Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Lijepo ponasanje za stolom

Aneta avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Lijepo ponasanje za stolom

Od kada to provoditi?
    Lovre vec duze vijeme jede sam - sto rukama, sto viljicom, sto zlicicom i do sada nije mi smetalo, sto se Mali usput igra. Ipak u zadnje vrijeme postao je "rakun" - svu hranu moci u svojoj saljici s vodom ili sipa vodu u tanjuric. Uglavnom sve pojede, ali ipak razmisljam o tome da probam prekinuti ovakve igre. Obroke Mali jede uvijek s nekim, onda ima uzor. Da li trebalo bi poceti sa ucenjem pravila ljepog ponasanja za stolom?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovisno o uzrastu (starosti djeteta) i prigodi.

kad smo kuci - obicno dozvoljavam "igranje" i istrazivanje. ako procijenim da nesto ne treba raditi - maknem. recimo - maknem casu s vodom da ne zavrsi sva hrana u casi ili sva voda u tanjuru. vratim je kad maknem tanjur s hranom

ako je dovoljno staro dijete, da znam da mogu objasnjavati slozenijim konstrukcijama od: "to za stolom ne radimo" onda objasnjavam

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mi smo s "tupljenjem" o lijepom ponašanju za stolom počeli čim je počela sjedit s nama za stolom i jest sama.
    nema veze šta je bila tad premala za kužit šta je to lijepo i prihvatljivo ponašanje.
    i donekle je upalilo. zna se ona i sad zaigrat za stolom, naročito ako joj se ne jede. ali kad vidim da počinje brljavljenje po hrani fino je dignem od stola i dam voljno za igru. i zna da se s hranom ne smije igrat.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

moja se sama od sebe odmah počela lijepo ponašati...čim je stekla kontrolu jede kao odrastao a to je od neke godine dana čak. Valjda se rodila s tim...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Kod nas nema lijepog ponašanja za stolom jer tamo ništa ne želi okusiti.
    Mi učimo lijepo ponašanje na podu uz igranje.To je na žalost jedini način
    da nešto utrpa u sebe

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

negdje sam pročitala da mogu održat konc. svega 5 ili10 min.,a poslje krece igra.probaj ga "izgladniti"i onda ga polako učiti.ja sam za, da je pred njim samo ono što jede nikako više stvari odjednom!ja sam znala pustiti da jede sam ali kad bi situacija izmakla kontroli,uzimala sam stvar u svoje ruke!pokušaj s obiteljskin ručkom ili večerom da ima koga oponašat!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mak zna vec od svoje godine i pol da mora zvakati hranu tako da nitko ne vidi niti zube niti hranu, kako treba staviti bestek kad je gotov s jelom, i tih dviju stvari se i drzi.
    On medjutim zna i da se ne smije igrati s hranom -ipak se igra nakon 5 minuta.Zna i da se ne lijeva voda u tanjur ni hrana ne stavlja u salicu-ipak premjesta.Zna da se ne bubnja s bestekom po preokrenutom praznom tanjuru-ipak bubnja.Zna da se ne voze auti po sniclu-ako prosverca kojega za stol-ipak vozi.
    Imali smo fazu kad sam sjedila ko bauk nad njim, gledala svaki zalogaj, pridrzavala zlicu i prigovarala za svaki komadic koji padne u krilo, slagala sama na vilicu komadice hrane-katastrofa, uopce nije htio jesti, jedva cekao da ode od stola. I ja ga razumijem, ne bih niti ja. Uglavnom sto se jela tice, definitivno puno ljepse, pristojnije i brze jede kad mi pricamo i pravimo se da ga uopce ne gledamo.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja imam teoriju da djecu treba što ranije pustiti da sami jedu, tako su moji već sa 10ak mjeseci se "hranili sami". ne smeta mi brljavljenje, ni igranje, ni prljanje zida dok god jedu. kad prestane klopa i samo se nastavi igra, sklanjam hranu. sad već 2 mjeseca uglavnom ozbiljno jede, zna sve sama, skoro nam više ni podbradnik ne treba. a i više neće u dječjem stolcu nego za stolom na običnoj stolici, isto već 2 mjeseca. i ne daj bože da joj dam plastičnu čašu ili pijat, samo keramika i staklo. polako joj počinjem govoriti kako se treba pristojno ponašati.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kad bude mogla držati nož i vilicu, te pravilno rezati

prije toga neka savlada baratanje priborom (ili bez) kako god zna

do tad smo joj primjeri
    vjerujem u kopiranje ponašanja
    međusobno se zahvaljujemo, koristimo izraze: molim te dodaj mi ... itd...

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Re: Lijepo ponasanje za stolom

Citiraj Aneta prvotno napisa
    Od kada to provoditi?
    Lovre vec duze vijeme jede sam - sto rukama, sto viljicom, sto zlicicom i do sada nije mi smetalo, sto se Mali usput igra. Ipak u zadnje vrijeme postao je "rakun" - svu hranu moci u svojoj saljici s vodom ili sipa vodu u tanjuric. Uglavnom sve pojede, ali ipak razmisljam o tome da probam prekinuti ovakve igre. Obroke Mali jede uvijek s nekim, onda ima uzor. Da li trebalo bi poceti sa ucenjem pravila ljepog ponasanja za stolom?
    Za početak makni šalicu s vodom, nek se napije nakon jela.

I ja mislim da je premali za neka pravila, ali mu svakako treba dati do znanja da se neke stvari ne rade.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Dijete uci iz primjera.
    Mi nismo nikad (dobro vise ja, MM je znao zabrazditi ) inzistirali na lijepom ponasanju, jer to ko i sve dolazi samo od sebe.
    Naravno, da smo mu i pricali o bontonu za stolom, citamo knjigice o lijepom ponasanju, al za njegov uzrast je to zasad dovoljno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •