skuha u vlastitom soku i bit ce prefina.

    Ako pripremate svjezu hobotnicu onda ju mozete izlupati batom za meso ako je velika. Razdvoje se krakovi i onda jedan po jedan ubacis u najlon-vrecicu i udri batom. Dalje s njoj isto kao i s onom iz leda.

  44. #44

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Evo samo da javim da se sinoć tražio krak više.


  45. #45
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default


  46. #46
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    Evo samo da javim da se sinoć tražio krak više.

    a šta ćeš kad ih hoba ima samo osam

    baš mi je drago.
    a krumpir, a krumpir?

  47. #47

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    a krumpir, a krumpir?
    Ajme što je bio dobar... Onako crvenkast, sočan, upio je sve mirise hobotnice, kapule, luka, uhvatila se lagana korica iznad (kad sam skinula foliju, pustila sam da se malo zapeče)... mmmmlajc, topio se u ustima. Ja sam ipak stavila jedan krumpir više (9), prerazala sam ih po pola i ostala je samo jedna polovica (a nju sam smazala ja, dok sam sklanjala tanjure s stola, to se ne baca). :D

    Quote Originally Posted by marta
    Ja razdvajam krakove na hobotnicama vecim od 1,5 kg. Ti mozes izrezati 2-3 kraka skupa
    E sad točno znam na što si mislila.

  48. #48
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ako tocno rostiljate ribu u pecnici?
    jel na protvan ili na resetke :? jel se naulji? jel pecnica zadrzi miris ribe?

  49. #49
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja sam s pecnicom dobila tepsiju koja se samostalno uglavi u pecnicu i onda resetku stavim na tepsiju i pecem ribu na resetki. Malo se osjeti, al ako odmah operem i ostavim otvoreno, do sutra se izlufta.

  50. #50

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Čavle
    Posts
    40

    Default

    u rerni je još jako fiiiin riba kokot.mi je obožavamo!

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •