AUTOSTOP I MOBITEL
Svjedoci smo nevjerojatnih gužvi u ljetnomu prometu, i prave pomame za dostizanjem odredišta na Jadranu. Među ostalim načinima sudjelovanja u sezonskim selidbama, od davnina je uvrijeđeno i putovanje palcem , tojest autostopom.
Nedavno mi je palo na pamet, kako omogućiti sigurnije putovanje svima koji se putujući oslanjaju na dobru volju neznanaca. Moram priznati da me potakla i poplava vijesti o pedofiliji, razbojništvima i sličnim crnim oblicima susreta s nepoznatim ljudima, pa mislim da ideja ima mnogo dobrih strana, a najbolja je da se dade primijeniti trenutno, već i čitajući ovaj tekst.
Svaki putnik, , napravit će dobro da kojemu od roditelja ili poznanika pošalje SMS o ulasku u kakvo vozilo. SMS neka sadrži vrstu i registracijsku oznaku vozila, te mjesto i pravac putovanja. Ne može škoditi da i onaj koji uzima putnika u vozilo vidi odašiljanje poruke! Odmah postaje jasno da na taj način nije više neznano gdje se putnik nalazi, pa će i osobe ne baš dobrih namjera razmisliti o svojemu ponašanju.
Na primjer, poruka može izgledati ovako: BMW AB123CD Zg -> Ri , a iz datuma i sata poruke jasno je i više od toga. Vjerujte mi da će svi biti sretniji znajući ponešto o kretanju svojih bliskih, a SMS bi, između svega i svačega što prenose, mogle postati i djelotvornim elementom sigurnosti.
uvriježeno
Hvala!
Fil