bok! Zanimalo bi me ako netko zna da mi odgovori da li imam pravo na povrat poreza pošto sam na porodiljom?Mala je osigurana preko muža.
bok! Zanimalo bi me ako netko zna da mi odgovori da li imam pravo na povrat poreza pošto sam na porodiljom?Mala je osigurana preko muža.
povrat poreza možeš ostvariti samo ako je nešto poreza i uplaćeno, tj. ako si dobila barem jednu plaću (ili kakav honorar na koji je plaćen porez) tijekom 2007. godine. u suprotnom - kaj će ti vratiti ako ništa nisu niti dobili od tebe?
kako onda studenti dobivaju povrat poreza od privatnih usluga za zdravstvo?
student osobno jedino ako je tijekom godine primio kakav honorar na koji je plaćen porez
mislim da roditelj ne može staviti kao olakšicu račune od liječenja djeteta. netko je jednom objašnjavao, da pošto je dijete osobni odbitak, ne može se za istu stvar dva puta odbiti porez.
Sve je već rečeno. Ja sam prestala raditi u 11/2006, zadnja plaća je bila isplaćena u 2006., međutim, kako kod nas ide bonus tek u 3. mj., tako mi je to bilo isplaćeno u 2007. i s obzirom da nisam iskoristila niti jedan osobni odbitak u prošloj godini, svi mi ulaze u konačni obračun poreza, tako da ću dobiti sav porez na taj bonus, bez obzira što je dijete prijavljeno na muža.
cure kak si ja sama mogu izračunat taj povrat poreza?
Dobiti ćeš uskoro od poslodavca IP obrazac, + potvrde od honorara ako ih imaš, i testiraš:
http://www.ekopen.hr/images/stories/...c_doh_2006.xls
(piše na njihovom webu je slobodni download)
i nema veze što je obrazac za 2006.g. (ostao je isti za 2007.g.) samo na njemu testiraj izračun, nemoj ga takvog sa krivom godinom predati u poreznu![]()
![]()
Hvala,nešto si mi brza![]()
samo jedno pitanje za svaki slučaj: od hzzo-a ne treba dobiti nikakvu potvrdu o isplatama za vrijeme porodiljnog ili treba?
Ne treba, naknade od rodiljnog i/ili trudničkog bolovanja ne ulaze u poreznu prijavu.
koliki je koeficijent za jedno(1,42?) i za dvoje djece?
Za prvo dijete je 0,5, a za drugo 0,7. Zajedno sa svojim imaš ukupno 2,2.
hvalaMinnie prvotno napisa
mene zanima detalj oko povrata poreza vezanog uz taj koeficijent...negdje mi zvoni u glavi da se moze retrogradno promijeniti preko koga je prijavljeno dijete ukoliko se roditeljima pokaze povoljnije da je prijavljeno preko onog drugog..dijana76 prvotno napisa
zvuci mi kao malverzacija i nemam pojma (nije moja struka, ovo je rekla kazala) kak se to odnosi na drugog roditelja onda- tipa jel mora onda on doplatiti porez....
ima netko vise info?
molim admina da prebaci na "povrat poreza ponovo..."
vidim da je tema tamo zapoceta ali ne vidim odgovor na svoje pitanje
ovako, olakšica za dijete može se koristiti tako da se osobni odbitak uveća kroz cijelu godinu i u tom slučaju mjesečna plaća je već uvećana i iskorištena olakšica. međutim olakšica se može prijaviti i tek pri predaji porezne prijave ako se nije iskoristila kroz godinu i onda retrogradno kako kažeš dobiti sav povrat poreza odjednom. dakle olakšicu može koristiti samo jedan roditelj i to samo po jednoj varijanti. ovaj slučaj vraćanja isplaćenog radi prebacivanja olakšice na drugog roditelja još nisam čula, to uglavnom svi unaprijed izračunaju kojem roditelju se više isplati.
Nije nikakva malverzacija naknadno raspoređivati koeficijente.
Meni su na kontakt telefonu Porezne rekli da dijete/djeca može biti kod koga kod biti prijavljena na PK kartici (i taj porezni obveznik odmah kroz plaće ima olakšicu) a onda kad se daju godišnje prijave vidi se koja se kominacija u konačnici financijski isplati (npr. tata će morati platiti poreza, ali mama još više dobiti nazad).
Doslovce se olakšica mođe prebacivati iz mjeseca u mjesec na drugog roditelja. Ima neka rubrika u kojoj se onda još napomene s kojim poreznim obveznikom razmjenjuješ olakšicu kroz godinu.
tnxDalm@ prvotno napisa
tocno to me zanimalo. s obzirom da sam se opekla sa nasim drzavnim sluzbama i raznim proracunima svega i svacega, sad pusem i na hladno![]()
Juroslav prvotno napisa
ja sam u 6. mjesecu 2007. otišla na čuvanje trudnoće do 24.12.2007., a od tada na porodiljni. Da li ispunjavam poreznu prijavu? Upisujem li samo prvih 6 mjeseci plaće? Ili se negdje upisuje i bolovanje? Ako ne, da li se onda moja porezna prijava ne razlikuje od nekoga tko je prvih 6. mjeseci u godini radio, a onda dobio ili dao otkaz pa do kraja godine nije radio? To ne razumijem? Ja ustvari tražim povrat samo na temelju prava na osobni odbitak na koji imam pravo svih 12 mjeseci, a koristila sam ga samo 6?
Koeficijent osobnog odbitka računaš za svih 12 mjeseci, a primanja onoliko koliko si imala u poreznoj kartici. Po obračunu ti se stvori razlika koju ti vrate..
Zar nismo lani ispunjavali porezne prijave preko neke erstine stranice? Ima li netko link. Ono sam samo ispunila, printala i predala. Super praktično.
Računi koji glase na ime djeteta se nemogu odbiti od poreza, ali zato kad obavljate bilo kakve spec.preglede, uvijek zamolite da vam ispišu račun na vaše ili suprugovo imeTo je jedini način da se ti računi unesu u poreznu prijavu.
Vodenjak prvotno napisa
znači potpuno je isto kao i da sam u 7 mjesecu dala otkaz i do kraja godine nisam radila? Ni počemu se iz porezne prijave neće vidjeti da sam otišla na čuvanje trudnoće?
Sinoć sam sve stavila u tablicu i ispada da mi je povrat samo iz tog razloga cijela jedna puna plaća. To mi se čini jako puno??
to puno je relativno, da vidiš nečije druge pp ne bi ti tvoj iznos više izgledao puno! sigurno si dobro izračunala!
Imam i ja pitanje....porodiljni mi je zavrsio 4.12.i od tad sam dobila jednu placu. Zanima me da li mi se isplati za povrat poreza prijavljivati svoje zivotno osiguranje? Mislim, imam u cijeloj 2007. tu jednu isplacenu placu, na kaj cu dobiti povrat poreza? :/
E da, uplacivala sam i dopunsko zdr.osig.
Kad bolje razmislim, nema smisla ak mi je od te 1 place uplaceno samo par kuna poreza. Jesam u krivu?
Ova plaća ti je isplaćena u 2008., zar ne?paljetak prvotno napisa
Prema datumu rođenja tvoje cure, zaključujem da u 2007. nisi imala nikakvu isplatu (odnosno uplatu poreza) tako da ne možeš imati niti povrata.
imas isplacenu placu u 12mj?paljetak prvotno napisa
ukoliko ti je isplacena tek u 01mj ne ulazi u godisnji obracun za proslu godinu. zapravo, ako je uplacena u ovoj godini znaci da prosle godine za tebe nije uplaceno nista poreza pa nemas ni pravo povrata, ako je uplacena jos u 12mj onda ti se moze vratiti sve sto ti je uplaceno. osim toga, ako trazis povrat poreza na temelju uplacenog zivotnog osiguranja onda ti na kraju obracunavaju porez pri isplati istog...ja ne navodim zivotno u prijavi za povrat poreza, ali navodim dodatno zdravstveno i sve racune placene kod privatnih doktora (ginica i zubara) kao i racune za lece.
dosad je to sasvim ok funkcioniralo
osim toga pogledaj ovo vezano uz zivotno i dopunsko zdarvstveno
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=56301
Ma to vezano uz zivotno osig. znam vec odavno, krenula sam prijavljivati ga prije 3 godine i sad je kasno za misliti se. Jer drzavi nije bitno jesam ja ziv.os. za povrat poreza prijavila jednom ili 30 puta, svejedno mi na kraju uzmu lovu.
A u 2007. nemam isplaceno nista, placa za 12.mj mi je isplacena u sijecnju. Znaci, nis od povrata poreza? A sva ta moja silna osiguranja i zubari i ginekolog....![]()
Izračunala sam da mi se isplati dijete prebaciti na MM-a. Sjećali se netko kakav je postupak?
Čini mi se da smo u sličnoj situaciji:mali je rođen 23.05.2007.,pa sam valjda na porodiljnom već bila 6 tj prije poroda, a još prije toga sam bila na komplikacijama, znači nikakvih primanja u 2007. Imam hrpu računa od ginekologa jer sam trudnoću vodila privatno, račune od lijekova , leća i od životnog, ali na temelju tih računa ne ostvarujem pravo na povrat poreza??paljetak prvotno napisa
Ili se varam (nadam se)?
ako si cijelu godinu bila na komplikacijama+porodiljni onda ti poslodavac nije uplacivao nista nego HZZO sto znaci da se nazalost ne varas...
Imam hrpu računa od privatnog ginekologa kod kojeg sam vodila trudnoću, pa me zanima da li mogu priložiti sve račune za povrat poreza ili postoji ograničeni iznos i koliko on iznosi?
Možeš. Max povećanje osobnog odbitka iznosi 12.000 kuna.Helena28 prvotno napisa
Hvala mamma san.
sad me zanima jedno.radila sam do 18.03.2007.,nakon toga sam otišla na komplikacije i porodiljni.po pisanju na forumu trebala bih dobiti povrat poreza,ali sad sam izračunavala na onom obrascu za povrat poreza i stalno mi izbacuje da ja moram uplatiti još poreza.stim da sam još dodala lijećničke račune od ginekologa.please help.
Jesi li pod točkom 9.1, stupac 2 upisala koeficijent (1,00 ako nikog ne uzdržavaš) za sve mjesece u 2007.?
hvala ti,dobila sam povrat poreza koji trebam dobiti ali mi ne izbacuje svotu koju sam platila ginekološke preglede.kaj trebam upisati još?
Pod 3.2. upisuješ sumu svih računa za zdravstvene usluge (pregledi, pretrage, lijekovi...).
Ako nemaš drugih uvećanja (npr. stambenih), isti broj pojavi se sam pod 3.5. i sam uračuna u konačni iznos (9.6.13.).
Mislim da je dobro još pod 7. poimenice navesti račune koje prilažeš.
sve sam upisala ali i dalje mi ne izbacuje niš osim one svote.još nešto:kak glasi točno izjava za račune koje sam platila kod ginića.jel negdje piše na forumu?
Ne kužim, upišeš 3.2. ali se ne ispiše 3.5.? Jel paziš na točke i zareze (npr. 1,234.56)?
Izjavu sam ti poslala na mejl iz nicka; lanjska je, ali sumnjam da se mijenjala.
prošlo je vremena otkad si postavila pitanje...sis prvotno napisa
pretpostavljam da misliš na to da u poreznoj prijavi, djecu koja prošle godine nisu bila osobni odbitak ni tebi ni tm, prijaviš na tm-a. ako je tako, onda samo uz prijavu priložiš preslike dječjih izvoda iz knjige rođenih.
druga je stvar ako ih želiš prebaciti na muževu poreznu karticu. za to trebaš otići u poreznu upravu s muževom starom pk karticom i dječjim izvodima. oni zabilježe promjenu i isprintaju novu pk koju muž nosi u firmu i na osnovu koje mu onda obračunavaju plaće koje slijede.
Evo ako će još kome trebati...
U zaglavlju lijevo ide ime, prezime, adresa, MBG a desno naziv ispostave, npr:
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO FINANCIJA
POREZNA UPRAVA
PODRUČNI URED ZAGREB
ISPOSTAVA ZAGREB za poreze građana
Na dnu lijevo datum, desno potpis.
---------------------------------------------------------------------
Zdravstvene usluge i nabava ortopedskih pomagala
IZJAVA
U svrhu korištenja dijela osobnog odbitka za troškove zdravstvenih usluga i nabavu ortopedskih pomagala u prijavi poreza za 2007. godinu, pod moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da za te svrhe nisam primio darovanja od drugih fizičkih i pravnih osoba.
---------------------------------------------------------------------
Kupnja / izgradnja stambenog prostora poreznog obveznika
IZJAVA
U svrhu korištenja dijela osobnog odbitka za stambene potrebe u prijavi poreza na dohodak za 2007. godinu, pod moralnom, materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem:
- da se radi o kupnji odnosno izgradnji prve nekretnine,
- da ću se u navedeni kupljeni odnosno izgrađeni stambeni prostor trajno useliti,
- da na području Republike Hrvatske i inozemstva nemam u vlasništvu useljivu nekretninu.
ispiše se i 3.5 ali na kraju povrata poreza se ne ispiše sa ostalom svotom.
Ah, zo... Sad vidim sad da si lani kratko radila.
Onda si već kroz osnovni osobni odbitak povratila sav porez koji si platila kroz te 3 nepune plaće.
Usprkos zdravstvenim troškovima, povrat nije veći jer ni ne može prijeći iznos plaćenog poreza.
Račune stoga nema smisla ni prilagati.