Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 53

Thread: plaćanje RTV pretplate

Default plaćanje RTV pretplate

Televizor mi uglavnom služi za gledanje DVD-ova i presnimavanje s mini dv na DVD-ove. Ne slušam ni radio. I užasno me živcira tih 800 kn koje mi godišnje odu na plaćanje TV pretplate.
    Da li se RTV pretplata plaća za korištenje televizora ili za gledanje TV programa? I, da li mogu prestati plaćati TV pretplatu, a da i dalje mogu koristiti TV za gore navedene svrhe?

Default Re: plaćanje RTV pretplate

Quote Originally Posted by ninaXY
    I, da li mogu prestati plaćati TV pretplatu, a da i dalje mogu koristiti TV za gore navedene svrhe?
    ne, odnosno jedino ako ga zapečate, a ti ga tako zapečaćenog možeš koristiti za to što ti treba

a jesi brza

A kako ga oni zapečate? Gdje stave taj pečat?

ne znam, kaže MM da je vidio jednom zapečećen TV, da su samo smotali strujni kabel i preko njega stavili pečat
    da ti možeš TV gledati, ali valjda oni češće šalju nekakve kontrole
    i kaže da se to pečaćenje plaća
    možda ti je pametnije nazvati pretplatu i reći npr. da ti je TV riknuo, da ne mislite uzimati novi jer ne gledate TV i da bi otkazali pretplatu
    i vidi što će ti reći

jedna zdenka's Avatar

Uf, uf... I mi smo zbog gore navedenih razloga željeli prestati plaćati pretplatu. Odjavili smo TV i onda je počelo... Konstantno nam je striček koji nosi uplatnice zvonio na vrata, nekad bi vikao da je čuo upaljeni TV, drugi put bi pričao kako su susjedi javili da imamo telku, uglavnom radio nam je scene i tako smo nakon samo par mjeseci odustali od svega i ponovno prijavili telku :/

kao šti bi rekao Davor, teve pretplata :bljuc

Mi nemamo televizor i ne želimo ga imati (MM i ja), ali kupit ćemo ga radi djece. Samo, stalno odgađamo ("Kad M. bude imala tri godine...", "Kad bude imala četiri, ne treba prije..."). Kćerka gleda DVD-ove na računalu i zasad ne vidimo potrebu za TV-om. Pitanje je OT, ali zanimaju me iskustva nemanja televizora u obiteljima s djecom? Do kada to funkcionira, a kada djeca požele televizor?

Mi nemamo televizor i ne želimo ga imati (MM i ja), ali kupit ćemo ga radi djece. Samo, stalno odgađamo ("Kad M. bude imala tri godine...", "Kad bude imala četiri, ne treba prije..."). Kćerka gleda DVD-ove na računalu i zasad ne vidimo potrebu za TV-om. Pitanje je OT, ali zanimaju me iskustva nemanja televizora u obiteljima s djecom? Do kada to funkcionira, a kada djeca požele televizor?

LeeLoo's Avatar

...a da gledaš TV program preko kompjutera?
    ...iskreno,i mene živcira ta pretplata i k tome još više što je program užasan. :/

rosa's Avatar

Ne možemo pobjeći pretplati jer ju je Sabor izglasao kao zakonsku obvezu za svakoga tko ima tv prijamnik i to koliko prijamnika-toliko pretplata!
    Tako da su mnogi zapravo pošteđeni od strane HTV-a jer im naplaćuje samo jednu pristojbu.
    I mi smo se kupnjom stana par mjeseci pravili grbavi,ali mi je dojadilo to skrivanje u vlastitom domu.

traktorka's Avatar

Ne plaćamo TV pretplatu HRT-u,ali plaćam DCM-u i to dosta za sve kablovske programe koje smo izabrali,ali i internet.
    Što se klasične pretplate tiče,nismo nikada imali problema,kad smo renovirali stan,odjavili smo tv (ima već 4 godine) i nikada nam nitko nije došao u kontrolu.Čujem redovno kad čovjek dolazi susjedima naplaćivati,i vjerojatno on čuje i naš tv,ali ga očito boli đon :D

rosa's Avatar

Mislim da DCM ima sporazum s HTV-om tako da dio novca opet odlazi HTV-u.

traktorka's Avatar

Quote Originally Posted by rosa
    Mislim da DCM ima sporazum s HTV-om tako da dio novca opet odlazi HTV-u.
    Misliš?
    Prvi glas.
    A zašto onda naši susjedi koji većina ima kablovsku plaća obje pretplate?
    Mislim,meni tako svejedno.Dok me ne uvijaju sa HRT-a ja im se dobrovoljno ne mislim prijaviti

Ne možemo pobjeći pretplati jer ju je Sabor izglasao kao zakonsku obvezu za svakoga tko ima tv prijamnik i to koliko prijamnika-toliko pretplata!
    Tako da su mnogi zapravo pošteđeni od strane HTV-a jer im naplaćuje samo jednu pristojbu.
    Točno. I nije obaveza samo za tv-prijamnike, nego i za radio-aparate (jer se pretplata plaća HRT-u, a ne HTV-u, znači plaća se i za radio i za tv).
    Mi smo razmišljali o otkazivanju rtv-pretplate, ali smo odustali baš iz tog razloga.
    A pretplatu na kablovsku (Adriatic kabel) smo otkazali. I uopće nam ne fali. Ionako nismo gotovo ništa ni gledali (fali mi jedino History channel, ali preživi se i bez toga).

Osoblje foruma čokolada's Avatar

Odjaviti TV vrlo je jednostavno...nazovete, kažete da se uskoro selite i da TV već dugo stoji u kvaru, kad kupite novi javit ćete im se. Ne treba čak ni doći po formular za odjavu, trudnicama šalju na kućnu adresu (onu s koje ćete se uskoro seliti). Nema pečaćenja, ni posjeta stričeka.

rosa's Avatar

E vidiš,vjerojatno sam zeznula.Nemam kablovsku pa nisam bila sigurna.
    Očito da neke mreže imaju dogovor s HTV-om ,a neke ne.
    Frendica ima max-tv i kaže da više ne plaća pretplatu direktno HTV-u, ali da oni imaju dogovor.
    Sličan primjer: ja sam prije par mjeseci raskinula ugovor s HT-om i prešla na Iskon i više ne plaćam mjesečnu pretplatu HT-u,nego sve Iskonu.No,oni moraju imati međusobni sporazum zbog korištenja postojeće infrastrukture.
    Dakle,ako ti susjedi i dalje uz kabelsku plaćaju i HTV pretplatu-morala bi i ti.

rosa's Avatar

Predhodni post se odnosio na Traktorku.

traktorka's Avatar

Predhodni post se odnosio na Traktorku.
    Da,skužila sam.

I vjerujem da DCM i HRT nemaju takav ugovor,jer ne bi ljudi ipak dva puta plaćali.
    Ne dam se dok me ne skontaju 8)

Ne radiš ti valjda za HRT :shock: :shock:

ms. ivy's Avatar

nadam se da nitko od prisutnih neće odjaviti pretplatu i nastaviti gledati htv - ne možemo ovdje razmjenjivati savjete o kršenju zakona.

rosa's Avatar

Traktorka je napisala:
    Ne radiš ti valjda za HRT
    Da radim,ne bih prije par godina platila kaznu zbog višemjesečnog izmotavanja
    Mužu dojadilo otvarati vrata s maskom na licu jer eto-upravo šlajfamo zidove i sve je puno bijele prašine!

Quote Originally Posted by maria71
    kao šti bi rekao Davor, teve pretplata :bljuc
    i plaćam je naravno,

a htv ne gledam

anjica's Avatar

mislim da se ovo izmjenilo, da se moze imati xy televizora, ali se placa samo jedna pretplata

LeeLoo's Avatar

Quote Originally Posted by anjica
    mislim da se ovo izmjenilo, da se moze imati xy televizora, ali se placa samo jedna pretplata
    ..a ne može ne,koliko tv prijemnika-toliko plaćanja..-vjeruj mi da znam..o daaaaaa-znam-bila mi doma kontrola.platila kaznu.hehmmm...

paci's Avatar

Quote Originally Posted by LeeLoo
    ..a ne može ne,koliko tv prijemnika-toliko plaćanja..-vjeruj mi da znam..o daaaaaa-znam-bila mi doma kontrola.platila kaznu.hehmmm...
    mene baš zanima na temelju čega su oni ušli kod tebe doma? jesu ti rekli "evo nas, mi smo kontrola, tv na sunce!" ili su imali neki službeni nalog za pretres, došli su s policijom ili štogod slično :? jer bez toga, nema ti nitko pravo upadati u stan.

LeeLoo's Avatar

Quote Originally Posted by paci
    mene baš zanima na temelju čega su oni ušli kod tebe doma? jesu ti rekli "evo nas, mi smo kontrola, tv na sunce!" ili su imali neki službeni nalog za pretres, došli su s policijom ili štogod slično :? jer bez toga, nema ti nitko pravo upadati u stan.
    ..ma-duga priča,koliko se sjećam nisu pokazali ispravu ( znam..znam.. )-zatekli me. :shock: ....ali ispisali račun i sve to..-iako,smo mi bili uvjereni da se plaća samo po kućanstvu neovisno o broju televizora..-ja sam bez pogovora platila jer mi je bio bed blamirat se za 60 ak kuna mjesečno.mah.-sad mi uredno dolaze uplatnice doma.

AdioMare's Avatar

Lako bi bilo da su meni počele stizati uplatnice na 60 kunića, ali ja sam svojedobno platila i zaostatke od nekih 10 zadnjih mjeseci (kao kaznu, jelte) i još popasla muževo "%&/(!%$#" kad je došao doma.
    Uredno smo plaćali pretplatu za dvije telke, dok MM nije odjavio drugu nakon par mjeseci.

A, šta sad? Na greškama se uči

Eci's Avatar

Jel to sigurno da ako imaš MAX TV da ne treba plačati pretplatu?

LeeLoo's Avatar

Quote Originally Posted by AdioMare
    Lako bi bilo da su meni počele stizati uplatnice na 60 kunića, ali ja sam svojedobno platila i zaostatke od nekih 10 zadnjih mjeseci (kao kaznu, jelte) i još popasla muževo "%&/(!%$#" kad je došao doma.
    Uredno smo plaćali pretplatu za dvije telke, dok MM nije odjavio drugu nakon par mjeseci.

A, šta sad? Na greškama se uči
    ..e ovo je bilo i kod mene...to "%&/!#"....a i od strane još nekih..kao " ma nema šanse da ih ja pustim u kuću"..hehhhh..lako je pucati kad prođe rat jelte...ali stvarno su me zaskočili i taman nešto radila po kući i nisam se odmah ni uspjela snaći..c-c-c-c-c-........ :/

Tv pretplata se plaća na to što imaš aparat , gledaš ili ne.
    Nije bitno ni plaćaš li dcm , max-tv ili nešto slično.

brane's Avatar

Quote Originally Posted by Eci
    Jel to sigurno da ako imaš MAX TV da ne treba plačati pretplatu?
    treba platiti pretplatu

Traktorka je napisala:
    Ne radiš ti valjda za HRT
    Da radim,ne bih prije par godina platila kaznu zbog višemjesečnog izmotavanja
    Mužu dojadilo otvarati vrata s maskom na licu jer eto-upravo šlajfamo zidove i sve je puno bijele prašine!
    smijem pitati kolika je kazna bila?

-vjeruj mi da znam..o daaaaaa-znam-bila mi doma kontrola.platila kaznu.hehmmm...
    mene zanima kako ti je ta kontrola došla i na osnovu čega su ti ušli u stan?
    imaju oni neko zakonsko pravo upasti nam u stan ako se mi s tim ne slažemo?

Quote Originally Posted by anjica
    Da, plaća se samo jedna pretplata, ako su televizori u jednom kućanstvu. Ako imaš TV u npr.vikendici, onda se plaća za oba televizora.

http://www.hrt.hr/info/faq.php

Kako se formira iznos RTV pristojbe?

Sve u vezi s RTV pristojbom propisuje Zakon o HRT-u, pa i njezin iznos, koji definira kao 1,5% prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj, na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. Kad Državni zavod za statistiku (www.dzs.hr) objavio prosječnu neto mjesečnu plaću u prošloj godini, iznos pristojbe automatski se prilagođava Zakonu.

Zašto bih plaćao RTV pristojbu, ako ne gledam programe HRT-a?

RTV pristojba nije naknada za gledanje programa, nego - kako propisuje Zakon o HRT-u - naknada vlasnika radijskoga i/ili televizijskog prijamnika. Ako imate radijski ili televizijski prijamnik, Zakon vas obvezuje da solidarno sa svim drugim vlasnicima prijamnika sudjelujete u financiranju hrvatskoga javnog RTV servisa, to jest Hrvatske radiotelevizije, kao opće društvene potrebe. Primjerice, ceste su isto tako opća društvena potreba: svaki vlasnik registriranog automobila solidarno kod registracije plaća Naknadu za ceste, bez obzira na to koliko se tim cestama vozi. Ni porezna stopa ne određuje se prema tome koliko tko treba neku državnu službu koja se financira iz poreza. Razlika između poreza i RTV pristojbe jest u tome da se RTV pristojba plaća direktno HRT-u: to je jedan od elemenata osiguranja financijske neovisnosti javnog RTV servisa, iz koje tek onda može slijediti i svaka druga neovisnost - nužna za ispunjavanje obveza koje javni servis ima prema javnosti.

Moram li i dalje plaćati RTV pristojbu ako se pretplatim na neku uslugu distribucije programa među kojima su i HRT-ovi programi?

Morate. Što je sve točno uključeno u cijenu koju plaćate davatelju usluge distribucije trebali biste pitati ondje (vjerojatno tehnička usluga i dekodiranje programa koji nisu besplatni), ali HRT-ovi programi su javni i ne plaća se za njihovo gledanje. RTV pristojba je nešto drugo, nevezano za Vašu omiljenu seriju ili način na koji televizijska slika i radijski ili televizijski zvuk dolaze do Vas: ona je zakonom propisana naknada kojom kao vlasnik prijamnika, solidarno s drugim vlasnicima, sudjelujete u financiranju HRT-ovog javnog djelovanja. Dodatne informacije o tome zašto se plaća RTV pristojba možete pronaći na stranici "Što je javna televizija i zašto se plaća pristojba" u sklopu HRT-ovog weba, a i u nekim drugim "najčešćim pitanjima" na ovoj stranici.

Nemam televizor, samo radio. Trebam li plaćati? A što ako imam i jedno i drugo, ili čak dva televizora?

Zakon kaže: " Vlasnici radijskih i televizijskih prijamnika na području Republike Hrvatske dužni su HRT-u plaćati pristojbu." To znači da je obveznik plaćanja pristojbe i onaj tko ima samo radijski prijamnik. Ako je u jednom kućanstvu više prijamnika (u bilo kojoj kombinaciji), plaća se samo jedna pristojba. Ali ako ste vlasnik, na primjer, dva televizora od kojih je jedan u vašem stanu, a drugi u stanu koji iznajmljujete, treba plaćati dvije pristojbe.

Trebam li plaćati RTV pristojbu za prijamnike u apartmanima koje iznajmljujem?

Budući da Zakon o HRT-u propisuje plaćanje jedne RTV pristojbe po kućanstvu te da osobe u iznajmljenom apartmanu ili sobi čine drugo kućanstvo - vlasnik prijamnika koji se nalaze u tim apartmanima ili sobama mora plaćati pristojbu i za te prijamnike. Osim toga, budući da iznajmljeni apartman služi ostvarivanju dobiti, odredbe Zakona o HRT-u o plaćanju RTV pristojbe primijenjuju se na fizičke osobe koje obavljaju određenu upisanu djelatnost jednako kao i na pravne osobe, kao i kod drugih pravnih propisa. Dakle, vlasnik apartmana ili sobe za iznajmljivanje treba plaćati RTV pristojbu za svaki prijamnik koji se u njima koristi.

Tia's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    ne znam, kaže MM da je vidio jednom zapečećen TV, da su samo smotali strujni kabel i preko njega stavili pečat
    da ti možeš TV gledati, ali valjda oni češće šalju nekakve kontrole
    i kaže da se to pečaćenje plaća
    možda ti je pametnije nazvati pretplatu i reći npr. da ti je TV riknuo, da ne mislite uzimati novi jer ne gledate TV i da bi otkazali pretplatu
    i vidi što će ti reći
    Mislim da više ne pečate prijemnik. Odjava od ovog proljeća više nije tako jednostavna tj. ona košta budući da je potrebno dati izjavu kod javnog bilježnika o tome da si prodao prijemnik, da se seliš i na koju adresu ili da je pokvaren.
    Evo ovdje ima više informacija

emira's Avatar

Meni jučar bila kontrola . Dva stričeka zvone ujutro oko 10.30, kod mene FiFi dere do daske, Nura se dere ispred vrata "Mama, otvoji vata!". Tako sam imala neki feeling da su s HRT-a . Ja otvorila i odmah im u startu rekla da ih ne mogu pustiti u stan. Nisu se ništa uzrujali, već me pitaju kad smo se uselili. Odgovorila sam da smo prije mjesec dana ( a ima 4 mjeseca). Napisali su mi samo prijavu RTV prijemnika i platila sam im 134 KN pretplate za 12 i 1 mjesec. Dalje će dolaziti normalno uplatnica na kućnu adresu. Izdali su mi i račun. Ja zadovoljna ( mogli smo i kaznu platiti) !

Jedino je moj pametni MM rekao: "A zakaj si im otvorila??!"

E da i susjedi su se okoristili... meni su valjda prvoj pozvonili, pa su se ostali nabili na vrata i špijunke (po običaju). Tako da su se uspjeli primiriti i praviti se da ih nema doma

I meni je jučer bila kontrola. Valjda su im došli takvi dani
    Isto smo u novoj zgradi, i nije da neću prijaviti tv, ali stvarno mi to nije bilo prvo na pameti pored. Živcira me to što si dozvoljavaju upadanje u stanove, odmah se osjećam kao neki lopov. Čim vide novu zgradu - evo ih, a još nisu ni svi ljudi uselili.
    Nisam ih pustila u stan jer sam rekla da mi mala beba spava, i stvarno me naživcirala ta zvonjava jer bebu uspavljujem sat i pol da bi odspavao pol sata i onda oni zvrrrr... pa sam baš bila nabrušena.
    Ali doći će oni opet, ne sumnjam u to. Al ću ih preduhitriti i sama prijaviti tv.

Anvi's Avatar

Tko nema televitor niti radio, a televizijski i radijski program prati preko kompjutora - ne mora plaćati RTV pristojbu.

Ja imam radio na mobitelu. Valjda bih i za to bih trebala plaćati pretplatu, zakon je jasan!

Plaća se posjedovanje tv prijemnika, bez obzira gledaš li program, dvd ili bilo što drugo. I plaća se samo jedan iznos, bez obzira koliko tv-ova imaš u kući.

I meni došli na vrata kontrolori HRT-a. Nisam se snašla, tak da moram platiti odmah 468 kn (za 6 mj - a rekla sam da smo tu 4 godine ) ili 2000 kn, pa sudska tužba i bla, bla. E,sad mene zanima, jel oni to smiju? Nismo ni smeće plaćali 3 godine, pa smo uredno počeli plaćati kad su išli dijelit nove kante i nikakve kazne i zaostatke nismo morali platiti. Zašto HRTu moram platit zaostatke?

Erin's Avatar

Što se tiče naplate starih dugova, mislim da su se dobro osigurali sa pravne strane jer znam slučajeve gdje su ljudima sjedali na račune.
    Meni je sveki odjavila tv prije par god i znam da su tražili i potvdu od servisa da je tv u kvaru. Ne znam kako je sad.
    Mi plačamo B-net i HRT , kad smo se uselili u sadašnji stan kontrolor je odmah došao i rekao mi da je zgrada na "udarnom " mjestu gdje su česte kontrole ( nije lagao ) i pogotovo što su prijašnji stanari plačali pristojbu, da nema šanse da se izvučemo..i tako se svaki misec pozdravim sa 78 kn.. Bar smo sredili da uplatnice stižu poštom, pa nema više buđenja dice svaki misec nedjeljom u 13h!

http://www.legalis.hr/modules/newbb/...57&forum=10&37

navodno je zastara 1 godinu, bar tu tak piše. :/

po Zakonu o obveznim odnosima potraživanja za HRT ptistojbu je jedna godina.

Jednogodišnji rok zastare
    Članak 232.
    (1) Zastarijevaju za jednu godinu:
    1) tražbina naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva,
    2) tražbina radiopostaje i radiotelevizijske postaje za uporabu radioprijamnika i televizijskog prijamnika,
    3) tražbina pošte, telegrafa i telefona za uporabu telefona i poštanskih pretinaca te druge njihove tražbine koje se naplaćuju u tromjesečnim ili kraćim rokovima,
    4) tražbina pretplate na povremene tiskovine, računajući od isteka vremena za koje je tiskovina naručena.
    (2) Zastara teče iako su isporuke ili usluge produljene.

Teica's Avatar

Da podignem temu !

Jel netko uspio odjaviti TV prijemnik po proceduri koja je sad na snazi -

dakle, izjava kod javnog bilježnika i potpis na sve što se tamo traži?

Nama je inkasator sam odjavio u stanu u kojem smo prije živjeli (sad su tamo podstanari). A nismo to ni tražili niti smo išta potpisali. To je on napravio samoinicijativno. I naša pretplata je odjavljena prije dva mjeseca, provjerila sam u HRT. Sada su podstanari prijavili sebe za pretplatu na HRT.

Quote Originally Posted by Teica View Post
    Da podignem temu !

evo ja sam to napravila prije 2 mjeseca i više mi ne dolaze uplatnice; kvaka je u tome što u tom zahtjevu svojim potpisom jamčiš da ćeš pustiti HRT inspekciju da provjere jesi li prodao/poklonio/uništio TV prijemnik ; pitala sam JB o tome a on mi je naveo neki zakon gdje stoji da je dom nepovrediv i da se u njega može ući samo sa važećom ovrhom, što u ovoj situaciji nije slučaj; nije mi jasno da smo svi tolike budale i da plaćamo posjedovanje TV prijemnika ??!!

Gost

Ja sam jednom dobila ovo na mail , jel netko tako probao ??

Najprije odjavite TV uredjaj dopisom na adresu HRT-a, obvezno s
    povratnicom na kojoj ce vrlo citko pisati "odjava TV uredjaja te i te
    marke". Dopis bi trebao izgledati ovako:
    "Ja XY dana (upisati datum) odjavljujem svoj televizor marke (navesti
    marku) iz razloga jer ne zelim vise pratiti TV program HRT-a".

Sljedece sto trebate uciniti jest da odbijete platiti TV pretplatu kad
    dodje inkasator. Uostalom, zabranite mu da uopce ulazi u vas posjed
    ili stan. Uskoro cete dobiti opomenu, koju naprosto ignorirajte! Ona
    samo sluzi da vas zastrasi (vazno je da imate povratnicu kojom ste
    odjavili televizor na kojoj se jasno vidi kada je zaprimljena u
    Prisavlju). Ne brinite zbog ovrhe! Poslije opomene, otprilike za
    mjesec ili dva dobit cete od javnog biljeznika OVRSNI PRIJEDLOG, u
    kojem vam se stavlja na teret da niste platili TV pretplatu. E,
    poslije ovoga treba sjesti za racunalo, napisati u roku od osam dana
    od dana kad ste primili ovrsni prijedlog PRIGOVOR, kako vam pise u
    rjesenju o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave. U prigovoru treba
    stajati sljedece:
    "U zakonskom roku izjavljujem prigovor na naprijed navedeno rjesenje o
    ovrsi buduci da sam dana (NAVESTI DATUM) odjavio TV prijamnik, pa
    prema tome nemam nikakve obveze placati televizijsku pretplatu."

Uz prigovor doznaciti fotokopiju povratnice od dana kada ste odjavili
    televizor. I eto, stvar je gotova, stoji u Glasu Primostena, lokalnome
    glasilu. Clanak je pisan na temelju iskustva nacelnika opcine
    Primosten Stipe Petrine, koji je prvi u Hrvatskoj sudski oslobodjen
    placanja TV pretplate! Sto se tice neplacanja TV pretplate, vecina ce
    se gradjana zapitati: a kako cu onda gledati TV program ako sam
    odjavio/la televizor? Jednostavno cete ga gledati kao i dosad, samo
    cete ustedjeti novac koji dajete za TV pretplatu. Nitko vam nema pravo
    "zapecatiti" vas televizor, u vasoj kuci, na vasoj uticnici, a HRT,
    ako hoce, neka kodira svoj program. Ni inkasator ni itko drugi bez
    zakonom predvidjenih uvjeta (a ovi to nisu!) ne moze uci u vas dom i
    kontrolirati vas gledate li HRT ili, primjerice, Eurosport ili samo
    igrate Playstation. Ako vec ne mozemo utjecati na institucije koje
    apsolutno ne rade svoj posao, onda barem pokazimo trunku dostojanstva
    i odbijmo placati ono sto uistinu ne moramo. Na kraju krajeva, nije
    stvar u tih 70,00 kuna mjesecno, ali zasto bi netko od nas pravio
    budale. Kako ono kazu? Mozes varati neke ljude neko vrijeme, ali ne
    mozes varati sve ljude cijelo vrijeme.

Zakonska osnova

clanak 34. DOM JE NEPOVREDIV

Samo sud moze obrazlozenim pisanim nalogom utemeljenim na zakonu
    odrediti da se dom ili drugi prostor pretrazi. Pravo je stanara da on
    ili njegov zastupnik i obvezatno dva svjedoka budu nazocni pri
    pretrazi doma ili drugoga prostora. (...) Pretraga radi pronalazenja
    ili osiguranja dokaza za koje postoji osnovana vjerojatnost da se
    nalaze u domu pocinitelja kaznenog djela, moze se poduzeti samo u
    nazocnosti svjedoka.

Dopis HRT-u - Dopis HRT-u treba poslati obvezno s povratnicom na kojoj
    ce pisati "odjava TV uredjaja te i te marke". Dopis bi trebao
    izgledati otprilike ovako:
    "Ja 'Pero Peric' dana 11. travnja 2008. odjavljujem svoj televizor
    marke 'Samsung' iz razloga jer ne zelim vise pratiti TV program
    HRT-a."

DiLala's Avatar

Koliko ja znam - da bi se TV zapečatio - moraš ga odnijeti njima da to urade ili (možda) oni dođu - samo ga odjaviti bez da oni to zapečate mislim da ne vrijedi. A inkasatori ti mogu ući u kuću zajedno sa policijom s obziro da je zakon "blagoslovljen" iz Sabora - policija ima to pravo zar ne? I ne plaća se pristojba zbog gledanja/negledanja HTV-a već zbog samog uređaja. Znam da je zakon bezobrazan i da nema smisla, cijena pretplate je prenapuhana ali meni se ne ganja s njima, pa oni idu ko gestapo po kućama i gnjave ljude ko bijesni psi. Ako zaista ima neka zakonska osnova po kojoj ne moram plaćati - onda neću, ali oni su pokriveni i zaštićeni od samog vrha tak da mi se čini da bi se puno živaca izgubilo u borbi s njima.
    A stvar je itekako u tih 70,00 kn! Mislim pa to je veliki iznos bez obzira na plaće! Ako uzmeš neki jeftiniji mali TV na otplatu - pa rata tog uređaja će te možda malo više koštati!!! 70,00 kn pretplate je ogroman iznos! I sad pomnoži sa mjesecima i sa kućanstvima!!!!!

Teica's Avatar

Quote Originally Posted by mandy View Post
    evo ja sam to napravila prije 2 mjeseca i više mi ne dolaze uplatnice; kvaka je u tome što u tom zahtjevu svojim potpisom jamčiš da ćeš pustiti HRT inspekciju da provjere jesi li prodao/poklonio/uništio TV prijemnik ; pitala sam JB o tome a on mi je naveo neki zakon gdje stoji da je dom nepovrediv i da se u njega može ući samo sa važećom ovrhom, što u ovoj situaciji nije slučaj; nije mi jasno da smo svi tolike budale i da plaćamo posjedovanje TV prijemnika ??!!
    E, pa to ni meni nije jasno!!!

Hvala ti puno !

Da je dom nepovrediv piše u Ustavu.

A onda, hop - u toj izjavi kod javnog bilježnika moraš jamčiti da ćeš pustiti HRT inspekciju u stan (dom).

Molim te, još jednu stvar.

Odjavila si, kažeš prije 2 mjeseca.

Koja je zadnja uplatnica koju si motala platiti da bi mogla odjaviti?

Mjesec prije ili tekući mjesec?

Teica's Avatar

Kbegicsi, dobili i mi to na mail !

Page 1 of 2 12 LastLast