-
testovi inteligencije za malu djecu
jel neko od vas isao sa klincima na testiranje inteligencije (mi smo obavili sa 3 god i 9 mjeseci). jesu uopce ti testovi pokazatelji bilo cega?
treba nam literatura i linkovi o autisticnoj djeci sa visim iq-om jer nemam pojma kako da malog iz pasivnog stanja (tipicno za dio autisticne djece) nekako predje u aktivnije
-
pa pokazatelji su inteligencije - sto ste radili od testova (trebalo bi pisati na nalazu -wisc?
-
Kod TS se obavezno radi wisc. Ali, inteligencija je samo jedan vid kognitivnih sposobnosti. Dobro testiranje uključuje mnogo više od toga.
-
Draga stray cat,
ne znam koliko ću ti biti od pomoći s obzirom da ja radim u redovnoj OŠ, i iskustvo s darovitima koje imam odnosi se uglavnom na populaciju osnovne i srednje škole. O poremećajima iz autističnog spektra zaista ne znam puno.
Vjerujem da pitanja koja te muče možeš u svakom slučaju postaviti i u ustanovi u kojoj je tvoje dijete testirano/praćeno (Centar za autizam?).
Za dodatne informacije preporučujem ti da se obratiš u Centar za rehabilitaciju ERFa Tamo jedan dan u tjednu rade profesori s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i mislim da možeš na tom mjestu dobiti daleko najkompetetnije savjete.
Što se tiče testova i testiranja u predškolskoj dobi mislim da ti može više reći flower. No načelno stoji da testovi inteligencije u najmlađoj dobi ispituju u prvom redu senzomotoričke sposobnosti (nasuprot akademskim i verbalnim sposobnostima u testovima za stariju djecu i odrasle). Sposobnosti kao što su mišićna koordinacija, tjelesna kontrola, vještina baratanja predmetima, senzorno perceptivne oštrina i pamćenje u toj dobi mogu biti dobar prediktor razvoja kognitivnih sposobnosti u kasnijem djetinjstvu, adolescenciji i odrasloj dobi (ali i ne moraju).
Također, rezulatati na testovima se u pravilu ne izražavaju kao kvocijent inteligencije. (osim u nekakve popularne svrhe).
Na ovom forumu se inače, može svašta pročitati pa i da se u ranoj dječjoj i predškolskoj dobi primjenjuju testovi ličnosti - to jednostavno ne bi išlo.
U pravilu se WISC koristi od 6 godine, a za djecu od 4,5-6,5 godina upotrebljava se WPPSI (Wechsler Preschool).
Ne znam koliko sam ti uopće pomogla, ali držim vam palce za sve što vam predstoji
-
mi zivimo u nizozemskoj i ovdje na zalost jako kaskaju za svijetom, vrlo su komotni sa cekanjem na preglede (ne da mi se zapravo pisat o ocaju koj vlada ovdje u zdravstvenoj zastiti djece)
psihologica je obavila promatranja i testove inteligencije i za inteligenciju su radili neverbalne testove inteligencije za djecu od 2,5-7 god i ima 6 parametara koje gledaju
jos uvijek nisam dosla do specijaliste koj bi nam pomogao da se nekako utvrdi kako on stvarno cuje i vidi jer kuzimo da nekad ne funkcionira. ista je prica sa motorikom usta, jos uvijek lose prica, lose zvace i sl.
jel moguce u zagrebu doci do specijaliste i to uredno platiti
-
Nisam skužila da ste vani.
Ja ti svakako preporučam Centar za rehabilitaciju - oni rade i dijagnostiku i rehabilitaciju. (u načelu roditelji plaćaju neku malu participaciju 30 ili 50 kuna čini mi se). Problem je što se zna dosta čekati na termine, ali mislim da možeš dogovoriti neki intenzivniji tretman s obzirom na vaše okolnosti.
Moja iskustva i iskustva naših roditelja s tim centrom su izvrsna - doduše surađivala sam s njima po pitanju drugačije problematike.
To je mjesto gdje zaista možeš dobiti kompetentno mišljenje bez nepotrebnog dociranja.
-
Sto se tice vida, tj. koliko je funkcionalan: Vino Bek ili Mala kuca-oni to mogu ustanoviti. Sluh u Suvagu.
Najraniji test IQ je od 2,5 god. (Wechsler Preschool mislim, ja ga zovem vipsi, ali ga nisam koristila, imaju ga u Bolnici Goljak). Uglavnom se prije 4. god ne testira inteligencija vec se rade procjene razvojnim testovima.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma