Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 55

Tema: opet cijepljenja....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno opet cijepljenja....

iako smo u bruxellesu imamo HTV, pa sam sinoc vidjela na dnevniku ovu cijelu polemiku oko cijepljenja u RH s kombiniranim ili ne cjepivima.
    Nas su od kad smo dosli u bruxelles toliko izboli, jer je petra morala nadoknaditi masu cjepiva (iako smo je u zagrebu cijepili s 5u1 - ovdje su vec na 6u1), hepatitis, meningokok, pneumokok...
    pa sad me zanima, jel vi vasu djecu cijepite ekstra, izvan programa? ili izbjegavate i ona osnovna?
    cisto informativno pitanje...

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo Emu cijepili za sve sto je tada bilo propisano - DiTePer, Polio, MoPaRu + kad je krenula u vrtic, cijepili smo je u dogovoru s pedijatricom i proiv HiB-a jer je on vrlo cest uzrocnik bolestina u jaslicaraca. Sad je HiB cjepivo u redovitom programu.

Ne cijepimo je ni protiv cega drugoga, prema vlastitoj odluci, a u skladu s razgovorom i dogovorom kod pedijatrice, mjestu gdje zivimo i nacinu na koji zivimo.

Meni je u RH problem sto se promoviraju kombinirana cjepiva o kojima sam ja cula da su losija, losije ucinkovitosti i napustena u SAD-u odakle poticu. Da nije statisticki dokazano da su acelularna cjepiva s manje nuspojava i da je nase cjepivo DTP puno kvalitetnije od npr. Infanrixa.
    Smeta mi sto se pokusavaju progurati cjepiva koja su losija pod isprikom "manje cestog pikanja djeteta" - mislim da bi roditelji trebali dobiti objektivnu informaciju i izbor izmedju cjepiva.

Npr. odavno znam da je preporucljivo cijepiti dijete s MoPaRu cjepivom nakon 18 mjeseci jer ranije postoji velik rizik razvoja meningitisa u cijepljene djece i drugih, nimalo bezazlenih nuspojava. U nasem je kalendaru ono predvidjeno s 12 mjeseci i mi smo jedva otegnuli na 18 mjeseci kad smo je morali cijepiti jer je kretala u vrtic, a tamo nije mogla uci bez prilaganja kopije cjepnog kartona.
    Nedavno sam saznala da je nase MoPaRu cjepivo jedno od najlosijih u svijetu + da na trzistu postoji alternativa njemu.

Smatram da bi takve informacije trebali imati SVI roditelji.

A ovo trenutno na TVu smatram doista lobiranjem za nesto sto ce jednom krugu lijecnika donijeti korist na ustrb drugom krugu lijecnika.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Naša pedijatrica je Luki, koji je bio neurorizičan napravila ovakvu shemu: 1. cijepljenje 5 u 1
    2. i 3. cijepljenje diteper acelularni + polio oralni + Hib
    4. cijepljenje klasika (diteper obični + polio oralni + hib)
    Moparu smo i mi otezali - onda je došla ona epidemija ospica prošle Nove godine - cijepili se na paniku 2. siječnja....s 1 godinom i 10 mjeseci.

gapi

Početno

Prema mojim spoznajama dosta roditelja u Hrvatskoj se odlučuju za alternativna i dodatna cijepljenja. Na žalost za razliku od Belgije u Hrvatskoj tzv. konjugirana cjepiva protiv meningokoka i pneumokoka uopće nisu registrirana pa roditelji čak i da hoće ne mogu cijepiti djecu mlađu od dvije godine, a koja i jesu najugroženija po pitanju tih dviju bakterija.
    Od dodatnih cjepiva uskoro će nam postati aktualno cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Zapravo bi vec sada s cijepljenjem trebalo započeti da bi do proljeća bili zaštićeni. S obzirom da je sjeverozapadna Hrvatska područje široke rasprostranjenosti tog virusa, i djeci i odraslima koji češće borave u prirodi preporuča se cijepljenje. Dobra vijest je da u Hrvatskoj od prije nekoliko godina postoji cjepivo protiv krpeljnog meningoencefalitisa posebno namjenjeno djeci vec od prve godine zivota i nasi pedijatri su o tome obavijesteni i provode cijepljenje.
    korisne informacije o cijepljenju možete pronaći na stranicama www.cdc.gov

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima netko kod nas iskustva s tim? Imam prijatelje u Austriji, tamo je čini mi se čak obavezno cijepiti djecu protiv meningoencefalitisa.
    Mi smo razmišljali o tome, ali svako proljeće navale viroze, kad prođu i kad krenemo u prirodu već je kasno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za Mirtu smo kupovali Infanrix i Hiberix jer još nisu bili u kalendaru cijepljenja. Dodatno smo je još cijepili protiv krpeljnog meningoencefalitisa, hepatitisa, gripe. Skupo je ali... bolje spriječiti nego liječiti.
    Za Ledu smo išli po novom kalendaru, ali smo platili za MOPARU koji se pika u ruku, a ne u guzu, doplatili smo za 5 u 1, platili smo za cjepivo protiv hepatitisa. Cijepit ću je i protiv krpelja.
    Ne znam zakaj su kod nas svi tak pametni i misle da nam sa zapada šalju samo smeće. Pa u Austriji i Sloveniji (što znam 100%) cijepe sa 6u1. I ne znam zašto se kod nas odmah sumlja da je to loše. Pa i oni cijepe svoju djecu s istim cjepivima. Ne znam samo zašto, ako su naša cjepiva tako dobra, ne radimo izvoz istih na zapad, pa nek i oni djecu cijepe s "dobrim" cjepivima.

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Razlog takvom nepovjerenju je zapravo nepovjerenje prema lijecnicima koje iskreno receno potpuno razumijem. Npr. mi smo Lovru cijepili sva tri puta sa 5 u 1 naravno platili svaki 400 kn i dobili racuna za to na Lovrino ime. Kad sam zadnji puta zamolila da mi te racune preprave na mm-ovo ime demonstrativno su odbili. Pokusala sam im objasniti da mi trebaju racuni na mm-ovo ime kako bi mogla dobiti nesto natrag kod povrata poreza jer na dijetetovo ime ne priznaju (sto mi je logicno jer dijete od5 mjeseci i onako ne placa racune sam), demonstrativno su odbili izvalceci se da su njih tri koje rade zajedno, da na racunu nema maticnog broja da to mi ni nembi tako prihvatili na poreznoj itd... Nije uopce ni potrebno naglasiti da je muljala tj. da se radi o gadnoj muljazi sa nabavkom tih cijepiva jer sve sto mi je nabojala apsolutno ne stoji!!!!! E pa sad kad one ne mogu legalno niti racun izdati za ta cijepiva (jer ih ko zna kako nabavljaju) onda naravno da ljudi nemaju vise povjerenja ni u ta cijepiva kad ih one preporucaju.

No moje misljenje je i dalje da su ta cijepiva bolja samo cu ih ubuduce nabaviti sama u ljekarni (gdje cu dobiti racun na svoje ime) pa neka mi ga one cijepe besplatno!!!! (Sto im je ujedno duznost i obaveza)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Cure, dajte mi molim vas pomozite jer se ne snalazim najbolje sa cjepivima.

Lea je nedonošče i isto neurorizična, i cijepi se kad joj dozvoli neuropedijatar. Tako je do sada cijepljena samo na Hib, jer se za neurorizičnu djecu DTP cijepi kasnije; polio se smjela cijepiti ali je naša pedijatrica rekla da ćemo to s DTP-om. Sad je neuropedijatrica rekla da se može cijepiti na DTP.

Možete li mi savjetovati ČIME da ju cijepimo? Ja sam uvijek mislila da je '5 u 1' to pročišćeno cjepivo ali mi sad neuropedijatrica kaže da nije. Čini mi se da je naša neuropedijatrica protiv 5 u 1 cjepiva.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ničime bez drugog mišljenja. Cijepljenje NIJE bez rizika, ne uklanja mogućnost oboljenja u potpunosti i potpuno je svejedno kakvo mišljenje je imala neuropedijatrica ako dođe do problema.
    Sigurna strana bila bi vlastoručno napraviti procjenu rizika/blagodati cijepljenja i vidjeti koliko mirno možeš spavati nakon neke odluke. Budi bez brige, vaša neuropedijatrica mirno spava bez obzira na ishod.
    DA cijepiti, ali kada i čime - nije svejedno.

(s dojenjem se ne može pogriješiti )

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mima kao sto znas Lovro ima istu dijagnozu i isti problem moja odluka je bila 5u1 i nisam pozalila. Preventivno dajes paracetamol prvih 24 sata da ne bi doslo do povisene temperature (iako tvrde da to sa ovim cijepivom nije moguce). JA bi ponovo cijepila sa istim cijepivom, ali mozda ti se jave neke mame sa drugacijim iskustvom!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne znam da li nedonoščad cijepe po onoj dobi koje bi bili da su rođeni u terminu? Možda zato čeka.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Drugo mišljenje (pedijatra neonatologa koji dijete prati od rođenja) bilo je da uopće ne treba čekati sa cijepljenjem jer dijete ima uredne nalaze i dobro se razvija.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nedonoščad su neurorizična, neurorizičnoj djeci neuropedijatar daje zeleno svjetlo za cijepljnje obzirom na nalaze (uzv mozga, EEG); u principu se DTP-om ne cijepi prije šest mjeseci korigirane dobi.

gapi

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ima netko kod nas iskustva s tim? Imam prijatelje u Austriji, tamo je čini mi se čak obavezno cijepiti djecu protiv meningoencefalitisa.
    Mi smo razmišljali o tome, ali svako proljeće navale viroze, kad prođu i kad krenemo u prirodu već je kasno.
    Austrijanci imaju dvadesetogodišnji staž u cijepljenju protiv krpeljnog meningoencefalitisa i tamo je procijepljenost opće populacije veća od 80%. S cijepljenjem bi trebalo započeti što prije jer je potrebno mjesec i pol za postizanje zaštite. Cijepi se s dvije doze u razmaku od mjesec dana, a treća se da nakon godinu dana. Kod nas je najveća navala na cjepivo u proljeće kad su krpelji aktivni. Moguće je i tada provesti cijepljenje, ali treba se računati da dijete nije odmah zaštićeno već da mu treba mjesec i pol za postizanje zaštite. Postoji i tzv. brza shema kad se daju 3 doze u tri tjedna. U tom slučaju zaštita se postiže za 21. dan. Ta se shema puno rjede primjenjuje iako je jedankovrijedna kao i klasicna shema.

gapi

Početno

Citiraj Cvrčak prvotno napisa
    E pa sad kad one ne mogu legalno niti racun izdati za ta cijepiva (jer ih ko zna kako nabavljaju) onda naravno da ljudi nemaju vise povjerenja ni u ta cijepiva kad ih one preporucaju.
    Ne postoje neki tajni kanali kojima pedijatri nabavljaju cjepiva. Oni ih kupuju od veledrogerija. Na isti način i apoteke nabavljaju cjepivo. Uvjeti po kojim ih kupuju mogu se razlikovati, npr. rabati, odgode plaćanja.
    Ako cjepivo kupujete u ljekarni nemojte zaboraviti tzv. hladni lanac. Cjepivo se čuva u frižideru na temperaturi od +2 - +8. Prema tome, nemojte cjepivo nostiti po torbama ili đepovima nego ga stavite u frižider, odnosno najbolje je odmah otići do pedjatra koji će ga aplicirati.

Sva cjepiva koja se kod nas prodaju su registrirana u RH što znači da su prošla proceduru dugu godinu ili više dana u kojima su testirana i tek nakon dobivanja svih potrebnih odobrenja puštena su u promet od strane Agencije za lijekove. Dodatno, svaka uvezena serija cjepiva posebno se testira. Ako se naprimjer istodobno uvezu dvije serije istog cjepiva, obje će proći kontrolu u Agenciji za lijekove. Prema tome, niti jedno cjepivo se u Hrvatskoj ne prodaje, a da nije dobilo odobrenje od Agencije za lijekove. I prije uvoza sva cjepiva prolaze rigorozne kontrole samog proizvođača i agencije za lijekove u zemlji u kojoj se proizvodi. I nije se jedanput dogodilo da dio cjepiva nije zadovoljio sve potrebne standarde i da su zbog toga milijuni doza bili uništeni prije nego što je cjepivo ugledalo tržište. Mislim da ove stroge višestruke kontrole cjepiva doprinose pouzdanju u njihovu kvalitetu i sigurnost.

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Samo da ponovim ne sumnjam ja u kvalitetu cijepiva i vrlo sam dobro upoznata sa kontrolom kvalitete koju oni moraju proci te kako cijepivo dolazi na trziste. Ali takoder znam da postoji kao i za sve veleprodajna i maloprodajna cijena te marze, porezi i sl. Takoder ukoliko se cijepivo kupi u ljekarni na zahtjev se moze dobiti racun na ime kupca dok mi to kod pedijatrica nismo mogli dobiti. Takoder je za ocekivati da pedijatrice cijepivo dobijaju po veleprodajnoj cijeni, a onda me zanima kome ide provizija tj. kako nju opravdavaju u papirologiji. I sama sam lijecnica pa znam da mi pacijentu u bolnici ne mozemo prodati lijek nego iskljucivo dati ako je bolnicki pacijet a isto vrijedi za opcu medicinu. Izgleda da jedino pedijatrija na cijepiva ima neka privilegije. Uostalom ukoliko je sve potpuno legalno zbog cega oni nisu mogli meni napisati racun na moje ime a ne Lovrino kad ionako racun placam ja a ne on, te zbog cega mi je uopce i pokusavala objasnit da to ne mogu i onako priloziti za povrat poreza kad upravo takvi racuni idu u poreznu olaksicu. Da uopce ne spominjem da bi mi dijete na svoju dijagnozu tako nesto trebao moci dobiti i preko socijalnog - ali to je vec druga prica!!!!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Lovro ima 4.5 mjeseca i cijepljen je klasično DiTePer obični + Polio oralni + Hib.
    30-tak minuta nakon cijepljenja, kada smo došli doma, prema savjetu med. sestre, dali smo mu pola žličice Lupoceta. Tada se zagrcnuo, te lijepo i obilno povratio. Trebam li smatrati da je cijepljenje (Polio) uspjelo ili ne?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To ćeš morati pitati pedijatricu. Vjerojatno je važno i to da li je imao pun ili prazan želudac kad je primio cjepivo, pa se pokušaj toga sjetiti i reći joj.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi smo gotovi sa svim cjepivima do 2007, sada ima 18 mjeseci.Cijepljena je obicno i ja sam super zadovoljna.Nikad nije bilo nikakvih problema.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Konačno sam malo proučila cjepiva, pa donekle shvaćam o čemu se radi.

No, da li bi mi tko možda znao objasniti da li je Infarnix cjepivo podskup skupa "5 u 1" tj. da li je DiTePer komponenta u "5 u 1" isto što i Infarnix?

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja zivim u uvjerenju da je ista

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

oprosti na padezima,sad vidjeh kaj sam napisala, dakle ja mislim da je diteper komponeneta iz 5 u 1 isto sto i Infanrix.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa i meni se tako čini. Po tome bi bila ista stvar cijepiti dijete sa "5 u 1" i cijepiti Infarnixom+polio koji nije oralni+cjepivo za HiB? Osim što dijete dobije tri pikice umjesto jedne.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Konačno sam malo proučila cjepiva, pa donekle shvaćam o čemu se radi.

No, da li bi mi tko možda znao objasniti da li je Infarnix cjepivo podskup skupa "5 u 1" tj. da li je DiTePer komponenta u "5 u 1" isto što i Infarnix?
    Infanrix je tzv. acelularni DiTePer, znači da nije u njemu cijela bakterija, već samo njen dio koji izaziva razvoj imuniteta, ali manje nuspojava.
    To je 3u1, a u 5u1 je uz to još cjepivo protiv hemofilusa i dječje paralize.

Pa i meni se tako čini. Po tome bi bila ista stvar cijepiti dijete sa "5 u 1" i cijepiti Infarnixom+polio koji nije oralni+cjepivo za HiB? Osim što dijete dobije tri pikice umjesto jedne.
    Zagovornici 5u1 tvrde tako. Neki smatraju da je bolji imuni odgovor ako se cijepi pojedinačno nego sve odjednom. Pedijatrica s kojom sam razgovarala (susjeda, udavila sam ženu s cjepivima, već izbjegava ući sa mnom u lift ) kaže da je to teško reći, da bi bilo preskupo određivati imunogenost, a da je činjenica da je tako lagodnije za dijete.
    Ja sam smislila svoju shemu, najprije Hiberix, pa 2x 5u1 (time smo rješili hemofilus) i zadnje Infanrix i oralni polio. Išla sam prvo s Hiberixom u nadi da će tako steći bolji imunitet na hemofilus, i mislila sam da je djetetu od 2 mj bolje da mu se imunitet bori samo s jednom beštijom, a za kraj oralni polio jer su mi rekli da je navodno bolja imunogenost na oralni nego muskularni (ali to je sve pretpostavka, ponavljam da mi je rečeno da je imunogenost teško i skupo mjeriti).
    Sve skupa je dobila 4 injekcije, a ako se ide s 5u1 dobije se 3, ali se nadam da je ovako stekla nešto bolji imunitet.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Znam što je Infarnix, ono što ne znam, ne razumijem, a htjela bih znati jest kakva je razlika između DiTePer komponente "5 u 1" cjepiva i Infarnixa - zato pitam da li je Infarnix podskup skupa "5 u 1"

Zašto - posvuda čitam da je "5 u 1" 'bolje' cjepivo za neurorizičnu djecu, a svi doktori koje sam pitala preporučuju cijepljenje sa Infarnixom+HiB+polio (ne oralni). Naša neuropedijatrica savjetuje baš ovo što ti kažeš - da je za dijete bolje da se odjednom bori sa jednom 'beštijom', pa da zato ne preporuča '5 u 1'.

Zato mene zanima koja je razlika između ova dva načina cijepljenja, osim u količini pikica koje dijete dobije, jer je i Infarnix acelularno cjepivo kao i DiTePer komponenta "5 u 1".

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

- zato pitam da li je Infarnix podskup skupa "5 u 1"

Zato mene zanima koja je razlika između ova dva načina cijepljenja, osim u količini pikica koje dijete dobije, jer je i Infarnix acelularno cjepivo kao i DiTePer komponenta "5 u 1".
    1. Da

2. Razlika je (osim u cijeni) u tome da neki smatraju da će se razviti bolji imunitet ako se organizam bori s pojedinačnim uzročnikom, mada se tu u stvari izdvaja samo hemofilus, a ostala 4 idu skupa.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eh, da sam znao prije...
    Maloga sam cijepio sa 5u1 dakle unutra je i polio (+), ali isto tako i HiB (-).
    Polio je u kalendaru cijepljenja, a HiB nije, a dokazano povećava rizik za dijabetes.
    Zna li netko kako se zove i gdje ima za kupiti "4u1" gdje bi bio uključen polio (kojeg se za sada ne može izbjeći pa onda bar da ne ide na usta), a ne bi bio uključen HiB?
    Za nas je kasno, ali bar da se netko drugi spasi.

(onaj plusić gore nije zbog mog povoljnog mišljenja nego radi toga što je u obaveznom kalendaru )

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hib do nedavno nije bio u kalendaru, ali mislim da sad je :?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kako doznati? Ovaj link mi je izgledao ozbiljan :?
    Znam da se doktori prepucavaju 100 na sat, da je novi kalendar trebao doći početkom ove godine, a po medijima ništa :?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, hib je jos u kalendaru, od 2002, mislim da nije nikakav novi donesen

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni ovo zgleda ko stari kalendar?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ovo bi trebao biti novi kalendar: http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12541

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Za sigurno znam da je promjena u BCG-u - djeca koja imaju ožiljak se ne testiraju PPD s 2 god. Za Hib ne znam da li je prije bio u prvom cijepljenju s 3 mjeseca (diteperpolio) ili je i prije bio s 2 mjeseca.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jedni kažu ovako, drugi kažu onako, a pravilnik... kaže HiB obavezno
    Pravilnik iz '94 spominje HiB "prema indikacijama", a u dopunama iz '99 se niti ne spominje.
    Tjah, dokaz više da nam imunološki zavod živi u oblacima. Njihov kalendar je očito stari

Guba mi je Članak 33. aktualnog pravilnika: "Imunizacija protiv hepatitisa B obavlja se cjepivom dobivenim genetskim inženjeringom iz površnog antigena virusa hepatitisa B. ..."

Nigdje nisam našao kakve su posljedice po onoga tko odbije cijepljenje, osim što u jednom od formulara jako maglovito upućuje na ideju da te neće pustiti u školu (a koja je obavezna pa nije jasno kako bi se to eventualno provelo). Dakle - žabokrečina. Može i ovako i onako.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Preventivno dajes paracetamol prvih 24 sata da ne bi doslo do povisene temperature (iako tvrde da to sa ovim cijepivom nije moguce)
    Mislite da je to potrebno?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Radi se o neurorizičnoj djeci.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

OK, nisam baš pažljivo iščitavala, ali me zaintrigiralo jer sam slušala na radiju neki dan da je to savjet za svu djecu. Malte ne dovesti dijete na cijepljenje sa čepićem u guzi :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama su isto savjetovali za Leu nakon Hib-a (ne zato što je neurorizična), jer to djecu navodno boli, a Lupocet je i analgetik, ali nismo joj dali čepić.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama su isto savjetovali za Leu nakon Hib-a (ne zato što je neurorizična), jer to djecu navodno boli, a Lupocet je i analgetik, ali nismo joj dali čepić.
    ako je zbog boli, moze se lokalno namazati mjesto na kozi, a ovo sa preventivnim cepicima mi je :shock: .

u jednoj(stranoj) knjizici o cijepljenju sam neki dan procitala da lijekovi koji snizavaju temperaturu mogu sakriti ili zamagliti mogucu ozbiljniju reakciju na cjepivo, time sto odagnaju simptome mogu odagnati i odgovarajuci imuni odgovor organizma, sto moze pogorsati stvar; tako da se nikako ne preporucuju preventivno.
    povisena temperatura je nacin na koji se tijelo znojenjem rjesava infekcije, umjetnih otrova i zagadjivaca i dio je djetetovog imunog odgovora.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Opet i ponovo - radi se o neurorizičnoj djeci.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tim vise

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da ću ipak poslušati liječnika svog djeteta, nipošto nisam spremna riskirati visoku temperaturu i konvulzije; a isto bih savjetovala svakom roditelju čije je dijete pod poećanim rizikom.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mima, ja ne bih ni hjela da mene itko poslusa, nego mi je cilj razmjena informacija, tako da svaki roditelj sam istrazi, prosudi i odluci sto misli da mu je bolje za dijete .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je cilj upozoriti roditelje čija s djeca pod većim rizikom da u vezi stvari kao što je cijepljenje surađuju sa svojim liječnicima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja zbilja ne znam da li je to do različitih osoba (djece) ili cjepiva, ali prvo dijete mi je cijepljeno s klasičnim diteperom, a drugo s acelularnim... nebo i zemlja. Prvi je po 3 dana imao takve temperature (nije imao nikakvu bolest, sigurno) a drugi je dobio obavezni čepić nakon cijepljenja i gotovo. Valjda ni taj čepić nije trebao.
    E sad, njih dvojca su različiti kao MM i ja - on je bio slab (sad ih više nema) na tonzile, ja na bronhitis. I tako su nam se i klinci rasporedili.
    Danas sam bila na jednom interesantnom predavanju o limfocitima. Kad proučim skriptu napisat ću vam ako nađem nešto o odgovoru na cjepiva.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Naravno, pedijatri nikome ne kažu da se od roditelja očekuje prijaviti SVAKU reakciju na cijepljenje, jer se na razini države o tome vodi statistika. Zbog toga su statistike o posljedicama cijepljenja prilično ružičaste. Ma prava milina.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa mene su na svakom slijedecem pregledu pitali kakva je bila reakcija na cjepivo koje je dano prethodni put.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja svoju pedijatricu obavezno moram zvati slijedeći dan s raportom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ne samo da me ne pita za reakciju, nego me ne pita ni za cjepivo. nego moram ko neka oštrokondža juriti za sestrom i virkati u ormarić gdje drže cjepiva, da vidim koje uzima. jer kada pitam, onda mi odgovori: "mama, prepustite doktoru brigu oko toga".
    ako pitam za moguću reakciju, sve je med i mlijeko: "neeee, mama, nema nikakvih reakcija." i kako da nakon takvog razgovora, gdje me se u najmanju ruku tretira kao notornog idiota, da vjerujem doktoru koji mi liječi dijete. pa ne vjerujem više ni kada kaže da je crno = crno.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •