evo bilo koga! koliko ja znam, jogurt je ok, ali je kupovni u pravilu preskiseljen, pa je bolja varijanta raditi ga doma (moram skruseno priznati da se ja toga ne drzim, ali je svjeze spravljeni domaci jogurt definitivno za pet kopalja ukusniji i finiji). to uopce nije komplicirano - ti bi cak mogla i naci fino domace mlijeko, skuhas ga, ohladis da bude toplo toliko da mozes staviti prstic u njega a da se ne opeces, umijesas (na litru) tri - cetiri zlice jogurta, ne treba nesto pretjerano mijesati, ono, malo promijesas, poklopis, zamotas u nesto sto drzi toplinu, ostavis na toplom preko noci i - voila - u jotro imas fiiini domaci jogurt.
sto se tice drugih fermentiranih proizvoda od mlijeka, npr. sirevi, oni se smatraju manje zdravima, ali ako ionako jedes meso i jos stosta, mislim da se nema smisla pretjerano zamarati time. ali da je nesto specijalno zdravo, nije. sve sto se lijepi za crijeva i u njima zadrzava

- npr. meso, tvrdi sirevi - ocito nije bas preporucljivo u zdravoj prehrani.
u biti, ayurveda razlikuje sattvicnu, rajasticnu i tamasticnu hranu, pri cemu bi tamasticno znacilo nesto sto nas cini inertnima, glupima, tupima, tromima,

zacepljuje kanale u organizmu... e, tu se ubrajaju fermentirane namirnice poput npr. tvrdih sireva, octa, industrijski preradene namirnice "zacinjene" raznim otrovnim aditivima, alkohol, hrana koja nije svjeza, tj. koja stoji kuhana vise od, recimo, tri sata, smrznuta hrana (misli se na povrce i sl, ne toliko na sladoled

), hrana pripremljena u mikrovalnoj pecnici, gljive itd.
ako te zanima ayurveda, izvrsna ti je za procitati knjiga genijalnog deepaka chopre "savrseno zdravlje".