Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: mlinci, nekako drugačije

  1. #1
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno mlinci, nekako drugačije

    eto, potrefilo se da sam htjela napraviti gibanicu, a u dućanu nije bilo iskoristivog vučenog tijesta, pa sam napravila gbanicu sa Klarinim mlincima.
    ispalo božanstveno, a puno manje zafrkancije.
    jedino sam na vrh stavila tri lista vučenog tjesta, da ima koricu.
    ali, može i bez toga.

    nekada davno sam s mlincima napravila i lažnu baklavu: red mlinaca, pa malo zaliti ušećerenom vodom, pa mljeveni orasi i grožđice... i sve dok se ne napuni vatrostalna zdjela.
    onda fino zapeći.

    pretpostavljam da može isto tako i sa jabukama i sa špinatom.

  2. #2
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,490

    Početno

    priznajem da mi je tesko zamisliti baklavu sa mlincima :/ (a da ima okus ko baklava)

    evo jedan s mlincima drugacije:

    ZAPEČENI MLINCI

    6 dl milerama (sa 22% m.m.)
    25 dag mlinaca
    10-20 dag dimljenog hamburgera
    1 jaje
    sol, papar, tvrdi sir

    Mlince preliti vrućom vodom i ostaviti 10-ak minuta poklopljene da nabubre, zatim ocijediti.
    Vatrostalnu posudu premazati maslacem.
    Mileram izmiješati sa jajetom, solju i paprom, te umiješati ocijeđene mlince.
    Dodati hamburger narezan na kockice. Sve zajedno staviti u posudu, pokriti listićima sira i zapeći u pećnici na 180st 20-25 min.

  3. #3
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa sastav tijesta je isti, samo su mlinci deblji i peku se, a ne suše kao "jufke"

  4. #4
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    mislim da moja kolegica radi tak nekak kak si ti apri napravila, samo umjesto oraka stavi mjjevene bućine koštice. I još je rekla da je to tradicionalni recept iz Bosne, samo ne znam kojeg dijela. Ak hoćeš, pitati ću detalje

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    u istočnim krajevima se to nešto zove jahnija (to što je skoro isto kao mlinci) i sprema se s janjetinom i svakako nekako...

  6. #6
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    daj malo detaljnije
    otvorim paket s mlincima i onda - KAJ?

    skuham ih???
    slazem onak suhe??
    s cim ih namocim?

  7. #7
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,696

    Početno

    nema je na poslu, kada dođe, provjeriti ću

  8. #8
    Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    3,113

    Početno

    Meni ovo od Emily zvuči mljac.

  9. #9
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Mukica prvotno napisa
    daj malo detaljnije
    otvorim paket s mlincima i onda - KAJ?

    skuham ih???
    slazem onak suhe??
    s cim ih namocim?
    koji recept te zanima...

  10. #10
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    pa to za strudlu s mlincima

  11. #11
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    u istočnim krajevima se to nešto zove jahnija (to što je skoro isto kao mlinci) i sprema se s janjetinom i svakako nekako...
    mi to zovemo kore, a pravimo ih s kuhanom kokosi ili fasiranim mesom - meni je ova prva varijanta mrak mrakova!

  12. #12
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    pa to za strudlu s mlincima

  13. #13
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    mukice, nema to veze sa štrudlom...
    sve to se slaže, ne mota.

    ako prviš sirnicu, ionako zamutiš jaja, sir, vrhnje, mlijeko...
    i kad preliješ preko mlinaca... natope se i omekšaju...

    ribana jabuka isto pusti gomilu soka...

  14. #14
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    znaci stavim SUHE mlince u tavu
    pa na njih sir i vrhnje ili jabuke
    poklopim
    opet gore vrhnje (ili kaj ak su jabuke)
    i specem??? :?


    jel ti jako tesko napisat kak si tocno to napravila, cijeli postupak?

  15. #15
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    meni je muki fenomenalna...ali i mene isto zanima. mlince nisam ni jedan jedini put u zivotu upotrijebila a imam jedno pakovanje u kredenci 8)

  16. #16
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Mukica prvotno napisa
    znaci stavim SUHE mlince u tavu
    pa na njih sir i vrhnje ili jabuke
    poklopim
    opet gore vrhnje (ili kaj ak su jabuke)
    i specem??? :?


    jel ti jako tesko napisat kak si tocno to napravila, cijeli postupak?
    pa ne u tavu, Bog te ne pomogao :shock: u tepsiju! ili vatrostalnu!

    ja sam TOČNO ovako:
    u plastičnoj posudi umutila 4 jaja, 500g kravljeg sira, cca 300ml milerama, cca 500ml mlijeka i malo mineralne. i malo soli.
    To sam zamutila i unutra natrgala pola paketa mlinaca.

    Onda jedan red mlinaca u tepsiju, pa zalila smjesom i na kraju sam gore stavila obične kore za savijaču (jer sam imala tri komada9, ali možeš i mlince koje malo zaloješ mlijekom i premažeš s ostatkom milerama (onih 200ml)

    i staviš peći na 175, ko i svaku gibanicu.

    jabuke nisam radila, ali bih ovako:

    naribala jabuke, stavila unutra grožđice, cimet, šećer i već što stavljaš...
    u tepsiju mlinac pa nadjev (nemoj cijediti sok, neka natapa mlince) i opet gore mlinac koji ćeš zaliti sokom.

  17. #17
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno


    TAK se pise recept
    hvala draga

    a ne SUPER MIJE ISPALO!!!
    a ja nek si mislim

  18. #18
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ok, odsad pišem; pita for dummies

  19. #19
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    moze
    samo nemoj pisat "ispalo božanstveno, a puno manje zafrkancije. "

  20. #20
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    OT
    mukica uljepsala si mi dan bas sam se od srca nasmijala

    wewa, kako se tocno zovu te kore bas mi se jdu mlinci a nisam ih u Sa vidjela. A jede mi se sad i gibanica

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    ajoooj zene, sta su mlinci?!? :?
    molim detaljno objasnjenje,
    isto ovako ko recept. unapred hvala.

  22. #22
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    to ti je ono tijesto sto kupis ili ispeces, pa bacis u vrucu vodu i onda pomijesas s tekucinom u kojoj se pekla koks, purica ili neka perad

    ovak nekak ti to zgleda kad je gotovo http://www.coolinarika.com/repositor...w/28078/blowup

    a ovak prije pripreme: http://tjesteninerafajac.hr/mlinci.html

  23. #23
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    to ti je ono tijesto sto kupis ili ispeces, pa bacis u vrucu vodu i onda pomijesas s tekucinom u kojoj se pekla koks, purica ili neka perad

    ovak nekak ti to zgleda kad je gotovo http://www.coolinarika.com/repositor...w/28078/blowup

    a ovak prije pripreme: http://tjesteninerafajac.hr/mlinci.html

  24. #24

    Datum pristupanja
    Oct 2004
    Lokacija
    Iza kapaka
    Postovi
    5,351

    Početno

    Mukice,

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jan 2005
    Lokacija
    srbija
    Postovi
    586

    Početno

    hvala, mukice!
    ovakvo nesto ovde nema.
    imamo tanke kore za pite i burek,
    domace vucene kore za iste namene,
    lisnato smrznuto, i... to je sve.
    jel ovi mlinci lice na kore za lazanje?
    mlinci...bila sam ubedjena da je to nesto sitno, mleveno
    da lici na kuskus ili griz.
    zasto se zovu mlinci?
    i da, zganci? jel to palenta?
    ako nije...zivela sam u zabludi vec dve godine.

  26. #26
    Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Bestovje
    Postovi
    6,890

    Početno

    kupovni mlinci su za ljene domacice lajk mi
    mozes mlince i sama napravit tak da ih speces u rolu
    i to ti je to

    moja baka veli da se mlinci ovak rade:

    uzmes oštro brašno odokovno, cca pol kile ili vise, onak hrpicu na stol
    dodajes vode
    posolis
    metnes jaje ako ga imas, s ako nemas onda nis - bice dobri mlinci i bez jaja

    umjesis
    razvaljas na 1,5 do 2 mm
    speces kore u rolu i to je to

    kad ih hoces pripremit zakipis vodu
    posolis je i pouljis (tak ja)
    ubacis mlince natrgane na neke vece komade i onda stojis kraj spareta (tak ja) i svako malo probas kakvi su da se ne bi predugo furili - ja npr. volim da su zilavi, dok neki drugi ljudi vole da su im mljackavi

    kad procjenis da je to to ocjedis ih
    izvadis piceka (ili sto si vec pekla) i u tekucinu u kojoj se peklo meso ubacis mlince, dobro izmjesas da upiju i posluzis toplo

  27. #27
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa
    OT
    mukica uljepsala si mi dan bas sam se od srca nasmijala

    wewa, kako se tocno zovu te kore bas mi se jdu mlinci a nisam ih u Sa vidjela. A jede mi se sad i gibanica
    Tacno se zovu - kore
    al fakat, ne zezam, kod nas nema drugog naziva. a mozes ih napraviti i sama, kupis gotove jufke za pitu, izrezes na kvadrate i peces na suhoj plati el. sporeta.

  28. #28
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    al su mlinci puno deblji

  29. #29
    LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,656

    Početno

    Za zdraviju varijantu može i od integralnog brašna, s time da ga se pomješa sa crnim i li 850. Ja ih radim doma i uvijek fino ispadnu. I bez jaja.

  30. #30
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    al su mlinci puno deblji
    da, meni tako i izgledaju na slikama. al ne sumnjam da su podjednako mljaci!

  31. #31
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    wew, thnx potrazit cu

  32. #32
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    zaboravih wewa moze recept za to sa korama i piletinom jednom sam negdje jela i bilo je super ali nikad nisam pravila. sorry cure ako sam previse OT

  33. #33

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    1,921

    Početno

    Sad sam se sjetila kako sam ja jela mlince dok sam bila mala:
    Tek pečeni "mlinac" se odmah namaže svinjskom masti, posoli i zarola ko palačinka. Prefino! Joj, da mi je sad jedan

  34. #34
    pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    1,511

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa
    ZAPEČENI MLINCI

    6 dl milerama (sa 22% m.m.)
    25 dag mlinaca
    10-20 dag dimljenog hamburgera
    1 jaje
    sol, papar, tvrdi sir

    Mlince preliti vrućom vodom i ostaviti 10-ak minuta poklopljene da nabubre, zatim ocijediti.
    Vatrostalnu posudu premazati maslacem.
    Mileram izmiješati sa jajetom, solju i paprom, te umiješati ocijeđene mlince.
    Dodati hamburger narezan na kockice. Sve zajedno staviti u posudu, pokriti listićima sira i zapeći u pećnici na 180st 20-25 min.
    Ovo sam jučer radila i mogu samo reći FENOMENALNO!

  35. #35
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa
    zaboravih wewa moze recept za to sa korama i piletinom jednom sam negdje jela i bilo je super ali nikad nisam pravila. sorry cure ako sam previse OT
    princip je da se piletina skuha, ali nije svejedno sta kuhas: najbolja su pileca ledja i krilca, eventualno koji batak, tako ukus bude potpun. (od zacina samo so i biber)

    piletinu ocistis od kostiju, meso isitnis, a u pilecu vodu zamaces svaku koru i slazes u vatrostalnu zdjelu/tepsiju, ide red kora, red piletine. na kraju sve zalijes preostalom vodom i premazes najgornju koru puterom, da bude hrskavije.

    peces u vreloj rerni dok ne porumeni najgornja kora. mljac!

  36. #36

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Slatina
    Postovi
    200

    Početno

    idem po "receptima" i nađoh ovo.

    Za Bosanke, mlinci su vam ono što moja mama veli "lišće" ne lišće sa drveća, ne ide naglasak na taj slog, nego kao što se veli "trišće", to vam se peče na plotni od šporeta na lož (štednjak na kruto gorivo) i od tog "lišća" moja je mama znala praviti pitu.

    Mlinci su vam deblji, tradicionalno idu uz pečenu puricu, ili piletinu.

    Mlinci su među najboljim stvarima koje sam skužila kad smo doselili u Hrvatsku

  37. #37
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Provjereno, sa mlincima, tj našim korama može svaki recept za lazanje. To na temu topica, "nekako drugačije". Ako recept sadrži dovoljno tekučine nema potrebe da se kore predhodno namaču, a ako je sos suhlji onda se namoče. Wewa, hvala za ovu verziju sa piletinom, čula za nju ali je kod mene niko nije pripremao, pa nisam imala upute.
    Evo jedan moj (nisam ga ja izmislila, samo da vam ga napišem ) :
    Kore (mlinci) se ne namaču.
    Fil:
    Izdinstati 1 kg prase (poriluk; očišćene, izrezane na kolutiće, sa solju i začinima po želji), isto tako odvojeno (a ako vam je mrsko, može i zajedno) 250-500g šampinjona. U dublju tepsiju poredati kore-fil-kore-fil-kore. Odozgo pripremiti preliv od 200ml vrhnja (za kuhanje) sa narendanim trapist sirom (ili srodnim ) i 1-2 jajeta (koliko pregorite ). Zalijete i u stavite rernu na 200 stepeni. Možda da na početku stavite alu-foliju na tepsiju 5-10 minuta da kore omeknu, a onda skinite da sir porumeni.

  38. #38

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Boga ti, apricot, cemu ovoliko mlijeka u nadjev za sirnicu?
    Ja ne stavljam mlijeko uopste, nego uz mladi sir, vrhnje i sve navedeno, naribam jos komad nekog jaceg sira. Ne bude li pregnjecavo s tolikim mlijekom?

  39. #39

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    A te nase "kore"? Jel se to ima negdje kupiti ili se mora praviti?

    PS Jesu li to kore iz izreke "sto ne mogu na rende kora!"

  40. #40
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Jagodice - zvuci super, samo sto bi opet bilo samo za mene i moje kukove, mm ne jede ni prasu ni gljive... ali zgodno je ovo za lazanje, ako nekad nema Barille, ima uvijek kora

  41. #41
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj ninet prvotno napisa
    A te nase "kore"? Jel se to ima negdje kupiti ili se mora praviti?

    PS Jesu li to kore iz izreke "sto ne mogu na rende kora!"
    jesu, to su tacno te
    a kupiti se ima u svakom granapu koji drzi do sebe

  42. #42

    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,512

    Početno

    Citiraj wewa prvotno napisa
    Citiraj ninet prvotno napisa
    A te nase "kore"? Jel se to ima negdje kupiti ili se mora praviti?

    PS Jesu li to kore iz izreke "sto ne mogu na rende kora!"
    jesu, to su tacno te
    a kupiti se ima u svakom granapu koji drzi do sebe
    Thanks. Vidjala sam ja to, ali da me ubijes ne znam gdje. One budu ono kao malo pecene, right?

    Inace, ova varijanta sa sirom/gibanicom/mlincima/korama, lijepo izgleda i sa onim rezancima, mislim da se zovu tagliatele.

    Gladna sam!

  43. #43
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    Citiraj ninet prvotno napisa
    Citiraj wewa prvotno napisa
    Citiraj ninet prvotno napisa
    A te nase "kore"? Jel se to ima negdje kupiti ili se mora praviti?

    PS Jesu li to kore iz izreke "sto ne mogu na rende kora!"
    jesu, to su tacno te
    a kupiti se ima u svakom granapu koji drzi do sebe
    Thanks. Vidjala sam ja to, ali da me ubijes ne znam gdje. One budu ono kao malo pecene, right?

    Inace, ova varijanta sa sirom/gibanicom/mlincima/korama, lijepo izgleda i sa onim rezancima, mislim da se zovu tagliatele.

    Gladna sam!
    aha, budu gotovo pa zagorene s mjehuricima - imas ih sigurno u AS-u, tamo negdje oko hljeba.

    a ja ne volim zapecenu tjesteninu, brrrrr

  44. #44
    Ria avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Srcem na jugu!
    Postovi
    669

    Početno

    Nisam ni slutila da se toliko toga može s mlincima. Uh, šteta što sam u fazi "pazim što jedem"

  45. #45
    Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    6,490

    Početno

    podizem ovu temu

    mlince volimo, i jedemo cesto
    klasika, najcesce pile s mlincima, neko drugo meso peceno u rolu + mlinci
    itd

    ima netko nesto novo (nespomenuto ovdje)?

  46. #46

    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    2,588

    Početno

    Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    podizem ovu temu

    mlince volimo, i jedemo cesto
    klasika, najcesce pile s mlincima, neko drugo meso peceno u rolu + mlinci
    itd

    ima netko nesto novo (nespomenuto ovdje)?
    Ja bacim na ulje nasjeckani špek, bukovače i jabuku. Gljive i jabuka puste sok, slano je od špeka, i ne dodajem nikakve začine. U to umiješam ocijeđene mlince koji su bili na kratko u vrućoj vodi i ispadne jako fino.

  47. #47
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,152

    Početno

    moji klinci češće ih jedu sireve, sad kupujemo od Kuraža integralne

  48. #48
    alma_itd avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    1,024

    Početno

    Skicam malo po receptima i naidjem na ''mlince''... Te na ovaj te na onaj nacin,a nikako da skontam sta su mlinci I evo skontah konacno. To se kod nas zove ''jufcice'' Nisam znala da se toliko stvari moze sa njima praviti. Ja sam samo koristila sa piletinom.

  49. #49
    Kloto avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013
    Postovi
    229

    Početno

    Može ih se upotrijebiti umjesto listova od lasagna i fino je ispadne. Ne treba ih namakati, nasaftaju se od nadjeva i bešamela.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •