to ti je dosta za rucak???
to ti je dosta za rucak???
Pa to je 3 bloka svega.
U principu na posao nosim tako jednostavna jela,jer mi je zgodno.
A 4 krekera me zasite dosta,nakon 3 sata mi je međuobrok pa nakon 3 -4 večera.
ma kuzim da je tri bloka, ali je malo![]()
Ja sam za ručak u nedjelju radila riblju juhu, plavu ribu (šarune) sa keljom i krumpirom na lešo (prodinstane na pol žličice maslinjaka i češnjaku) i zelenom salatom sa naribanim svježim krastavcem, jabučnim octom i par kapi maslinovog ulja.
Šarune sam dan prije očistila, nasolila i ostavila u poklopljenoj zdjeli u frižideru. Drugi dan sam upalila pećnicu, nalila šalicu vode u pravokutni protvan, stavila u njega rešetku koju sam premazala maslinovim uljem (kistićem) i gurnula prazni protvan u pećnicu. Kads e dobroi zagrijao, izvadila sam ga van, poslagala šarune na rešetku, kistićem premazala i njih i vratila u pećnicu sve skupa. Pol sata na 200 je i više nego dovoljno.
Moj obrok: tanjur riblje juhe, šarun i pol, dvije dobre lopatice kelja (bez krumpira), salata.
Ovo je, naravno, odokativna metoda.
Jučer je za ručak bilo prisiljeno zelje sa faširanom šniclom (isto iz pećnice - na rešetku - praktički ne dotaknu nigdje masnoću i fino se ispeku).
Dinstani luk na žlici maslinovog, kad padne dodati kupus na kockice, dinstati, dolijevati. Kad padne dodati pol velike konzerve pelata. Ja prije gurnem nož u konzervu i direktno u konzervi ih narežem na komadiće. Poklopeljno dinstati, povremeno doliti vode. Posoliti, popapriti, dodati sitno nasjeckani češnjak, još malo na vatri i gotovo.
Moj obrok: 1 i pol šniclek, dvije velike lopatice kupusa. Masnoću sam računala da imam u kupusu.
Ovo možda proračunski i nije najtočnije, ali za mene je dovoljno blizu![]()
Npr. mesa uglavnom dođu oko 3-4 dag u blok, tako i ribe, zeljatice kao što su kupus i kelj su cca 300 g u bloku, zelena salata svake vrste oko kilograma u bloku.
U principu najbolje je izbjegavati visoki GI i onda se povrča može puno pojesti za obrok.Ja pokušavam 3x tjeno maximalno jesti tijesto,rižu ili krumpir jer mi je teško bez toga :/ .
Za večeru ću ja mislim jaja i špinat,to mi je sad palo na pamet.
ovo nije tocno, dosta ti je samo da pogledas montijev topic, koliko vas tamo ima koje krenu, nesto skinu, pa prestanu, i eto ih opet - sve vratile, ako nisu jos i dodale.MGrubi prvotno napisa
razlika izmedju zone i montija je u tome sto zona ima preporucenu dnevnu kolicinu proteina i dodavanje ostalog prema tome, kod montija nema ogranicavanja kolicine, samo kombinacije, ne?
zona bira namirnice manjeg glikemijskog opterecenja, a monti manjeg glikemijskog indeksa. koja je tocno razlika, ne znam. znam da mi je zona sad zgodnija i da se dobro osjecam. svojevremeno sam bila i na montiju, isto mi je bilo dobro.
nema dijete koja ce pasati svakome, to je sigurno.
[quote=ivana7997][quote="MGrubi"
zona bira namirnice manjeg glikemijskog opterecenja, a monti manjeg glikemijskog indeksa.[/quote]
To ti dođe na isto. Jer se radi o kombiniranju hrane.
Glikemijsko opterećenje najbolje se objasni da je npr. Lubenica namirnica sa velikim glikemijskim indeksom, no sa malim teretom. Što znači da neće izazvati velike količine šećera u krvi za koje će gušteraća proizvesti puno inzulina, radi ravnoteže jer GO nije velik.
Hvala puno. Ma ja sam to malo krenula ovako zaobilazno, nisam htjela kupovati knjigu baš jer su me odbijali ti izračuni pa sam se nadala da će mi dobre duše objasniti kako sve to funkcionira u praksi. To se i dogodilo na ovom topicu, hvala vamzhang prvotno napisa
, no ipak ću nabaviti knjigu, prva barijera je srušena, valjda će sad bit lakše.
Kupila sam proteinski prah - od sirutke, u DM-u. Jutros sam ga dodala zobenoj kaši zajedno sa tri žličice lanenog sjemenja, cimetom i limunovom koricom te splendom. Bilo fino, samo sam skuhala kašu na previše vode, moram malo manje drugi put.
U biti, prvo sam napravila ječmeni griz sa svim gore navedenim sastojcima, ali onda je naišao mm spremajući se za posao i proglasio griz svojim plijenom(jer sam ja taak i taaak doma te si mogu drugi napraviti kad hoću
jeltemislim) te isti pojeo
![]()
evo jedan recept:
Pureće rolice s mozzarellom (9 blokova)
(ako niste primjetile, ja samo po rolicama lupam)
Sastojci:
250g purećih odrezaka (može i pilećih)
3-4 kriške pršuta
50g mozzarelle
2 žličice ulja
0,5dl vina
1 žličica gustina
10 žlica riže
voće - od 3 bloka za desert (može kao voćna salata)
Priprema:
Odreske tanko istući, na svaki staviti krišku pršuta, ploškicu mozzarelle i zarolati.
Odreske prepeći sa svih strana na ulju, kada porumene, podliti vinom. Kada vino ispari, izvaditi rolice i dodati malo vode (cca 0,5dl) u koju je umiješan gustin. Pustiti da provrije.
Rižu skuhati.
p.s. nije potrebno soliti jer je pršut slan pa da ne bi ispalo preslano.
Joj zhang, baš mamiš s tim rolicama, mljac...
Koliko sam skužila, u Zoni nema zabranjenih namirnica, sve se može jesti, ali treba paziti na količinu? Ili (opet ja s pitanjima)?
ima povoljnijih i manje povoljnih namirnica. izbor bi trebao pasti na povoljnije (nemasno meso, sir, voće, povrće, maslinovo ulje, bademe..), a rjeđe na manje povoljnje (masnije meso, tjestenina, krumpir, riža, ostale masnoće), ali se ja nisam time zamarala. Jedino što sam radila jest da sam pokušala namirnice koje jedem inače dovesti u omjere koje zona preporučuje.
Sada više ne važem namirnice, već se služim odokativnom metodom.
(s time da trebam napomenuti da ja baš ne moram gubiti kile (nešto malo što je ostalo od poroda, ali zbog dojenja ne žurim) pa zato nisam tako striktna u tome).
Zonirani sir i vrhnje za doručak![]()
3/4 šalice sira
3 žlice vrhnja
1 i 1/2 šnita tosta
Nakon toga pijem earl grey sa dvije tablete splende.
Za ručak: srdele iz pećnice sa blitvom i krumpirom i zelenom salatom ter riblja juha od fileta oslića sa malkice paradajza (tek toliko da pofarba).
Koji svježi sir koristite za Zonu i koliko grama onda ima jedan blok?
Cure ajde ideju za varivo od pola kile poriluka??Kako da ga skuham a da imam za jedan dan ja i muž???
Moja velika podrska svima koje ste se odlucile za zonu![]()
Samo naprijed, stvarno se isplati.
Rezultat se vidi dosta brzo i ppuunoo se bolje osjecas.
A ima stvarno finih recepata.
Sutra za veceru palacinke sa borovnicama mljac
luci recccccceept please![]()
Lola mislim da su cure vec pisale recept ali evo napisat cu ti ga ponovo
PALACINKE OD SIRA
po 6 brokova svega znaci tebi za dva obroka-podjelis na pola
280g svjezeg sira
2 jaja ili 4 bjelanjka
2/3 salice brasna(100g)
malo mlijeka(dodati na kraju da malo razrijedis smjesu,bit ce jako gusta i dode malo palacinki ali su debele)
malo soli
peci na maslinovom ulju
puniti mozes sa bilo kojim vocem kojeg volis
-maline(260g)
-jagode(180g)
-kupine(130g)
-borovnice(120g)....
To ti je recept iz Hrvatske kuharice u zoni,preporucam ti da je kupis jer je stvarno super
![]()
Hvala ti,spremljen je recept![]()
pitanje za zonerice-palačinkerice, ja obožavam palačinke, ali često nemam (evo danas) dosta sira, jel netko probao umjesto sira dodati i proteinski prah?
Ja moram odokativno i dnevni broj blokova odrediti, nisam još našla kako izračunati dnevne potrebe za trudnice? Koliko vama cure blokova dnevno treba, čisto da imam osjećaj?
A palačinke s borovnicama sam sinoć mužu spominjala i večeras ih definitivno radim, hvala na receptu!!! Eh, trudničke želje...
meni treba valjda 25 blokova da ne budem gladna :/, ali se trudim biti na 12, zbog dojenja, ispod ne mogu.tulip prvotno napisa
kaže gđa gredelj da je za trudnice 14-15 blokova, čini mi se. i za dojilje, samo što ja tako ništa nisam mršavila pa eto smanjujem.
E puno hvala, imam ja i knjigu od Gredelj ali nisam još to stigla pročitati.
Opet zamrla tema![]()
Evo moj jelovnik:doručak maloprije zobena kaša sa svježim sirom i kiselim vrhnjem.
Ručak: sendvić od alpskog kruha,dimceka malo sira i masline.
Međuobrok:jogurt
Večera: pileća prsa i mahune
Prije spavanja:mlijeko
e to je za mene, jednostavno! daj pliz meni kao početnici reci kakav sendvič napraviš-koliko kruha, koliko sira i koji sirevi su najpogodniji?
Evo me...nisam u mogučnosti često biti na forumu.
Sendvić radim od 40 gr kruha,malo maslaca ili žličice light majoneze,8 dkg dimcek salame i 28 dkg sira.Ubscim i list zelene salate,nekad masile i tako.Ali ne često jesti visoki GI.
Danas doručak zobene,svježi sir i višnje.Ručak piletina i mahune,međuobrok če biti jogurt a navečer još ne znam![]()
Gdje ste ostale??
Ja probala. Nije to za mene. Ne trudim se dovoljno. I mrzim svježi sir i jogurte i voće, a bez toga mi teško kombinirati.Komplicirani sam tip. Inače mi se dijeta odnosno prehrana po zoni najsmislenija i najbolja.