Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 78

Thread: Prehrana po Zoni

  1. #1

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    61

    Default Prehrana po Zoni

    Evo, prošli su blagdani i nakupilo se viška
    Doduše, viška je bilo i prije...
    Razmišljam probati promijeniti prehranu, na način da se počnem hraniti po Zoni, evo link: http://medicinar.mef.hr/tekstovi.php?id=172
    Ima li netko iskustva s time?
    Kako se osjećate s takvom prehranom i koliko ste uspjeli smršaviti?

  2. #2
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Cuja sam vec prije za zonu, ali nikako mi nije jasno kako efikasno planirati obroke kad moraju biti ovako matematicki proracunati "omjer kalorija iz ugljikohidrata, proteina i masnoća 40:30:30%".

    Bas i mene zanima ima li ko iskustva.

  3. #3

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    62

    Default

    Ja sam se prije nekih 5 godina nekoliko mjeseci hranila po zoni.Kupila sam knjigu Hrvatska kuharica u zoni i Zaposleni u zoni,proučila i krenula.Nema većih problema u spremanju hrane osim što trebaš imati vremena za planiranje i pripremu obroka.U knjigama imaš tablice o preračunavanju blokova,recepte za sve vrste jela pa se da sve iskombinirati.U kratko vrijeme sam dosta smršavila,a osjećala sam se super,jednostavno sam bila prepuna energije.Ali,...ja nisam mogla više izdržati,mada sam svake godine ponovo pokušavala krenuti u zonu,jer jednostavno ne volim meso,a to je najjednostavnije spremiti(proteini),a ne podnosim svježi sir,proteinske prahove i mlijeko u velikim količinama.Dr.Vanja Grbac Gredelj kaže za biljne proteine da nisu dovoljna zamjena za proteine životinjskog porijekla u kombiniranju zonskih obroka,a ja ne mogu soju i njene proizvode jesti u svakom obroku.
    Na Coolinarici ima topic o zoni,imaju i svoj blog pa ako vas zanima možete si malo pogledati tamo.A,najprije si malo pogledajte stranicu o zoni:

    http://www.zonazazdravlje.com/

  4. #4

    Join Date
    May 2006
    Posts
    347

    Default

    Jel ima netko novi tko je na zoni??

  5. #5

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    ja vec neko vrijeme ali ne konstantno. izvrsna je za skidanje viska oko trbuha, za zdravlje sveukupno, dovoljno energije itd. kile se skidaju sporo ali vidljivo.

  6. #6

    Join Date
    May 2006
    Posts
    347

    Default

    Ej super!!
    I ja krenula prije tjedan dana.Par put asam izašla iz zone ali se vratim prvim slijedečim obrokom.Što jedeš najčešće??Trebalo bi izbjegavati nepovoljne ugljikohidrate tipa krumpir,tijesto,ali ja se počastim sa malom porcijom (koja i ide u 3 bloka ).
    Meni je višak velik,bila na Montignacu pa ajde da i ovo probam,čini mi se jako zdravo!

  7. #7

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    krumpir i tijesto ne jedem gotovo nikad, ni izvan zone. no slatkise, priznajem, pojedem kad imam pms ili frku na poslu, i nekad to pokusam uzonirati, a nekad samo zazmirim, pa odlucim - sutra cu

    za rucak najcesce jedem piletinu ili ribu, katkad tofu. nastojim svaki dan pojesti jednu jabuku i dva obroka sirovog povrca, sad je to ugl zelena salata, pa to rasporedim. za onaj vecernji obrok obicno jogurt s lanenim sjemenkama. super su mi kombinacije voce sa svjezim sirom i sl.
    imam kuhinjsku vagu ali u zadnje vrijeme manje vazem, pa se to i vidi no cim ne jedem rizu, kruh i kolace, napredak je siguran 8)

  8. #8

    Join Date
    May 2006
    Posts
    347

    Default

    Super!!!Ajde javi povremeno rezultat.
    Pozdrav

  9. #9

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    520

    Default

    Evo i ja čitam i proučavam, pa ćemo vidjeti kako ću se osjećati...

  10. #10

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Ja sam se probala malo hraniti na taj način, ali me ovo vaganje jako brzo odbilo.
    Zato sam se prebacila na Montija, gdje ne moram ništa vagati, sve dok kombiniram namirnice koje idu skupa. I fino mi je

    Svaka čast curama koje su uporne!
    Moja je kuma skinula desetak kila na Zoni relativno brzo (jedino što ih je nakon dijete brzo vratila).

  11. #11
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    I ja se zoniram - meni je to jako teško jer sam ovisnik o junk foodu.

    To je jedini način prehrane koji mi izgleda uravnotežen. Nakupovala sam zobene kaše, prosa, raženog brašna, zelenjave, splendu, ričeta i tak i sad ponovno učim kuhati

    Za doručak sam pojela: zobena kaša sa cimetom, limunovom koricom, splendom, sjeckanim bademima, žlicom brusnica + (ne u kaši, sa strane narezala na kockice) 4 dag mozzarele (pol kuglice, malo manje)

    Ručak: puretinu na trakice baciti na žlicu maslinjaka, dodati kolutiće poriluka, patliđan na kockice, 2 češnja sitno sjeckanog češnjaka, malo paradajza - začiniti - ja sam stavila sol, papar, malo origana - dodati 3 jušne žlice riže.
    Uz to: prodinstala malu glavicu kelja s mrvicu češnjaka. Hrpa zelene salate (s malo maslinovog i jabučnog octa, sol, papar)

    Još uvijek važem, ali nadam se da ću uskoro steći osjećaj.

  12. #12

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    520

    Default

    I mene vaganje odbija. A princip mi se dosta sviđa i nije toliko daleko od moje kuhinje, osim u omjerima (ja ionako sve jednostavno, na lešo, maslinovo ulje, puno povrća), ali ja definitivno jedem previše krumpira, tjestenine, riže, a naravno i keksa i čokolade. To ću probati izbalansirati po preporukama, moja ideja ionako nije mršavljenje, ali možda kad rodim pripomogne i u tome. Više sam svjesna toga da mi prehrana baš nije bajna i da se ne osjećam skroz fit (pogotovo nakon tanjura paštašute, ili pečenja s brdom krumpira, mogu odmah zaspat, a za sat vremena bi ubila za čokoladu-ovdje sam konačno našla objašnjenje za to)

  13. #13

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Ja sam s područja gdje je krumpir osnovna namirnica, a sad ga već skoro dva mjeseca nisam niti okusila. I ne fali mi.

    Kruh jedem uglavnom (u 90% slučajeva) samo za doručak, prepečenac, a jednom u deset dana zastranim pa si namažem nešto na kruh.

  14. #14
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Opet zobena kaša s brusnicama i mozzarela (ostalo od friško otvorenog paketa jučer, moram to sad pojesti)

    To je baš fino, ali nekako mi je malo... šest žlica zobene kaše - pa to nije ni za vrapca

  15. #15
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Eh, da - jučerašnja večera - filet oslića na žaru sa satarašem i blitvom sa malo maslinjaka i posutom češnjakom.

  16. #16

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    eh, mozzarela otvorena, to kod mene nema sanse, moji decki kad ju spaze, nestane odmah. nekad ju skrivam po frizideru
    jucer sam si kupila one male rajcice, skupo strasno, ali imala bih za dva obroka. pojela sam za rucak dio, i kasnije trazim i trazim i trazim, naposljetku pitam filipa je li on vidio negdje. VIDIO I POJEO!, odgovori mi sav sretan

  17. #17
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Današnji ručak: Patliđan punjen mješavinom puretine, poriluka, sataraša i mesa patliđana preostalog nakon dubljenja - sve skupa prodinstano i začinjeno. Pod foliju 30 minuta, izvadila posula parmezanom, zapekla još deset minuta.

    Uz to hrpa kupus salate.

  18. #18
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Ja se tu malo dopisujem sama sa sobom, a?

    Večera: palačinke smućkane od 3/4 šalice svježeg sira, 1 jajeta, 1/3 šalice brašna (čak sam razmišljala upotrijebiti raženo brašno, ali sam zaključila da što je previše je brate previše pa sam uzela obično bijelo), malo soli, malo splende, 1 žličice maslinovog ulja.

    Jako se teško peku, ali nakon dvije upropaštene, uspjela sam izvući 4 malecke (uzeti malu tavicu)

    Punjenje: pol naranče nasjeckati na komadiće, posuti cimetom, posplenditi i malo izgnječiti vilicom.

    Jako fino

    Usput: ja sam na porodiljskom pa imam vremena za zoniranje. Ne vjerujem da će mi se dati kad počnem raditi.

  19. #19

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Mene je Zona u startu odbila onim silnim matematičkim izračunima. Sad kad vas čitam, već mi je sve to malo bliže i super je ovako vidjeti recepte , zvuče vrlo ukusno, mirišu na Mediteransku kuhinju, a slični su i Montijevima... Koja je razlika između Montija i zone, Koja su osnovna pravila, ajmo cure, podijelite znanje i iskustvo... :D

    I ta Splenda, to je umjetni šećer ili što? Je li nezdrava?

  20. #20
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by Amalthea
    Moja je kuma skinula desetak kila na Zoni relativno brzo (jedino što ih je nakon dijete brzo vratila).
    tu ti je glavna razlika između zone i Montija
    skinute kile s Montijem se teže vračaju, enam jo-jo efekta

  21. #21
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Quote Originally Posted by chris blue
    Ja se tu malo dopisujem sama sa sobom, a?

    Večera: palačinke smućkane od 3/4 šalice svježeg sira, 1 jajeta, 1/3 šalice brašna (čak sam razmišljala upotrijebiti raženo brašno, ali sam zaključila da što je previše je brate previše pa sam uzela obično bijelo), malo soli, malo splende, 1 žličice maslinovog ulja.

    Jako se teško peku, ali nakon dvije upropaštene, uspjela sam izvući 4 malecke (uzeti malu tavicu)

    Punjenje: pol naranče nasjeckati na komadiće, posuti cimetom, posplenditi i malo izgnječiti vilicom.
    Zaboravih: dodati vode toliko koliko je potrebno za razrijediti smjesu do "palačinkastog" nivoa.

  22. #22
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Splenda je sukraloza - zaslađivač koji se dobiva preradom šećera (sukroze). 3 hidroksilnih grupe molekule zamjenjuju se sa 3 atoma hlora (Cl)

    Preporučaju se splenda ili stevia (južnoamerička biljka 300 puta slađa od šećera)

    Zona ima stalne omjere u svakom obroku 40:30:30 (ugljikohidrati:proteini:masti). Za prosječnu ženu preporuča se dnevna količina otprilike u iznosu od 1100 cal, podijeljeno u pet obroka dnevno.

  23. #23
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    hidroksilnih=hidroksilne
    hlora=klora

  24. #24
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Promjena viška kilograma nije samo u jedenju. Dok se očajnički trudimo smanjiti, zbrojiti, vagati i oduzeti kalorije, obroke, večere, naš se glavni krivac za skupljanje kila nalazi u GLAVI.

    Sva hrana postaje energija. Energija je i na fizičkoj i duhovno razini. Na fizičkoj se ne troši jer smo statični, a na duhovnoj jer smo pasivni.

    Kada sam pustila energiji da slobodno teče a ne da se akumulira u meni (u mom slučaju bio je posao u pitanju) kreativnst je rasla a kile padale.
    Pa mi je onda poraslo i samopouzdanje koje je dovelo u moj život makrobiotiku (nije da ja nužna) koja me stesala sa 44 na 38.

  25. #25
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Za prehranu u zoni postoje i odokativne mjere:

    • Proteina nam je potrebno koliko nam je velik i debeo dlan (bez prstiju). Malo više ako je svježi sir i riba.
      Ugljikohidrata (tjestenina, riža, krumpir) možemo pojesti koliko stane u jednu šaku.
      Ugljikohidrata (povrća) koliko stane u dvije šake (onako kako ih skupimo dok pijemo vodu iz pipe).
      Ugljikohidrata (voća) cca 1/2 šalice (kada bi voće narezali)
      Masnoća koliko nam je velik prvi članak palca (onaj gdje je nokat).

    Sve ovo, u otprilike ovim vrijednostima, možemo pojesti za jedan ručak ili večeru.

    Na konkretnom primjeru bi to bilo: jedna šnicla pilećih prsa, jedan manji krumpirić, zdjelica zelene salate, 1 žličica maslinovog ulja i pola jabuke za desert.

    Moje iskustvo sa Zonom je da sam je dobro proučila i izračunala sve te odnose, težine i to (ah, volim tablice i matematiku ), ali da se u svakodnevnom kuhanju ne opterećujem previše vaganjem. Držim se otprilike ovih gore vrijednosti.

    Mislim da je Zona dobra zato što skreće pozornost da u jednom obroku trebaju biti zastupljene sve tri grupe makronutrijenata: proteini (meso, riba, jaja, soja..), ugljikohidrati (tijesto, riža, krumpiri, voće, povrće) i masti.

    Zona je dobra i zato što čovjeka 'natjera' da jede 5 obroka, 3 veća, a 2 manja što je definitivno nešto što većina ljudi ne prakticira.

    U Zoni mi je jedino malo tlaka što se za međuobrok ne može pojesti npr samo kruška (bez sira i badema, lupam napamet).

    A za zainteresirane, evo i par ideja za doručak/večeru (rekla sam da volim proračune i izračune):

    JAJA S HRENOVKAMA (7 blokova)

    4 jaja
    3 hrenovke
    1 paprika
    1 paradajz
    1 žličica ulja
    2 žlice vrhnja
    4 kriške kruha
    1 jabuka
    6 badema

    SVJEŽE VOĆE SA SIROM (7 blokova)

    500 g svježeg sira
    21 kom badema
    1 šalica šumskog voća
    1 banana
    1 jabuka
    cimet

    ŽGANCI (7 blokova)

    200 g žganaca
    150 g pršuta
    2 žičice ulja
    2 jogurta

    PALAČINKE OD SIRA (12 blokova)

    560 g sira
    4 jaja
    200 g brašna
    malo mlijeka
    prstohvat soli
    4 žličice ulja
    4 šalice malina

    PUDING OD SVJEŽEG SIRA (16 blokova)

    10 listova želatine
    2 jaja
    560 g sira
    4 dl jogurta
    2 šalice malina
    1 žličica fruktoze
    1 limenka miješanog voća
    48 badema

    PEČENE JABUKE (7 blokova)

    2 jogurta
    380 g sira
    2 jabuke
    1,5 žlica grožđica
    21 badem

    SIR – SALAMA (7 BLOKOVA)

    5 kriški kruha
    2,5 kriške sira
    10 dkg purećih prsa
    7 žličica majoneze
    2 jogurta

    MUSLI (7 blokova)

    14 žlica muslia
    3 mjerice proteina
    2 šalice mlijeka
    21 badem

    GRIZ (7 blokova)

    6 žlica griza
    6 dl mlijeka
    3 mjerice proteina
    21 badem
    cimet
    1 žlica meda
    1 breskva

    RIŽA NA MLIJEKU (14 BLOKOVA)

    28 žlica riže
    1,5 l mlijeka
    4 mjerice proteina
    21 badem
    20 lješnjaka

    MOZARELLA (6 blokova)

    250 g mozarelle
    2 paradajza
    4 kriške kruha
    1 jabuka

    JAJA NA OKO (6 blokova)

    6 jaja
    1 paradajz
    1 paprika
    5 kriški kruha
    2 žličice ulja

    OMLET (7 blokova)

    4 jaja
    100 g pršuta
    5 kriški kruha
    400 g pečene paprike
    2 žličice ulja

    TOST (8 blokova)

    4 kriške kruha
    80 g džema
    2 šalice mlijeka
    4 mjerice proteina
    3 žličice maslaca

    PAŠTETA OD TUNJEVINE (7 blokova)

    200 g tunjevine
    1 žličica ulja
    12 maslina
    malo senfa
    malo luka
    7 kriški kruha

    LIPTAUER (7 blokova)

    500g svježeg sira
    7 žlica vrhnja

  26. #26
    MGrubi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Šibenik
    Posts
    10,389

    Default

    Quote Originally Posted by LeaB
    Sva hrana postaje energija. Energija je i na fizičkoj i duhovno razini. Na fizičkoj se ne troši jer smo statični, a na duhovnoj jer smo pasivni.

    Kada sam pustila energiji da slobodno teče a ne da se akumulira u meni (u mom slučaju bio je posao u pitanju) kreativnst je rasla a kile padale.
    .
    kako si došla do slobodnog toka?

  27. #27
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Quote Originally Posted by MGrubi
    kako si došla do slobodnog toka?
    Ja sam se iznenadila koliko je malo bilo potrebno. Odlučila sam prestati biti inertna i ne boriti se za sebe. Pronašla sam nešto što me ispunjavalo i osnaživalo, te mi davalo polet i oduševljenje, pa sam svu akumuliranu energiju praznila kroz taj filter. To je bio posao koji sam radila. I sad je još uvijek.
    Nisam ni vježbala, ni meditirala, već sam ozbiljno porazgovarala sa sobom.
    Inače ja sam vrlo praktična i kad se odlučim na promjene spremna sam ozbiljno raditi na njima.

  28. #28

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    Ugljikohidrata (povrća) koliko stane u dvije šake (onako kako ih skupimo dok pijemo vodu iz pipe).
    Ajme pa tu ne stane skoro ništa u šaku...



    JAJA S HRENOVKAMA (7 blokova)

    4 jaja
    3 hrenovke
    1 paprika
    1 paradajz
    1 žličica ulja
    2 žlice vrhnja
    4 kriške kruha
    1 jabuka
    6 badema
    Za koliko osoba je ovaj ručak/večera?
    Što znači "7 blokova"?

    tu ti je glavna razlika između zone i Montija
    skinute kile s Montijem se teže vračaju, enam jo-jo efekta
    Vidiš, to je veliki + za Montija. A s dr. strane meni je na Montiju uvijek falila neka namirnica, to konstantno odvajanje ugljikohidrata i proteina me izmorilo, ja više volim pojest kompletan (ukusan) manji obrok (zato me zanima Zona), nego veći, a bezukusan. Iako priznajem, nisam dovoljno dobro istražila Montija da bih otkrila i dozvoljene ukusne recepte (ona čokoladna torta mu je božanstvena ), možda i hoću.



    Quote Originally Posted by LeaB
    Sva hrana postaje energija. Energija je i na fizičkoj i duhovno razini. Na fizičkoj se ne troši jer smo statični, a na duhovnoj jer smo pasivni.

    Kada sam pustila energiji da slobodno teče a ne da se akumulira u meni (u mom slučaju bio je posao u pitanju) kreativnst je rasla a kile padale.
    Pa mi je onda poraslo i samopouzdanje koje je dovelo u moj život makrobiotiku (nije da ja nužna) koja me stesala sa 44 na 38.
    Osjetim da je ovo živa istina. Ali treba se više faktora "susresti" da energija dobije slobodan protok. Radim na tome.

  29. #29
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Ručala repu s grahom uz dodatak odreska s gril tave.

    500 g repe
    pol šalice mladog smrznutog graha
    4 šnite dimljene slanine da zamiriši (nisam je jela ali je pustio masnoću što s masnoćom od maslinovog čini dovoljno za 40:30:30)
    1 luk
    4 češnja češnjaka
    crvena paprika, sol, biber, lovorov list, peršin ako vam je prekiselo mrvicu splende u prahu (oprezno - jaka je, stalno kušati)

    Stavila sam u pretis repu, grah i špek (ne soliti). Popelo se na crveno, ugasila i čekala da padne na žuto. (ja imam syncroclick)

    Za to vrijeme u teflonki na žličici maslinovog popržila sam luk, podlila vodom, dodala češnjak, poklopila i pirjala na najmanjoj vatri uz podlijevanje.

    Kad je sve omekšalo, gnječilicom za pire krumpir napravila sam kašu od luka i češnjaka i ostavila.

    Kazaljka je pala na žuto. Otvorila, izvadila pol graha van na tavicu ispod koje sam ponovno upalila vatru, izgnječila grah, dodala vode iz lonca, crvene paprike, promiješala, vratila u lonac te istog prebacila na tu vatru.

    Dodala lovorov list i žličicu splende (bilo mi malo ipak prekiselo), kad je zakipilo dodala peršin i malo papra i ugasila.

    Servirati u dubokom tanjuru (iako, ja više volim u zdjelici za juhu)

    Uz to odrezak (10 dag pilećih prsa) na gril tavi pečen bez masnoće.

  30. #30
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Fritulica, 7 blokova je obrok za muškarca i ženu (3 za ženu, 4 za muškarca)

    Ja imam"Hrvatska kuharica u Zoni" pa kuham iz nje, ili gledam u tablice pa kombiniram sama. Nije zapravo teško, ako inače normalno kuhaš, brzo možeš steći osjećaj.

    Ovo pravilo: "3 bloka ugljikohidrata je toliko koliko stane u šaku" se odnosi na "teške" ugljikohidrate (krumpir, tijesto, grah)

    "Laki" ugljikohidrati, tipa radič, su druga stvar, jedan blok radiča je pol kile - to je stvarno hrpetina salate, salata rica je kilu i sto u jednom bloku, i tak.

  31. #31
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Uf, zaboravih - za one palačinke od svježeg sira: NE 3/4 šalice sira, NEGO 1/2 šalice ide u palačinke.

    Znači: vode kolko treba i 1/2 šalice svježeg sira. Ostalo bi trebalo biti dobro napisano - nadam se

  32. #32

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Chris Blue, hvala ti na objašnjenju ali još mi to baš nije bistro. Ako uz recept stoji 7 blokova - to znači da je to količina za muškarca i ženu tj. za ženu malo manje. A ako stoji 6 blokova to je za dviej žene ili? A ako stoji dvanaest blokova - za npr. 3 muškarca ili 4 žene ili neka dr. kombinacija u tom stilu? Je li tako ili bulaznim?

    Laki" ugljikohidrati, tipa radič, su druga stvar, jedan blok radiča je pol kile - to je stvarno hrpetina salate, salata rica je kilu i sto u jednom bloku, i tak.
    Onda je ipak potrebno znati koliko koja namirnica nosi blokova. Za ženu uvijek vrijede 3 bloka, za muškarca 4 (npr za jedan ručak)?

    Možda bih trebala kupiti knjigu o Zoni, ali čim vidim te omjere, blokove, pa vaganje u gramima - javi se otpor i odbijanje. :/

  33. #33

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    ako je 12 blokova, onda su to npr 4 rucka po 3 bloka.

    nema puno racunanja. znas da u toku dana trebas pojesti npr 11 blokova, podijelis ih na 3 po 3 bloka i 2 po 1.

    i krenes. imas tablice u kojima pise koliko koje namirnice ide u jedan blok, i u pocetku to moras gledati, a kasnije vec naucis.

    ja sam krenula jedan dan, imala sam piletinu i tikvice i jaje, pa sam gledala u tablicu, aha, toliko piletine mogu za 2 bloka, jaje je 1 blok, ok, proteine sam rijesila. tikvice za tri bloka su fina kolicina. za masnoce maslinovo ulje, par kapi. i to je bio rucak od tri bloka svega.

    za medjuobrok sam jela tofu i zelenu salatu. 1 blok tofua ima i pola bloka ugljikohidrata, pa sam salate uzela samo za pola bloka. a to je isto pristojna kolicina. i kap maslinovog.


    1 medjuobrok je i jedan jogurt i 3 badema.
    ili snita sira 30 g i casa vina

    i tako....

  34. #34
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Hrvatska kuharica u zoni ti je 65 kn.

    Da, imaš tablice pa računaš. Ja to radim tek tjedan dana. Još uvijek stalno virkam u knjigu.

    Iskreno, ne bu ti niš ako malo zahiriš - u ovu repu s grahom sam (mimo recepta) stavila više graha, ali dok sam si grabila sam pazila da malo smanjim - a ako mi netko veli da bum se od zdjelice repe s malo graha udebljala

    A od računanja ti je muka dok prvi put ne skuhaš zonski obrok - onda ti nekako "sjedne".

  35. #35
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    nije teško to računanje..kao što je rekla chris blue, nakon prvog obroka se dobije otprilike slika koliko čega ide.
    ja sam sebi izvukla bila u excel tablicu vrijednosti za jedan blok za većinu namirnica, pa sam si to zaljepila na kuhinjski ormarić da ne moram non-stop gledati u knjigu.
    Ako netko želi, pošaljem na pp pa si samo isprintate i zaljepite.

  36. #36
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Oću ja! :D

    A večera: zdjelica repe od ručka (s maaaalo graha) s malom purećom pljeskavicom na grill tavi.

  37. #37

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by zhang
    Ako netko želi, pošaljem na pp pa si samo isprintate i zaljepite.
    Super, ajde pošalji i meni, možda konačno skužim kako to stvarno funkcionira...

  38. #38

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,198

    Default

    fritulice, pitaj, ne pokusavaj sve sama skuziti. neke stvari ni ja nisam skuzila dok nisam pocela. a svoj prvi obrok sam na kraju napravila tako da sam pitala cure na mibu: ok, imam to i to ti to, koliko cega? i prvih dana sam si zapisivala jelovnik za cijeli dan, i gledala te tablice (ja ih imam na frizideru), citala tudje recepte i iskustva.. i sad sam vec majstorica.
    moje cure tamo bi mi katkad pogledale sto sam zamislila pa ispravile ako bi negdje nedostajao pokoji blok, ili ga je bilo viska... a sad i ja dajem savjete 8)

    ali fritulice nisu u zoni, samo da znas

  39. #39
    chris blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    980

    Default

    Možda ako u palačinke od svježeg sira doda prašak za pecivo i pokuša ih ispeć kao uštipke, skoro pa bez ulja?

  40. #40

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by ivana7997
    ali fritulice nisu u zoni, samo da znas
    A znam.
    Zhang, hvala ti puno na tablici, fenomenalna je, iako imam još pitanja, to ću kad se odvažim skuhati nešto...

  41. #41
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    nema na čemu

    znači, skužila si poantu:
    za ženu idu 3 bloka P (proteina), U (ugljikohidrata) i M (masti)
    za muškarca 4 bloka
    djeci se ne ograničava broj blokova (mogu pojesti i 8, ako mogu), ali bi trebalo paziti da u u omjerima u kojima ih zona preporuča.

    najlakše će ti biti ako za prvi obrok napraviš ono što inače jedeš, samo uzmeš u količinama koje odgovaraju vrijednosti od 3 bloka. (npr ribu od 120g, blitve oko 360g, krumpirić oko 50g, žličicu maslinovog ulja i 1 klementinu za desert)

    možda će ti biti lakše ako jedan dan (kada uhvatiš vremena) ispišeš jela koja voliš jesti i onda im dodijeliš vrijednosti u težini po blokovima.

    i još jedan savjet (kao da me itko išta pitao, a ja se nudim i guram ): nemoj se previše opterećivati jel 10g više ili manje, bitno je da si okvirno u zonskim omjerima...

  42. #42
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Evo, fritulica1, recepta prilagođenog zoni:

    Teleće roladice na slavonski
    ('rezervirano' za one koji vole meso, kobase i ljutkastu hranu)

    Sastojci:

    400 dkg telećih odrezaka
    1 mrkva
    1 luk
    2 češnja češnjaka
    1 rajčica
    2 žličice ulja
    1 žličica maslaca
    1 žlice kiselog vrhnja

    za nadjev:
    10 dkg kulena
    1 šalica gljiva
    žlica vrhnja
    1 žličica ulja
    sol, papar

    250 dkg valjušaka ili
    210 dkg tjestenine

    Ovo je sada jelo od 15 blokova. Možeš napraviti slijedeće:
    1) praviti od polovice sastojaka ili
    2) polovicu (bez vrhnja u umaku) zamrznuti

    Moram napomenuti da se autor Zone vjerojatno ne bi baš složio u potpunosti sa mojim izborom svih proteina (ovdje kobase) i ugljikohidrata (tjestenina, njoki), ali su omjeri makronutrijenata uzonirani.
    Nekada mi se čini da ljudi odustanu od vođenja brige o prehrani jer im se čini da moraju jesti samo lešo i sl.
    Moje je mišljenje da se može sve jesti, ali da treba paziti na količine. Pa tako ja odokativno zoniram sve što inače jedem i kuham.

  43. #43

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Joj super, hvala ti nutricionistička vodiljo moja !!!
    Evo ja sam odlučila pokušati uz UN-ku izgubiti još 2 kg pa onda se prebaciti na održavanje težine ili eventualno dalje mršavljenje uz Zonu (ako je uspijem skužiti do kraja).

    Ovo je sada jelo od 15 blokova. Možeš napraviti slijedeće:
    1) praviti od polovice sastojaka ili
    2) polovicu (bez vrhnja u umaku) zamrznuti
    Čekaj, a koliko ja onda blokova mogu pojesti? Polovica je 7,5 blokova? Zar to opet nije previše za mene, za jedan obrok? Zar ne bih trebala pojesti ukupno 3 bloka ili pak trebam paziti da od svake namirnice uzmem količinu od 3 bloka? Tj. uzmem tvoju tablicu i tražim... npr. teletina 33 grama = 3 bloka i napravim obrok od te količine mesa, pa tako gledam za sve ostalo? Jesam li na tragu? I to u slučaju da želim mršaviti. Pretpostavljam da postoje blokovi i za održavanje težine?

  44. #44

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    teletina 33 grama = 3 bloka
    ili je to samo jedan blok?

  45. #45
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    jooj..imaš pravo, ona količina dijeli se na 4 radila sam u brzini..
    da, 33g teletine je 1 blok, to znači da ti za ručak treba 100g, to je onda 3 bloka.
    nema blokova za održavanje težine, oni preporučuju 3 obroka od 3 bloka te 2 obroka od 1 bloka u toku jednog dana.
    stvarno ne bi bilo loše pročitati knjigu (pogledaj u knjižnici, možda je imaju), ovako se može dogoditi da ti ja propustim reći neku informaciju, a to bi mi bilo žao.

  46. #46
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    sad će ispasti da se dopisujem sama sa sobom
    za one teleće rolice sam ti rekla da podijeliš na 2 dijela jer ja automatski računam obrok od 7 blokova (za MM i mene), a to bi značilo 15/2=7,5 odnosno 2 obroka od 7,5 blokova pa sam zato tamo napisala dijeliti na 2 dijela.
    (ovo mi je palo na pamet dok sam prala suđe, pa si mislim: moram ovo javiti fritulici )

  47. #47

    Join Date
    May 2006
    Posts
    347

    Default

    zhang ja ti šaljem na pp mail pa molim tablicu!
    Vikend nisam bila uzonirana ali od danas opet krečem!

  48. #48

    Join Date
    May 2006
    Posts
    347

    Default

    Cure bilo bi super da povremeno pišemo recepte u blokovima i da si pomognemo kod uzoniranja pojedinih jela.Baš mi je drago da Vas ima!

  49. #49

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    520

    Default

    Baš vam hvala svima na receptima, ja tek počinjem pa mi puno znači. Zhang može i meni na pp tablica?

  50. #50

    Join Date
    May 2006
    Posts
    347

    Default

    Evo moj ručak je danas 4 wassa krekera,3 žlice svježeg sira sa jednom žlicom vrhnja,par maslina i pola naranče.
    Međuobrok jogurt a večeru još ne znam :/

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •