Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: KUD DA IDEM, PROLJEV NE PRESTAJE...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno KUD DA IDEM, PROLJEV NE PRESTAJE...

U petak popodne je povraćao 2 put, uz obilne proljeve. U subotu jedno povraćanje, proljev i dalje, temperatura do 39. Popodne otišli na hitnu na Vinogradsku, dali sirup za temp., sprašili nas na Zaraznu. Tamo ga dr pogledao, sve OK po njemu dok hoće piti. Dajem mu Rehidromix, pa da nastavim s tim i dođemo ako se pogorša. U nedjelju nema više povraćanja, samo temp., ali u padu, ali proljevi se doslovno izljevaju iz njega svakih 5-10 minuta. Opet na Zaraznu. Bila OK dr. pa nas stavila u dnevnu na infuziju. Malo je nadošo, vratila mu se boja, ali i dalje proljev i ne jede. Kaže dr. OK dok hoće piti, nema panike i pošalje nas doma. On meni i dalje ne jede, pije dosta, ali doslovno sve što uđe kroz usta, isti tren izađe na guzu u obliku proljevčine. To nisam u životu vidjela. I kome da se ja sad obratim, kad dr misle da paničarim?! A on je jadan sivo plav, upada dok hoda i spava mi po 3-4 sata popodne, što nije nikad u životu. Totalno sam razočarana doktorima, ali sama mu očito ne mogu pomoći. U pitanju je Rota virus. Šta da radim, stvarno sam već očajna? Presvučem ga po 20-25 puta dnevno, bez pretjerivanja.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ajmeeee, kod nas se smirilo, ali dala nam doktorica pro-life, one probiotike. ajd pitaj pedijatra jel smije to.

o, mišić mali.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

po čemu su oni zaključili da je rota-virus?
    jesi li mu nosila stolicu na analizu?
    da ne bi na kraju bila slučajno salmonela :?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da, u stolici je rota.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uf.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Iopet na zaraznu, pa makar samo po još infuzije. Dehidracija je vrlo opasna. Jel ima podočnjake? Dal su mu oći uvućene? Jel mu suh jezik?
    Iako se rota virus ne lijeći nekim specijalnim ljekovima, opasan je zbog moguće dehidracije uzrokovane gubljenjem elektrolita proljevastim stolicama ili povraćanjem.
    Morao bi nakon svake stolice popiti minimalno 2 dcl tekućine sa rehidromiksom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

E da. Nema veze kaj on kad popije odma ponovno dobi proljev, sreća da hoće piti. Treba se doslovno naljevati tekućinom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo mi svježi od rote!
    Nakon svake stolice 10ml/kg Rehidromixa, ali ako ti je pospan (letargičan) obavezno gore po infuziju.
    To što je jučer bio ok, ne znači da je i danas tako. Odi na Zaraznu, neka mu daju infuziju ako treba i proći će, jedino što je važno je hidracija.
    Jana je počela za staru godinu sa proljevima i temperaturom i tek se u nedjelju (6.1.) stanje smirilo.
    I mi smo 2 dana za redom hodočastili gore. Ali bolje i tako nego da ostane. U četvrtak je sve bilo ok, ali već u petak je bila jako pospana, dehidrirala i dosta joj je pao kalij.
    Tako joj je teško pala dnevna bolnica da se sutradan doslovno sama natakala Rehidromixom. Naravno, pod utjecajem mojeg nagovaranja da pije pa ćemo ići kući i nitko je više neće pikati
    Btw, ovo joj je druga rota u mjesec dana :/

Nataša,Sarajevo avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Evo jelovnika koji svakako ne bi trebao odmoći:

prvi dan:
    prvo se jedu pečenen jabuke, može zašećerene.
    slijedeći obrok samo gola kuhana riža,
    potom riža sa mrkvom, potom riža sa mrkvom i teletinom jako sitno sjeckanom, gotovo pasiranom(može i pasirano)

drugi dan:
    opet pečene jabuke
    krompir pire, pa pire sa mrkvom, pa pire sa mrkvom i teletinom.

treći dan:
    opet jabuka, sve ostalo isto samo sa tjesteninom.

Ja sam poslije umjesto riže/pirea/tjestenine uvela puru, pa onda opet pire, pa rižu, a sve pomalo dodavala ili koju mahunu ili koje drugo povrće.

Za piti - čaj od šipka zašećeren (naglašenoi mi je posebno zašećeren jer sam ja dr. rekla da ja G. ne šećerim ni limunadu)
    i sok od mrkve - ima (kršitelj koda) neki od mrkve i jabuke, taj nam je valjao.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Nataša,Sarajevo prvotno napisa
    Evo jelovnika koji svakako ne bi trebao odmoći:
    ...
    Ne znam točno napamet, ali na preporuci iz Zarazne piše da se smije jesti sve osim masne hrane, slatkih sokova i jednostavnih šećera. Također se preporuča kuhano.
    Klasična dijeta sa samo rižom, jabukama, bananama i prepečencem se ne preporuča zbog premale hranjive vrijednosti.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

idi ponovo na zaraznu da ga malo natankaju. nema druge. s jelom se ne zamaraj , ja bi davala samo humanu 9 il milupinu za proljev, .
    mi smo lani fasovali rotu na 10 dana, na kraju z. treci dan zavrsila u klaicevoj s zapletajem crijeva kao nuspojavom rote
    u bolnici je bila 5 dana , ja i dan danas imam ptsp od rote i ileusa.
    kod nas je islo ovako , povracanje tri dana pa stalo , bolovi u trbuhu, trbuh tvrd ko kamen , i na kraju ispalo da je to sto je stalo jako lose bilo jer je doslo do zapletaja od svega. na kraju je ileus tj zaplet rijesen cepicima, paradoksa li, u sred rote da moras davat cepice ....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako je rota, ne bih te htjela plasiti, ali taj proljev se zna zadrzati i po desetak dana, znam iz vlastitog iskustva. Moguce je da cete svi dobiti, ali u blazem obliku (odrasli su rezistentniji). Nasem malom susjedu je trajao 2 tjedna, dijete je vec iznemoglo, svaki dan na infuziju jer je bio letargican, pospan, strasno mi ga je bilo gledati! Tankaj ga tekucinom i budi u kontaktu s doktorima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako je rota, ne bih te htjela plasiti, ali taj proljev se zna zadrzati i po desetak dana, znam iz vlastitog iskustva. Moguce je da cete svi dobiti, ali u blazem obliku (odrasli su rezistentniji). Nasem malom susjedu je trajao 2 tjedna, dijete je vec iznemoglo, svaki dan na infuziju jer je bio letargican, pospan, strasno mi ga je bilo gledati! Tankaj ga tekucinom i budi u kontaktu s doktorima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i nas nakon rote; pocelo je za staru godinu a zavrsilo se prekjucer. Uz svo natankavanje tekucinom 3.01 zavrsili smo na infuziji. Kikica se nakon te boce infuzije doslovno preporodila, nisam mogla vjerovat., vec na pola boce se zarumenila i pocela pricat samnom. L je bila na dijeti 3 dana iako se sad to vise ne preporucuje u obliku kao ranije. Mi smo se drzali stroge dijete ali tendencija je sve vise da se djeci kod rote daje nemasno jer riza, jabuka i dvopek nutritivno nisu dovoljni.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Evo da se malo javim. Čula sam se sa svojom pedicom da joj se požalim i da mi da savjet šta da radim. Rekla je dok pije Rehidromix, da je pod kontrolom i da nije panika. I također da Rota traje i do četrnaest dana! Dr na Zaraznoj mi je rekao da je dobro da sve ide van, jer da se na taj način organizam čisti od virusa. Danas sam potrošila preko dvadeset pelena. Savjetovala mi kolegica koja radi na pedijatriji da mu dam tablete medicinskog ugljena da vežu virus i izbacuju ga lakše iz tijela. Sutra počinjem i s tim. Bogu hvala, stvarno puno pije, danas je popio sigurno dvije litre Rehidromixa u čaju. I OK je volje, nije malaksao kao ovih dana. Uh, samo da se ne pati, jadničak.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bude dobro

~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~

mi smo to isto prolazili

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi koristimo SMECTU, kupili smo je vani, ne znam da li je ima u Hrvatskoj, vjerojatno ima. Genericno ime je diochahedral smectite. Vezuje bakterije, razne toksine i sto je ovdje vazno, vezuje rotu. Mogu je koristiti i bebe. Uguglajte SMECTA i naci cete informacije.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dajte neki link, kako se dobija taj rota virus?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
    dajte neki link, kako se dobija taj rota virus?
    Nemam link, ali pokupiš ga bilo gdje, u tramvaju, po bolnicama, po domovima zdravlja, preko prljavih ruku i kad ga pokupiš, već slijedeći dan imaš znakove bolesti.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Rotavirusna dijareja
    Rotavirusna dijareja je virusna infekcija tankog crijeva koja se očituje naglim početkom - jakim povraćanjem, vrućicom i učestalim proljevastim stolicama.
    U tipičnim slučajevima bolest je praćena srednje teškom i teškom dehidracijom.
    Dijete izgleda bolesno, blijedo je i klonulo, nezainteresirano za okolinu, ima izražene podočnjake i nadut trbuh uz čujna pretakanja u crijevima. Stolice su učestale, vodenaste, kiselog, neugodnog mirisa. Bolest traje oko 5 dana. Ovakvi tipični slučajevi javalju se u djece do 3 godine starosti. U starije djece i odraslih bolest je obično kraćeg trajanja i bez vrućice.
    Rotavirus se prenosi fekalno-oralnim putem, što znači kontaktom s izlučevinama - stolicom i povraćenim sadržajem. Može se prenijeti i indirektno, kontaktom sa zagađenim predmetima. Infektivna doza je mala pa je stoga bolest izuzetno zarazna. Liječenje je simptomatsko, a sastoji se od nadoknade tekućine i soli infuzijama slatko-slanih otopina. Djeca koja ne povraćaju mogu uzimati otopine sličnog sastava na usta. Dijeta nije potrebna.
    Rotavirusna dijareja češća je u hladnim mjesecima. Javlja se epidemijski u dječjim kolektivima i jedan je od glavnih uzroka bolničkih infekcija na dječjim odjelima. Cjepivo protiv Rotavirusa je u fazi razvoja. Oboljelo dijete valja izolirati iz kolektiva i dobro prati ruke nakon prematanja djeteta.

Gastroenteritis - Virusni gastroenteritis, Norwalk viroza, infekcija rotavirusom, enterična adenoviroza, "crijevna gripa"

Što je to?
    Upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.

Opis bolesti
    Virusi uzrokuju 30 do 40 posto slučajeva infektivnog proljeva u razvijenom svijetu. Nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta, virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest.

Gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći zarazni rotavirus, Norwalk virus i neki serotipovi adenovirusa.

Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva u djece (najveća učestalost u djece u dobi od 3-15 mjeseci), a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom (obično s blažim simptomima).

Rotavirusne infekcije se najčešće javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom.

Norwalk virus je glavni uzročnik epidemijskog gastroenteritisa u djece i odraslih tijekom cijele godine. Virusi koji su slični Norwalk virusu česti su kod djece školske dobi.

Epidemije virusnih proljeva obično se šire fekalno-oralnim putem. Isto tako je moguć prijenos s osobe na osobu kapljično. Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili u vodi za piće.
    Simptomi se pojavljuju od 1 do 3 dana nakon uzimanja zagađene hrane ili vode.

Tko ih dobiva?
    Rotavirusi uzrokuju gastroenteritise kod dojenčadi i male djece. Uglavnom do treće godine života većina je djece stekla protutijela na taj virus. Gastroenteritis najčešće pogađa mlade, starije osobe i ljude s oslabljenim imunološkim sistemom. Učestalost je dvoje od tisuću ljudi.

Simptomi • vodenasti proljev (rijetko stolica sadrži sluz ili krv) koji kod
    rotavirusa traje 3-5 dana, kod Norwalk virusa 1-2 dana, a kod adenoviroze 1-2 tjedna).
    • grčevi u trbuhu
    • povraćanje u 90% bolesnika, a izraženije je u djece
    • mučnina
    Dodatni simptomi koji mogu biti povezani sa bolešću
    • glavobolja
    • gubitak težine
    • povraćanje krvi
    • pretjerano znojenje
    • hladno-vlažna koža
    • bol u mišićima (mijalgija)
    • ukočenost zglobova
    • inkontinencija
    • temperatura iznad 39?C u 30% oboljelih
    • drhtavica
    • slabi apetit

Koje pretrage može napraviti moj liječnik?
    Virusni gastroenteritis se dijagnosticira na temelju kliničke slike. Nalaz kulture stolice može isključiti bakterijske uzročnike bolesti.
    Infekcije rotavirusima i adenovirusima mogu se brzo dijagnosticirati korištenjem komercijalnih testova (otkrivanje virusnih antigena u stolici).

Liječenje
    Cilj liječenja je nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom.
    Antibiotska terapija nije učinkovita kod virusnih oboljenja.
    Općenito se ne primjenjuju lijekovi protiv proljeva, tzv. antidijaroici jer oni mogu produžiti infekciju.
    Mjere samoliječenja kako bi se izbjegla dehidracija uključuju uzimanje otopine elektrolita (oralna rehidracijska tekućina koja se može kupiti u slobodnoj prodaji) kako bi se nadomjestila tekućina izgubljena proljevom što je osobito važno kod male djece.
    Kako je rizik od dehidracije veći kod dojenčadi i male djece, roditelji moraju pažljivo pratiti broj pelena koje su promijenili dnevno kada je dijete bolesno. Soda i obična voda ne nadomještaju elektrolite potrebne djeci koja su dehidrirala od povraćanja i proljeva.
    Promjena prehrane obično će koristiti kod djece s proljevima dok proljev ne stane.
    Ne treba jesti jako masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba djetetu strpljivo davati male količine mlakog čaja od šipka ili pravog čaja.
    Bolesnici s proljevima koji zbog mučnine nisu u mogućnosti uzimati tekućinu na usta možda će trebati infuziju, posebno mala djeca.
    Budite strpljivi s djecom i nudite im često manje količine ohlađenog čaja od šipka.
    Dijete može jesti uobičajenu hranu samo ne jako masnu i slatko.
    Osobe koje uzimaju diuretike moraju biti pažljivi kod proljeva i možda će morati prestati uzimati diuretike za vrijeme akutne faze proljeva. (Uvijek je potrebno savjetovati se sa liječnikom prije nego se prekine terapija propisanog lijeka).

Očekivanja (prognoza)
    Većina će se infekcija riješiti spontano. Djeca mogu biti teško bolesna ako
    dehidriraju od acije koju je uzrokovao proljev.

Komplikacije
    Dehidracija je glavna komplikacija.

Kontaktiranje liječnika
    Potražite liječnika ukoliko ne možete nadoknaditi tekućinu, a javljaju se simptomi dehidracije, osobito kod malog djeteta, uključujući slabo izlučivanje mokraće, slabost ili vrtoglavica, suha usta, upale oči, udubljena fontanela (meka točka na glavi novorođenčeta i
    dojenčeta) i smetenost (konfuzija). Također se savjetujte s liječnikom ukoliko proljev traje više od nekoliko dana i ako je u stolici primijećena krv.

Prevencija
    Većina se infektivnih mikroorganizama prenosi neopranim rukama.
    Prevencija se najbolje postiže kroz odgovarajući postupak sa hranom i pranjem ruku nakon korištenja toaleta i kad god su ruke uprljane.
    Dojenje vjerojatno pruža određenu zaštitu od infekcije.
    Nakon mijenjanja pelena treba temeljito prati ruke sapunom i vodom, a samo mjesto mijenjanja pelena treba dezinficirati.

Još jedan savjet - ako dijete povraća i ima proljev, možda i temp. treba složiti sljedeće: pola čajne žlićice soli i osam ravno odozgo čajnih žličica šećera - politi sa 1 Litrom prokuhane vode i ohlađeno davati djeteu.
    Tekst je postala mama na jednom forumu želeći pomoći drugima roditeljima; riječ je o prijevodu brošure koju pedijatri dijele u zemlji u kojoj gđa. stanuje.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako se taj smecta koristi i gdje vani si ga kupila , daj vise info ?

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Dojenje vjerojatno pruža određenu zaštitu od infekcije.
    ajd, makar je ovo utjesno.
    a sto je gore, rota ili salmonela? (cini se podjednako gadno, oboje)

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iz naseg iskustva puuuno je bolje salmonela, tj blaza u iodnosu na rotu . mislim da je rota najgori sigurno

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa
    iz naseg iskustva puuuno je bolje salmonela, tj blaza u iodnosu na rotu . mislim da je rota najgori sigurno
    Mi smo imali salmonelu, bili dehidrirali i završili u zaraznoj osam dana i nakon toga pili silapen dva tjedna.
    Bila je to moja super dijeta, smršavila sam 14 kila i izgledala ko manekenka (istina dehidrirana). Sinko je isto dosta smršavio i trebalo nam je dugo da zaboravimo na sve one igle i iglice iz bolnice.
    Nakon druge trudnoće ostalo je previše kila pa sad planiram jesti sirova jaja i otići na zaraznu na mršavljenje.
    Ovo zadnje je bila šala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Lunahor, ja sam kupila Smectu u Beogradu ovo ljeto, po preporuci pedice kad mi je kikica imala proljev. Svicarski je proizvod, upute su na francuski i engleski i mogu je koristiti od dojencadi do starih. To je nekakva glina u prahu koja se otopi u casi vode, ima izvanrednu apsorpcijsku moc i pokupi sve sto u crijevima stvara infekt, ukljucujuci rotu.

Ja sam dobila rotu od moje cure i prekjucer sam imala 14 (da!! cetrnaest) proljeva, lipsala sam dok nisam uzela SMECTU i proljev prije uzimanja smecte bio zadnji a grcevi su se znacajno smanjili. Bilo mi je zao trosit vrecice (kojih u pakiranju ima 10) jer sam ih imala jos tri ali kad sam vidila da je vrag odnio salu ogrebala sam se o "kcerin" lijek.

Ne bih se bas slozila da je salmonela laksi oblik infekta od rote, rota je vrlo cesta i zbog nje se ne zatvaraju ustanove kad se pojavi par slucajeva dok se zbog salmonele ustanove zatvaraju. Skoro sva djeca dobiju rotu do trece godine samo neka u laksem a neka u tezem obliku. Rota se moze dobiti nekoliko puta ali je imuniziranjem svaki sljedeci infekt dosta blazi od prethodnog. Kod rote nije potrebna neka posbena dijeta dok je kod salmonele to neizbjezno.

Ja sam dobila rotu u ovakvom obliku jer mi je imuni sistem nikakav posljednih par mjeseci, smrsavila sam 15kg i kikica mi prenese ama bas sve sto ona dobije. Ali danas mi je znacajno bolje, normalno sam jela i pila i sve ok.

Sad cu potrazit link o Smecti pa cu ga stavit tu.

Pozdrav svim rota bubanima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SMECTA? (dioctahedral smectite 3 gm), is a non-systemic gastrointestinal tract muco-protective agent which interacts with mucus molecules, to strengthen the mucosal barrier and protect the apical pole of the enterocytes and tight junctions against bacteria and toxin present within the lumen. Interestingly, dioctahedral smectite has been shown to have a specific binding action for rotavirus, one of the main causes of diarrhoea in children.
    SMECTA? antidiarrhoeal properties involved two mechanisms: adsorption of toxin, bacteria and viruses and reinforces the intestinal mucus barrier, a pharmacological effect that is likely to be related to the clinically observed reduction in duration of acute diarrhoea.

SMECTA? benefits
    • significantly shortens duration and reduces frequency of diarrhoea in children and adults
    • reduces the costs of treating gastroenteritis.
    • is presented in powder form, provides fast onset of action.
    • alleviates painful symptoms caused by abnormal bowel motions.
    • has high safety profile with no systemic side effects

http://www.emergingp.com/main/smecta.asp

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a reci kakav je okus smecte, ona je kod nas registrirana i moze se naruciti zvala sam ljekarnu.

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

hermina,kako je Jakov ?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Mene je mama spasila kad sam bila mala sa čajem od šipkovih kora.
    Kupi 3 šipka, oguliš, pojedeš kore opereš, narežeš i staviš na krpu i na radijator da se osuše...suho je nakon 12h već za prvo kuhanje, no ostavi puna 24h da se posuši skroz.

Na 2dl vode ide 2 čajne žličice te kore (sasjećeš koru na sitne dijelove s nožem dok se još da rezati), preliješ vrućom vodom i ostaviš 5min da stoji Nedavno sam spasila MM od iste boleštine, navuko neku virozu i na wcu samo voda išla van.

Čaj je inače grdi za pit, ali navikneš se nakon 3 gutljaja. MM reko da je odličan za buđenje :D

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nas je i kod rote i salmonele izvukao umesokuzu, ne znam dal to radite al od toga proljev i bljuvitis odmah staju
    ima na mib na bubini sam recept stickan na vrhu. uvijek i svud nosim sastojke sa sobom :D

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nas je i kod rote i salmonele izvukao umesokuzu, ne znam dal to radite al od toga proljev i bljuvitis odmah staju
    ima na mib na bubini sam recept stickan na vrhu. uvijek i svud nosim sastojke sa sobom :D
    ajmeeee :lupa glavom o zid:, ja zaboravila na taj topic

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj linkaj, please

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

protiv proljeva i bljuvitisa s mib-a, samo treba bit registriran, mislim

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala thalia

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lunahor, okus smecte je bljutav moram priznat, slatkast, sta ja znam, ali nije pretjerano neugodan. ja kao odrasla mogu se disciplinirat i popit ga u pola case vode bez problema. sto se tice djece, smecta se moze umaskirat u papicu ili u jogurt, bilo sto tecno jer se prah smecte lako sastavi sa hranom.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daklem, za proljev pomaze makrobioticki pripravak koji zaustavlja proljev i sprjecava dehidraciju, usto i cisti crijeva od bakterija i virusa koje su izazvale proljev. Moguce ga je davati od cca. godine dana djeteta na vise.

Potrebno je:

- ume boschi sljive ili pasta (ako je dijete malo, bolja je pasta, lakse ce pojesti)
    - tamari (soja sos)
    - kuzo (u prahu, to je inace zgusnjivac)

U 1 dl vode stavi se kavena zlicica paste od umeboschi sljiva (ili pola sljive) i cajna zlicica kuzoa. Stavi se na vatru i mijesa. U tom je trenutku tekucija bjelkasta. Kad se priblizava vrenju, razbistri se u cjelosti. Tada se makne s vatre i doda tamari (zlicica). Vrati se na vatru mijesa jos minutu- dvije i makne netom prije vrenja.

Dobije se slankasta, zelatinozna, smedja tekucina, nalik na puding. Pripravak koji se zove umesokuzo treba jesti tri put na dan, svaki put frisko pripremljen. U slucaju povracanja, onda svakih desetak minuta dati zlicu ili cesce vec kako dijete podnosi.

Osobno, uvijek prijedjem na janu, tj. kupovnu vodu jer je bolja u omjerima elektrolita, dajem kuhanu integralnu rizu, zlicu svakih pol sata jer riza ljepljivim pipcima kupi iz zakutaka crijeva sve sto treba.

Umesokuzo (ime ovog pripravka) je vec puno oputa u praksi pokazao djelotvornost, ukljucivo i u teskim proljevima koje primjerice izaziva salmonela. Iznimno je ucinkovit u ciscenju salmonele iz organizma, a teske proljeve zaustavlja u 12- 24 sata. nakon sto proljev stane jos ga treba uzimati 24 sata, i potom se moze prijeci na najnormalniju ishranu.

svi se sastojci kupuju u trgovinama zdrave hrane ili ih, rijetko, moze biti u biljnim ljekarnama.

daklem ja se kunem u taj pripravak salmonela nam je bila mjesecima pozitivna i nakon prestanka proljeva sve dok nismo pili 3 dana umesokuzu rota prestao u roku 24 sata bljuvitis .

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Uh, hvala Bogu, ozdravio je prije 3-4 dana, počele su normalne stolice, i naravno, abnormalni apetit je opet tu, Pero ždero se vratio u formu. Hvala Bogu!
    Hvala, curke, na podrški!
    Sutra idemo ponovno u vrtić, baš me zanima na koliko dugo :/

stella avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I moj Matija ima rjeđe smrdljive stolice od subote,jučer i prkjučer su tekućije,ali samo dvije dnevno,ne jede ništa,uglavnom sisa cijeli dan (ako više ima što),inače mi slabo pije ostalu tekućinu,pa mu guramo žlicom čaj od šipka.Čekamo nalaz stolice koji će bit sutra da vidimo hoće li bit rota,ali sad kad vidim što ste sve napisale za rotu,grpzno mi je...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •