Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 323

Tema: Isplata delimitiranih rodiljnih naknada - važno

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jooooj, sad sam se sjetila. Da nije možda zbog toga što sam u nekima od tih relevantnih mjeseci bila na bolovanju zbog djeteta i nisam radila cijeli mjesec?

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ne.
    kad si predavala zahtjev za rodiljnu naknadu u firmi su ti ispunili potvrdu o plaći u kojoj je navedena i prosječna satnica.
    znači tu satnicu množiš * 8 sati * radni dani za taj mjesec.
    nažalost, nema svaki mjesec jednak broj radnih sati.

ne znam ima li koja od cura radni kalendar za ovu godinu?

pregledat ću ja, ako nađem dignem.

za one koje buni otvaranje rodiljnog 28 ili 45 dana prije termina.
    sve to ovisi o dobroj volji ginekologa ili dr. opće prakse.
    ja sam radila do kraja i rodiljni otvorila 45 dana prije termina bez ikakvog natezanja, a već sam se bila nabrusila

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

totalno brkaš...
    kako si radila svaki mjesec isto kad govorimo o naknadi dok si na porodiljnom.
    dakle, onaj prosjek što si nosila iz firme je služio da ti se izračuna tvoja satnica. dok si na porodiljnom ta satnica se množi s brojem radnih sati za mjesec u kojem dobijaš isplatu, i nije svaki mjesec isti niti se gleda ukupan broja dana (30,31) nego RADNIH SATI! A oni variraju od 160-180 mjesečno, pogledaj malo kalendar pa ćeš vidjeti da u mjesecu u kojem si npr. dobila manju naknadu nije bilo puno radnih dana već više vikenda i obrnuto!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

toliko o delimitiranim naknadama... sad me to baš živcira

silki avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

tablica sluzbenih radnih sati za 2008. godinu:
    sijecanj 184
    veljaca 168
    ozujak 168
    travanj 176
    svibanj 176
    lipanj 168
    srpanj 184
    kolovoz 168
    rujan 176
    listopad 184
    studeni 160
    prosinac 184

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Baš si super! Hvala ti!

mvrcelj avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

drage moje!
    imam jedno pitanje..!
    danas me zvala susjeda koja je trudna 6 mjeseci i doktor joj je otvorio komplikacije radi nekih problema nakon 4 mjeseca radnog staza i pitala dali sam cula da od nove godine nitko nece imati pravo na porodiljni tko nema nema 12 mjeseci radnog staza... :? dakle ako sam shatila dobro...ona koja se zaposli i ostane trudna nakon mjesec dana radnog staza ona nece imati pravo na porodiljni...pa to je zaista cista diskriminacija..zar do sad nismo bile diskriminirane pitanjima od raznoraznih poslodavaca kad bih trazile posao, dali smo udane imamo li djece ako ne, imamo li namjeru uskoro ih imati itd.
    dali netko nesto zna o tome novom zakonu koji bi trebao stupiti od nove godine???
    hvala i pozdrav svima!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Na zalost, meni se čini da je to tako. Evo, novi Zakon kaže:

10. Naknada plaće zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja
    Članak 24.
    (1) Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust iz članka 12. ovoga Zakona ili prava na rad s polovicom punoga radnog vremena iz članka 15. stavka 2. ovoga Zakona zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, a koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda. (dakle ovo je za one koji imaju dovoljno staža)
    ....
    (9) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovim Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice. (a ovo je taj diskriminirajući stavak)

Eto, nisam pravnik ali čini mi se da je to to. :/

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj annabell prvotno napisa

Članak 24.
    (1) Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust iz članka 12. ovoga Zakona ili prava na rad s polovicom punoga radnog vremena iz članka 15. stavka 2. ovoga Zakona zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, a koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda. (dakle ovo je za one koji imaju dovoljno staža)
    ....
    (9) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno, za vrijeme korištenja prava utvrđenih ovim Zakonom ima pravo na naknadu plaće koja iznosi 50% proračunske osnovice. (a ovo je taj diskriminirajući stavak)

ovo boldano znači da NIJE ISTINA DA NEĆE IMATI PRAVO NA naknadu, samo će ona iznositi (po sadašnjoj osnovici) 1660 kn.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Da, da naravno. Imas pravo mamma san. Jasno je iz tog drugog clanka.
    Ipak, diskriminirajuci je u odnosu na mame sa duzim stazem :/

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

prijateljica me zamolila da pitam
    zanima ju kolika iznosi porodiljna naknada kod žene koja se vraća nakon prve trudnoće(godinu dana na porodiljnom) na posao trudna, radit će cca 4-4.5mjeseca i ide nazad na porodiljni?prvo dijete navršava godinu dana sredinom siječnja 2009., a druga beba stiže sredinom srpnja
    da li ima pravo prvih 6 mjeseci novog porodiljnog na punu porodiljnu naknadu u visini plaće?

unaprijed hvala

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj silki prvotno napisa
    za one koje buni otvaranje rodiljnog 28 ili 45 dana prije termina.
    sve to ovisi o dobroj volji ginekologa ili dr. opće prakse.
    Dobije li se u oba slučaja (28 ili 45 dana prije očekivanog termina) naknada u iznosu prosječnog mjesečnog dohotka?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Radila sam 4.,5.i 6.mj.2006.g.onda sam bila 3 mj.doma al se nisam prijavila na zavod za zapošljavanje,onda sam opet radila mjesec dana a bila sam trudna 5 tj.ginekolog mi je otvorio komplikacije do 14.05.2007. a termin mi je bio 29.06.2007.Rodila sam 3-će dijete 04.07.Mislila sam da ću imat pravo na porodiljni do djetetove 3-će godine ali sam ostala zapanjena kada su mi na HZZO-u rekli da nemam nikakva prava,da odem na zavod za zaoošljavanje i vidim da li mogu tamo nešto naprviti.Tamo sam se prijavila 01.06.2007.i dobivala novčanu naknadu od 1000 kn do djetetove prve god.Dijete sada ima godinu i pol,ja sam nezaposlena,muž ima obrt al posla nema.Još uvijek mislim da su me zakinuli al ne znam na koju foru,da li bih sada mogla ostvariti ikakvu naknadu i kako???

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj dianaantic prvotno napisa
    Radila sam 4.,5.i 6.mj.2006.g.onda sam bila 3 mj.doma al se nisam prijavila na zavod za zapošljavanje,onda sam opet radila mjesec dana a bila sam trudna 5 tj.ginekolog mi je otvorio komplikacije do 14.05.2007. a termin mi je bio 29.06.2007.Rodila sam 3-će dijete 04.07.Mislila sam da ću imat pravo na porodiljni do djetetove 3-će godine ali sam ostala zapanjena kada su mi na HZZO-u rekli da nemam nikakva prava,da odem na zavod za zaoošljavanje i vidim da li mogu tamo nešto naprviti.Tamo sam se prijavila 01.06.2007.i dobivala novčanu naknadu od 1000 kn do djetetove prve god.Dijete sada ima godinu i pol,ja sam nezaposlena,muž ima obrt al posla nema.Još uvijek mislim da su me zakinuli al ne znam na koju foru,da li bih sada mogla ostvariti ikakvu naknadu i kako???
    molim vas da mi netko odgovori jer ovi na HZZO-u mi ništa konkretno nisu rekli,samo me šetaju,a ja sa troje djece nemam ni vremena za to...

emina-mama

Početno rodiljni dopust

zanima me ako često koristim bolovanje u onih 6 mj. koji ulaze u izračun porodiljne naknade hoće li mi to smanjiti porodiljnu naknadu?
    Hvala

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj annabell prvotno napisa

Članak 24.
    ....

da li to znači da kad se vratiš s jednog porodiljnog moraš raditi godinu dana prije otvaranja novog da bi imala pravo na svoju plaču? i što ako otvoriš komplikacije a radiš recimo 6 mjeseci nakon povratka na posao s porodiljnog? jel onda padaš na minimalnu naknadu?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znači. korištenje rodiljnog dopusta nije prekid staža. ako radiš 6 mjeseci imaš svoj prosjek.

xenia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj vesna72 prvotno napisa
    ne znači. korištenje rodiljnog dopusta nije prekid staža. ako radiš 6 mjeseci imaš svoj prosjek.
    super! hvala puno

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne znam jesam li strefila temu, al sam sad tek skontala da me bivši poslodavac izgleda opet uspio zakinuti. Naime, zbog otkaza i prekida u stažu nemam pravo na delimitiranu naknadu na porodiljnom, ali imam na komplikacijama (jer imam 18 mejseci staža u pos 2 godine). Stvar je u tome da mi moj stari poslodavac nije na ER1 obrascu naveo plaću za 19 dana prije otkaza (prema tome ispada da u poslijednjih šest mjeseci koji e uračunavaju u naknadu nisam radila mjesec i pol dana). Znači li to da će mi i naknada na komplikacijama biti smanjena? Negdje sam pročitala da je dosta na ER1 obrascu imati dva mjeseca za obračun naknade, pa mi više ništa nije jasno...

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

točno je da nemaš pravo na priznavanje prosjeka plaće kod korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta ukoliko imaš prekid u stažu osiguranja u prethodnih 12 mjeseci.

što se tiče naknade plaće radi bolovanja - ona nikad nije ni bila delimitirana. naknada za bolovanj iznosi 100% od osnovice utvrđene za naknadu - ukoliko to ne prelazi proračunsku osnovicu uvećanu za 28% odnosno 4.257,28 kn, što je najviši iznos isplate bolovanja na teret hzzo-a.
    po pitanju samog obračuna - istina je da je dovoljno imati dvije isplate iskazane na potvrdi o plaći, uz zadovoljenje uvjeta prethodnog staža.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ma znam da naknada na kompliakcijama nije delimitirana, ali ja nemam plaću veću od 4000 kuna, pa sam se zbog toga krivo izrazila Hvala

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ustvari, opet mi nije jasno. Da su mi, primjerice, evidentirane samo dvije plaće, te dvije plaće bi se dijelile sa 6 mjeseci pa bi se tako dobio izračun za naknadu - ili bi se gledalo koliko sam zarađivala po satu u ta dva mjeseca? :/ Razlika je u naknadi ogromna! :shock:

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Bessie prvotno napisa
    Ustvari, opet mi nije jasno. Da su mi, primjerice, evidentirane samo dvije plaće, te dvije plaće bi se dijelile sa 6 mjeseci pa bi se tako dobio izračun za naknadu - ili bi se gledalo koliko sam zarađivala po satu u ta dva mjeseca? :/ Razlika je u naknadi ogromna! :shock:
    ugrubo, izračunava ti se prosjek temeljem isplaćenih plaća za ova dva mjeseca /po satu/ u tvojem primjeru...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

svaka tri mjeseca dobivam bonus u firmi na koji plaćam sve, zdravstveno, 1 i 2 mirovinski,porez,prirez...sve kao i na plaću.
    zanima me da li taj bonus-prihod se računa u prosjek za porodiljnu naknadu?

i zanima me ako gledaju zadnje dvije samo, da li ja mogu tražiti da gledaju zadnjih 3,4 5 ili 6 ako meni tako ispada bolji prosjek?
    ili je po zakonu baš zadnje dvije?

hvala puno

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gleda se zadnje 6-mjesečno razdoblje, zaključno sa mjesecom koji prethodi mjesecu u kojem se rodiljni (bolovanje) otvara. pa onda koliko plaća ima u tom razdoblju...
    dvije su iz bessie-nog primjera

ulazi i bonus, budući da se plaćom smatra
    plaća je novčani i svaki drugi primitak u vezi sa sadašnjim, prijašnjim ili budućim radom, bez obzira na naziv i oblik isplate, oporeziv prema propisima o porezu na dohodak, koji je s osnove radnog odnosa ili s osnove članstva u predstavničkom tijelu i izvršnom tijelu državne vlasti, jedinice područne (regionalne) samouprave i jedinice lokalne samouprave u određenom mjesecu, poslodavac ili tijelo uprave isplatio ili bio dužan isplatiti radniku prema propisima o radu, drugim propisom ili kolektivnim ugovorom, a sastoji se od iznosa doprinosa iz osnovice, poreza i prireza porezu na dohodak i iznosa koji se isplaćuje radniku s te osnove
    tu imaš primjer obrasca, po škicni kak se izračunava - http://www.hzzo-net.hr/dload/tiskanice/novo/R1.pdf

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala :D

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ova druga T me očigledno još više poglupila ja nikako shvatiti...
    dakle, do 3.1.2009. sam bila na prvom porodiljskom (godinu dana), od tada radim. ostala sam u drugom stanju. ako odem 3.7. na komplikacije dobivam punu plaću prvih 6 mjeseci, a šta ako odem na bolovanje tipa 3.6.? šta mi ulazi u prosjek osim zadnjih 5 plaća? porodiljna naknada? ili ništa? taj dio mi nije jasan, pa molim nekoga da mi pojasni....

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ovdje ću postaviti pitanje, pa možda dobijem odgovor
    Možda neću biti skroz jasna ali pokušat ću objasniti što me mući.
    Sestra mi je trudna. od 01.12.2008g. uplaćuje si mirovinsko i zdravstveno oko 5,000,00 kn da bi imala toliki porodiljni nako 6 mjeseci. No sada kada je željela otići na komplikacije, u Klovićevoj su joj objasnili da nju "kaći" novi zakon od 01.01.09. i da će cijeli porodiljni primati oko 1,600, 00 kn, kao i svi oni koji nisu imali 12 mjeseci neprekidnog radnoga staža do 01.01.09.!
    Mene zanima zašto se ona ne može žaliti ako je nju kaćio stari zakon?
    Mislim da to nije u redu, ne samo radi moje sestre već ljudi koji su možda do toga datuma imali 11mjeseci neprekidnog radnog staža ili im je možda koji dan falio do godinu dana?
    Nije li protuzakonito provoditi zakon retroaktivno??
    Ako nije, onda se stvarno moramo zabrinuti što nas čeka!
    Onaj tko je išao po starome zakonu, išao je jer su tim zakonom bila obečana neka prava i nije u redu da se odjenom primjenjuju nova! Zakon i ljudi koji su nas savjetovali i objašnjavali su onda lažni, a mi smo budale jer smo im vjerovali. Zašto nitko iz mirovinskog nije upozorio te ljude na novi zakon i prava!
    Novi zakon bi se trebao odnositi na one koji su počeli raditi s 01-01.09. , a ne na one koji tada idu na porodiljni.
    Unaprijed hvala na odgovoru.

kiikii24

Početno nije kako se priča...

haj,

samo da kažem. kada se ide s porodiljnog na porodiljni (trudnoća za trudnoćom) NE VRIJEDI više obraćunavanje plaća prije prvog porodiljnog za primanje porodiljne naknade prvih 6 mj. ))) da ukratko opišem svoj slučaj: 5.06.2008. sam rodila( prvo dijete) u međuvremenu sam ostala trudna- novi termin je 30.6.2009. (drugo dijete). prvih 6 mj.por.nak. sam primala prosjek zadnje 3 plaće( oko 3500kn- SUPER), drugih 6 mj. sam primala 2500 kn( NIJE NI TO LOŠE).

E sad je došlo do problema... kada sam trebala otvoriti novi porodiljni, tj. NADOVEZAT se na prvi- NEMA PROBLEMA,ALI PRIMANJA MI NEĆE BITI KAO SA PRVIM DJETETOM.

1. su rekli da ću primati prvih 6 mj. 1660 kn,a drugih 853 kn- ŠOK!!!!
    2. potom sam tražila da mi to 100% potvrde, i onda se na 10 min POJAVILO SUNCE PRED MOJIM OČIMA. teta na šalteru hzzo-a mi rekla pošto sam zaposlena za stalno i porodiljni se veže na porodiljni dobivat ću kao i sa prvim djetetom. JUPI! ali ide provjeriti za svaki slučaj. kad evo nje nazad. slijedi nova,sasvim druga priča...
    3. to više ne vijedi))) po nekom njihov izračunu, vamo , tamo ... dobivat ću 12.mj.( do 1. rođ.) --->2034 kn. niša mi se neće smanjivati,a ni povećavati. PAO MI JE MRAK NA OČI.

Zar i mene ne kači stari zakon? Zar sam skoro izjednačena sa nezaposlenima!?
    Gdje je tu poticaj na majčinstvo? Malo sam previše razočarana!
    Zar država nemisli da kad imaš više djece više love i trošiš!????

ima li tko slično iskustvo!?
    :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ne znam ima li koja iskustvo s ovakvim slučajem, ali ne znam više koga pitati.
    Na HZZO-u mi daju kontradiktorne informacije, čini mi se da ni oni ne znaju točno....
    Od 5. tjedna trudnoće sam bila na komplikacijama, ali sam se u 21. tjednu morala vratiti na posao. I sad mi nije jasno kako će mi se izačunavati naknada za rodiljni. 3 mjeseca komplikacija, pa 3 mj rada, a onda PD. Oni uzimaju prosjek zadnjih 6 isplaćenih plaća.
    Da li u to ulaze i komplikacije ili ova tri mjeseca prije PD i tri prije komplikacija ili neka treća kombinacija?
    I što ako opet završim na komplikacijama (što i nije nemoguće s obzirom na stalne kontrakcije) ?
    UH!

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

U riješenju lijepo piše da je 1663,00 kn au izvadku sa računa 936,00. Aveć mi ih je pun... Evil or Very Mad Ovo je moj tekst s jednog drugog portala : Dobila slom živaca jer nakon što sam od početka trudnoće se raspitivala za dokumente i postupke koje moram obaviti za porodiljni, gospoda su me propustila obavijestiti da nakon 6 mjeseci porodiljnog moram napisati zahtjev o produžetku da bi dobila naknadu te da se moram prijaviti na zavod za nezaposlene jer mi je posao bio sezonski. Nikakvo riješenje nisam dobila, pare su mi prvo sjedale na račun, a onda neobjašnjivo ne... Nažalost ja to nisam skontala jer su mi u trećem mjesecu sjele i pare od povrata poreza. Tek kada sam dobila od porezne riješenje, nakon par mjeseci vidim, nema para. A gospođa u uredu veli, sve je u redu to ide automatizmom, malo vam kasni jer se 1.1. mijenjao zakon. Ok, što ja trebam, ništa to vam ide automatizmom... Zovi 4 puta ( imam ispis poziva kao dokaz) sve je u redu podnesi zahtjev, jeli to to , naravno, nije to to oš dva puta dolazi i tek tad mi rekoše kad mi mala ima 10 mjeseci, da imam problem... Prošli zakonski rokovi... ... vam zakonske rokove, dolazila, zvala, i sad su im prošli rokovi!!! Zašto ja nisam dobila riješenje? To nije naš posao, trebali ste se raspitati. Zvala sam vas i dolazila, u koga ću se ja to raspitati, ako ne u uredu kojem na vratima piše porodiljni. Promijenio se zakon, ni mi ga još nismo stigli proućiti?!?
    Koji je njihov posao ako ne čitanje zakona, njihova provedba i objašnjavanje običnim ljudima, da ne rečem budalama . Ja sam konobarica, nisam pravnik, nije moje da imam zakonik u malom prstu, ali oni za to primaju plaću! Pregrmila sam i to što su me slali od ureda do ureda, od šaltera do šaltera, i stotinu dokumenata,pa i molbu koju sam morala pisati radi njihove greške,ali ne razumijem, što rade, koji im je posao, kako mogu tako očito nesposobni ljudi biti na tako važnim mjestima? Molba mi je prije mjesec dana dobila pozitivnoriješenje, prvo koje je od njih stiglo na moju adresu, a para još nema. . Maloj je za 10 dana rođendan, a ja mislim samo kako ću ..., poć opet ondje, ovaj put bez kava i domaćiće i ..., pravo ..., a ne samo plakat ko prošli put

korky avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

imam jedno pitanje,
    u prvom sam tromjesečju sa blizancima, oni će mi biti drugo i treće djete.
    pitanje; koliko prije poroda i poslije poroda imam pravo na porodiljni dopust, odnosno koliko prije i koliko poslje poroda imam pravo na punu plaću na koliko sam i prijavljena, također me zanima kada odem na porodiljni koliko zadnjih platnih lista treba priložiti?
    puno vam hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

pravo na punu plaću imaš 6 mjeseci od poroda, i najviše 45, a najmanje 28 dana prije poroda.Ako ideš na komplikacije max. je 4250 kn.A kad dijeca napune 6 mj. max. je 2600 kn.Mislim da jednako važi i za blizance, jer se porodiljni veže za majku, a ne za dijecu.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj korky prvotno napisa
    imam jedno pitanje,
    u prvom sam tromjesečju sa blizancima, oni će mi biti drugo i treće djete.
    pitanje; koliko prije poroda i poslije poroda imam pravo na porodiljni dopust, odnosno koliko prije i koliko poslje poroda imam pravo na punu plaću na koliko sam i prijavljena, također me zanima kada odem na porodiljni koliko zadnjih platnih lista treba priložiti?
    puno vam hvala!
    Ne prilažeš platne liste već obrazac koji ti ispune u računovodstvu tvog poslodavca a koji sadrži posljednjih (najmanje 3, idealno 6) mjesečnih isplata. HZZO računa prosjek tvoje plaće dijeleći isplaćeni iznos sa satnicom ostvarenom u mjesecu za koji je isplata izvršena.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj 2xmama prvotno napisa
    Ne znam ima li koja iskustvo s ovakvim slučajem, ali ne znam više koga pitati.
    Na HZZO-u mi daju kontradiktorne informacije, čini mi se da ni oni ne znaju točno....
    Od 5. tjedna trudnoće sam bila na komplikacijama, ali sam se u 21. tjednu morala vratiti na posao. I sad mi nije jasno kako će mi se izačunavati naknada za rodiljni. 3 mjeseca komplikacija, pa 3 mj rada, a onda PD. Oni uzimaju prosjek zadnjih 6 isplaćenih plaća.
    Da li u to ulaze i komplikacije ili ova tri mjeseca prije PD i tri prije komplikacija ili neka treća kombinacija?
    I što ako opet završim na komplikacijama (što i nije nemoguće s obzirom na stalne kontrakcije) ?
    UH!
    Ako ćeš imati tri mjeseca rada, onda ćeš pri otvaranju PD donijeti papir iz računovodstva tvog poslodavca na kojem će to biti ispisano. HZZO će ti obračunati prosjek za PD naknadu iz toga. Naknada za komplikacije ne ulazi u obračun prosjeka.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Molim Vas neka netko pogleda temu-komplikacije u trudnoći uz prekinuti radni staž i pokuša mi odgovoriti.
    Hvala svima!

korky avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

romana i @n@ puno vam hvala!!!

mali mrav avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ne znam jel netko nešto slično ovdje već pitao,ali iskreno,nemam vremena istraživati.
    Dal ove delimitirane rodiljne naknade vrijede 6 mjeseci od početka porodiljnog dopusta,uključujući i onih 28 dana prije rođenja djeteta ili od kad se dijete rodi(onda je to sve skupa cca 7 mj. delimitirane naknade). Ovaj sam mjesec dobila 2 puta isplatu od HZZO-a pa me to iznenadilo jer sam očekivala još jedan mjesec veću cifru na računu.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

koliko ja znam, vrijede od početka porodiljnog dopusta.Uključujući 28 ili 45 dana prije rođenja djeteta.

mali mrav avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj ramona007 prvotno napisa
    koliko ja znam, vrijede od početka porodiljnog dopusta.Uključujući 28 ili 45 dana prije rođenja djeteta.
    Da da to znam. Nego jel se ispalaćuje 6 mj. od rođenja djeteta + taj mjesec dana prije ili taj mjesec+ još 5 mjeseci od dana kad se dijete rodilo. :?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Od dana otvaranja porodiljnog dopusta (45 ili 28 dana prije termina) pa do navrsenih 6 mjeseci djetetova zivota

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

@mali mrav

Tvoje dijete je 15.1 napunilo 6 mjeseci zivota, a ovaj mjesec je bila isplata za 12. mjesec.
    Ti si trebala dobiti puni iznos place ovaj mjesec.

Najbolje da nazoves HZZO i pitas o cemu se radi :/

Jesi li predala zahtjev za produljenjem porodiljnog prosli mjesec?

mali mrav avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    @mali mrav

Tvoje dijete je 15.1 napunilo 6 mjeseci zivota, a ovaj mjesec je bila isplata za 12. mjesec.
    Ti si trebala dobiti puni iznos place ovaj mjesec.

Najbolje da nazoves HZZO i pitas o cemu se radi :/

Jesi li predala zahtjev za produljenjem porodiljnog prosli mjesec?
    Jesam,i ranije od toga. Zato me zbunilo čemu naknada u dva dijela,isti dan uplaćena?! Nazvat ću ih da riješim nedoumicu. samo sam htjela znati jel netko imao slično iskustvo..

TARA M avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Pozdav svima ! imam jedno pitanjce ,neznam gdje da tražim odgovor ..pa ako netko zan bila bih zahvalna.... Ukratko,,, imam stalni radni i sve pet. trudna 15 tjedana ,Hzz-o isplačuje punu plaču redovno,,međutim ,dobila sam ponudu (tu nas je cijeli tim ) da pređemo u drugu firmu ubrzo,,, ja bih rado(jer moram misliti i na sutra kad se vratim : ,,zbog veće plače,,ali me zanima,,, što to donosi sada što se tiče moje isplate stare firme-plačaju neke doprinose na mene,,, neznam što da radim ima netko neki odgovor,,, što biva u tom slučaju ...HVALA

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nadam se da će netko uspjeti riješiti moju dilemu oko delimitirane naknade?
    Zaposlila sam se 3.9.09. Trudna sam, termin mi je 29.9.10. Dakle, 28 dana prije poroda kada moram otići na porodiljni, neću imati godinu dana staža. Znači li to da nemam pravo na delimitiranu naknadu? I da ću od početka porodiljnog i svih šest mjeseci nakon rođenja djeteta primati oko 1600 kuna?

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ljubazno molim pomoć i jednoznačan odgovor od nekog pravnog stručnjaka s Rode.

Na komplikacijama u trudnoći sam od 08.03. i to mi je bio tek 5. tjedan
    trudnoće (dijagnoza prijeteći pobačaj), a moja redovna plaća je bitno veća od naknade za komplikacije u trudnoći koju sada dobivam od HZZO.
    Moje pitanje glasi:
    - ukoliko ću biti u mogućnosti prekinuti komplikacije i vratiti se na posao, hoće li se izračun prosjeka za porodiljnu/rodiljnu naknadu tada računati na temelju satnice
    isplaćene plaće za jedan, dva ili više mjeseci te će mjesečna rodiljna/porodiljna naknada biti u visini moje stvarne mjesečne plaće ili će biti niža zbog toga što komplikacije
    ulaze u prosjek?
    - ukoliko mi stanje neće dopustiti povratak na posao, da li će moja porodiljna/rodiljna naknada biti izračunata na temelju zadnjih 6 mjeseci u kojima mi je isplaćivana naknada
    za komplikacije ili na temelju zadnjih 6 mjeseci stvarne plaće prije odlaska na komplikacije?

Hvala unaprijed na odgovoru!
    Posljednje uređivanje od Neli : 25.04.2010. at 18:29

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Neli prvotno napisa Vidi poruku
    Moje pitanje glasi:
    - ukoliko ću biti u mogućnosti prekinuti komplikacije i vratiti se na posao, hoće li se izračun prosjeka za porodiljnu/rodiljnu naknadu tada računati na temelju satnice
    isplaćene plaće za jedan, dva ili više mjeseci te će mjesečna rodiljna/porodiljna naknada biti u visini moje stvarne mjesečne plaće ili će biti niža zbog toga što komplikacije
    ulaze u prosjek?
    - ukoliko mi stanje neće dopustiti povratak na posao, da li će moja porodiljna/rodiljna naknada biti izračunata na temelju zadnjih 6 mjeseci u kojima mi je isplaćivana naknada
    za komplikacije ili na temelju zadnjih 6 mjeseci stvarne plaće prije odlaska na komplikacije?

Hvala unaprijed na odgovoru!
    Neli,

1. ako se vratiš raditi računati će ti se novi prosjek na temelju onih mjeseci koje ćeš raditi - komplikacije NE ulaze u prosjek

2.ako ostaneš na komplikacijama do kraja vrijediti će ti prosjek plaća prije odlaska na bolovanje jer ponovo ponavljam komplikacije ne ulaze u prosjek i to će ti vrijediti do 6 mjeseca života djeteta; nakon toga padaš na 2.500

Neli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Boxica, puno, puno ti hvala na tako brzom i jasnom odgovoru!

Naravno da mi je beba na prvom mjestu i da ću dubiti na glavi do kraja trudnoće ako treba, no s druge strane me zabrinjavala i ta financijska zavrzlama.
    Sada nam treba najviše novaca jer nam je ovo prva bebica i moramo sve kupovati, o stambenom kreditu koji imamo na grbi da i ne govorim, a ja nasukana doma kao kit pridonosim puno manje nego kad sam radila... I stvarno me bilo strah da će mi komplikacije uništiti i prosjek za rodiljni /porodiljni...

Zato - hvala još jednom!

magi7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pozdrav,
    imam jedno pitanje pa ako mi netko može pomoći ...
    Dakle-01.05.2010. krećem na rodiljnu naknadu, 45 dana prije poroda(15.06.) nakon komplikacija u trudnoći. Moja doktorica mi je na temelju izjave moje ginekologice za rodiljnu naknadu koja počinje 01/05 izračunala da mi rodiljna traje do 27.10.2010., pa me sada zanima u čemu je fora?
    Ja sam računala da bi trebala puna plaća biti do 15.12. kada bi mi dijete napunilo 6 mjeseci. Još nisam s tim otišla na socijalno, pa me zanima ako netko zna zašto je to tako da mi odgovori što prije.
    Hvala unaprijed!!

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Imam pitanje vezano za trudničke naknade... idem na MPO.. zanima me kolika će mi biti trudnička naknada i poslije porodiljna ako sam vlasnica obrta već 5 god., napominjem da nemam PLAĆU već akontaciju dohotka cca 5,000,kn posljednju godinu dana. Mislim si otvoriti bolovanje ako mi beta bude pozitivna. Da li ću moći odmah otvorit bolovanje ili netko drugi odlučuje o tome? Radim u ugostiteljstvu... znači fizički zahtjevan posao gdje se puno hoda... Unaprijed zahvaljujem na odgovoru...

Stranica 4 od 7 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •