Još smo uvijek na antibiotiku protiv šarlaha. Uglavnom pedijatrica nam je najavila da će nam na kontroli dati uputnice za pretrage nakon preboljelog šarlaha: urin i ekg.
Eh sad...Lovro je prebolio šarlah ali kad uspoređujem sa drugima, njegova bolest je bila u jako blagom obliku. Osip je izbio svega cca 3 sata prije prve injekcije penicilina (u 18 sati), a već na drugoj injekciji (sutradan u 10 ujutro) nije bilo osipa, a i niti ljuštenja kože. Malinast jezik smo skužil na pregledu, a već sutradan se ta boja počela povlačiti sa vrha jezika. Temperaturu na dan pregleda nije niti imao. Grlobolja mu se povukla u potpunosti u nakon 3 injekcije (počeo je napokon jesti), a opće stanje mu je bilo "normalno" već sutradan nakon te druge injekcije.
Eh sad...pošto se ova moja beštija toliko užasava doktora i pregleda, rado bih izbjegla ovaj ekg. S druge strane znam da će doživiti takav stres (histeriju i plač) ako ga izložim ekg, i sumnjam u neke "normalne" rezultate.
Mame sa klincima koji su preboljeli šarlah, kakve su pretrage nakon šarlaha prošli vaši klinci?
Bibai, mamazika - što vi kažete na to?
I treće, mala od kolegice na poslu je nakon preboljelog šarlaha (liječenog samo antibiotiskim sirupom) dobila još i dvije injekcije extencilina (? nisam ziher u naziv) i to jednu odmah a drugu nakon 3 tjednam, a sve u svrhu neke dodatne zaštite od streptokoka (u objašnjenju je bilo da djeca koja prebole šarlah su više izložena mogućim bolestima uzrokovanim streptokokima).
![]()

Odgovori s citatom
. Što se tiče ekg-a, kaže da nema potrebe jer do srčanih komplikacija ne dolazi ako se rano krenulo s terapijom (antibiotikom), a mi smo krenuli još prije nego je izbio osip. Za ostale pretrage kaže da se rade ukoliko dođe do komplikacija (vidi se po tamnom urinu), jer se pojavljuju tek od, mislim da je rekla 21. dana i spriječiti se ne mogu čak i ako bi se ranije otkrile. Jedino ćemo raditi briseve.