Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Povišen kolesterol

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Povišen kolesterol

Nakon svih ovih blagdanskih prežderavanja i iživljavanja sa hranom ja sam odlučila ići napraviti dan nakon Nove godine kompletnu krvnu sliku i otkrila da mi je kolesterol 5.8 (gornja granica 5.0). Patriku se sa nekih 7 mjeseci otkriven povišen kolesterol i trigliceridi s time da je tada imao nekakvu gadnu virozu, krv je vađena odmah nakon sisanja, a i jetrene probe mu nisu bile najbolje, da bi na kontroli nakon 2 tjedna kolesterol bio na gornjoj granici, a trigliceridi super.
    Patrik mora ponovno ići vaditi krv za te masnoće no mene je sada uhvatila prava frka kada sam vidjela da i sama imam povišen kolesterol (iako vjerujem da je to dijelom i posljedica višednevnog unosa ogromne količine masne hrane )Bojim se da mu moje mlijeko nije premasno. Zapravo bi po toj logici to i trebalo biti točno. Što da radim s dojenjem? Noćna mora mi je i sama pomisao da moram prestati, ali ne želim djetetu davati premasno mlijeko ako mu to šteti. Naravno da ću se konzultirati s doktorom, ali nekako si mislim da će im prelako preko usta preći ta odvratna rečenica. Stvarno mi suze idu na oči i pri samoj pomisli da Patrika moram odvikavati od sike. Molim pomoć

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Eh da i podrazumijeva se da ću od sada pripaziti na svoju prehranu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prije vađenja krvi za masnoće trebalo bi ne jesti punih 12 sati.
    Dakle ako si večerala nešto jače ,ponovi.
    Osim toga fama oko masnoća u krvi je malo" prenapuhana",prije nekoliko godina granica (tj.referentne vrijednosti ) su bile više,ali otkriće "čudotvornog lijeka koji snižava masnoće" je spustio granicu.
    Uzimajuću u obzir da ti je nalaz graničan,a da su sve druge vrijednosti o.k.,ja ne bih obračala pažnju.
    E,da ,osim toga najnovija istraživanja pokazuju da količina masne hrane koja se unese ,nema veze sa količinom u serumu, nego sa metabolizmom.
    To znači, opusti se,i ne radi više sistematski pregled odmah nakon blagdana.

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

[quote="sirius"]P

Osim toga fama oko masnoća u krvi je malo" prenapuhana",prije nekoliko godina granica (tj.referentne vrijednosti ) su bile više,ali otkriće "čudotvornog lijeka koji snižava masnoće" je spustio granicu.

ja sam po struci laborant,pa ti nogu potvrditi da nemaš razloga brinut!za pravu sliku kol. i trig. potrebno je biti na određenoj dijeti 72 sata prije vađenja.naravno da većina dok. to ne govori svojim pacijentima ,nego kad dođe nalaz "o malo ste masni"i ti padaš u bed.nemaš brige za dojenje jer tvoj organizam pravi savršeno mlijeko za tvoju bebu i uvjerena sam da nije ništa masnije nego moje,samo što ja svoj nisam kontrolirala,a s obzirom na kilažu :?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    E,da ,osim toga najnovija istraživanja pokazuju da količina masne hrane koja se unese ,nema veze sa količinom u serumu, nego sa metabolizmom.
    Ajde mi molim te još malo ovo pojasni. Znači i da sam pojela manje isti bi mi bio rezultat ili?

Hvala vam na odgovorima

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kolesterol se sintetizira u organizmu iz žučnih kiselina, znači ne dolazi sav iz hrane koju pojedeš. Što ga ti manje jedeš, organizam će ga sam više stvarati. Zato se često dešava da nakon dijete bez kolesterola on još i poraste.

Do prije koju godinu poželjan kolesterol je bio 6 (BTW, nije danas gornja granica 5, nego je poželjan do 5, ima razlike u terminima). Da citiram jednog liječnika dijabetologa "... za 10 godina poželjan kolesterol bit će 0" - htio je reći da su danas granice poželjnog kolesterola pretjerano spuštene što ide na ruku farmac. industriji.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to sam i ja čula, naime meni je kolesterol 4.8, a ref. vrijednost je 5.0.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Evo sada sam bila kod doktora i ono što me je najviše mučilo ispostavilo se da nije točno. Dakle masnoće ne prelaze u mlijeko. Znači moje mlijeko je masno koliko treba biti, a bez obzira koliko ja povišen kolesterol imala moje mlijeko je i dalje normalno masno :D
    Sada je na meni da zbog sebe reguliram prehranu odnosno da počnem sebe hraniti kao i Patrika pa za mjesec dana ponovno na kontrolu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •