O čemu vi mame pričate?! Ja bih, kao učiteljica prvog razreda i majka djeteta u prvom razredu, voljela da mi netko objasni što to vaša djeca kod kuće uče u prvom razredu, posebno iz prirode i društva. Zar pišu kontrolne i to s nabrajanjima? Mislim da tu nešto nije u skladu s kurikulumom za osnovnu školu, a posebice za prvi razred. Prvi razred mora biti prijelazno razdoblje između predškolskog razdoblja i škole i kao takav služi, osim da djeca motivirano nauče čitati, pisati i računati, da zavole školu, socijaliziraju se, steknu naviku rada i boravka u školi... Priroda i društvo bi trebala biti sklad životnih situacija interpretiranih u školi ili još bolje kroz izvanučioničku nastavu, u kojoj bi djeca prepoznavala i imenovala pojmove iz prirode i društva koji su im bliski u svakodnevnom životu, a nikako učenje pojmovnih činjenica. Npr. promjene u prirodi zimi ne nabrajaju se zapisivanjem u bilježnicu, nego se djeca povedu van, gledaju, opipavaju, mjere, hrane gladne pričice, pokušaju razbiti led, ponesu led ili snijeg u toplu prostoriju i gledaju ga kako se rastapa, uspoređuju odjeću i obuću, pomažu siromašnom starcu u susjedstvu škole unijeti nacijepana drva u kuću, u parku gledaju tragove životinja i zamišljaju te verbaliziraju čiji bi tragovi mogli biti na vrhu Sljemena pazeći da ne imenuju životinje koje spavaju zimski san...Ispiti, ako se to tako može nazvati, iako je preporuka usmenog ispitivanja, su slikovni i zabavni i u njima bi dijete trebalo naprosto uživati, bojati, eventualno zaokružiti ili izdvojiti, svrstati u slikovnu rodnu ili vrstnu skupinu.
Netko je tu preambiciozan... ili mame ili učiteljice!