-
Evo ja ću se prva i kao čovjek i kao čovjek iz struke složiti s Davorom da je najbolje i najprihvatljivije dijete tretirati bez lijekova.
Psihoterapijske metode čine čuda kad ih provode educirani stručnjaci te kad se djetetovi roditelji i bliža djetetova okolina, znači učitelji, rodbina i svi involvirani u onu najbližu okolinu djeteta strogo pridržavaju načela u odgoju koja će dovesti do promjene ponašannja kod djeteta u konačnici.
No opet kao čovjek iz struke reći ću vam otvoreno da je to takva rijetkost da je sve nevjerojatno meni kao čovjeku.
Gotovo je utopistička ideja pronaći kod nas takav primjer u životu, a sve kreće još od kad se dijete rodi.
Po meni najgenijalniji psihijatar koji razmišlja gotovo apsolutno antipsihofarmakološki je Willam Glasser i kad bi se njegove ideje mogle ostvariti u životima svih nas, a onda i u odgojnim i obrazovnim institucijama problema gotovo da i ne bi bilo problema, a ni dijagnoza.
O tome govori njegova Teorija izbora i Realitetna terapija i preporučam da svi s ovog topica proučite njegove knjige.
Ja ga obožavam, ali mi recimo nije jasno kako to da niti jedna zagrebačka škola nije zaintersirana za to da uđe u program Kvalitetne škole koja bi garantirala onda edukacija svih uključenih u djetetovo obrazovanje.
Upravo Glasserove ideje se protežu u HNOS-u koji je kod nas tako nakardno odrađen, ali hajde ipak je neki pomak.
Izgleda je "provincija" i to tamo Istra, Rijeka, Dubrovnik, Vukovar pa i tu kod mene u Bjelovaru našla više sluha (da ne mislite da je to baš nešto super i tamo su iznimke takve škole-što zbog financija što zbog letargije)
No budimo realni-kaže neki lik iz naše humoristične serije, prvo kod nas se nitko ne razbacuje ritalinom jer ga ne možeš dobiti na recept i skup je, a drugo nitko se ne razbacuje ni dijagnozama-osim onako u običnom razgovoru kad ljudi miješaju običnu dječju živost i radoznalost s ovako ozbiljnom "dijagnozom".
I kad kažem ozbiljnom onda to zaista i mislim, jer tko je bez iskustva u radu i životu s takvim djetetom mislim da malo toga korisnog ima za reći osim nekih općenitih floskula.