Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: skrbništvo nad bolesnom majkom i pravo raspolaganjem imovine

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno skrbništvo nad bolesnom majkom i pravo raspolaganjem imovine

daklem...XY ima dvije sestre i jednog brata, svi radno sposobni i materijalno situirani. ujedno ima teško bolesnu majku koja je smještena u Novom Marofu. smještaj u potpunosti plaća XY kao i sve ostalo što je potrebno, lijekovi, lječenja bla bla bla
    XY je službeno majčin skrbnik (sudskim rješenjem) jer ona više nije ni mentalno zdrava.
    Sad, obzirom da brat i sestre ne žele na nikoji način brinuti o majci, nego to sve ide na teret XY-a zanima ga sljedeće:

obzirom da će se nakon majčine smrti svi ostali sigurno pogrebati za majčinu imovinu, može li on to spriječiti.
    pošto je skrbnik, ima li pravo raspolagati njenom imovinom - prodati ju, prenijeti na sebe, darovat ženi ....
    kako da se čovjek zaštiti?
    meni je logično da on nasljedi to što iza majke ostaje, jer na kraju krajeva već valjda 10 godina sam skrbi o njoj, plaća sve, drugi joj ne odu ni u posjetu, a kasnije će se naravno svi propet na zadnje noge da zgrabe nešto.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno nasljedstvo

istina ovo ti pitanje baš i nije vezano uz rodin forum, ali evo nešto znam o tome. dakle dok je majka živa imovina je njena, čak ni oporukom ona ju ne može ostaviti samo tvom suprugu jer svi nasljednici imaju pravo na svoj nužni dio stoga takvu oporuku mogu pobijati. niti da se on dogovori s braćom i sestrama da se odreknu nasljedstva to nije pravno valjano dok je majka živa, dakle ne mogu se odreći nasljedstva unaprijed. nasljedstvo je jedna jako ozbiljna stvar, teško se može oduzeti pravo na nužni dio koji nakon smrti pripada nasljednicima, sporovi su jako dugi i teški jer je u pitanju rodbina, ali uvijek ima načina kako se izboriti za svoja prava. tvoj suprug s majkom treba sklopiti Ugovor o doživotnom uzdržavanju, to je najbolji put da zaštiti njenu imovinu i da ona nakon njene smrti pripadne njemu, naravno ako nitko od ostalih ne pokrene spor. detalj oko toga da je ona trenutno mentalno bolesna je sad već priča koja traži savjet odvjetnika pa ti ga toplo preporučujem.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno nasljedstvo

oprosti ako sam fulala u interpretaciji xy-a, ja sam pretpostavila da ti je muž... ili budući!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, za pocetak neka naprave Ugovor o doživotnom uzdržavanju

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, za pocetak neka naprave Ugovor o doživotnom uzdržavanju

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

hehe....nije suprug. riječ je o čovjeku s kojim radim.

sad, problem je napraviti taj ugovor o doživotnom jer ona nije mentalno sposobna shvatiti ugovor i potpisati ga. mislim da ga ni jedan bilježnik ne bi ovjerio.

osim toga, on je sudskim rješenjem postao njen skrbnik, upravo zbog toga što se ona nalazi u takvom stanju.
    njena mirovina se uplaćuje na njegov račun, i dolazi na njegovo ime kao skrbnika.

meni je to zbilja apsurdno, jer znam koliko radi i koliko se muči da joj sve osigura iz mjeseca u mjesec, a onda će se ovi počapat za kuću i zemlju.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je li njezina mirovina premala da bi on pokrio sve troskove doma?

najbolje da si taj covjek uzme advokata

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Pa možda mogu odmah sklopiti darovni ugovor pa mu ona svu imovinu daruje odmah i riješeno?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

osoba kojoj je oduzeta pravna sposobnost i ima skrbnika ne može sudjelovati ni u kakvim pravnim poslovima iz čega slijedi da ne može potpisivati nikakve ugovore.
    sin, koji je skrbnik i za njezina života može raspolagati njezinom imovinom, ali za najbolji interes osobe o kojoj se skrb,a ne svoj, sve pod kontrolom centra za socijalnu skrb. u svakom slučaju najbolje je prije poduzimanja bilo čega konzultirati odvjetnika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •