Kupati i cepic ili sta?
Znam da sigurno to pise negdje, ali sad zbilja ne stignem citati.
I koliko stupnjeva treba biti voda u kadici????????
Kupati i cepic ili sta?
Znam da sigurno to pise negdje, ali sad zbilja ne stignem citati.
I koliko stupnjeva treba biti voda u kadici????????
Ne place nije nervozan, samo ne spava i normalno vis eje na cici, ali KURIIIIIIIII.
ovo je moje iskustvo, ali nije i savjet: ja Anji u takvoj situaciji, znaci ako se normalno ponasa, nisam davala cepic
joj sad samo ne znam jel ti svojoj bebi možeš dat cijeli ili pola, mislim pola :/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za brži oporavak
jel to u guzi ili pod pazuhom?
kupaj u vodi oko 37 stupnjeva, nemoj hladnije da ne bude šok za bebu.
ako daješ čepić, obavezno na uputama pročitaj koliko, s obzirom na kilažu.
ja bih nazvala zaraznu i pitala što da radim, oni su mi najdraži i najpouzdaniji za noćna pitanja.
navlaži ručnik i omotaj cijelo tijelo, samo nemoj da bude hladno, stalno mlako...
Raspon tjelesne temperature koji se može izmjeriti kod novorođenčadi:
NORMALAN RASPON:
- Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 Celzijevih stupnjeva
- Aksilarna(pazušna) temperatura - od 36 - 37.2 Celzijevih stupnjeva
BLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:
- Rektalna temperatura - iznad 38.2 Celzijevih stupnjeva
- Aksilarna temperatura - iznad 37.4 Celzijevih stupnjeva
VISOKA TEMPERATURA:
- Rektalna temperatura - iznad 39.8 Celzijevih stupnjeva
- Aksilarna temperatura - iznad 39 Celzijevih stupnjeva
Lijekovi za skidanje temperature
Kao što je već rečeno, blago povišenu tjelesnu temperaturu ne treba skidati jer ona povećava šansu za preživljavanje, smanjuje se virulencija i rast nekih bakterija. Lijekovi za snižavanje temperature mijenjaju prirodni tijek vrućice i eliminiraju njeno dijagnostičko značenje.
Paracetamol sirup
Počnite ga davati ako je tjelesna temperatura iznad 38.5 Celzijevih stupnjeva. 5 mililitara sirupa sadrži 120 miligrama paracetamola. Djelovanje sirupa započet će nakon 45 do 60 minuta, a trebao bi djelovati oko četiri sata.
· Djeca od 3. mjeseca do 1. godine uzimaju pola doze, tj. 2.5 ml, 4 - 6 dnevno
· Djeca od 1. do 2. godine uzimaju 5 ml, 4 - 6 puta dnevno
· Djeca od 2. do 4. godine uzimaju 1
zarazna:
4600 3222
traži pedijatriju
Pročitaj uputstva od Lupoceta, ali gotovo predpostavljam da bi bebi trebala dati pola čepića. Ovisi o kilaži.
Kod nas su jako efikasni bili mlaki oblozi koje mijenjaš svakih 20 minuta. Možeš i kupati u vodi malo hladnijoj od bebina tijela i džrati potpoljenu do glave.
Svakako nazvati zaraznu i ne ostavljati temperaturu bez skidanja tako maloj bebi![]()
Dali smo mu pola cepica, jos je cicao, spavao na cici, gledao, pa sam isla nahraniti B....uzeo ga je tata i zaspao mu je na rukama i sad spava.
Da ga budim da mu izmjerim temperaturu? Opet bi zeljela da se i naspava, jer je do sad bio taaaaako dobar, cak se i smijao nakon povracanja, prije nego sto mu je mm dao cepic, a vidi se da mu nije dobro. Mis moj mali.
Proslo je sat vremena od cepica...
B. mi za sad nije vruc. Nadam se da ce tako i ostati, bar nocas.
Inace i ja sam danas pocela kasljati (i on brzo nakom mene) i zakurila. trenutno sam na 38.
Da i ja uzmem lupocet? Kako to ide s dojenjem? On se ipak prenosi u mlijeko... Da li ga slobodno popijem iako ga je i on dobio?
Kupati cemo ga kad se probudi ako ce i dalje imati visoku temp.
Jel to ok?
Hvala svima.
Lutonjice - procital asam tekst na portalu, samo nisam bil aziher za temp. vode i redosljed.
Temp. smo mjerili pod pazuhom, nekih 6 min.
Hvala cure![]()
!!!!!!!!!!
Pooh ja sam Patriku u snu mjerila temperaturu. Najbolje i nasigurnije ti je mjeriti u guzi.
A najbolje bi bilo da nazoveš nekakvo dežurstvo i pitaš jel smiješ i ti popiti Lupocet pošto dojiš, a beba je već dobila svoju dozu.
Sretno![]()
Evo vec smo izmjerili - uspjeli u snu, ali pod pazuhom i ispalo je 37,6.
Valjda sam mu dobro namjestila.
On je sad vlaznjikav od znoja, pretpostavljam da je to od lupoceta.
I dalje spava skros opusten i zaljepljen za tatu...ne stenje...nista... samo spava.
Necu ga za sad dirati. Nek spava za sad.
Hvala vam!!!!!!
Ako se znoji onda mislim da je ok jer temperatura izlaziPusti ga da spava, a i ti se malo odmori.
ako je bebac ok, ne place i sl., probaj izbjeci davanje ljekova. Svako dijete drugacije podnosi temperaturu, pa se treba drugacije odnositi prema njemu. Bitno je mjeriti svaki sat, da vidis dali temp. raste. Isto tako, mozda ne bi bilo lose izmjeriti mu temp. jednom kada je zdrav ( ovo da znas za u buduce ) da uopce vidis kolika mu je normalna. Kazem to zato je je moja normalna temperatura 37 - 37.2 i to jos od srednje skole., tako da kada ja imam 39.2, to je kao kada osoba kojoj je normalno 36, ima temp 38., vjerujem da je kod djece slicno.
Moj M super podnosi temp,. imao je jednom, a lupocet sam mu na kraju dala pred spavanje kada je imao 38.5 i to da bude miran po noci, da ga ne tlacim stalnim mjerenjem i da znam da mu nece biti losije,. isto je imao oko 5 mjeseci kao i tvoj.
Samo na brzaka... meni su u bolnici rekli da se kod beba do godine dana najpouzadnijom smatra metoda mjerenja rektalno. Pazusno, ne. Zasto, ne znam.
Samo na brzaka... meni su u bolnici rekli da se kod beba do godine dana najpouzadnijom smatra metoda mjerenja rektalno. Pazusno, ne. Zasto, ne znam.
zato što ne vjeruju da malu bebu možeš držati mirnom 7 minuta i pošteno joj izmjeriti temperaturu. i zato što oni po bolnicama nemaju vremena ni volje za to.![]()
a ako je tako super i jako dobro mjeriti temperaturu baš rektalno, neka ju sami sebi tako mjere.
Ne sjećam se da sam ikad mjerila djeci temperaturu u guzi. No ja im ne dajem ni čepiće. Probala sam jednom i kad sam vidjela da joj se to ne sviđa (ne bi se ni meni), odustala.Lutonjica prvotno napisa
Meni je koma to rektalno mjerenje jer joj iritira crijevo.![]()
A sto je s digitalnim toplomjerom? Ja taj koristim i mjerenje traje jaaako kratko
rektalno mjerenje temp. kod svena ne prolazi.
mjerimo ispod ruke, iako je i to otezano.
sa digitalacem nisam bas zadovoljna. precesto se dogodi da pokaze puno manju temperaturu nego obican toplomjer.
a, onaj za uho je bacen novac.
pooh, nadam se da cete E. i ti brzo ozdravit!!
ja im mjerim pod pazuhom, i to s običnim živinim - on nam se pokazao najpouzdanijim. do sada su uvijek izdržale tih 7-10 minuta, i mala beba i velika nemirna cura.
kod digitalnih ti u uputama piše da najčešće nije dovoljno držati dok ne zapišti, nego se svejedno za svaku sigurnost mora pričekati još barem minutu nakon pištanja da se vidi jel stvarno to to ili još raste :/
i da, niti ja im ne stavljam čepiće i uvijek nekako uspijem dati sirup.
(jedino da im tempratura užasno brzo raste, i jako su loše, onda bih vjerojatno dala čepić, ali još nisam bila u toj situaciji i nadam se da ni neću biti)
Evo nas, prvi put temperatura u zivotu i jutros 40 u guzi. Okupala ga, smanjila za stupanj i stavila lupocet cepic.
Kakva su vam iskustva s voltaren cepicima?
Ja to nikako ne bih bez nadzora liječnika.Mum2Be prvotno napisa
Nikakva. Uvijek krenem tuširanjem/kupanjem i Panadolom/Lupocetom. To obično skine temperaturu za stupanj. Nakon četiri sata, ako je temperatura opet visoka, ponovo tuširanje te ovaj put Ibuprofen. Znala sam tuširati dijete svakih sat-dva, ako je bilo potrebno. Radije to nego lijek.Mum2Be prvotno napisa
Kažeš da si samo kupanjem skinula temperaturu s 40 na 39. To je super. Vjerojatno ju je i Lupocet dodatno skinuo. Javi kako se stvari razvijaju.![]()