Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: pretrage nakon šarlaha

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno pretrage nakon šarlaha

Još smo uvijek na antibiotiku protiv šarlaha. Uglavnom pedijatrica nam je najavila da će nam na kontroli dati uputnice za pretrage nakon preboljelog šarlaha: urin i ekg.

Eh sad...Lovro je prebolio šarlah ali kad uspoređujem sa drugima, njegova bolest je bila u jako blagom obliku. Osip je izbio svega cca 3 sata prije prve injekcije penicilina (u 18 sati), a već na drugoj injekciji (sutradan u 10 ujutro) nije bilo osipa, a i niti ljuštenja kože. Malinast jezik smo skužil na pregledu, a već sutradan se ta boja počela povlačiti sa vrha jezika. Temperaturu na dan pregleda nije niti imao. Grlobolja mu se povukla u potpunosti u nakon 3 injekcije (počeo je napokon jesti), a opće stanje mu je bilo "normalno" već sutradan nakon te druge injekcije.

Eh sad...pošto se ova moja beštija toliko užasava doktora i pregleda, rado bih izbjegla ovaj ekg. S druge strane znam da će doživiti takav stres (histeriju i plač) ako ga izložim ekg, i sumnjam u neke "normalne" rezultate.

Mame sa klincima koji su preboljeli šarlah, kakve su pretrage nakon šarlaha prošli vaši klinci?

Bibai, mamazika - što vi kažete na to?

I treće, mala od kolegice na poslu je nakon preboljelog šarlaha (liječenog samo antibiotiskim sirupom) dobila još i dvije injekcije extencilina (? nisam ziher u naziv) i to jednu odmah a drugu nakon 3 tjednam, a sve u svrhu neke dodatne zaštite od streptokoka (u objašnjenju je bilo da djeca koja prebole šarlah su više izložena mogućim bolestima uzrokovanim streptokokima).

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mi smo nakon 4 dana primili još jedan penicilin( isto nisam sigurna u naziv ali nije bio onaj običan). Sad je prošlo 1,5 mj i naš otorinolaringolog traži bris grla i AST( to je neko vađenje krvi) u HZJZ te kontrolu kod njega sa nalazima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kopirat ću ovdje link na isti topic na forumu

Extencilin - da ili ne

i jednu radnju o grlobolji (i Lovro je imao streptokok A ili BHS-A kako se navodi u ovoj radnji)

grlobolja i liječenje

I točan naziv za ovaj lijek je : Extencillin ili Retarpen. I koliko sam shvatila on se daje samo kao zaštita i/ili preventiva kod učestalih izloženosti streptokoknim infekcijama, zar ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I još nešto. Koja je pretraga za reumatsku groznicu? :/ I koji su simptomi?
    (moj tata je imao reumatski artritis i odležao je 6 mjeseci u bolnici..)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fak. neću više ništa čitati i kopati po google.

Pliiiiiiiiiiiz napišite nešto...ionako mi samo oči vire iznad površine... :/

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pretrage koje eventualno trebaš su AST(antistreptolizinski titar) i RF(reuma faktor).Ako je AST povišen prati se titar i ako on pada sve bolest prolazi.
    Što se tiče EKG- mi smo dobili uputnicu da ga napravimo,ali to nije bilo močuće jer je dijte bilo prestrašeno i nemirno.Dijete mora biti skroz mirno i ne uplakano jer kod takvog snimanja nalaz nije skroz točan.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I mi smo u liječenju šarlaha, M. sutra dobiva zadnju dozu sirupa. Injekcije nije dobivao, a osip je izbio nakon što je već dobio dvije doze silapena - idući dan je dr potvrdila sumnju od prethodnog dana da je u pitanju šarlah. Osip je bio lagani, grlobolje više nije bilo treći dan od početka terapije, jezik samo 1 dan lagano malinast, a gulio se još nije (vjerojatno ni neće). Grlo mu je jučer bilo još lagano crvenkasto. Prekosutra idemo na prvu injekciju extencillina, nakon 3-4 tjedna ponovno, pa nakon još 3-4 tjedna treću. Pedijatrica nije spominjala nikakve pretrage, osim što je rekla da nakon tih injekcija neće trebati raditi bris, a inače je velika ziherašica. Baš ću ju u pon. pitati za ove spomenute pretrage, pa javim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Pretrage koje eventualno trebaš su AST(antistreptolizinski titar) i RF(reuma faktor).Ako je AST povišen prati se titar i ako on pada sve bolest prolazi.
    Što se tiče EKG- mi smo dobili uputnicu da ga napravimo,ali to nije bilo močuće jer je dijte bilo prestrašeno i nemirno.Dijete mora biti skroz mirno i ne uplakano jer kod takvog snimanja nalaz nije skroz točan.
    A kako se rade te pretrage: AST i RF? Iz krvi?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Obično vađenje krvi iz vene,mislim da se radi u svakom boljem lab.(za Rebro znam da se radi).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Obično vađenje krvi iz vene,mislim da se radi u svakom boljem lab.(za Rebro znam da se radi).
    hvala.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo, javljam se. Extencillin nismo dobili, pedica se boji (a i ja) jer je M. sklon alergijama, a moj brat je alergičan na penicilin . Što se tiče ekg-a, kaže da nema potrebe jer do srčanih komplikacija ne dolazi ako se rano krenulo s terapijom (antibiotikom), a mi smo krenuli još prije nego je izbio osip. Za ostale pretrage kaže da se rade ukoliko dođe do komplikacija (vidi se po tamnom urinu), jer se pojavljuju tek od, mislim da je rekla 21. dana i spriječiti se ne mogu čak i ako bi se ranije otkrile. Jedino ćemo raditi briseve.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •