ne sjećam se baš čiji je izvorni recept, ali ja sam ga jučer pravila, pa eto da podjelim s pučanstvom.....

Btw strina Toda je jedna od mitskih baba iz moje obitelji, građanka u prvom koljenu koja se dobro udala u grad i bila pojam u svom selu.
Svakog petka ( to je bio sajmeni dan) strini Todi su dolazile prijateljice iz zavičaja na razgovor i kavu.Jedna od njih je bila i Jele koja je koristila priliku da se ogrebe o komad mesa iz pecane, kilu cukra tj bilo čega što se moglo naći u kući dobrostojećeg gostioničara. ( o Jeli drugi put uz neki drugi recept)

I tako Jele je obavila posjet i harač te se uputila glavnom ulicom prema svom selu ,kad iz suprotnog smjera naiđe cirkuska povorka. A na čelu slonovi.
Sirota Jele se izbezumi ( nikad nije slona vidjela ) i utrča u gostionu vičući -Ajme Todo ,eno smak svita!

Toda izmaršira na ulicu, vidi slona i sad joj bi neugodno pred Jelom da ne zna ,a kao velika građanka i ugledna gospođa morala je sačuvati svoj renome.....

I veli Toda-Ajme meni benetine tebe moja Jele, pa ovo ti je vršalica mašina- pokazujući u slona.

A evo i recepta

Snijeg od 2 bjelanjka umutiti sa 11 i pol žlica šećera, 2 žumanca i 1 šalicom od crne kave ulja ( manjom)
Umiješati i 11 i pol žlica oštrog brašna u koje smo dodali1 kavenu žličicu sode bikarbone i 1 kavenu žličicu cimeta.U to isto umješati 3 srednje ribane jabuke.

Uliti u tepsiju i peći pola sata na 180 stupnjeva te preliti glazurom

glazura

3 rebra čokolade za kuhanje izlomiti u lončić ,na laganoj vatri polako omekšati, dodati 3 jušne žlice mlakog mlijeka i 3 žlicw sitnog šećera.Polako miješati 2 do 3 minute dok ključa. skinuti s vatre i u glazuru umiješati komadić putra ili margarina veličine manjeg oraha.Preliti kolač.

Meni uvijek uspijeva.