Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: ne kaka-molim savjet za reguliranje stolice

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno ne kaka-molim savjet za reguliranje stolice

ne znam je li ovo spada ovdje!
    malena ima 3 mjeseca i vec mjesec dana imamo probleme sa stolicom.u pocetku je sve bilo super i idealno,kako treba biti po svemu sto sam ovdje procitala..klasicne prave kolike nismo imali.grceve da,i jos uvijek..

naime,ona uopce ne kaka ako joj ne stavim cepic!!ono,nakon 9 dana mi ju je vec toliko zao i ne mogu gledati kako se muci..prekjucer se pokakala uz pomoc cepica koji sam joj stavila ujutro i to tek navecer!moram napomenuti da sam joj i dan prije toga dala cepic(pola dajem,ne cijeli) ali se uopce nije pokakala!!
    doktorica veli da se ne zabrinjavam ,da joj probam izregulirati sa zasladenom kamilicom-davi se u toj kamilici ali nista!!!
    probali smo sab simplex ali od njih pak ima grozne grceve!!pedijatrica veli da bih joj ipak trebala davati kroz neko duze vrijeme..jel to pali,jel netko uspio time izregulati stolicu?
    vise ne znam sto da radim!glupo mi je da joj svakih 9 dana dajem cepic!
    iskljucivo je dojena beba.(osim caja od kamilice).

hvala

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Draga, vidi ovaj tekst na portalu:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=236&Show=1455

Podrigivanje, vjetrovi i kakica

Sva djeca gutaju manje ili više zraka dok doje.

Pustite dijete da podrigne ako želi i kada želi.
    Zrak koji izlazi na drugome kraju je također uobičajen. Ako vam se čini da se dijete muči, pokušajte ga masirati ili raditi laganu gimnastiku nogama. Ili možete promijeniti položaj dojenja tako da je dijete u što uspravnijem položaju.
    Dojena djeca obično kakaju 2-6 puta dnevno prvih 6 tjedana života. Djeca starija od 6 tjedana mogu kakati znatno rjeđe. Razlike su velike! Kakica isključivo dojenoga djeteta treba biti žuta i kiselkastoga mirisa. Ako je zelene boje i dijete ima problema s grčevima, može biti da je dijete dobilo previše prvoga mlijeka, bogatoga laktozom. Pustite da vam dijete posisa prvu dojku prije nego ga prebacite na drugu. Na taj će način pojesti i zadnje mlijeko koje je bogato mašću

doktorica veli (...) da joj probam izregulirati sa zasladenom kamilicom

Šećer - po tablici dohrane ne do godine dana, čaj prema Svjetskoj zdr. organizaciji i Hrv. pedijatrijskom društvu ne prvih 6 mjeseci.

Majčino mlijeko gotovo je 100% iskoristivo za bebu, pa nema što pokakati!...

Radi boljeg objašnjenja javit će ti se vjerojatno i savjetnice, a možeš i nazvati SOS!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mi smo imali isti problem. D. je kakao svakih 7-8 dana, a nekad i duze. Neka te to ne zabrinjava, treba vremena da im "sazrije" probavni sustav.

Drzali smo se preporuka da djete do 6 mjeseci iskljucivo doji i nismo mu davali ni caj ni vodu.
    D. je bio nervozan i imao je grceve dan prije pojave stolice, tad smo znali dati kapi.

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dutka_lutka,sve radim kako pise..uvijek joj dam istu cicu 2 puta zaredom da sve isise van..dojim ju kad god zatrazi,neovisno kada je zadnji put cicala..voli puno cikati,cak mi se cini da se i prenajede pa mi nije jasno kako ne kaka tako dugo?a jako smrdljivo prducka..

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

tibica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kad smo mi imali taj problem svi su mi ponavljali kao papige da dojena beba ne mora kakati po 2 tjedna, ali kad vidiš da se dijete muči nije to baš tako. Ja sam slušale te savjete dok malena nije prestala jesti i samo je spavala po cijeli dan pa smo dospjeli u bolnicu na klistire i irigografiju. Na kraju je nakon mjesec i pol dana terapije počela kakati sama.
    Ovo je ekstreman slučaj i ne pokušavam te uplašiti, ali isto tako moraju znati svi koji ti kažu da je to normalni da ipak nije uvijek. Dakle, ja ti ne preporučam kamilicu, čepiće i slične agresivne metode nego uputnicu od pedijatrice za gastroenterologa i odi na pregled. U međuvremenu ti preporučam da ti paziš na svoju prehranu i jedeš ono što tebe inače otvara (kompoti, šljive, smokve...) i da izbjegavaš ono što te zatvara.
    Bebi masiraj trbuščić u smjeru kazaljke na satu i što više neka bude gola da maše nožicama.
    U svakom slučaju želim vam da se brzo riješite kakajućih problema.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovo moje je cisto majcinsko iskustvo

noa i leo i ami su iskljucivo dojeni prvih sest mjeseci (dobro, ami jos fali ovih mjesec dana ), nikakve apsolutno nikakve dodatne tekucine.

noa je kakao od prvog dana 2-3 puta mjesecno, leo nesto malo cesce, ami isto tako... tek su kasnije poceli kakati cesce. noa i leo sad kakaju redovito jednom dnevno.

ami je u fazi da prvo nekoliko dana (pet-sest) ne kaka uopce, pa onda u jednom danu kaka i po 8 puta...

ja ne bih dodavala nista. kamoli zasladjenu kamilicu... :/

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad vidim sto je tibica napisala...

moja djeca nikad nisu imala problema zbog nekakanja. nisu se naprezali, nisu imali grceve, nisu bili nervozni.

ne bih voljela da netko moje iskustvo protumaci kao savjet :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jenny, na ovom topicu ćeš naći puno mama i beba sa istim problem i jako puno korisnih savjeta:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0

svakako preporučam ukidanje kamilice i čepića

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Cure su sve rekle, samo šaljem

pikabou

Početno

Kod nas bilo isto.Svi govorili normalno je i po nekoliko dana da dijete nema stolicu, ali nekoliko ne znači deset dana.Sve je bilo ok prva dva mjeseca da bi do četvrtog mjeseca dijete kakalo gotovo isključivo pomoću čepića (uz savjetovanje s pedicom). Savjeti koje smo dobile a nisu funkcionirali: zaslađena kamilica (ni pod razno ju nije željela piti), na unicefovom savjetovanju rekli nam isto samo da umjesto običnog šećera stavimo mliječni (ni od toga ništa), neka ja jedem stvari koje otvaraju (strogo pazila što jedem cijeli mjesec - ništa), neka joj masiram trbuh i neka vozimo bicikl (to radimo i danas bez obzira na efekt), toplomjer u guzu (ništa), čaj za probavu (ništa) a dijete se muči i sve se svelo opet na polovicu čepića. Ponekad smo znali čekati nakon toga i puni dan sa se pokaka, a nekad zajedno i s čepićom. Onda je malička napunila četiri mjeseca i opet uz savjetovanje sa pedicom počinjemo s dohranom prva tri dana po 2-3 žličice soka od jabuke a ostala tri dana 2-3 žličice kašice od jabuke. To je bilo to, sve profunkcioniralo, dohranu ukinuli i sada kaka 1 dnevno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pikabou, meni je jako žao što ste vi sve to pokušavali na djetetu...
    to "nekoliko dana" zista može značiti i 14.
    Važno je da je u prva dva mjeseca imala redovitu stolicu, što je jedan od najboljih pokazatelja da beba dobro napreduje.
    Kasnije, međutim, to može značiti da ima usporeniji metabolizam, da iskorištava sve što pojede...

i, molim te da objasniš što to znači da ste u Unicefovom savjetovalištu čuli da stavljate šećer u čaj, ma kakav on bio.
    I Unicef, naime, savjetuje isključivo dojenje (bez kapljice ičega drugoga osim majčinoga mlijeka) u prvih 6 mjeseci bebina života :/

pikabou

Početno

Ništa nisam "radila" djetetu a da se prije toga nisam savjetovala sa stručnom osobom - kćerinom pedijatricom. Što se tiče Unicefovog savjetovališta priznajem da sam se krivo izrazila, riječ je o baby gimnastici u sklopu Unicefove "Prve tri su najvažnije", poslije koje slijedi savjetovanje a na njemu sudjeluju pedijatar (koja nam je savjetovala mliječni šećer i čaj od kamilice), fizioterapeut i psiholog.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj pikabou prvotno napisa
    da bi do četvrtog mjeseca dijete kakalo gotovo isključivo pomoću čepića (uz savjetovanje s pedicom)

Savjeti koje smo dobile a nisu funkcionirali: zaslađena kamilica (ni pod razno ju nije željela piti)
    :/
    toplomjer u guzu (ništa)
    :shock:
    čaj za probavu (ništa)
    :/
    a dijete se muči i sve se svelo opet na polovicu čepića.

Onda je malička napunila četiri mjeseca i opet uz savjetovanje sa pedicom počinjemo s dohranom

Ništa nisam "radila" djetetu a da se prije toga nisam savjetovala sa stručnom osobom - kćerinom pedijatricom.
    slijedi savjetovanje a na njemu sudjeluju pedijatar (koja nam je savjetovala mliječni šećer i čaj od kamilice), fizioterapeut i psiholog.

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nemojte me krivo shvatiti,ali nije mi jasno sto je tako strasno strasno lose ako se djetetu dade cepic?ili mu se da caj?

po tome ne znam kako smo mi onda dobro ispali s obzirom na nekadasnje metode-znam da su nekada davno zene djeci stavljale sapun u guzu da im izazovu kakanje pa djeci nije bilo nista-pa mi nije jasno kako mu moze nastetiti (kršitelj koda)ov caj za probavu??jednostavno me zanima!

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo, naletjela sam na ovaj topic, pa da dam svoj prilog, mozda nekom pomogne. nismo imali previse problema ove vrste, ali stolica je znala izostati nekoliko dana, pa bih spomenula jedan mali neinvazivni trik koji moze pomoci, a to je mazanje anusa uljem (recimo maslinovim, a dobar je i ghi). uz masazu i vjezbanje to moze pomoci; mom malenom je znalo puno pomoci da se oslobodi zraka u crijevcima.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj jenny prvotno napisa
    po tome ne znam kako smo mi onda dobro ispali s obzirom na nekadasnje metode
    Moje osobno mišljenje je da i nismo svi baš dobro ispali...
    Neki su roditelji tukli djecu, pa su im djeca danas nasilnici. Neka možda i nisu.
    Čuješ li nekad na vijestima - odrastao sin ubio oca? To je zato što je u toj obitelji nasilje oduvijek bilo dominantni obrazac ponašanja.

Davalo se adaptirano mlijeko, pa danas ima alergičara više nego ikada. Nisu svi koji su hranjeni adapt. postali alergičari, ali na taj se način povećava vjerojatnost.

-znam da su nekada davno zene djeci stavljale sapun u guzu da im izazovu kakanje pa djeci nije bilo nista-
    Baš i ne mislim da im nije bilo ništa, ali nisu znali kako se požaliti. Ja, u svakom slučaju, radim najbolje što znam, a ne bilo što - pa kako bude.

nemojte me krivo shvatiti,ali nije mi jasno sto je tako strasno strasno lose ako se djetetu dade cepic?
    Pa dobro je što si pitala. Može se dati, ali na taj način se smanjuje prirodni refleks pražnjenja crijeva, pa je kasnije još manja mogućnost pražnjenja crijeva bez čepića. Isto je i s toplomjerom.
    Iz posta pikabou vidiš da te metode nisu bile uspješne, jer dijete nije imalo što pokakati - u potpunosti je iskorištavalo majčino mlijeko. Za kakanjem nije bilo ni potrebe. No, posljedica takvog tretmana bila je da dijete više nije uopće kakalo bez čepića.

Možeš posuditi ili kupiti neku knjigu o njezi djeteta, npr. "Godine prve" dr Jovančevića, pa ćeš tamo naći mnoga objašnjenja i upute kako valja postupati.

ili mu se da caj? pa mi nije jasno kako mu moze nastetiti (kršitelj koda)ov caj za probavu??jednostavno me zanima!
    To nisam izmislila ja. Svjetska zdravstvena organizacija i Hrvatsko pedij. društvo do 6 mjeseci preporučuju isključivo majčino mlijeko. Ne vodu ili čaj.
    Čaj preporučuju proizvođači čaja, npr. ****, radi prodaje i zarade.
    Što više vode dijete popije, to manje mlijeka. Dakle, slabije će napredovati.
    Čaj = voda + ekstrakt biljke. Biljke sadrže kemikalije, aktivne tvari, koje djetetu mogu štetiti. Osim toga, čaj će sa sluznice crijeva isprati zaštitu koju je napravilo majčino mlijeko. Taj čaj umjetno je i zaslađen. Osim toga, i iz posta od pikabou vidimo da od toga nije bilo nikakve koristi.

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sve nekako stoji sto si napisala,i ja se u biti i pridrzavam samo dojenja,ali cisto me zanimalo!..jer neki put mi se cini da se danas djeca previse drze pod staklenim zvonom.
    evo,sad joj ne dajem nista za kakanje,danas je opet 9.dan..cekam da vidim.a do koliko bih trebala cekati,do 14.dana?i sta onda?ako se ne pokaka?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jenny, nije stakleno zvono ako djetetu ne stavljaš čepić ili ne daješ zaslađenu kamilicu...

stakleno zvojo je ako pereš igračku svaki put kada padne na pod, ili ako bebi stavljaš kapisu čim temperatura spadne ispod 15 stupnjeva.

čepić jest agresivan.
    i kamilica sa šećerom je agresivna.

probala si sve ono što piše na drugim topicima: kružna masaža u smjeru kazaljke na satu, promjena tvoje prehrane, topli oblozi na bebinom trbuščiću, vježbice nogama...?

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

možda je netko već spomenuo ali mi je promaklo:

jenny, pokušaj joj nuditi uvijek onu dojku koja je punija tj. češće mijenjaj dojku prilikom podoja. prvo mlijeko je lakše probavljivo od masnijeg mlijeka pa možda to pomogne. probaj je tako dojiti jedan dan pa ćeš vidjeti. i primjenjuj ovo što ti je apricot napisala.
    javi kad se desi kakač

jenny avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo mene,nije me dugo bilo,svi smo bolesni doma..onaj dan se pokakala kad sam zadnji put pisala i od onda kaka kao urica svakih 9 dana
    hvala na savjetima,ljubim vas

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo i ja da javim da smo imali slican problem sa stolicom - beba je iskljucivo dojena, sa redovne stolice jednom u dan-dva dosli smo sredinom 4. mjeseca na 8 dana uz puno vjetrova i stomacnih grceva.
    Probala sam svasta - masazu, jela sam dosta suhih sljiva, a kada sam pocela da redovno pijem 0.5 - 1l bezalkoholnog piva dnevno, imam vise mleka, a beba ponovo redovno kaki, sa manjim razmacima - jednom u 2-3 dana.

Ne znam sta ima kod vas od bezalkoholnog piva da se nabavi, ja ovde uzimam Erdinger weissbier, pored svega - odlicnog je ukusa!

MagiSt

Početno

evo mene,nije me dugo bilo,svi smo bolesni doma..onaj dan se pokakala kad sam zadnji put pisala i od onda kaka kao urica svakih 9 dana
    hvala na savjetima,ljubim vas
    pozdrav,
    imali smo isti problem, probali smo sve, ali on je kakio svakih 14 dana, jednostavno je iskorištavao sve od podojenog mlijeka i očito ima usporenu probavu. Unatoč mom protivljenju, popustila sam i poslušala pedijatricu,te sa 4 mjeseca je uvedena nadohrana sa **** kašicom od kruške, kad sam uvidjela da se ništa ne mijenja vratila sam se svom uvjerenju i samo dojila svoju bebu! Problem je ostao i kad je prešao na krutu hranu, ništa nije pomagalo. Opet krenula po savjet, a savjet je bio ako ne kaka 3 dan čepić! Naravno poslušala sam liječnicu i došli smo do ispadanja debelog crijeva-strašno! Tek tada smo probali sa Portalakom ali i s njim smo ostali na kakici svako 2-3 dan, ali se bar oslobodio straha od kakice.
    Što sam htjela reći? Kada se roditelji suoče sa problemom ove vrste, naravno da će potražiti pomoć od stručnjaka, nadajući da on zna najbolje, zato se ne čudim mamama koje poslušaju savjete "stručnjaka" koji nekad i nisu primjereni dobu u kojem živimo! Mislim da bi se oni trebali trajno educirati i usavršavati odnosno usklađivati sa preporukama UNICEF-a i WHO!
    Slažem se sa prije napisanim postom-
    -samo i isključivo samo DOJENJE prvih šest mjeseci, bez ikakvih dodataka, vode, šećera, čajeva i sl.
    -čepići, toplomjeri to su AGRESIVNE mjere i mogu rezultirati komplikacijama (naš primjer)
    Sretno svima sa NEkaki problemom!

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo i moja beba zadnjih dana ima problem sa zatvorom, uveli smo nadohranu otprilike mjesec i pol, zadnjih dana je baš lipo jela (čudila sam se kako je smazala u jednom danu korabu i krušku).
    ne znam da li joj mogu dat blagu kamilicu bez šećera naravno, ionako samo malo popije, jedino doji. pokušat ću joj i vodu češće nuditi, a s dohranom malo usporit

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ponudi joj malo češće krušku, ona otvara. Isto tako i kompot od suhih šljiva, samo nisam sigurna s koliko se mjeseci šljive uvrštavaju u dohranu.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

mogu šljive sa 7 mj, e baš ću skuvat šljive i smiksat pa joj dat. hvala

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

jooj žene, vjerujte da ja ne znam koliko dana prođe od kakice Isključivo dojena, po žutim flekama na platnenim mogu izbrojati koliko je bilo u zadnjih mjesec dana. Isto je punoo prduckala, sada manje, i malo se muči taj prvi put kad kaka - pokaka se u jednom danu par puta, pa smo onda opet mirni duugo.
    Mislim, dijete mi je zadovoljno, nisam ni govorila pedijatrici o tome. Baš ću probati zabilježiti koliki je razmak... JA vjerujem oko 10 dana

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ponudi joj malo češće krušku, ona otvara. Isto tako i kompot od suhih šljiva, samo nisam sigurna s koliko se mjeseci šljive uvrštavaju u dohranu.
    Ja bih samo jako pripazila na količinu jer kod mene koja sam odrasla prilikom opstipacije veća količina (oko 7-8 šljiva) znaju izazvati grčeve u stomaku.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

evo povratna information, skuvala sam par šljiva suvih i zgnječila vilicom pa je ispalo kao džem i jako slatko, odma je proradilo, a dala sam jako malo te tekućine u kojoj se kuvalo, toliko da sam je morala cilu prisvlačit poslije

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cure čitala sam o problemu stolice kad Luka nije kakao 5 dana. Po sreću mojih živaca riješio je to taj peti dan i to bez ikakvih problema - samo uz malo stenjanja :D . Mislila sam to je to, sad će sve biti ko prije (cca svaki drugi dan) ali vraga eto danas već četvrti dan pa opet ništa.
    Zanima me - vi koje ste čekale i dočekale kako je to izgledalo poslije. Isto u velikim razmacima ili normalnije.
    Inače dečko se rodio 4010 g i 54 cm, a sada smo već 7300 g i 64 cm (samo dojimo) pa mi nije jasno kuda to sve sprema- mislim očito je da sve kaj popapa iskoristi al dokle če :/ , Tko će ga nositi

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma moram javiti da se tek danas pokakao. Nakon 10 dana. U međuvremenu smo bili na kontroli s 3 mj. i dr. je samo prokomentirao - sreća da je na cicki. Da je na kravljem mlijeku sve bi mu se zapeklo.
    Da ne pišem da je napunio ne samo pelenu nego i body a i piđamu :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako sam dobrto skuzila di bebi od 3 mjeseca dajes zasladjenu kamilicu i cudis se zasto ne kaka?

secer pomaze izlucivanje tekucine i stvrdnjava kakicu

da ti ne velim da ti bebina crijeva nisu predvidjena za svo to smece koje trpas u nju, razvalit ces joj crijeva (a to ti je savrsen put u poremecaje tipa autizam, adhd)

sto ti jedes, koliko je uredna tvoja stolica?

molim te prestani bebu trovati tim gadostima koje ti ta preporuca pedijatrica, zenu treba prijavit za to kaj radi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •