Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 118

Thread: Kako pripremate mozak?

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default Kako pripremate mozak?

    Vidim da među receptima nema baš puno jela od iznutrica.

    Ako imate kakav provjeren recept za pripremu mozga, molim vas napišite.

  2. #2
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    Bože svašta!!! Šubi, Šubi...







    8)

  3. #3
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Ja nikako.
    A moji pohuju - zato im ne idem cesto, mozda me stignu pa zavrsim u tavi

  4. #4
    mali karlo's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,463

    Default

    joj meni to bljak, gadi mi se i sama pomisao da to netko jede ali znam da moja tata obožava mozak od janjeta

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    obožavam mozak...
    dok nije bilo straha od kravljeg ludila, jeli smo ga pohanog ili restanog ili s jajima.

    isto i brizle.

  6. #6
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default Re: Kako pripremate mozak?

    Quote Originally Posted by sabaleta
    Ako imate kakav provjeren recept za pripremu mozga, molim vas napišite.
    promućkati prije upotrebe...

  7. #7

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Mljac!
    Mislim da moji izdinstaju crveni luk i onda mozak bace na to... al da li ga prvo prokuhaju :?

  8. #8
    kloklo's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb/Jarun
    Posts
    2,990

    Default

    Sorci

    Kad sam bila mala, baka bi nakon kolinja uvije nekako napravila mozak za jesti i sjećam se da smo to mazali na topli, domaći kruh, baš je bilo fino.
    Ali nemam pojma kak je ona to radila :?

  9. #9
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Janoccka
    Mljac!
    Mislim da moji izdinstaju crveni luk i onda mozak bace na to... al da li ga prvo prokuhaju :?
    ne.
    to je to što ja zovem restani.

  10. #10

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    O da obozavam mozak, (a unazad nekoliko godina ga nisam jela ), a jos vise volim govedi jezik u saftu, mmmmljac.

    Probaj pohati mozak (kao sto pohas sve drugo, ali zavrsi s jajem, nemoj stavljat prezlu). Ili ga frigaj s jajima, tako nekako je moja mama to radila... Pada mi na pamet onaj stih.........al se nekad dobro jelooooooooooo...

  11. #11

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    kupis glavu, pa cijelu speces u lastijeri, prepolovis lubanju i izvadis ga po polovicama i serviras uz zelenu salatu.

    a ponekad se sjetim i Hanibala, jel netko citao?

  12. #12
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default

    ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock:

    aaaaa.... bljuc...

  13. #13

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere
    ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock:

    aaaaa.... bljuc...
    da i jako je fino. onako muljasto, nekompaktno... moras probati, odusevila bi se.

  14. #14

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    AT
    Posts
    1,316

    Default

    Quote Originally Posted by sorciere

    aaaaa.... bljuc...

    x

  15. #15

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock:
    Ma zasto ne? Kad mozemo tuci po misicima, nogicama, srcima, jetricama, koljenicama... a zasto ne bi i po mozgu, koji je daleko ukusniji...

  16. #16

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    608

    Default

    ja bih se davila u tome (kao i u morhbanu, kostanoj srzi iz onih velikih kosti za juhu... jooooj mljac)

    jedino mora biti jako vruc, jedem ga iskljucivo pohanog (bez prezli) i nakapam dosta limuna (on neurtalizira onaj osjecaj 'loja', 'masnoce' )

    ajme kako sam sad gladna... (a priznajem, izbjegavam ga nakon pojave svih ovih modernih bolestura :/ )

  17. #17
    sorciere's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagabria
    Posts
    9,218

    Default


  18. #18
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,097

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    kupis glavu, pa cijelu speces u lastijeri, prepolovis lubanju i izvadis ga po polovicama i serviras uz zelenu salatu.
    Ajme. Zvuči zamamno.

  19. #19
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Hrustavci od mozga


    Sastojci:
    (za 4 osobe)
    2 dl vode
    1,5 žlica vegete
    140 g margarina
    80 g brašna
    120 g mrvica
    400 g mozga
    2 jaja
    peršin, papar, muškatni oraščić, limunov sok, brašno, jaje, ulje za prženje


    Opis:
    U vodu dodajte vegetu, margarin i pustite da provri. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne zgusne i počne odvajat od dna. Zatim smjesu ohladimo i lagano umiješamo jaje, a zatim mozak kojeg smo nasjeckali. Na kraju dodamo mrvice, peršin, papar, muškatni oraščić i limunov sok. Od dobivene smjese oblikujemo okruglice koje uvaljamo u brašno i jaje i pržimo u ulju. Poslužimo uz umak «aurora» ili tatarski umak.

  20. #20

    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    1,710

    Default

    Moji starci to jedu oduvjek, a ja još i dan danas imam fobije od spremanja mozga. Mama je znala ostaviti naputak kaj da spremim za ručak, a puno puta je bilo ili pohanje mozga ili mozak s jajima.
    To je nešto strašno kak to izgleda, stvarno užasno. Probala sam jednom onak pohanog i bilo je ukusno, ali samo saznanje kaj jedem je jače i odustala sam od te vrste jela.

  21. #21

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    AT
    Posts
    1,316

    Default

    Quote Originally Posted by rinama
    a
    samo saznanje kaj jedem je jače i odustala sam od te vrste jela.
    upravo ovako pa da je ne znam kako ukusno
    isto kao i zablji bataci

  22. #22
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    čitam naslov Kako pripremate mozak? i pitam se: za što? i onda skužim da je na receptima.

  23. #23
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Quote Originally Posted by fritulica1
    ljudi moji, kaj vi to stvarno jedete??? :shock: :shock:
    Ma zasto ne? Kad mozemo tuci po misicima, nogicama, srcima, jetricama, koljenicama... a zasto ne bi i po mozgu, koji je daleko ukusniji...
    Ja mogu jesti samo čisto meseko, nežilavo, bez one masnoće okolo.
    Ne volim nikakve noge, glave, repove, iznutrice, pa čak ni rebra!
    Kod mene prolazi samo bijelo od peradi-pa stoga ne volim patku i gusku i čisto kod svinje, krave....
    Globanje kosti-ljak!

    I kad vidim da ljudi jedu mozak, kokošje noge, vrat i slično. A tek jezik. Brrrrrrrr

  24. #24
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    meni je pohani mozak najdraze jelo iz djetinjstva ali ga nikad u zivotu nisam sama spremala sta znaci da ga vise od 15 godina nisam jela. a sa pojavom kravljeg ludila mislim da su i najveci mozgoljubci odustali. jos je super leso u juhi.

  25. #25

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Vidim da vas je nekoliko izrazilo bojazan od kravljeg ludila :/
    Koliko je meni poznato u Hrvatskoj nema kravljeg ludila, a osim toga i svinje imaju mozak.

  26. #26

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ja se bojim samo toga da me nećeš zvati na ručak

  27. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Ja ne znam jel tebe itko pozvao na ručak a da se sama nisi utrpala

  28. #28

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Ko da samo ti imaš mozak

  29. #29
    bucka's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    5,074

    Default

    šubi, koja dobra ideja za sutrašnji ručak!! :shock:
    mislim da ce Nika uživati!

  30. #30
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by sabaleta
    Koliko je meni poznato u Hrvatskoj nema kravljeg ludila, a osim toga i svinje imaju mozak.
    nije svinjski ni blizu telećem.
    kao ni jetra, bubrezi, bijela jetra...

    uostalom, valjda to ovisi o ukusu :/

  31. #31
    jadro's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zg
    Posts
    1,568

    Default

    i ja sam vikala bljak, fuj, ne bih ja to, odvratno...dok me nisu natjerali da probam...nakon toga...mljac, njma, ja bih to, predivno

    to radi MM, poha...i duuuuugo ga nismo jeli, jer ga je tesko naci (u nabavku treba ici u mesnice, na vrijeme, a ne u shoping centre popodne )

  32. #32

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    nije svinjski ni blizu telećem.
    kao ni jetra, bubrezi, bijela jetra...
    X

    A meni je još dobar i janjeći.

  33. #33
    Joe's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,030

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy
    čitam naslov Kako pripremate mozak? i pitam se: za što? i onda skužim da je na receptima.
    i ja...

  34. #34
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by jadro
    duuuuugo ga nismo jeli, jer ga je tesko naci (u nabavku treba ici u mesnice, na vrijeme, a ne u shoping centre popodne )
    treba imati dobru vezu kod mesara jer sve odlazi direktno u restorane.
    baš si moraš naručiti.

  35. #35

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    696

    Default

    Svaka prava domaćica mora imati dobru vezu kod mesara, dimnjačara i poštara 8)

  36. #36
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    da, ko što i svaka moderna žena do tridesete mora imati svog zubara, ginekologa, frizera i kozmetičara

  37. #37
    Lu's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Molvice
    Posts
    1,830

    Default

    ovo sve imam iako trideset punim tek za mjesec dana ja sam moderna zena 8)

    ali mesara nemam :/ i nisam ni znala da se svinjski mozak jede. mi smo uvijek kupovali samo teleci. i kao sto apri rece sve ide u restorane, ocito, jer ne sjecam se da sam ikad vidjela mozak u mesnici :?

  38. #38

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Quote Originally Posted by sandraf
    kupis glavu, pa cijelu speces u lastijeri, prepolovis lubanju i izvadis ga po polovicama i serviras uz zelenu salatu.

    a ponekad se sjetim i Hanibala, jel netko citao?
    Sta citala. Gleala nikad necu zaboravit onu scenu kad ga recne odozgo, pa kusa :shock:

  39. #39
    zmaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    3,454

    Default

    uf
    ja sam na mišićima snešto kosti...
    sve drugo...

  40. #40
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Lu
    ... ne sjecam se da sam ikad vidjela mozak u mesnici :?
    Heheh, što bi rekli mesari da ovo pročitaju?
    Ajmeee, kako si mi uljepšala dan!

  41. #41

    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    9,951

    Default

    Svi forumski biljojedi vas čekaju u busiji

    u pozadini glazba iz "Zone sumraka"

  42. #42
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Quote Originally Posted by Mima
    Hrustavci od mozga


    Sastojci:
    (za 4 osobe)
    2 dl vode
    1,5 žlica vegete
    140 g margarina
    80 g brašna
    120 g mrvica
    400 g mozga
    2 jaja
    peršin, papar, muškatni oraščić, limunov sok, brašno, jaje, ulje za prženje


    Opis:
    U vodu dodajte vegetu, margarin i pustite da provri. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok se smjesa ne zgusne i počne odvajat od dna. Zatim smjesu ohladimo i lagano umiješamo jaje, a zatim mozak kojeg smo nasjeckali. Na kraju dodamo mrvice, peršin, papar, muškatni oraščić i limunov sok. Od dobivene smjese oblikujemo okruglice koje uvaljamo u brašno i jaje i pržimo u ulju. Poslužimo uz umak «aurora» ili tatarski umak.
    hebate, pa ovo je strašno :shock:

  43. #43
    kinder's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,338

    Default

    Ne mislim recept nego sam pomisao na mozak koji hruska pod zubima

  44. #44

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Istra
    Posts
    1,374

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Quote Originally Posted by Lu
    ... ne sjecam se da sam ikad vidjela mozak u mesnici :?
    Heheh, što bi rekli mesari da ovo pročitaju?
    Ajmeee, kako si mi uljepšala dan!
    e pa sad sam stvarno pukla od smjeha

    MM voli mozak ali ga jede samo kad idemo na neke fešte pa se odojak vrti. Onda si on uzme glavu i uživa

    Ja ne jedem nikakve iznutrice.

  45. #45
    rayna's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    U svom :)
    Posts
    1,103

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m
    A tek jezik. Brrrrrrrr
    je bas njam,njam...susen i tanko narezan.

  46. #46
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Budući rijetko ima mozga za kupiti u dućanima i mesnicama (a bilo bi dobro da ima ), mozak je moja mama pravila jedino poslije kolinja (svinjski, naturlich).
    I uglavnom ga je pripremala s bubrezima. Meni je to bilo fino, i sad mi je još miris u nosu.

    Bubrezi se dobro operu, očiste od žilica i nasjeckaju na kockice. Popržiti na dosta crvenog luka. Dodati lovorov list, crvenu papriku, sol, papar i druge začine po želji.
    Mozak se dodaje tek pred kraj, kad su bubrezi već gotovi.
    Može se poslužiti uz palentu ili rižu.

    Imaš i neki recept OVDJE


    Ja ne volim fileke/tripice, ali sam ih probala.
    Ali zato jedem svinjski/pileći želudac i jetru, krv od koke mi je fenomenalna sa jetricama na luku, samo što nemam više baku koja bi hvatala krv, također volim one crne zagorske kobasice, devenice/kašnjare u kojima također ima krvi.
    Jela sam i žablje krakove i puževe i neke prijesne gljive i svašta sam probala, dimljeni jezik je recimo delikatesa, riblja ikra i mliječ (pa od čega se pravi kavijar) ...
    Većina toga je zapravo skupocjena hrana.

    Samo zato što nešto niste probale, ne znači da nije i dobro.
    Čim je nešto iznutrica, zvuči jezivo i krvavo, ali ako to jedete od malih nogu, onda vam je to o.k., a neke stvari čak smatram delikatesom.

  47. #47
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    volim sve što si nabrojala, ali tripice - obožavam!

  48. #48
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Moja rođakinja je radila pohane palačinke punjene mozgom, ali ne znam kak (znam da su mi jednom podvalili da je to mljeveno meso, ali kad sam skužila :bljujućismajlićkojivišenejedeštooniskuhajujer imnevjeruje.

  49. #49

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zgb
    Posts
    472

    Default

    Mozak s jajima - prodinstaš crveni luk, na to ide mozak i onda jaja. MLJAC
    A i ona koštana srž, koju je netko spomenuo, iz kostiju koje su se kuhale u juhi, namazana na kruhu dok je još vruća. MMMM

  50. #50
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ma kakav kruh, samo isrčeš

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •