Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: prehrana-pitanje za Davora

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno prehrana-pitanje za Davora

Bokić!
    Dugo vas čitam,ali se tek sad javljam s molbom za Davora.
    ne jedem meso,mlijeko i mliječni proizvodi mi stvaraju grčeve i bolove u trbuhu pa ih koristim u minimalnim količinama.Kupila sam par knjiga o makrobiotici,ali sam sad malo zbunjena nakon nekih davorovih postova o pojedinim algama,soji i slično.Vegetarijanske recepte sam uglavnom skinula s neta,ne znam koju knjigu o vegetarijanstvu kupiti.Davore,pomozi...........šta jesti?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da bi kada su problemi u pitanju bilo najbolje savjetovati se sa stručnim nutricionistom po pitanju izbora namirnica. Većina mojih promišljanja se tiču ekipe koja je već pronašla prehranu koja im paše i tiče se samo korekcija u odnosu na opće prihvaćeni standard.
    O makrobiotici kao načinu prehrane ćeš puno više naučiti od nekih drugih forumaša, recimo LeaB - ja nemam ni približno toliko strpljenja u pripremi hrane.

Moj pogled je jednostavan. Ono što je othranilo veći broj generacija u zdravlju je dobar sustav prehrane. U svakom slučaju je to tradicionalna prehrana. Dugovječnost je jedna specijalna kategorija i uglavnom se tiče prehrane gerijatrije - dakle nije za obiteljsku prehranu. Liječenje bolesti hranom se tiče bolesnih ljudi i opet - nije za obiteljsku prehranu.

Moja prehrana je laktovegetarijanska, dakle nije idealna za tebe obzirom na probleme s mliječnim proizvodima. Najviše inspiracije crpim iz Ayurvede, ali ne dopuštam nikakvo robovanje. Obzirom na oskudan izbor namirnica i osobnu odluku moja hrana je vrlo jednostavna. Pri tome smatram da je sasvim OK pojesti i nešto vani, čak i junkfood bez mesa, jer hrana ne smije biti breme. Svi problemi i zastranjivanja dolaze iz čudnih odnosa prema hrani, a posljedica je trajna glad. To mi ne treba.

Tečaj kuhanja je vjerojatno najbrži način za naučiti većinu znanja o nekoj kuhinji. Pri tome ionako moraš "degustirati" sve što skuhaš pa je malo toga ostavljeno mašti i nedoumici.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala što si mi odmah odgovorio.Ja sam prije par mjeseci,kao podrška frendici,probala s prehranom u zoni i kako ne jedem meso,proteine sam morala uzimati u vidu svježeg sira,proteinskih prahova i slično.I tada su počeli grčevi i vjetrovi pa sam zaključila kako je laktoza razlog.Malo sam surfala o krvnim grupama pa bi mi za moju krvnu grupu (A)najviše odgovarala makrobiotička prehrana.Volim žitarice,mahunarke,povrće.... pa sam kupila knjigu Hrana za život,ali...i nakon konzumacije mahunarki imam sličan problem(vjetrovi i grčevi) iako kuham u mahunarkama i kombu algu.
    Vidim da se na forumu najčešće tebi obraćaju kad je u pitanju zdrava hrana i slično pa sam i ja topic tako naslovila,ali naravno da bi mi dobrodošao svaki savjet bilo koga tko se u to imalo razumije(s obzirom da ja ne )

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Po ovome što pišeš zaključujem da ti zapravo nemaš neuobičajene probleme s mlijekom, nego samo kad pretjeraš. Nevrijeme s vjetrovima možeš očekivati kad pretjeraš s bilo kojom namirnicom pa oko toga ne bih radio poseban spektakl. Sasvim je moguće da ti je i indijska kuhinja sasvim OK, a garantirano je drastično ukusnija od ostalih

Kombu pomaže, ali nije svemoguća. Osobito ako su grahorice s ljuskom. Kuham povremeno neke makrobiotičke štosove, ali ne vjerujem da bih mogao na tome živjeti kroz duži period. Nemasna i nezačinjena hrana me baca u Vatta neravnotežu, a s time ide i trajna glad: nešto prestrašno. Od jedenja čovjek ne bi trebao postajati još gladniji, zar ne.

Štosovi su zgodni za izbjegavanje monotonije, osobito ako se događaju dovoljno rijetko. Od štosova se nećeš najesti.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Vjerojatno si u pravu.....neću paničariti.Probat ću grahorice pasirati,to nisam odavno radila,a trebala bi, vjerojatno.Nisam ni mislila u potpunosti se prikloniti makrobiotici,već iskoristiti nešto iz knjiga o njoj.O Indijskoj kuhinji sam takodjer malo čitala na netu i sigurno bi mi se svidjela.Pa,ništa pratit ću malo više tvoja pisanja po forumu,da "ukradem" koji tvoj receptić i ideju.Tnx.
    A i vi ostali,slobodno,napišite koji savjet...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •