Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: varivo-kako ih kuhate

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno varivo-kako ih kuhate

Jako volim jesti variva, a u biti ih jedem samo kod mame jer ih nikad ne kuham.
    Jel imate koji dobri recept za variva s povrćem za ove zimske dane,koja bi mogla skuhati navečer da me čekaju sutra kad dodjem s posla.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: varivo-kako ih kuhate

Citiraj Nomoget prvotno napisa
    Jako volim jesti variva, a u biti ih jedem samo kod mame jer ih nikad ne kuham.
    Jel imate koji dobri recept za variva s povrćem za ove zimske dane,koja bi mogla skuhati navečer da me čekaju sutra kad dodjem s posla.
    Jednostavno je. Ako voliš gusta variva ( kao mi ) onda sve počinje jednom glavicom luka. Nasjeckaš sitno, staviš u lonac, dodaš malo ulja i kratko pirjaš. Na to dodaš malo crvene paprike, papra, soli i staviš neko povrće.... (daj mašti na volju ). Minutu-dvije popržiš na luku i zaliješ vodom. Poklopiš i kuhaš. Sve ostalo su finese. Bit gustog variva je luk, malo vode i puno povrća. Ne radi ajnpren: nije zdravo, a zgusnuti se može na 100 drugih načina.

- ako radiš kombinaciju nekoliko vrsta povrća prvo dodaješ ono koje se najduže kuha (npr. prvo mahune, a onda sitno sjeckana mrkva).

- kad je kuhano možeš dodati maslinovog ulja (ne valja da prokuha) ili žlicu vrhnja

- pred kraj kuhanja dodaš noklice ili neke žitarice

- ako ćete jelo jesti isti dan na polovici kuhanja dodaš krumpir na kockice

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Recept ovisi o vrsti povrća koju upotrebljavaš!
    Za poriluk i kelj prvo prepržim malo slanine - kako bi dobila malo masnoće za popržiti luk/poriluk i na to dodam malo vode dok luk ne postane proziran ili dok poriluk ne dobije malo boje. Isjeckam kelj ili poriluk i stavljam na to. Dodajem 2 krumpira na kocke, 2 mrkve na kolutiće, malo celera, 1-2 paradajza ili pelata. Kuham na lagano.

Začinim sa malo soli, bibera, peršina, lovorom...po želji. Ja stavim i žlicu octa.

Za zgušnjavanje može prepržiti malo brašna na suho. Može se staviti 2 krumpira više i koristiti ih na kraju za zgušnjavanje tako da se izvadi krumpir, napravi pire (samo krumpir) i vrati u varivo.

...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U principu pirjam luk na malo ulja, dodam mrkvu, povrće (karfiol, prokulice, kelj, brokulu), zalijem temeljcem, i kuham. Može se dodati vrhnja, dodajem krumpir ili sitno tijesto ili neku žitaricu da bude gušće.
    Ako je varivo od poriluka onda ne dodajem luk - npr. od poriluka i bundeve: poriluk stavim na malo maslinovog ulja, pirjam, dodam kockice bundeve, zalijem temeljcem, kuham dok bundeva nije mekana. Posebno skuham sitno tijesto i umiješam u varivo i dodam vrhnja za kuhanje.
    Samo ja ne volim kuhati povrće dan unaprijed, pa nama varivo skuha baka koja čuva Leu, a ja joj nasjeckam povrće.

giussepe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Da li za variva dinstate luk i ostalo povrce ili samo,bacite u vodu i kuhate?

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Većinom dinstam. Nekako mi je ukusnije i bogatije na taj način. Dodam i dimljenu kob.ili suho meso na.luk pa mi to pusti žmak i to volimo svi

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

poprzim luk i povrce na masnoci. ako radim zitarice, onda i njih malo poprzim skupa s lukom i mrkvom npr.
    onda zalijem hladnom vodom i stavim meso ili kost, ako imam.

cisto povrtna variva (kelj, zelje, grasak, krumpir ...) mi nisu fina drugi dan, sve se nekako razgnjeca i ima mi los okus kad se podgrijava, pa ih kuham iskljucivo za odmah pojesti
    ali zitarice, grahorice su super za prespavati do sutra (najcesce radim kombinaciju jecmena kasa+leca)

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj giussepe prvotno napisa Vidi poruku
    Da li za variva dinstate luk i ostalo povrce ili samo,bacite u vodu i kuhate?
    Sve dinstam osim graha.

Varivo je, inače, kod nas skoro svakodnevna hrana.
    Osnovu većine variva (grah, kelj, mahuna, grašak, slatki i kiseli kupus, ječam) kod mene čine crveni luk, češnjak, korijen celera i mrkva.
    Prvo stavim luk da se dinsta.
    Onda je na redu meso, ako ga stavljam. Obično za kupus, kelj i mahunu koristim teletinu, za grašak i ječam piletinu, za grah, a često i kupus, slaninu.
    Zatim stavljam da se dinsta nabrojano osnovno povrće.
    Podlijevam vodom i bijelim vinom, dok sve ne omekša. Ako imam temeljac, podlijevam njime, umjesto vodom.
    Zatim stavljam glavno povrće,začine i dolijem vode. Od začina koristim sol, papar, vegetu i mljevenu crvenu papriku. Ako kuham grah ili kupus, stavim 1 lovorov list.
    Onda stavim na lonac ekspres poklopac i ostavim da kuha 15ak min. Ako nemaš espres lonca, onda kuhaš dok ne vidiš da se sve zgusnulo i smekšalo.
    Nakon kuhanja u ekspresu, dodam 1 krumpir, narezan na polumjesece ili šaku, dvije riže (ovisi što kuham), malo nasjeckanog peršina i ostavim da kuha dok ne bude gotovo.
    Za kuhanje u običnom loncu, dovoljno je dodati krumpir ili rižu i peršin zadnjih 10-15 min kuhanja.
    Ako stavljam zapršku u varivo, dodam je na početku, kad dinstam meso i osnovno povrće. Zapršku pravim od malo brašna, mljevene crvene paprike i malo pirea od rajčice.
    Posljednje uređivanje od rehab : 16.01.2015. at 14:35

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Za grahorice je procedura malo drugačija i jednostavnija.
    Preko noći namočim grah, i, ako ću stavljati u varivo, malo slanutka, leće ili ječma.
    Idući dan stavim grah u lonac da kratko proključa. U tu vodu može se dodati malo kima ili sode bikarbone, da grah ne nadima.
    Za to vrijeme nasjeckam crveni luk, mrkvu, češnjak i korijen celera.
    Nakon što grah proključa, prolijem vodu u kojoj se kuhao, sjedinim grah i iznad nabrojano povrće, i ulijem novu vodu. Stavim sol, papar, vegetu, crvenu papriku, lovorov list i žlicu ajvara.
    Po želji, stavim malo slanine ili kobasice (a može i bez), poriluka, slanutka, kukuruza, ječma... Uvijek stavljam nešto drugo.
    Stavim sve u ekspres da kuha 20ak min (u običnom loncu traje dosta dulje).
    Nakon što se skuha, nekad ubacim šaku sitnih makarona, a tko voli, može ubaciti i malo krumpira. Ostaviti kratko da se kuha dok ne zgusne (meni je obično potrebno 5-10 min).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •