-
prehrana-pitanje za Davora
Bokić!
Dugo vas čitam,ali se tek sad javljam s molbom za Davora.
ne jedem meso,mlijeko i mliječni proizvodi mi stvaraju grčeve i bolove u trbuhu pa ih koristim u minimalnim količinama.Kupila sam par knjiga o makrobiotici,ali sam sad malo zbunjena nakon nekih davorovih postova o pojedinim algama,soji i slično.Vegetarijanske recepte sam uglavnom skinula s neta,ne znam koju knjigu o vegetarijanstvu kupiti.Davore,pomozi...........šta jesti?
-
Mislim da bi kada su problemi u pitanju bilo najbolje savjetovati se sa stručnim nutricionistom po pitanju izbora namirnica. Većina mojih promišljanja se tiču ekipe koja je već pronašla prehranu koja im paše i tiče se samo korekcija u odnosu na opće prihvaćeni standard.
O makrobiotici kao načinu prehrane ćeš puno više naučiti od nekih drugih forumaša, recimo LeaB - ja nemam ni približno toliko strpljenja u pripremi hrane.
Moj pogled je jednostavan. Ono što je othranilo veći broj generacija u zdravlju je dobar sustav prehrane. U svakom slučaju je to tradicionalna prehrana. Dugovječnost je jedna specijalna kategorija i uglavnom se tiče prehrane gerijatrije - dakle nije za obiteljsku prehranu. Liječenje bolesti hranom se tiče bolesnih ljudi i opet - nije za obiteljsku prehranu.
Moja prehrana je laktovegetarijanska, dakle nije idealna za tebe obzirom na probleme s mliječnim proizvodima. Najviše inspiracije crpim iz Ayurvede, ali ne dopuštam nikakvo robovanje. Obzirom na oskudan izbor namirnica i osobnu odluku moja hrana je vrlo jednostavna. Pri tome smatram da je sasvim OK pojesti i nešto vani, čak i junkfood bez mesa, jer hrana ne smije biti breme. Svi problemi i zastranjivanja dolaze iz čudnih odnosa prema hrani, a posljedica je trajna glad. To mi ne treba.
Tečaj kuhanja je vjerojatno najbrži način za naučiti većinu znanja o nekoj kuhinji. Pri tome ionako moraš "degustirati" sve što skuhaš pa je malo toga ostavljeno mašti i nedoumici.
-
Hvala što si mi odmah odgovorio.Ja sam prije par mjeseci,kao podrška frendici,probala s prehranom u zoni i kako ne jedem meso,proteine sam morala uzimati u vidu svježeg sira,proteinskih prahova i slično.I tada su počeli grčevi i vjetrovi pa sam zaključila kako je laktoza razlog.Malo sam surfala o krvnim grupama pa bi mi za moju krvnu grupu (A)najviše odgovarala makrobiotička prehrana.Volim žitarice,mahunarke,povrće.... pa sam kupila knjigu Hrana za život,ali...i nakon konzumacije mahunarki imam sličan problem(vjetrovi i grčevi) iako kuham u mahunarkama i kombu algu.
Vidim da se na forumu najčešće tebi obraćaju kad je u pitanju zdrava hrana i slično pa sam i ja topic tako naslovila,ali naravno da bi mi dobrodošao svaki savjet bilo koga tko se u to imalo razumije(s obzirom da ja ne
)
-
Po ovome što pišeš zaključujem da ti zapravo nemaš neuobičajene probleme s mlijekom, nego samo kad pretjeraš. Nevrijeme s vjetrovima možeš očekivati kad pretjeraš s bilo kojom namirnicom pa oko toga ne bih radio poseban spektakl. Sasvim je moguće da ti je i indijska kuhinja sasvim OK, a garantirano je drastično ukusnija od ostalih
Kombu pomaže, ali nije svemoguća. Osobito ako su grahorice s ljuskom. Kuham povremeno neke makrobiotičke štosove, ali ne vjerujem da bih mogao na tome živjeti kroz duži period. Nemasna i nezačinjena hrana me baca u Vatta neravnotežu, a s time ide i trajna glad: nešto prestrašno. Od jedenja čovjek ne bi trebao postajati još gladniji, zar ne.
Štosovi su zgodni za izbjegavanje monotonije, osobito ako se događaju dovoljno rijetko. Od štosova se nećeš najesti.
-
Vjerojatno si u pravu.....neću paničariti.Probat ću grahorice pasirati,to nisam odavno radila,a trebala bi, vjerojatno.Nisam ni mislila u potpunosti se prikloniti makrobiotici,već iskoristiti nešto iz knjiga o njoj.O Indijskoj kuhinji sam takodjer malo čitala na netu i sigurno bi mi se svidjela.Pa,ništa pratit ću malo više tvoja pisanja po forumu,da "ukradem" koji tvoj receptić i ideju.Tnx.
A i vi ostali,slobodno,napišite koji savjet...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma