Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: krempite- ali da ne završe u kanti!!

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno krempite- ali da ne završe u kanti!!

    Nakon nekoliko pokušaja da napravim krempite i ovaj novogodišnji mi je bio katastrofalan. s kuhanjem i sa kolačima me stvarno ide dok krempite ne dođu na red. Svi ih obožavamo a ja nikako da savladam kuhanje kreme. Molm vas ako imate neku kremu koja uspijeva, a da ipak nije sami puding napišite...

    Tako su mi fine da bi ih odmah napravila.. :D i stukla cijelu tepsiju

    kupovne mi baš i nisu nešto fine.

  2. #2
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    moja mama radi kremu od kuhanih žutanjaka, mlijeka, brašna, šećera
    i mi obožavamo te kremšnite
    krema zna biti malo grudasta, ne budu visoke, nisu baš lijepe, ko iz slastičarne, u njima nema želatine
    ali nama su najukusnije
    napišem sutra, ako ne dobiješ do tad neki dobri, zanimljivi recept

  3. #3
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Kuhati:
    12 dl mlijeka
    12 dl vode
    15-20 dag šećera
    2 vanilin šećera
    30 dag glatkog brašna
    3 žlice gustina
    10 žumanjaka

    Žumanjke, šećer, brašno i gustin pomiješaš s malo mlijeka i onda zakuhaš u vruće mlijeko. Kuhaš uz stalno miješanje. Ne znam koliko minuta jer ja volim probati dok kuham i kad je kuhano, još onako vrelo umiješam u snijeg od:

    10 bjelanjaka
    20-25 dag šećera u prahu.

    Naravno, naliješ na koru i pokriješ drugom korom (gornju prije stavljanja razrežem, pa slažem kao puzzle).

  4. #4
    **mial** avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,361

    Početno

    a jesi probala olfo kremšnite - recept na receptima
    prvo mi je bio :/ , a sad nam je svakodnevan i , samo se traži sve veća i veća tepsija

  5. #5
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Pretpostavljam da je problem u kuhanju.
    Čak i kad se krema prilikom kuhanja zgusne i postane teška za miješanje (trnu ruke), treba još nastaviti s kuhanjem, barem 10 minuta. Zaposli TMa da miješa, to je idealan posao za jači spol

    Inače ne bi trebalo biti nikakvih problema, svi recepti su dobri.
    I ne znam ni jedan recept sa želatinom, krempite se prave bez želatine. (Netko je spomenuo)

  6. #6

    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Postovi
    371

    Početno

    Ja sam ih baš danas radila, ovako:

    pomiješati na suho 10 žlica brašna i 10 žlica šećera

    u to dodati 6 žumanjaka i malo hladnog mlijeka (uzetog od ukupno potrebne litre) pa izmiksati

    tu smjesu uliti u vrelo mlijeko (ali da ne vrije) i miješati dok se ne zgusne (par minuta)

    kad je gotovo umiješati snijeg od bjelanjaka

  7. #7

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    Evo čitam vaše recepte, pa ću izabrati neki koji mi najlakše izgleda

    Zanima me kad dodam žumanjce da li kuham na skroz laganoj vatri, jer mi je susjeda rekla da ako pojačam vatru da će mi se žimanjci usiriti, odnosno zgrudvati

  8. #8

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    Evo čitam vaše recepte, pa ću izabrati neki koji mi najlakše izgleda

    Zanima me kad dodam žumanjce da li kuham na skroz laganoj vatri, jer mi je susjeda rekla da ako pojačam vatru da će mi se žimanjci usiriti, odnosno zgrudvati

  9. #9
    tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    ZD
    Postovi
    2,297

    Početno

    Najbolje da kuhaš kao puding i to na najmanjoj mogućoj vatri. Znači, pomiješaš brašno, žumanjke, šećer i ostale krute sastojke s mlijekom toliko da dobiješ kompaktnu i bez grudica smjesu, ostalo mlijeko zakuhaš i jednom rukom lijevaš smjesu žumanjaka lagano u zakuhano mlijeko (kad zakuha, skini s vatre ili smanji na minimum) a drugom miješaš kuhačom, da se odmah u početku ne stvore grudice

  10. #10

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    hvala!!!!!!!!!!!!

  11. #11
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Ja imam recept, mnogima sam ga dala, uspješno se širi i kod vičnih i manje vičnih domaćica.

    KREMPITA
    1/2 l mlijeka
    1/2 l vode
    15 dkg šećera
    15 dkg brašna oštrog
    1 vanilin šećera
    5 žumanjaka

    5 bjelanjaka
    15 dkg. šećera

    Od bjelanjaka i šećera napraviti čvrsti snijeg i ostaviti.
    Pomješati mlijeko i vodu.
    Žumanjke izmješati sa polovicom gornjeg šećera, dodati brašno,i postepeno smjesu mlijeka i vode dok ne dobiješ rjeđu masu.
    Preostali dio mlijeka i vode sa vanilinom satviti da prokuha, smanjiti vatru i sipati žumanjke i brašno. Stalno mješatii kad prokuha ta masa nastav iti kuhati uz stalno mješanje još 10.min.
    Masa postaje rijeđa, bez grudvica je i žitka.
    Tu vrelu masu sipati na čvrsti snijeg i ručno lagano izmješati, prebacivajući masu. Ne mješati brzo da se masa "ubije".
    Pečenu koru od lisnatog tijesta staviti u dublju tepsiju i na nju sipati kremu.
    Kad se ohladi , staviti drugu koru.Testerastim nožem sijeći gornju koru na određene veličine,(može i škarama) a onda po tome prorezati krempitu do dna tepsije.
    Krempita je lagana, ne curi. Visina zavisi od veličine tepsije.
    Može se raditi dupla masa za veće tepsije.

    Dobar tek.

  12. #12
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    kalimero, usporedi svoj i moj recept

  13. #13

    Datum pristupanja
    Aug 2007
    Lokacija
    Čakovec
    Postovi
    258

    Početno

    Evo mog recepta, uvijek uspije i stvarno su fine:

    10 jaja
    1.5 l mlijeka
    0.5 l vode
    35 dag šećera
    25 dag oštrog brašna
    1 vanlin šećer

    Žutanjke pjenasto izmiješaš s polovicom šećera, pa dodaš brašno i malo mlijeka. Sve skupa umiješaš u toplo mlijeko+voda i kuhaš dugo, dugo na laganoj vatri (ako imaš lonac s debljim dnom poput Zeptera ne mora biti jako slaba vatra). kad je krema jako gusta umiješaš snijeg u kojeg si umiksala drugu polovicu šećera.

    U kremu možeš dodati i limunovu koricu, ako voliš.

    To je za dosta veliki protvan, pa možeš za prvi put prepolovit količine.

    Sretno!

  14. #14
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    enela:

    kalimero, usporedi svoj i moj recept
    Da skužila sam odmah da su vrlo slični. Ti imaš 4 dcl. više mlijeka i gustin, a moj je bez gustina. Šećer se uvijek može dodati po ukusu, više ili manje.[/quote]

  15. #15
    bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    1,609

    Početno

    1l mlijeka
    6 zutanjaka
    30 dkg secera
    20dkg ostrog brasna
    po gustu mahunu vanilije , koricu limuna , rum

    Moja tajna je u kuhanju kreme u loncu za mlijeko , tako da se u pravilu kuha na pari. U mlijeko dodam 15 dkg secera i stavim da uzavrije. Smutim zumanjca, ostatak secera ,brasno i malo dodam hladnog mljieka da dobijem tekucu masu. Ako stavljam vaniliju prepolovim je i ostruzem sredinu. Lonac maknem s vatre i mikserom umjesam zumance u mlijeko. Vratim na vatru i cesto mikserom promjesam . Kad se malo krema zgusne nastavim mjesati drvenom zlicom( koja se koristi samo za slatko) do zeljene gustoce. U hladno mozete dodati koricu limuna ili rum , sto vas volja.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    121

    Početno

    iskombinirala sam vaše recepte, a još mi je i suprugova sestra dala svoj koji je odličan i tako sam dobila suuuuuuuuuuper krempite koje su se smazale za pola sata...

    skužila sam da mi prije nisu uspijevale jer sam stavljala malo brašna i nisam puno vrtila kremu

  17. #17
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Bitno da je uspjelo

  18. #18

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    tako sam dobila suuuuuuuuuuper krempite koje su se smazale za pola sata...
    da mi je sad jedna...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •