Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 115

Tema: Veliko božićno spremanje - da ili ne?

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Veliko božićno spremanje - da ili ne?

Zanima me da li vas, osim shopping-manije, pred Božić hvata i manija generanog pospremanja kuće/stana?

Svi oko mene spremaju ko ludi, od kuhinjskih ormara i ostava nadalje, a meni se ne da i gotovo . Osjećam laganu nervozu zbog toga , pa me zanima ima li još netko tko nije podlegao sveukupnoj pošasti glancanja i dezinficiranja .

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zanima me da li vas, osim shopping-manije, pred Božić hvata i manija generanog pospremanja kuće/stana?
    kratko i jasno - ne.
    niti ikog koga poznajem.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ne

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne.

pogotovo ne ja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

`Pospremam kao i inace, nista posebno. Jedino sto sam se jucer natjerala uraditi je oprati jedan prozor. Razlog: pise na uputstvima slicica za prozore da je pozeljno staklo ocistiti prije lijepljenja.
    Meni je nekako zao puno vremena provesti pospremajuci. A da budem iskrena, uglavnom ni ne stignem. Dok ja uradim ono osnovno tipa kuhanje i pranje vesa, dok se pozabavim s djecom, neke druge stvari bas ni ne stignem.
    Moja baka uvijek posprema kucu pred ove vece vjerske praznike.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne, kod nas je uvijek čisto

**mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne
    nekad davno kao cura jesam, ali sad se trudim održavati čisto.
    a kad krenem u te velike generalke moram biti sama bez jeli i pića i udri, ako stanem na sekundu gotovo s pospremanjem , ato uz cicoljubca baš i nebi išlo, kad svako malo prilegnem

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ne glancam i ne poliram baš često, ali me periodički hvata manija raščišćavanja stvari i to nekako najviše na prijelazu godišnjih doba i pred blagdane

doduše jača pred Uskrs nego pred Božić, onda imam potrebu i sve prevrnuti

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne
    kod mene je sve na svom mjestu...ja sam control freak
    lakše mi svako malo nešto prtljati nego se ubit jedan ili više dana dok sve prevrnem...za to malo uvijek nađem vremena...za sad....

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ne, ja nikad ne radim generalku pa ni tad

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, kod nas je uvijek prljavo.

ni pospremanje ne pomaze

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja pokusavam na dnevnoj bazi pospremat tako da mi se nagomila puno usisavam svaki drugi dan tako i perem pod i brisem prasinu,moja baka je uvijek prije pospremala od tavna do podruma totalna generalka,ja bas nemam toliko vremena bez obzira sto sam doma,od ovih vecih stvari operem zastore i prozore ak stignem),prije sam se opterecivala ali sad mi je bitno biti s M i MM a ostalo kad se stigne

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    `Pospremam kao i inace, nista posebno. Jedino sto sam se jucer natjerala uraditi je oprati jedan prozor. Razlog: pise na uputstvima slicica za prozore da je pozeljno staklo ocistiti prije lijepljenja.
    ....Moja baka uvijek posprema kucu pred ove vece vjerske praznike.
    a ja sve izlipila sličice na neoprani prozor (mislim nije on šporak ni inače, ali ga nisam baš išla glancat prije lipljenja).

mi svaki mjesec radimo baš generalku kuće, a to je zavuć ruku i krpu u svaku pukotinu koju ne dotaknem redovitim čišćenjem.
    i na toj generalci se slomim. ipak triba obić 28o kvadrata, a kamoli ih očistit.
    zato mi je lakše sve stalno održavat nego iti malo zapustit pa onda mi je tek muka.
    a generalka nam slijedi i uoči Božića.
    triba skinit sve zavjese, sve prozore izglancat da se vidi kakva je iluminacija u kući, tapete oprat.....uf. srića pa mm i ja sve poslove čišćenja podilimo inače bi morala zvat "odred za čistoću"

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Rency prvotno napisa
    ja pokusavam na dnevnoj bazi pospremat tako da mi se nagomila puno usisavam svaki drugi dan tako i perem pod i brisem prasinu,moja baka je uvijek prije pospremala od tavna do podruma totalna generalka,ja bas nemam toliko vremena bez obzira sto sam doma,od ovih vecih stvari operem zastore i prozore ak stignem),prije sam se opterecivala ali sad mi je bitno biti s M i MM a ostalo kad se stigne

svaki drugi dan to sve radiš :shock: , ajme meni. kaj je netko od vas alergičar?
    ak je onda kužim, ak ne ...... :?

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

usisavam svaki drugi dan tako i perem pod i brisem prasinu
    :shock:

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    tapete oprat
    :shock: :shock:

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja ono malo vremena potrošim na Božićni ugođaj u kući, kolače i finu papicu, tko bi još u to gužvovito doba čistio? Mislim, redovno čišćenje bi trebalo biti dovoljno, što još dodatno treba?

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja da. jerbo mi nije gust okitit kucu i napec kolaca i svakakve klope ako mi nije sve cisto i mirisljavo. a svakodnevno se trudim odrzavat i cisto mi je iako ne mogu rec da je uredno. usisavam svaki dan. jedino se sa prozorima bas ne mogu pohvalit jer mi ih mali razmazuje sa svim i svacim pa mi je tlaka prat. kad naraste oprat cu ih.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Šta je to generalka?

Dodirko avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne.

Samo ono što se baš mora da me ne bode u oči dok sam u kući.

Ništa neće pobjeći...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno re

hm, generalka? Nekad davno sam čula tu riječ

Leina mama avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    Šta je to generalka?
    Žena od generala

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

moja baka je imala oduvijek tu maniju predbožićnog pospremanja i glancanja, i to mi je totalna misterija..zašto??
    mislim, uvijek volim imati čist i pospremljen stan i redovito ga čistim; zašto bi za božić trebao biti JOŠ ULTRA čišći i pospremljeniji?
    pod tim mislim da moja baka prije božića obavezno pere sve zavjese, prozore u kući...ma SVE

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čistim par puta mjesečno, a za ove generalke obično pozovem tetu čistilicu upomoć

ali evo, jučer me uhvatilo, čak sam i stubište čistila :shock: no ipak mislim da je PMS u igri, a ne Božić

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nikada ne radim generalku...svaki dan po malo čistim i perem i nikada nisam rob tih kučanskih poslova ..kad mi se da onda malo više počistim, a kad mi se neda imamo kreativan nered u stanu jer cijela family je sa puno truda cijeli dan sve uneređivala i tko sam ja da im kvarim sreću

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Leina mama prvotno napisa
    Citiraj gita75 prvotno napisa
    Šta je to generalka?
    Žena od generala

nisam žena generala....zakoniti je nešto malo nižeg čina

generalka je kod nas kad se i ormari miču, kreveti premještaju, rubovi na lajsnama brišu.....i tako tome slično. da skratim, kad se bavimo bijesnim glisatama.

tapete ipak ne perem ručno, pere ih usisavač, ali svjedeno, i s njim triba uprit.
    liti ih odnesem u auto-praonicu pa nek se oni s njima hrvaju.

pozovem i ja u pomoć tetu čistilicu, samo mi uvik pokuca barba čistač i kad mu otvorim vrata skužim da sam tom čoviku jednom rekla svečano -DA-.

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa

svaki drugi dan to sve radiš :shock: , ajme meni. kaj je netko od vas alergičar?
    imamo psa,pa dlake pa sve to skupa,a nije da micem svaku figuricu sa svog mjesta i glancam ju

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa

imamo psa,pa dlake pa sve to skupa,a nije da micem svaku figuricu sa svog mjesta i glancam ju
    aha kužim

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ne

kad hoću da mi je, kao, malo pospremljeno, sve pobacam iza nekih vrata i ak se ne vidi- dobro je 8)

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Operem prozore, operem zavjese, a MM sauga redovito (u 2 godine braka usisavala sam 5 puta). I imamo jednu sobu koju ne koristimo, pa sve tam "spremamo" (više ne mogu ni vrata otvoriti)

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

generalno operem zavjesu iz dnevne sobe

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

menikad se čisti onda čistim bilo generalno, bilo obično ne treba mi nikakav povod za to(božić, uskrs, nova godina ili šta ja znam
    )

Gost

Početno

Ne, kod nas je uvijek čisto

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    i ja i ja

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj kbegicsi prvotno napisa
    Ne, kod nas je uvijek čisto
    pa nije ni kod nas prljavo ali ne opterećujem se s tim da za božić moram imat oprane zavjese, očišćene prozore, kuhinjske ormariće...
    Ionako mi za božić putujemo kod mojih a mama sve očisti, skuha, pripremi... :D

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Počistimo kuću - pranje zavjesa, prozora itd., ali na vrijeme. To smo obavili prije dva tjedna.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam do sad svake godine početkom decembra sređivala ormare. E ove godine imamo bebu i iz ormara sve ispada
    Ako se MMu bude dalo srediće ih posle praznika kad uhvati malo vremena. Pred praznike ima puno posla.
    A ostalo..... redovno kao i uvek. U našoj familiji se poseban značaj daje spremanju hrane a ne spremanju kuće.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni, zapravo, ide na živce ta manija pospremanja prije Božića ili Uskrsa. Zašto baš tada? Zašto ne 15.06? Ili 20.10? Ili se ljudi lakše natjeraju na takvo što ako imaju konkretan razlog?

Ja npr. nikad neću tako dobro posprmiti kuću na brzinu kao kad mi trebaju doći gosti. Tada za pola sata mogu napraviti čuda, ono što inače ne bih za 3 dana jer nemam motivaciju. Tada MM kaže kad nešto ne može naći da su sigurno trebali doći gosti pa sam na brzinu pospremala i da ako traži neku stvar mora se samo sjetiti gdje je stajala i onda pogledati u prvi ladicu ispod

Mi pospremamo, nisam baš control freak, ali niti ne volim baš kreativni nered, ali nikad mi kuća nije onako baš kako bih ja htjela. Ali naučila sam živjeti s tim. Više-manje je čisto, a sad jel sve na svome mjestu, nije toliko bitno
    Trudim se promijeniti se, da me to još i manje dira jer ima puno bitnijih stvari, ali što ćeš, takav mi je horoskop . Ipak, ide na bolje

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Vidim da vas sve muči zašto se posprema prije Božića, pa da vam iskusnjača objasni...

Prema nekim seoskim ili provincijskim običajima učestalije nego inače druži se upravo blagdanima, više se posjećuje rodbina, prijatelji, ide se u čestitare.... pa je red da se domaćini pokažu u najboljem mogućem svjetlu, zar ne?

Vrijedne domaćice napeku puno raznih vrsta kolača, izvade najbolje stolnjake, špajz servise i bešteke, raznorazne ukrase i šlinge. Moram li posebno napomenuti da je poželjno da bude sve uredno, čisto i po špagici da se kume, tete i ostale druge dive ili bar ne nađu materijala za sočno ogovaranje...

Sad kad znate, ja raportiram...
    Manje više redovito održavam kuću tako da pred blagdane nemam neki veliki posao... prošli vikend sam oprala sve prozore, sve zavjese i speglala ih, iznijela tepih iz dnevne sobe i isklofala ga vani na ljuljačci, za to vrijeme usisala i prebrisala parket po svim prostorijama, istuširala cvijeće, prebrisala sav namještaj i stolariju, presvukla posteljinu... vikend koji slijedi imam ispeglati zaostatke i ako budem raspoložena malo detaljnije kupaonu, ako ne onda sanitarije kao i svaki tjedan.

Ako za Božić imamo iz krušne peći pečen odojak, domaći kruh, francusku, juhu i ostalo što skuham dan ranije, onda sam, kada se vratimo sa sv. mise sva blažena... kuća čista, klopa pripremljena, duša u miru, a srce samo poskakuje od sreće...
    Ako, pak pečemo puricu z mlinci , onda sam malo više angažirana što mi nije preveć drago, ali nije ni preveliki bed... tko mi je kriv kad sam se udala tako daleko da se ni mami ni sestri ne mogu nabiti na ručak

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja za sad sve drzim pod kontrolom i pokusavam da nam svaki dan bude cisto.
    A sto se tice zavjesa, njih nemamo pa eto, jedna briga manje

jazz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Svaki put kad imam PMS meni je veliko božićno spremanje.
    Uhvati me manija i gotovo.
    Inače imamo jednom tjedno tetu čistilicu i zadovoljni smo.
    Nekad sam bila freak za urednost, sada baš i ne :/

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bez obzira na svakotjedne generalke, pred Božić je obavezna i jedna generalna generalka

To znači da osim onoga što radimo svaki tjedan (usisavanje, pranje podova i kupaonice), operemo prozore i zavjese, frižider i neke kutke kojih se inače ne dotičemo. To radimo za Božić, Uskrs i Lindin ročkas (Megin je blizu Uskrsa, pa tad ne)- u nekim stvarima smo jako tradicionalni, pa nam je tako i ovaj "folklor" baš drag i daje neku domaću atmosferu blagdanima, kao i spremanje kolača, kićenje bora i darivanje.

Amelie32 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni M svako malo radi generalku, pa mi nije frka oko Božića.

Linda ja ne mogu odoljeti a da ne kažem da je ova tvoja djevojčica u avataru meni apsolutno predivna, jel to Megi ?

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Amelie, hvala to je Linda.

I kod mene je mm glavni od čistoće, ja sam više kao šegrt ili zabavljač djece dok on poteže.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Bez obzira na svakotjedne generalke, pred Božić je obavezna i jedna generalna generalka
    Bez obzira što mi sve liči na čisto, kad počnem prati tek onda vidim koliko je zamazano. Ali to ne radim samo pred Božić i Uskrs, nego i nekad sredinom ljeta, znači 3 generalke godišnje koje uključuju pranje tepiha i preslagivanje ormara. Šta ću, luda sam, znam, ali ne mogu otrpiti da nije sve uglancano. Obično zovnem tetu čistilicu, pa samo presložim ormare. Ove godine ću probati bez nje pa ćemo vidjeti dokle ću stići. Renata mi trenutno "pomaže" tako da se i igramo kroz to, pa ne osjećam manjak vremena sa njom.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    ne, kod nas je uvijek prljavo.

ni pospremanje ne pomaze
    ovak i kod nas

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj smoki prvotno napisa
    Bez obzira što mi sve liči na čisto, kad počnem prati tek onda vidim koliko je zamazano
    X

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ja sam zvala tetu koja mi inače čisti poslovnice firme i mogu reći da sam tu poluzadovoljna jer izostaje onaj efekt zadovoljstva kada sama sve dovedem u red.
    mada mi ovaj put nije toliko krivo jer mi majstori još uvijek praše po kući!

inače je predblagdansko čišćenje obavezno (zato nećemo o tome kako to izgleda između blagdana )

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kod mene slično kao i kod AdioMare. Osim kaj je ona svoje zavjese opeglala, a ja sam svoje objesila onak centrifugirane iz veš mašine i otvorila sve prozore da se same "ispeglaju" na propuhu, a mi smo u međuvremenu bili u šetnji.
    I ja volim kad je sve lijepo i uredno, ali ak osjećam da nemogu čistiti jer sam umorna, onda nam je sve zamusano. I kaj bi ja sad?

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Volim tu predbožićnu atmosferu,
    volim da je sve mirisno i čisto,
    ali ne ubijam se danima,
    zavjese sam oprala, prozore također,
    volim malo detaljnije spremiti špajz, hladnjak...

Volim te male pripreme, ali bez presinga i stresa (tako je bilo i još uvijek je kod moje mame, stresovito)!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A kod mene je osim tradicije i želje za starim obiteljskim božićnim ugođajem, važna i vjerska komponenta - pripremiti sebe i svoj dom za Isusov rođendan!!! A većina malo bolje pospremi za rođendane, zar ne?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •